Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Bescherm ons tegen de lange armen van Iran, Turkije, China en Marokko

  •  
25-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
spionagecamera

© cc-foto: Republica

Veel mensen die wij kennen en spreken, durven zich niet (meer) uit te spreken.
Geachte leden van de Commissie Justitie en Veiligheid, Geachte minister mevrouw Dilan Yesilgöz-Zegerius,
Morgen behandelt de Tweede Kamer het onderzoeksrapport ‘ State of the art. Statelijke dreigingen, fase 1 ’. Het onderzoek, geïnitieerd door uw Kamer en uitgevoerd door het WODC, heeft als doel de onderzoeks- en kennisagenda van de overheid zoals de NCTV te versterken.
Wij juichen dit initiatief toe. Wij vinden het belangrijk en hard nodig dat onze overheid met kennis, bewustwording en weerbaarheid de dreiging van statelijke actoren actief tegengaat om de samenleving te beschermen.
In het verkennende rapport van het WODC wordt gesproken over statelijke dreigingen op verschillende gebieden, ook via het diasporabeleid van een aantal landen. Veelal autoritaire en repressieve regimes zoals Iran, Turkije, China en Marokko maken zich daar schuldig aan. Voor ons helaas een herkenbaar beeld.
De ongewenste en ondermijnende activiteiten van statelijke actoren van genoemde landen hebben grote impact op de vrijheid en veiligheid van veel mensen in onze achterban. Wij maken ons daar grote zorgen over.
Deze dreigingen vertalen zich onder andere via transnationale repressie. Er zijn voorbeelden te over waarop deze landen de diaspora, ex-onderdanen en critici in de gaten houden, bespioneren en intimideren. Veel mensen, die wij kennen en spreken, durven zich niet (meer) uit te spreken. Uit angst voor het verlies van het eigen veiligheidsgevoel en dat van hun familieleden in Nederland, in het thuisland of elders, kiezen zij vaak voor het zwijgen en zelfcensuur. In de media verschijnen deze trieste berichten met enige regelmaat. Ook in onze rondgang naar aanleiding van deze brief hebben wij verontrustende en schrijnende verhalen gehoord.
De gevolgen zijn niet alleen voelbaar voor ons en onze achterban. Het tast ook onze democratische rechtsorde en sociale stabiliteit aan. Tot deze vaststelling komt Freedom House ook in haar recente rapport over transnationale repressie. Wij vragen u serieuze maatregelen te treffen om de (be)dreiging en intimidatie door deze landen te stoppen. Ook wij willen en mogen rekenen op de bescherming van de Nederlandse rechtsstaat, zoals die geldt voor alle andere Nederlanders.
In het nieuwe regeerakkoord staan gelukkig goede voornemens die de ongewenste buitenlandse inmenging willen tegengaan. Er wordt onder andere voorgesteld spionage strafbaar te stellen en een nationale veiligheidsraad op te richten.
In onze ogen dient onze overheid naast de bescherming van de samenleving in het algemeen ook scherp oog te hebben voor de veiligheid en vrijheid van ‘kwetsbare’ burgers in het bijzonder. Wij doen daarom een dringend appel op u: zie ons als volwaardige Nederlandse burgers en bescherm ons actief tegen de lange armen van Iran, Turkije, China en Marokko.
Tot slot roepen wij andere organisaties en individuen op zich bij ons aan te sluiten voor het vormen van een front tegen de ongewenste buitenlandse inmenging. Wij streven ernaar met de oprichting van deze bredere alliantie op te komen voor de vrijheid en veiligheid van mensen die het doelwit zijn/worden van ongewenste buitenlandse inmenging en dreiging van statelijke actoren in ons land.
Abduslam Gheni en Alerk Ablikim, Vereniging Free Uyghur in Nederland Ahmedjan Kasim, Dutch Uyghur Human Rights Foundation (DUHRF) Habib el Kaddouri en Laila Ezzeroili, Monitor Lange Arm Rabat Shiva Mahbobi en Parisa Pouyande, Campaign Free Political Prisoners in Iran (CFPPI) Mustafa Ayranci, Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB)

