Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bescherm de Europese industrie tegen oneerlijke concurrentie uit China

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
8425510357_c41ebb84a0_k

© cc-foto: Asian Development Bank

In China wordt een groot deel van de industrie zwaar gesubsidieerd door de overheid
Het Europees Parlement heeft donderdag met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd om China geen markteconomie status te geven. Als China deze status wel krijgt is de Europese industrie niet meer beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit dit land. Hierdoor staan miljoenen Europese banen op het spel, waaronder banen in de Nederlandse fietsindustrie.
In China wordt een groot deel van de industrie zwaar gesubsidieerd door de overheid. Veel producten kunnen daardoor tegen kunstmatig lage prijzen van de hand worden gedaan. Zo had China in 2015 een enorm overschot aan staal en dat werd voor lage prijzen aan Europa verkocht. ‘Dumping’ heet dat in economisch jargon. Met China is dit aan de orde van dag. Bijna de helft van de ruim honderd Europese anti-dumping zaken gaat om zaken tegen China.
Op dit moment heeft Europa nog wapens in handen om deze zogenaamde prijsdumping tegen te gaan. Maar als we nu niet de juiste maatregelen nemen kan de Europese industrie niet meer voldoende beschermd worden. China claimt op basis van afspraken bij de Wereldhandelsorganisatie de status van vrijemarkteconomie te moeten krijgen. Maar China is helemaal geen markteconomie. De industrie ontvangt enorme bedragen aan staatssteun en er is geen onafhankelijke en controleerbare financiële sector. Daarnaast ontbreken zelfs basale arbeidsrechten, vakbondsvorming is niet toegestaan, en als iemand zijn mond opendoet is de kans groot dat deze opgepakt wordt. Hierdoor kan China goedkoop produceren en Europese bedrijven en banen wegconcurreren.
De belangen zijn groot. In de Engelse staalindustrie zijn al tienduizenden banen verloren gegaan en ook in andere Europese landen staan de marges onder zware druk. Ook voor Nederland zijn de risico’s groot. Ik was onlangs in Heerenveen bij de Batavusfabriek. Zij lopen kans uit de markt geprijsd te worden door zwaar gesubsidieerde Chinese producten. Precies hetzelfde is gebeurd bij de fietsindustrie in de Verenigde Staten. Het is dan ook geen wonder dat de Amerikanen en de meeste andere grote mogendheden wel maatregelen nemen.
Het gedrag van China vraagt om een sterke tegenreactie. De Europese Unie moet pal staan voor eerlijke concurrentie, waarbij arbeidersrechten en milieu gerespecteerd worden. We moeten werken aan goede instrumenten om de handel, onze industrie en werknemers te beschermen. Alleen zo voorkomen we dat we het afvoerputje voor goedkope producten worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Spelchecker2
Spelchecker214 mei 2016 - 14:40

Veel westerse multinationals laten (delen van) hun producten in - onder meer - China maken. Zij profiteren indirect dus wellicht (of zelfs waarschijnlijk?) van dumping door China. Moeten we dan ook die praktijken niet eens onderzoeken en wellicht aanvullende maatregelen treffen tegen die multinationals zodat er ook op dat vlak een 'equal level playing field' ontstaat? Verder betalen veel producenten in het Westen ook hun externe kosten (denk aan milieukosten en sociale kosten) van hun activiteiten niet. Is daar dan ook sprake van dumping en moeten we dat dan ook niet aanpakken?

Acid Prune
Acid Prune14 mei 2016 - 5:18

ach de pvda weer neoliberalen die hun eigen methodes niet pikken van china

Johan eldert
Johan eldert13 mei 2016 - 21:41

ja hallo agnes. Europa heeft al jaren veel lagere tariefmuren dan andere machtsblokken. Het MKB klaagt daar al jaren steen en been over maar EU is al jaren doof voor hun bezwaren. En nu dit verhaal? kom zeg. Ga eens wat aan de compleet scheefgetrokken import/xport verhouding doen als het gaat om tariefheffingen en andere handelsbeperkingen die china opgooit.

crumb2
crumb213 mei 2016 - 19:05

Ja die stoute Chinezen toch. Maar hoe komt het toch dat al sinds járen op alle producten van bekende Nederlandse, Duitse en andere W.Europese merken “made in China” staat ? Zou het misschien zijn omdat al die patriottische bedrijven hun productie naar dat land toe hebben verhuisd ? Voor meer winst misschien ? Lagere lonen, minder regeltjes, minder toezicht ? Onder druk van de aandeelhouders misschien ? In het kader van de vrije markt misschien ? Maar die stoute Chinezen hebben het gedaan. Ja hoor Agnes. Verder is er niks mis met de globalisering, de EU en Schengen. Hè Agnes ?

