Bescherming zoogdieren weegt zwaarder dan horizonvervuiling
Wie liever geen windmolens ziet verschijnen vanwege horizonvervuiling, kan beter ’s nachts op pad gaan en kijken of er veel vleermuizen in het gebied zijn. “De laatste jaren zorgen vleermuizen steeds vaker voor vertragingen in procedures voorwindmolens”, zegt Stefan Vreugdenhil van het Bureau van de Zoogdierenvereniging in Metro.
De vleermuis is een beschermde inheemse diersoort. Als er al één wordt doodgeslagen door de wieken van de molens, is dat in strijd met de flora- en faunawet. Vreugdenhil heeft de afgelopen jaren heel wat juridische zaken omtrent windmolens gezien toen er eenmaal vleermuizen werden gesspot.
“Het is een lastige juridische kwestie. Er zijn geen standaard methodes om te meten of er vleermuisslachtoffers op bepaalde plekken zullen vallen. Ook ontbreekt gedegen onderzoek door budgetbeperkingen.
Toch lukt het natuurorganisaties vaak om op deze wijze de komst van windmolens te vertragen. Natuuroganisatie Namiro heeft het argument ingezet tegen de komst van vijf windmolens langs het Schelde-Rijnkanaal bij Ossendrecht. En in februari dit jaar besloot de rechter dat de windmolens in de Sabinapolder niet geplaatst mochten worden vanwege de beschermde vleermuizen. De zaak loopt nu bij de Raad van State. De procedure voor een windmolenpark in Heijningen duurde enkele jaren procederen voordat werd besloten dat rotorbladen in bepaalde maanden tussen zonsondergang en zonsopkomst vrijwel stil gezet moesten worden.
Veel bewijzen hebben de natuurorganisaties niet, zoals Vreugdenhil al aangaf. Zijn eigen onderzoek in 2012 toonde slechts twee dode vleermuizen aan tijdens de inspectie van windmolenparken op vijf verschillende locaties. In Amerika toonden onderzoekers van de Univeristeit van Colorado Denver heel andere cijfers. Bij een windmolenpark in het noorden van de VS zouden zeshonderdduizend vleermuizen zijn gedood door de rotoren van de molens.