Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beroemdheden roepen Japan op walvissenjacht niet te hervatten

  •  
24-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
46001414682_904ac34025_z
In een open brief aan de Japanse premier Shinzō Abe vragen een aantal beroemdheden of Japan de beslissing om weer op walvissen te gaan jagen wil terugdraaien. Onder andere Ricky Gervais en Stephen Fry dringen er bij Abe op aan niet uit de Internationale Walvisvaartcommissie te stappen. Deze commissie ziet toe op afspraken die wereldwijd gemaakt zijn rondom de walvisvaart en Japan is een van de leden. Natuurwetenschapper Chris Packman, een van de ondertekenaars, roept op tot actie:
" Tot onze walging en die van de rest van de wereld, wil Japan het jagen op walvissen weer hervatten. We hebben geen verklaringen van walging nodig, we willen sancties die pijn doen. Als schaamte de Japanners niet doet keren, doet economische pijn dat misschien wel. "
Voor het eerst in 30 jaar zal Japan commerciële walvisvaart hervatten. De vloot van het land zal in juli van dit jaar uitvaren, liet een woordvoerder van de Japanse regering weten. Vooralsnog zal er alleen gejaagd worden in Japanse territoriale wateren. De jaarlijkse expeditie naar het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, wat een terugkerend gevoelig conflict tussen Japan en Australië oplevert, stopt wel. In 2017 keerde een Japanse vloot terug met 333 gedode walvissen.
Cc-foto: Ashala Tylor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Roy2
Roy225 jan. 2019 - 6:09

Onlangs spoelde er een walvis aan met 6 kilo plastic in het lichaam. Niet verwonderlijk gezien de wijze waarop walvissen voedsel tot zich nemen en de bijzonder kortzichtige, zelfzuchtige vissers en de vis consumerende mensen die ook nog net zo schuldig zijn aan de vervuiling van de oceanen als wie dan ook. Vis is allang niet gezond meer en zelfs de doorgaans verstandige Japanners blijven vis eten like crazy en doen helemaal niets aan de vervuiling van de oceanen.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans24 jan. 2019 - 15:07

Ze deden het voor de wetenschap en hebben er niets van geleerd. Een blauwvintonijn van 2,7 miljoen. 15.000 per kilo. 1000 voor een portie sushi, maar dan heb je wel iets exclusiefs. Voor dat soort mensen is het goedkoopste hondenvoer nog te goed.

quatsch
quatsch24 jan. 2019 - 14:44

Economische sancties van de EU zouden Japan zeker pijn doen. Jammer genoeg hebben rechtse politici hier, zowel als in Japan, weinig op met natuur en milieu.

2 Reacties
wilenbert
wilenbert24 jan. 2019 - 17:06

het is eerder andersom, maar ja, feiten enzo

quatsch
quatsch25 jan. 2019 - 21:45

Laat de feiten dan eens spreken!

Sam V
Sam V24 jan. 2019 - 14:12

Ach, hoge aaibaarheidsfactor voor het dier is een hoge exposure voor de beroemdheid. Waarom gaan ze niet in eigen land aandacht vragen voor het Vliegend hert of de wrattenbijter. Leuke namen voor leuke dieren. Alleen iets minder aaibaar voor de gemiddelde burger. Zijn ze daarom minder belangrijk?

3 Reacties
OlavM
OlavM24 jan. 2019 - 14:37

Supervoorbeeld van "whataboutism". Jij vindt het natuurlijk ook geen punt als katachtige roofdieren, olifanten en neushoorns uitsterven. Want er zijn zo veel andere diersoorten waarover je je druk kan maken......

Sam V
Sam V24 jan. 2019 - 19:28

@OlavM Nee hoor, het zou jammer zijn als ze uitsterven, want ook mooie dieren, maar is het echt erg? Veel van deze dieren zijn inmiddels al zodanig gedecimeerd dat hun “natuurlijke functie” niet echt meer relevant is. Daar heeft de mens al voor gezorgd en deels deze functie overgenomen of noodzaak weggenomen. De grote aandacht voor deze dieren komt puur door hun “aaibaarheid”. Verdwijnen van insecten is potentieel veel gevaarlijker. Dat is mijn punt voor zover niet begrepen.

OlavM
OlavM25 jan. 2019 - 1:10

@ Sam V: Mijn punt is dat de vergelijking niet juist is.Het is een kwestie van en-en. Je kan niet het ene bagatelliseren omdat het andere belangrijker zou zijn. En hier gaat het duidelijk over walvissen.