Johan Stavers
Johan Stavers13 mei 2016 - 17:14

En individuele EU landen moeten ophouden met van die bedelhandelsreisjes naar China. 1 vuist maken als EU, niet als peuterlandjes 1 voor 1 bij de grote reus aan tafel gaan zitten want dan heb je geen fatsoenlijke onderhandelingspositie.

Johan Stavers
Johan Stavers13 mei 2016 - 17:13

Helemaal mee eens. En bedrijven ook ophouden met op onnozele manieren manieren know-how weggeven!

BakkerGerard
BakkerGerard13 mei 2016 - 16:14

Het is prima als China hun exporterende bedrijfsleven financieel helpt. Dit valt te beschouwen als een subsidie van de Chinese overheid naar Europese burgers, en daar moeten we blij mee zijn, want daardoor zijn producten voor consumenten goedkoper. Daarnaast stimuleert het Europese bedrijven efficiënter te werken.

5 Reacties
Rode druppel
Rode druppel13 mei 2016 - 16:31

Echt een slimme reactie, compliment. Bedrijven gaan efficienter werken, wat betekent meer werklozen, die minder koopkracht hebben. Waardoor bedrijven weer minder producten kunnen verkopen enz, enz enz.............

LaBou
LaBou 13 mei 2016 - 17:02

Inderdaad, alles wordt dan lekker goedkoop. Het is dan wel weer jammer dat er hier (bijna) niemand overblijft die het kan betalen!

H.Witte
H.Witte13 mei 2016 - 20:14

BakkerGerard, wel een erg kortzichtige visie. -valse concurrentie; -het zal bedrijven stimuleren naar lage loon landen te gaan; -bedrijven die geen geld hebben om te innoveren leggen het loodje; -innovatie kost ook geld dat via de prijzen terugverdiend moet worden, dus pas op langere termijn effect, maar intussen wel mensen op straat; -afnemende werkgelegenheid; -veiligheid van producten is/komt in het geding; -de economische macht van China wordt gestimuleerd, toename van massa productie zal de prijzen nog verder verlagen, de Nederlandse bedrijven zullen steeds meer moeite hebben dit bij te benen. We zijn nou eenmaal een land met hoge loonkosten.

Johan eldert
Johan eldert13 mei 2016 - 21:42

het gaat hier niet om efficienter werken maar om het feit dat de levensstandaard, en lonen, in china vele malen lager zijn. Daar kan jet met alle efficiency van de wereld niet tegenop

Piet de Geus
Piet de Geus14 mei 2016 - 0:31

"Bedrijven gaan efficienter werken, wat betekent meer werklozen" Nee, dat betekent dat meer mensen zich met nuttiger zaken bezig kunnen houden. Nota bene onze hele beschaving is op dat principe gebaseerd: toen we niet meer de godganse dag besjes hoefden te verzamelen en achter prooidieren aan te rennen, hielden we tijd over voor iets anders. "die minder koopkracht hebben" De totale koopkracht neemt alleen maar toe met de toename van de arbeidsproductiviteit. Er komen immers meer producten en diensten om te kopen en te verkopen. Moet je wel een beetje flexibel andere bezigheden zoeken in plaats van het te blijven betreuren dat ze op de trein geen stoker meer nodig hebben.

Rode druppel
Rode druppel13 mei 2016 - 15:23

Agnes Jongerius. Begint het kwartje te vallen ? Of is dit een reactie op een voorval. Regeren is vooruit zien. Dan kunt u zien dat globalisering op deze manier niet gaat werken. Valuta oorlogen om de beste concurrentie positie te hebben etc. Wanneer Agnes, gaan we de invoerrechten dusdanig hoog maken dat productie in een lage lonen land, niet zorgt voor extra winst. Dan kunnen hier gevestigde bedrijven concurreren op kwaliteit en duurzaamheid. Met een uitzondering. Bedrijven die in een lage lonen land een behoorlijk inkomen voor hun werknemers geven, mogen een iets minder hoog invoer recht betalen, zodat er in dat land een middenklasse kan ontwikkelen. Dit is tevens een van mijn bezwaren tegen de EU.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte13 mei 2016 - 20:18

Rode Druppel, je baseert je betoog en je eindconclusie op je vooronderstellingen. Voorlopig vind ik het bovenstaande een meerwaarde van de EU. Kanttekeningen zijn er altijd wel.

