Joop

Beschaafde burgers

  •    •  
26-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
44067170482_aef1de3854_z

© Cc-foto: Gilbert Sopakuwa

De overwinning van Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen is keihard aangekomen in politiek Den Haag én bij de media.
Je kunt een speld horen vallen op de extra beveiligde verdieping aan de Lange Poten, waar de PVV-kamerleden hun werkkamers hebben. Niemand had de historische nederlaag van woensdag, waardoor de PVV drie of misschien wel alle zetels in het Europarlement kwijtraakt, zien aankomen.
“Zo’n schrobbering door de kiezer hebben wij in onze rijke partijgeschiedenis nog nooit meegemaakt”, aldus Martin Bosma, die geen enkele moeite doet om zijn emoties te verbergen. “Het is tijd dat we nu echt een discussie gaan voeren over de toekomst van onze partij. Moeten we fuseren met geestverwante partijen of misschien wel erkennen dat er anno 2019 geen behoefte meer is aan ons verhaal?”
In het belendende vertrek lijkt Geert Wilders nog in de ontkenningsfase te zitten. “Ik wil alles op alles zetten om de mensen uit de volkswijken, onze kiezers, weer voor de PVV te winnen”, aldus de strijdbare PVV-voorman. “Deze mensen hebben nu gekozen voor een economisch verhaal, terwijl het juist in hun identiteitspolitieke belang is om op de PVV te stemmen.”
Mammoeten en uilen Ook in de grachtengordel dreunt de klap na. “In vergelijking met onze uitslag voor de provinciale-statenverkiezingen is dit vanzelfsprekend een enorme tegenvaller”, analyseert partijleider Thierry Baudet in het partijkantoor op de Herengracht. “De eurosceptische stem is weggevaagd.”
Hij rekent zich de slechte uitslag zelf aan. “Cito ignominia fit superbi gloria.” Na een verbaasde blik van de verslaggever legt hij uit: “Voor hoogmoedigen verandert roem snel in schande.” Het ontbrak FvD aan een heldere boodschap, meent Baudet. “Mijn verhalen over het vloeren van mammoeten en de uil van Minerva spreken de kiezers duidelijk onvoldoende aan.”
Theo Hiddema, die komt aanwandelen vanuit zijn kantoor even verderop, wil niet zover gaan als zijn jonge partijleider. “Ik denk dat we ons verhaal vooral nóg beter moeten uitleggen”, meent de gewezen advocaat, die het niet kan nalaten Baudet een standje te geven. “Door te beginnen over mammoeten en uilen zijn we in het frame van de Partij voor de Dieren getrapt.”
Beiden kijken uit naar de uitkomsten van het rapport dat het wetenschappelijk bureau van de partij, het Renaissance Instituut, zal samenstellen over de tegenvaller bij de Europese verkiezingen. Aankomend senator Paul Cliteur zal leiding geven aan een commissie die nog voor de start van het nieuwe parlementaire jaar met haar conclusies zal komen. Een werktitel is er al: Schuivende panelen aan diggelen.
Hand geven Behalve in politiek Den Haag is ook de schok op de vaderlandse redacties groot. Jarenlang hebben de media te weinig oog gehad voor het gewone volk, zo klinkt het op het Mediapark. De eindredacteur van een actualiteitenrubriek die liever anoniem wil blijven, analyseert: “Door telkens maar te berichten over de boze burger zijn we de stille meerderheid van beschaafde burgers volkomen uit het oog verloren. Gewone mensen die de premier bij een bezoek aan het Torentje een hand zouden geven, die denken dat we baat hebben bij het EU-lidmaatschap en die vinden dat het hier in Nederland niet zo slecht gaat.”
Dat uit een opiniepeiling van Ipsos op de dag van de verkiezingen bleek dat maar 15 procent van het electoraat voor een Nexit is, heeft menigeen aan het denken gezet. “Toen ik die cijfers zag, viel alles opeens op zijn plaats”, verklaart Robert Jensen. “Ik ben er nu van overtuigd dat de lage kijkcijfers voor mijn programma toch geen complot waren. Er zijn gewoon heel weinig mensen in Nederland die het met mij eens zijn.”
Ook adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl Bart Nijman denkt dat het na woensdag tijd is voor introspectie. “Jarenlang hebben we gewaarschuwd voor het gevaar Timmermans. Als de kiezers dan in zulke groten getale toch voor de PvdA stemmen, is het tijd om bij jezelf te rade te gaan.”
De Telegraaf heeft al een plan hoe het in de toekomst anders kan. De ramen moeten open en de redactie moet diverser worden, stelt hoofdredacteur Paul Jansen. Hij erkent dat zijn redactie de afgelopen jaren wellicht te rechts is geworden. “Als iemand zich in een geel hesje hijst, krijgt hij meteen aandacht op de voorpagina. Maar als er tienduizenden docenten naar het Malieveld trekken, halen we onze schouders op. Een weg is voor ons meer waard dan een bos. Een PVV-stemmer is intelligenter dan een Groenlinkser. Ik chargeer en toch is het waar.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Spanveer
Spanveer27 mei 2019 - 18:27

