Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beruchte dierenarts verklaart zieke en te jonge puppy's kerngezond

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in drie jaar tijd zo’n driehonderd meldingen binnengekomen over de beruchte broodfokhandelaar De Meiboom in Diessen. Dat blijkt uit een WOB-verzoek door House of Animals. De meldingen gaan onder meer over ernstig zieke puppy’s die steeds door dezelfde dierenarts ‘gezond’ werden verklaard. Uit hetzelfde WOB-verzoek dat de NVWA hier slechts eenmaal een fysieke controle op heeft uitgevoerd.
De dierenarts blijkt Jantina B. te zijn, die eerder in België veroordeeld werd wegens medeplichtigheid aan illegale hondenhandel. Doodzieke puppy’s en dieren met een ernstige fysieke aandoening worden door B. kerngezond verklaard. Ook blijkt uit patiëntenkaarten in het bezit van House of Animals, dat onafhankelijke collega-dierenartsen de puppy’s veel jonger inschatten dan de leeftijd die in het paspoort vermeld staat.
Uit het onderzoek van House of Animals blijkt onder meer dat de dierenarts een pup goedkeurde die in het paspoort een reu is maar in werkelijkheid een teef blijkt te zijn. Het vermoeden bestaat daarom dat Jantina B. de pups helemaal niet ziet. Inmiddels is ook vastgesteld dat ze uit het buitenland geïmporteerde puppy’s van een Nederlandse chip voorziet. De NVWA heeft in haar inspectierapport Jantina B. aangemerkt als ‘verdacht’. House of Animals- oprichter en Joop-opiniemaker Karen Soeters zegt daarover:
"Jantina B. is onderdeel van een criminele organisatie en moet gestopt worden. Als de NVWA haar verantwoordelijkheid wederom niet neemt dan moeten we naar een andere manier kijken om deze dierenarts te stoppen. House of Animals heeft daarom melding gemaakt bij het Veterinair Tuchtcollege (VTC) en deze week ga ik ook aangifte doen bij de politie tegen Jantina B. wegens valsheid in geschrifte, economische delicten, dierenmishandeling en deelname aan een criminele organisatie."
Soeters zegt verbolgen te zijn over het gebrek aan daadkracht van de NVWA tegen de malafide broodfok-puppyhandel: “Het is onbegrijpelijk dat na zoveel klachten en ook na zoveel media-aandacht de broodfokhandelaar de Meiboom nog steeds niet is aangemerkt als ‘hoog risicobedrijf’. Ondanks de geconstateerde overtredingen wordt enkel voldaan met een waarschuwing en dat komt absoluut niet overeen met het handhavingsstappenplan van de NVWA.”
In het tv-programma Opgelicht werd dinsdagavond aandacht besteed aan de handel in zieke pups en de rol van dierenarts Jantina B. daarin. Het item daarover begint op 14 minuten in de uitzending bovenaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Déjà vu
Déjà vu29 sep. 2021 - 23:17

Karen Soeters: Mensen zoals jij verdienen een Nobelprijs!

Nathalie Klinge
Nathalie Klinge29 sep. 2021 - 15:04

Er is veel meer aan de hand bij de NVWA. Bij stichtingen die legaal buitenlandse honden in Nederland plaatsen, staat de NVWA binnen 48 op de stoep bij de adoptanten. De website van de NVWA staat vol met fouten en bij vragen zetten medewerkers van de NVWA burgers aan tot het plegen van strafbare feiten. Malafide hondenhandelaren als De Meiboom worden keurig vooraf geïnformeerd over wetswijzigingen terwijl de non-profitorganisaties 7 weken te laat een lullige brief zonder uitleg hebben gekregen. Kamervragen worden niet beantwoord, WOB verzoeken worden getraineerd en zo kan ik nog wel even door gaan. Ondertussen krijgen de malafide hondenhandelaren vrij baan.

adriek
adriek29 sep. 2021 - 10:16

De NVWA had al niet zo heel veel macht is onder de 'geld vóór álles' Kabinetten Rutte verworden tot een onderbezette en ondergefinacierde papieren tijger. Zolang alles op papier maar ongeveer klopt doet de werkelijkheid er niet meer toe.

Bouwman2
Bouwman229 sep. 2021 - 9:24

Dat mensen worden misleid is alegmeen beend, ze vragen er om. Dit is een beperkt geval van handlichting,gedaan in de hoop dat de echte handlichting ovber het hoofd wordt gezien. De kiezer deed zijn plicht, maar wat de kiezer vertelde wordt verdonkeremaand. De kiezer beloonde immers het zittende Rutte III kabinet en vermaande de oppostie. hem te respecteren. De haan. kraaide. luid. Toen werd gehouden een banket, de gebraden haan werd op de tafel gezet.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 13:41

@ Bouwman: Je bedoelt waarschijnlijk oplichting? "Beperkt" vind ik die hier trouwens niet. "Handlichting" betekent dat een minderjarige (minimaal 16 jaar oud) door de rechter voor een deel handelingsbekwaam wordt verklaard, en zodoende de bevoegdheden van een meerderjarige krijgt om een onderneming te kunnen runnen.