Nick Ros
Nick Ros13 mei 2016 - 14:22

Agnes Jongerius is blijkbaar nog nooit bij Chinese bedrijven geweest. Ik bedoel niet zo´n georganiseerd vakbondsreisje of EU/reisje. Maar dagenlang op een project met Chinezen. Als daar een ongeluk gebeurt, dan wordt het slachtoffer met de bakfiets afgevoerd. Voor hem nog een miljard anderen. De arbeidsinspectie moet daar nog worden uitgevonden en de milieudienst ..... dat woord moet daar ook nog worden uitgevonden .... net als in NL in de jaren 20 en 30. En bij de markteconomie status van de EU, lach ik mij gewoon een krul in mijn lul.

5 Reacties
Buzzer
Buzzer13 mei 2016 - 15:04

Dus uw punt is? Jongerius heeft gelijk.

Nick Ros
Nick Ros13 mei 2016 - 15:15

Is ons NL-systeem niet te sociaal en te soft ? Contraproductieve werking. Als je nu weer naar Ede kijkt met een sociaal werker als Burgemeester. Sociale werkers in witte auto’s met zwaailichten. Burgers die met keien worden bekogeld en de politie kijkt de andere kant op.

Nick Ros
Nick Ros13 mei 2016 - 16:35

Buzzer, gelijk krijgen of gelijk hebben, daar zit een wereld tussen. Jongerius, vergeet ook nog het uurloon van € 1,00 of € 10,00 incluis koffie en premies werkgevers.

H.Witte
H.Witte13 mei 2016 - 20:20

Nick Ros Uw taalgebruik is weinig verheffend. En voorts; wie bepaalt hier wie er gelijk heeft. Dat is meestal de betweter, niet de wijze.

Nick Ros
Nick Ros14 mei 2016 - 11:25

Eranos. Dat komt ik ben geen ambtenaar, maar een zakenman.

johan bakker
johan bakker13 mei 2016 - 14:03

Als we de Chinese economie om zeep gaan helpen krijgen we wel heel erg veel migranten.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer13 mei 2016 - 15:05

dat worden geen migranten, dat wordt een verovering.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2016 - 13:28

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Rootman2
Rootman213 mei 2016 - 15:57

Je loopt de laatste tijd vaak te beweren dat de publieke sector zo groot is. En dat terwijl er al zoveel geprivatiseerd is geworden! Ik wil niet zeggen dat alles even efficiënt loopt, maar waar moet dan zo nodig in gesneden worden? Ik kan maar enkele dingen verzinnen: Uit de NATO (dreigingen zijn hyped) Minder blauw op straat (mensen moeten zelf maar een blaffer kopen) Uit de EU (duurste vorm van geld over de balk gooien Of willen we bezuinigen op de deltawerken of op democratie? Ik ben een beetje sarcastisch, maar waar denk je aan als je met dit punt komt?

LaBou
LaBou 13 mei 2016 - 17:06

Gelukkig wordt de EU het aardse paradijs met een gekozen president. Dan alleen de SP (het vleesgeworden kwaad) nog even afschaffen en ons geluk kan niet meer op.

Rootman2
Rootman214 mei 2016 - 6:20

Wat betreft journalistiek ben ik het niet eens, in principe dan. Amusement mag van mij commercieel, maar nieuws en actualiteiten, alsmede educatieve programmas, daar moet de overheid een taak hebben. Een commerciële zender zal altijd een marktgerichte (=neoliberale) bias hebben. Helaas wordt juist die taak verwaarloosd met het infantiele journaal en het zeer partijdige nieuwsuur. Buitenhof is soms een uitzondering.

voxpopuli2
voxpopuli213 mei 2016 - 11:52

Fietsen zijn idioot duur in nederland, als je alles bij elkaar optelt komt een gewone fiets qua onderdelen neer op ca 95 euro ex. assemblage. Retail prijs is ca 700 euro, uiteraard moet iedereen er aan verdienen maar er zijn grenzen. En vwb bescherming van de nederlandse industrie ;-) dream on , wat er in heerenveen gebeurt is gewoon eenvoudig werk wat ongetwijfeld naar turkije gaat als dat EU lid wordt

2 Reacties
Buzzer
Buzzer13 mei 2016 - 15:07

Beetje rare reactie Vox, onze hedendaagse fietsen zijn van aluminium, dat heeft niets met het staal van dit artikel te maken.

LaBou
LaBou 13 mei 2016 - 17:10

Dat zou ik je graag willen zien waarmaken (voor de onderdelen kun je vast wel zelf zorgen). De enige fietsen voor de prijs die jij noemt die ik ken gaan bij normaal gebruik en onderhoud ongeveer een jaar mee.

omaoeverloos
omaoeverloos13 mei 2016 - 11:50

De zware industrie moet in ieder geval zo snel mogelijk uit Nederland verdwijnen, we hebben hier klimaatdoelstellingen te halen en alleen al voor de hoogovens, pardon, het Indiaase TATA steel, zouden duizenden windmolens nodig zijn.