PVV en SP vertrekken uit Brussel. Dat ruimt lekker op. Zolang er geen ingrijpende veranderingen in Brussel plaatsvinden blijft het een unie met een laag zo niet afwezig democratisch gehalte.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mei 2019 - 5:53

Als het eventueel toch niet gelukt is om de opvolger van meneer Juncker te worden in Brussel, hoop ik echt dat Lodewijk Asscher evenyiueel zijn plaats wil vrij maken voor Frans Timmermans, namelijk als de volgende Pvda partijleider. Het is echt niet ondenkbaar dat Frans Timmermans de PvdA de grootste partij van Nederland zal creëeren op 17 maart 2021 en samen met Groenlinks b.v., een Centrum-Linkse regering gaan formeren en (uiteindelijk) echte en goede verandering zal brengen aan Nederland. ✌???? Een ruk naar Links, na de nogal onsympathieke Rutte 1, 2 en 3, ik ben er helemaal klaar voor!???????? Een heel fijne dag!!! .

3 Reacties
Cave Canem
Cave Canem27 mei 2019 - 6:03

Lijkt me de doodsteek voor de PvdA. Door zijn onbeholpen uistraling zal hij keer op keer het mikpunt zijn van goedkope, maar wel effectieve, spot van op de man spelende oppositiepartijen. Internationaal weet hij zijn gebrek aan robuustheid door o.a. zijn respect afdwingende talenkennis nog te camoufleren, maar in het cynische Nederland wacht hem het hakblok.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mei 2019 - 13:39

Dag Cave Canem. Het was inderdaad niet gelukt in Den Haag wat betreft meneer Job Cohen, ook niet echt wat betreft Lodewijk Asscher, tot nu toe, helaas maar bij Frans Timmermans kan het echt wel lukken hoor, volgens mij!✌

MountEverest
MountEverest27 mei 2019 - 18:06

Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. De vaste aanhang van de PvdA is vertrokken naar andere partijen. Het zou heel misschien kunnen als in 2021 de PvdA weer tegenover de VVD komt te staan.

msj_meijerink
msj_meijerink27 mei 2019 - 5:40

Geinig artikel, met erin het deficit van Wilders. Ik zou zeggen: Tabée Geert, auf Wiedersehen

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mei 2019 - 5:59

Inderaad blijkbaar al bijna bye bye, wat betreft de lange carrière van Geert Wilders, de Nederlandse vakpoliticus pur sang, godzijdank!.???????? Bijna tijd om een huis te kopen in b.v. Hongarije, neem ik aan.???????? Viktor Orban zal hij sowieso hartelijk welkom heten, neem ik aan, hahaha! ???????? Een heel fijne dag aan u!✌????