Meer over:

marokko, iran, china, opinie, turkije,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

agnar123
agnar12330 jan. 2022 - 13:11

Nederland kan niet beschermen tegen China of Turkije. Iran en Marokko kan wel een beetje meer. Waarom kan Nederland niet beschermen? Omdat Calimero heel klein is en China en Turkije zijn heel groot. En het is niet eerlijk, o nee! Taiwan vraagt Nederland niet eens meer om duikboten voor ze te bouwen, want Nederland mag dat niet van China. En Nederland doet al 30 jaar braaf wat China wil. En het kan niet anders. We krijgen een andere situatie, wanneer we een Verenigde Staten van Europa vormen. De USE kan zijn inwoners wel beschermen tegen grote landen. Probleem is, dat de EU bestaat uit uiterst nationalistische landen, geleid door nationalistische vechthaantjes, die absoluut geen macht 'aan Brussel' willen overgeven. En een direct gekozen president van de USE, die zelf zijn regering samenstelt, dat is bijna godslastering. We hebben niet 'teveel Europa' maar te weinig Europese macht. We hebben behoefte aan: Een Europese Consumenten Commissie https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1453&n1=71 die de burger beschermt tegen grote bedrijven Consumers 2022 https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1451&n1=71 een Europese partij, die de landsgrenzen eenvoudig ontkent, die helemaal gaat voor: een europese grondwet, een direct gekozen europese president, een sterke europese rechterlijke macht, een sterke europese bank, een ijzersterke europese waren-autoriteit, zeer goede bescherming van de belangen van consumenten en kleine ondernemers, inperking van de macht van grote ondernemingen. Bescherming tegen grote landen is wenselijk, helemaal mee eens. Bescherming tegen grote bedrijven is veel dringender.

1 Reactie
agnar123
agnar12330 jan. 2022 - 13:14

"een ijzersterke europese waren-autoriteit" Als er containers met goederen uit China komen, dient de importeur deze goederen eerst te laten keuren door deze europese waren-autoriteit. Op kosten van de importeur. Wordt de troep afgekeurd, dan dient de importeur te zorgen voor milieu vriendelijke vernietiging van die troep. Dat levert pas echt een bijdrage aan een beter milieu !

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 9:55

de olifant in de kamer is natuurlijk Israel.

7 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 jan. 2022 - 11:16

@watcher, want? hoeveel Israëlische staatsburgers wonen er in Nederland, en welke problemen ervaren zij?

Wappie Kappie
Wappie Kappie26 jan. 2022 - 11:16

Want Israël pleegt repressie op joden die in het buitenland leven? Kom eens met bewijs?

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 16:07

bv Mossad agent Markuszower van de PVV: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-verpletterende-charme-van-de-supertolerante-gidi-markuszower.html

Aleksej
Aleksej26 jan. 2022 - 16:21

Knap hoor, gelijk over Israel beginnen, maar die schoremstaten waar het over gaat, niet benoemen.

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 16:49

De AIVD heeft zelfs Wilders over hem geïnformeerd: https://nos.nl/artikel/159060-pvv-er-ging-weg-na-waarschuwing-aivd Wilders lijkt me ook een Israëlisch agent trouwens en die bedreigt om de haverklap moslims in dit land.

spelregeltoerist
spelregeltoerist27 jan. 2022 - 7:32

Israël is natuurlijk een totalitaire staat, net als Noord-Korea…

Marcus A.2
Marcus A.231 jan. 2022 - 4:43

@watcher "de olifant in de kamer is natuurlijk Israel." Hooguit de olifant in jouw toch al niet al te ruim bemeten bovenkamer. Wat een onzinnige reactie zeg.

lmgikke
lmgikke26 jan. 2022 - 8:03

Goed stuk, zeker een onderwerp waar meer aandacht voor mag komen. Wat wel tricky is aan een stuk als dit. Dit gaat over het HOE, niet over het WAT. En als we het hebben over het tegen gaan van lange armen, dan is Nederland (en EU) ook een voorbeeld van lange armen. Sterker nog, Nederland gaat zelfs zo ver dat men (zonder VN mandaat, tegen internationaal recht in!) over ging tot het sturen van militaire steun, materiaal, en zelfs mee hielp met bommen gooien op Syrië. Kijk hoe wij de eilanden de ABC eilanden behandelen, behoorlijk lange armen. Pot verwijt de ketel. p.s. het bewijs m.b.t. mijn stuk over HOE en WAT zal komen in de reacties. Men zal betogen dat Syrië slecht is etc. Dat is WAT, niet HOE. De HOE is dat Nederland met lange armen in een soeverein land aan het stoken was.