5 Reacties
Achterberghen2
Achterberghen213 mei 2016 - 12:10

En waar moet Oma's AOW'tje dan wel van betaald worden? Elkaar diensten en adviesjes toeschuiven kan niemand vreten.

omaoeverloos
omaoeverloos13 mei 2016 - 13:06

"En waar moet Oma’s AOW’tje dan wel van betaald worden?" Oma's AOW wordt niet betaald. Oma heeft daar geen recht op.

Nick Ros
Nick Ros13 mei 2016 - 14:08

Zoals melk via de supermarkt komt, komt Oma´s AOW´tje via de pinpas. Beetje dom Achterberghen, dat had je zelf ook kunnen weten.

mulligan
mulligan13 mei 2016 - 20:39

Een klimaatdoelstelling wordt alleen voor de bühne gehaald als we de zware industrie het land uithelpen en die elders onverminderd door laten gaan. Met "niet meer mijn pakkie an" is de mensheid niet beter af.

Johan eldert
Johan eldert13 mei 2016 - 21:46

moet je toch eens langsgaan bij TATA die hard werken om hun warmte en energie uitstoot in te zetten op een duurzame manier. Daarnaast zijn ze ook daar bezig met windmolens. Dus tata is niet zozeer het probleem maar neoliberalen zoals de VVD die jarenlang de klimaatzaak op hun beloop hebben gelaten. Met nu al desastreuze gevolgen. BEdankt VVD, dat kan je niet weglachen mark

DaanOuwens
DaanOuwens13 mei 2016 - 11:27

Als je inderdaad denkt dat je door importmaatregelen de Nederlandse maakindustrie in leven kan houden ben je wel erg kortzichtig. Vanzelfsprekend produceert China onder de Europese kostprijzen. En China is inderdaad geen Nederland het is een totalitaire staat, de salariskosten zijn veel lager en de arbeidsomstandigheden slecht. India kan ook produceren onder de Nederlandse kostprijs en doet dat ook. Er is een lange lijst van landen die kunnen concurreren ver onder de Nederlandse kostprijs. En die doen dat ook. Daarom is alle arbeidsintensieve industrie hier ook weg. En Jongerius is een van de mensen die al haar hele leven zinloze achterhoede gevechten voert. Ik vraag mij af waarom de PvdA haar weer een baantje heeft aangeboden. Er zijn toch echt wel betere mensen te vinden. De Nederlanse of Europese maakindustrie kan concurrentie alleen winnen door betere opmaat gemaakte innovatieve producten te maken. Dat lukt een aantal Europese bedrijven prima. Ook Nederlandse. Voor ASML is China een afzetmarkt. Voor de Duitse automerken ook. Jongerius moet dat tegen Batavus zeggen. Voor dom eenvoudig handwerk is geen plaats meer in de Nederlandse economie, dat kan elders per definitie veel goedkoper. Hoogopgeleide mensen en zeker technici komen hier prima aan het werk. En die maken producten die ook in China zeer gewild zijn. Het is misschien een aardig idee om Jongerius een langdurige stage aan te bieden bij de Chinese en Indiase vakbonden. Een klus tot aan het pensioen. Als zij daar nu even regelt dat het salaris van de werknemers en de secundaire arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden een kopie zijn van de Nederlandse dan kunnen we de concurrentie weer prima aan.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert13 mei 2016 - 21:48

[Voor ASML is China een afzetmarkt. Voor de Duitse automerken ook. ] goh en waar hebben die grote productie centra staan? ohja, china. Dus je verhaal gaat meteen al niet op. net zo min vanwege het feit dat wij als EU wel onze grenzen openzetten maar andersom niet. Dan valt er weinig te concurreren, hoe goed je product of service ook is.