JanB2
JanB226 mei 2019 - 22:47

Welke overwinning? Een overgrote meerderheid heeft niet op de PvdA gestemd. Hou eens op met zaken mooier (of lelijker, afhankelijk van je standpunt) voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Alle (!) partijen zijn tot op zichzelf marginale verschijnselen gereduceerd. Als de PvdA 20 jaar geleden onder de 30% scoorde dan was dat in de beleving van de partijtop een nationale ramp van ongekende omvang. Bij het CDA gold hetzelfde. Nu halen ze amper de 20 en schuimbekt men over een eclatante "Endsieg". Met alle gemis voor proportie's en gebrek aan realiteitsbesef dat traditioneel bij dat soort endsiegfantasieën hoort. Het huidige politieke landschap kent nagenoeg alleen verliezers. Bij iedere verkiezing opnieuw.

1 Reactie
JanB2
JanB226 mei 2019 - 22:51

PS Frappant dat men alleen in extreem rechtse hoek (de Telegraaf inbegrepen) doorheeft dat men verloren heeft. Zou die Paul Jansen dan toch gelijk hebben? Ik mag hopen van niet want dan is het bar en boos gesteld met de grijze massa tussen de oren in Nederland.

Sonic2
Sonic226 mei 2019 - 22:04

Haha. Wat een prachtig artikel. Wat hebben de rechts radicalen en de rechtse media zich absoluut misdragen weer de afgelopen dagen. Ze hebben laten zien wat voor enorme slechte verliezers ze zijn. Woensdag was er die zogenaamde tweestrijd. Het zou gaan om FvD en VVD. Weet u nog? En nu is FvD gedeeld vierde(!). Groenlinks staat gelijk met hun. Nu opeens is het niet het stem van het volk. Nu is het opeens de opkomst. LOL. Dat argument hoorde ik niet bij het referendum van drie jaar terug. Van Baudet/ Roos en Nijman. Die Nijman is mij de afgelopen dagen alles mee gevallen trouwens. Die opkomst van dat referendum was 32%. Nooit gehoord dat 68% niet dat referendum wilt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 mei 2019 - 5:00

" Nu is het opeens de opkomst. LOL. Dat argument hoorde ik niet bij het referendum van drie jaar terug" Het principe is: niet gestemd is niet geteld. Het opkomst-argument is hét argument van de verliezers om via een omweg toch hun (morele) gelijk te halen. Dat weet je zelf ook wel.

korheiden2
korheiden227 mei 2019 - 15:23

@Sonic : Ik las net dat, bij geval van Brexit, FVD er een zetel bij krijgt. Ik vond de duiding in Trouw van deze verkiezingen wel goed. Groen heeft gewonnen, maar is ook in Europa niet nodig voor een meerderheid omdat de liberalen meer gewonnen hebben. In Oost- en Zuid-Europa is bijzonder weinig groene aanhang. De winst van extreemrechts is minder groot dan verwacht, maar het is toch zorgelijk dat in drie grote landen Nigel Farage, Marine Le Pen en Matteo Salvini de meeste stemmen kregen. Dan hebben we het nog niet over Hongarije of België. Het redelijke midden wordt steeds kleiner en dat vind ik zorgelijk.

WiebeI
WiebeI26 mei 2019 - 20:11

Denk het niet, Maarten! De eerste uitslagen zijn binnen en uiterst rechts en liberalen winnen terwijl de sociaal democratie (weer) verliest. Kennelijk hield het Timmermans-effect bij de landsgrenzen op. Denk niet dat ze daar in Den Haag bij de regering erg zenuwachtig van worden. Per saldo is Nederland een rechts land. En zo lang de sociaal democratie er niet in slaagt de rechten van de werkende klasse te vertegenwoordigen, maar ook de belangen van bijvoorbeeld homo’s en andere minderheden dan de moslims zal dit niet beter worden.

Toon262
Toon26226 mei 2019 - 18:33

Je zou willen dat dat extreemrechtse volk en hun vodjes die voor krant moeten doorgaan werkelijk zo zouden reageren. Maar leuke satire is het wel.

gravin2
gravin226 mei 2019 - 17:04

Ai! Nu steekt Juncker Frans een mes in de rug, door een Duitser te favoureren.