2 Reacties
Eid
Eid26 jan. 2022 - 9:01

Zullen we t voor de aardigheid dit keer beperken tot het onderwerp, want het " Ja, maar in NL" daar hebben die mensen die lijden onder die lange arm niet zoveel aan..

Cam Millo
Cam Millo26 jan. 2022 - 10:53

@Eid 26 januari 2022 at 10:01 Zullen we t voor de aardigheid dit keer beperken tot het onderwerp Deze quote staat gebookmarked. Elke keer als jij weer afwijkt van het onderwerp ga je deze voor je voeten krijgen

spelregeltoerist
spelregeltoerist26 jan. 2022 - 7:47

Vergeet niet de lange arm van Eritrea. In Nederland verblijvende inwoners van dat land moeten nog steeds belasting over hun uitkering of loon betalen aan het foute regime in dat land.

3 Reacties
rvb2
rvb226 jan. 2022 - 8:03

Zoiets als de VS ook doet?

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 10:53

rvb: scherp!

spelregeltoerist
spelregeltoerist27 jan. 2022 - 7:31

@ rvb Geniaal!

Hernandez
Hernandez25 jan. 2022 - 21:37

Goed stuk Habib, veel mensen durven zich niet uit te spreken omdat 1. ze angst hebben voor die landen en hun repressailes 2. ze automatisch in het kamp van Geert Wilders geplaatst worden.

3 Reacties
watcher3
watcher326 jan. 2022 - 12:01

>2. ze automatisch in het kamp van Geert Wilders geplaatst worden. Totale onzin.

Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 13:24

@Watcher Jij doet niets anders.

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 17:55

ook jij praat onzin Hernandez

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 21:32

De lange arm van de VS laten we even buiten beschouwing ? De langste arm van allemaal? Uzelf haalt Freedom House aan . Een door de Amerikaanse regering gefinancierd instituut .

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 21:34

Voor de duidelijkheid ben ik tegen alle lange armen.

Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 7:54

Die moeten we zeker niet buiten beschouwing laten, kijk maar naar Assange. Maar die is vogelvrij verklaard nadat hij wat 'vervelende' feitjes over Hillary Clinton naar buiten heeft gebracht. En 'wie tegen Clinton is, is automatisch vóór Trump.. '

JohnVKR
JohnVKR26 jan. 2022 - 8:19

Dat is nu precies het probleem. Hoewel ik het eens ben met de schrijvers van dit artikel, horen de VS zeker in dit rijtje thuis. Het is zelfs nog erger: daar waar de lange arme van de in het artikel genoemde landen met tegenzin van Nederland ons land binnendringt, wordt de lange arm van de VS met actieve medewerking van Nederland toegelaten. Een van de vele voorbeelden is de dubbele belastingplicht van Amerikanen in Nederland. Nu.nl schreef daar vorig jaar over: "Het drama van de toeslagaffaire kennen we. Maar dat er ruim 40.000 Nederlanders met tevens de Amerikaanse nationaliteit financieel in de penarie zitten, is minder bekend. De oorzaak is de afspraak tussen Nederland en de Verenigde Staten, die bedoeld is om belastingontduiking tegen te gaan. Naast dubbele belastingplicht hangt sluiting van hun Nederlandse bankrekening vele burgers boven het hoofd." Lees hier meer: https://www.nu.nl/geldzaken/6131775/voor-veel-amerikaanse-nederlanders-dreigt-sluiting-van-hun-bankrekening.html

Eid
Eid26 jan. 2022 - 9:03

Volgende keer gaan we het weer over het geliefde onderwerp VS hebben. Zullen we nu even blijven bij genoemde landen?

LaBou
LaBou 26 jan. 2022 - 15:28

Het komt eid even niet zo goed uit dat ook zijn geliefde vs zich aan de genoemde praktijken schuldig maakt?