voxpopuli2
voxpopuli213 mei 2016 - 10:46

Ach ja Accell ( batavus ) 1. Op het West-Europese hoofdkantoor van Batavus wordt een nieuw soort fiets ontworpen. 2. Op datzelfde hoofdkantoor wordt, via experimenten, gekeken van welke materialen de fiets moet worden gemaakt. 3. In Suriname wordt bauxiet opgegraven uit de bodem. Dit bauxiet wordt in IJsland verder verwerkt tot aluminium, waarnaar het naar China wordt getransporteerd. In China worden de frames van de fietsen gemaakt. Als de frames klaar zijn, worden ze naar de fabriek in Nederland verscheept. 4. In Thailand wordt latex uit de Hevea Brasiliensis-boom gewonnen. Dit latex wordt op diezelfde plantage nog tot natuurrubber omgezet. 5. In Indonesië wordt het natuurrubber vervolgens verwerkt tot een fietsband. Deze fietsband wordt ook naar de fabriek in Nederland verscheept. 6. In Saoedi-Arabië wordt aardolie uit de grond gepompt. De aardolie wordt met een olietanker naar het Belgische Mechelen vervoerd. Hier worden van het aardolie kunststof fietsonderdelen gemaakt. 7. In het noordwesten van Australië worden ijzerertsen uit de bodem opgegraven en verscheept naar de Rotterdamse haven. 8. Eenmaal in Rotterdam worden de ijzererts per trein vervoerd naar de hoogovens in IJmuiden. 9. In IJmuiden worden de ijzererts verwerkt tot ruwijzer. Dit ruwijzer wordt in de staalfabriek (ook in IJmuiden) verder verwerkt tot ijzer. 10. Van dit ijzer worden in dezelfde fabriek ijzeren fietsonderdelen gemaakt. 11. Alle onderdelen die geproduceerd zijn door de verschillende fabrieken worden naar de Batavus fabriek in Heerenveen vervoerd. 12. In deze fabriek worden alle onderdelen in elkaar gezet. Nu is de fiets eindelijk klaar! 13. De fietsen worden gedistribueerd naar Amerika en Europa.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037113 mei 2016 - 12:45

mooie post

Piet de Geus
Piet de Geus14 mei 2016 - 0:32

Ik ben ook heel benieuwd welke 'fietsenfabriek' Jongerius in Heerenveen heeft bezocht. Volgens mij staat daar inderdaad alleen maar een assemblagehal.

Moeder Pietje
Moeder Pietje13 mei 2016 - 10:44

Ik had niet de indruk dat zij het zelfde probleem op "microniveau" dwz hier in NL wist te voorkomen of terug te draaien. Rare mensen, die PVDArs

Rootman2
Rootman213 mei 2016 - 10:30

Dit lijkt een redelijk voorstel, waarbij wel enkele vragen rijzen: Wat geeft Europa het moreel recht zo sterk op China te reageren terwijl we zelf landbouwprodukten subsidiëren om oa. in Afrika te dumpen. Waar haalt China hun subsidiegeld vandaan? Hoe zit het met de èchte Aziatische lagelonenlanden zoals Vietnam, de Filipijnen, Bangladesh, Indonesië etc. Worden daar ook maatregelen over gepland of mag daar wel allses omdat ze net TPP getekend hebben en dus ´bondgenoten´ zijn?

rbakels
rbakels13 mei 2016 - 10:29

De Wereldhandelsorganisatie (ruim 20 jaar oud) kent "panels" die bij geschillen kunnen optreden en zelfs sancties kunnen opleggen. In tegenstelling tot de ISDS panels bij TTIP zijn deze panels permanent (gevestigd in Genève), en niet partijdig. De Chinezen plegen verdragen in hun voordeel uit te leggen op een manier die de verdragen menigmaal geweld aandoet. De enige oplossing lijkt me om de Chinezen die voordelen af te nemen. Een valkuil is dat de consument voordeel kan hebben van de gesubsidieerde Chinese industrie. Zo kunnen fietsen duurder worden als geen Chinese fietsen meer mogen worden geïmporteerd om de Nederlandse fietsenindustrie te beschermen. Prijsdumping is verleidelijk voor consumenten, maar beslist verwerpelijk, zeker als de bekende truc wordt toegepast dat een industrie kapot wordt gemaakt doordat de concurrentie met subsidie langdurig onder de kostprijs levert, en vervolgens de prijzen flink verhoogt zodra de concurrent failliet is gegaan. Ik wens onze politici veel stuurmanskunst toe bij hun buitenlandse beleid. Misschien is het wel een voordeel dat die rare Trump uit de handel komt. Zo'n Koenders heeft het veel te druk met de voortdurende futiliteiten waar de Kamer hem mee bezig houdt om een strategisch beleid te voeren.

1 Reactie
Blitskikker
Blitskikker13 mei 2016 - 11:41

Heb je daar voorbeelden van, van industrieën die eerst kapot zijn geconcurreerd door onder de prijs te verkopen, en waarbij daarna de prijzen flink omhoog zijn gegaan. Ik kan namelijk zat bedrijven en bedrijfstakken verzinnen die door stevige concurrentie ten onder zijn gegaan, maar niet dat dat vervolgens tot forse prijsverhogingen heeft geleid.