Grietje Genot
Grietje Genot26 mei 2019 - 13:07

Ook bij de SP zijn ze nog steeds in de war. "We waren er zeker van dat we door in de voetsporen van Donald Dump en Viktator Orban te treden, en met een peperdure negatieve campagne - die ijdeltuit deugt niet, want hij spreekt 8 talen, ééntaligheid dat is je ware - in elk sterblok de show te stelen, we 't stemvolk van PVV en FvD weer terug zouden winnen. Maar zie: dat vermaledijde volk wil maar niet komen opdagen. Aan ons heeft het dus weer niet gelegen. Toch hadden we gelijk, maar het volk deugt niet."

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2019 - 23:10

SP-ers zijn gewoon niet gaan stemmen, teveel Grietjes genot op deze wereld!

LaBou
LaBou 27 mei 2019 - 4:55

Je kan fraai letters aan elkaar borduren maar heel slecht lezen. Net zoals Timmermans 8 talen heel goed kan spreken maar in geen daarvan luistert.

Grietje Genot
Grietje Genot27 mei 2019 - 7:56

Aan de keukentafel van de familie Marijnissen, alwaar de volledige SP zich had verzameld om 't oor te luisteren te leggen bij de pater partij, werden dezelfde geluiden gehoord. De SP had getriomfeerd, en de verkiezingen gewonnen omdat ze d'r in was geslaagd om door de kiezers weg te jagen de EU te verlaten. Voorwaar een schitterende prestatie, waarmede hun voortrekkersrol en zienerskwaliteiten weer 's ten volle werden geëtaleerd.

Justine Case
Justine Case27 mei 2019 - 17:44

"teveel Grietjes genot op deze wereld!" Nou ga je te ver Minous. Er zouden juist veel meer GGs moeten zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2019 - 12:53

Justine Case Niet mijn mening! Voor iemand die zegt niet van de persoonlijke aanval te zijn en leugens overtreft ze m.i. alles in haar bloeddorstigheid!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 mei 2019 - 10:43

In de echte wereld riep Ron Fresen zichzelf te overschreeuwen dat het niks met links of met de pvda te maken had, het was allemaal en alleen maar te danken was aan het Timmermanseffect. Alsof er geen Baudeteffect of Rutteeffect te bekennen was. Het lijkt wel alsof de media moeite heeft afstand te doen het door haarzelf verzonnen verhaal over de boze wolf en de zeven biggetjes. De versimpeling van de politieke werkelijkheid, vertelt door outsiders. Laten we blij zijn dat het gewone volk - zie de reactie op de stelling van Stempunt over dit onderwerp - laat zien welke kant nederland op moet.

Spanveer
Spanveer26 mei 2019 - 10:07

Fijn voor Frans dat de PvdA en hij zoveel stemmen hebben gekregen. Frans is echter nog lang niet zeker van de opvolging van Juncker. De grootste partij in het EP zijn de verzamelde christelijke partijen. Tenzij links kans ziet een grotere afvaardiging te krijgen grijpt Timmermans naast de opvolging.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot26 mei 2019 - 16:34

Hmm, dus als het regent worden de straten nat? Bedankt, ik had het niet kunnen bedenken.

Spanveer
Spanveer27 mei 2019 - 18:34

Graag gedaan hoor. Je zult de mensen de kost moeten geven die nu al overtuigd zijn van de opvolging van Juncker door Timmermans.

Eric Minnens
Eric Minnens26 mei 2019 - 9:42

Hoe nu? Iedereen kijkt plots in de spiegel? Zoekt de schuld bij zichzelf? Ach, zo mooi zal onze bibelebonse polder helaas nooit zijn.

Bouwman2
Bouwman226 mei 2019 - 8:48

Zou het citaat "een weg is meer waard dan een bos" een moderne versie zijn van "het doel heiligt de middelen"? Hoe dan ook, het idee van De Telegraaf was dat er moordenaars in dit land vrij rondlopen en dat het woord asielzoeker synoniem is met verkrachter, moordenaar en rover. Met dit beeld voor ogen keek De Telegraaf dus door de koker. En wat zag De Telegraaf toen? Een tabelletje van overtredingen en misdrijven als fietsendiefstal en wildwateren en ook een laatje waar "overige" op stond geschreven. Was getekend: de staatssecretaris. En nu heb ik je, wist krant, daar wordt de burger gewoon bedrogen.Want daar wordt ons informatie onthouden. En toen de Kamer dat las sprak ze: u heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd, dat is een doodzonde. En meneer Wilders schudde de vuist en sprak schande. En toen trad de staatssecretaris af. Weer een VVDer die vertrok en dat was goed en fijn. Maar ergens dacht men: je kunt toch aan je water voelen dat er iets niet correct is, zoveel moorden worden er niet eens door de hele bevolking samen gepleegd. Als je de afrekeningen in het criminele milieu er van aftrekt valt het reuze mee. Wij zijn terecht beschaafde burgers. We gaan waarheidsvinding toen. En toen na een week de waarheid gevonden was, bleek er helemaal geen enkele moord te zijn gepleegd en niemand veroordeeld. Nul, mijne dames & heren. De vraag is nu gaat de Kamer nu een brief schrijven en uitleggen dat het zo niet bedoeld was? Gaat ze fouten erkennen, vragen aan de staatssecretaris terig te komen? Fouten erkennen? Nou dan ken je de Kamer slecht. En omdat straf altijd volgt op de zonde, en dit was geen pekelzonde maar echt de keiharde hoofdzonde van misleiding, werden de slechteriken getuchtigd door de uit de hemel gezonden Frans Timmermans. En de goeden beloond natuurlijk. Dat de straf ook maar neerdaalde op onschuldige hoofden van de meest Europese partij van allemaal, ach niemand is perfect. Het resultaat telt immers?

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 mei 2019 - 11:05

En ga je na dit fiction verhaal ook nog inhoudelijk reageren?

mordicant
mordicant26 mei 2019 - 8:20

wishful thinking. In de meeste westerse democratieën is grofweg tussen de 25 en de 50 % van het electoraat makkelijk te beïnvloeden door demagogen. Populisme is daarom niet dood en de volgende verkiezingen kan zo maar weer een baudet/wilders/wilekeurige demagoog 40% van de stemmen trekken met een beroep op de borrelende onderbuik. Media die de desbetreffende echokamers versterken hebben dus altijd een commercieel bestaansrecht.

Keilstra
Keilstra26 mei 2019 - 7:51

Vorige keer (in 2014) won het CDA met 5 zetels. Dat geeft wel aan hoe representatief de Europese verkiezing is voor de binnenlandse machtsverhoudingen.

Joop Schouten
Joop Schouten26 mei 2019 - 7:41

Tja. 42% Stemgerechtigden kwamen opdagen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2019 - 12:29

@ Joop Schouten Jij schrijft; 42% Stemgerechtigden kwamen opdagen. Ook voor provinciale staten is de opkomst vaak onder de 50%. https://www.parlement.com/id/vh8lnhrp8wt6/verkiezingen_provinciale_staten Voor de gemeenteraadsverkiezing de laatste keer rond de 55%. Wat is dus de waarde van die 42%? Als jij vindt dat 42% niet relevant is, zegt dat ook veel over de relevantie van de verkiezingen voor provinciale staten en de gemeenteraad. Volgens mij si de enige conclusie die je kan trekken is dat een deel van de kiezers de verkiezingen blijkbaar niet belangrijk vond en tevreden zal zijn met de uitslag die dat oplevert.

MountEverest
MountEverest27 mei 2019 - 18:10

@Daan: Een opkomst van >= 50 % lijkt me relevant.

JanDuine2
JanDuine226 mei 2019 - 7:37

Is dit verhaal echt of is dit satire? Het kan toch niet waar zijn, dat, wat nu opeens de "gewone burger" heet door niemand zou zijn onderkend? Dat naar aanleiding van deze verkiezingsuitslag de schellen van de ogen vallen van de populistische, maar ook andere partijen en de media? Kom op zeg!

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens26 mei 2019 - 11:53

@Verrekijker Redeneer als volgt: het kan niet echt zijn, dus is het satire.