Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beroemde gorilla Bokito onverwacht overleden

  •  
05-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
747 keer bekeken
  •  
42949210911_8dad280969_k

© cc-foto: Kees Torn

In Diergaarde Blijdorp te Rotterdam is dinsdag geheel onverwacht op 27-jarige leeftijd de zilverruggorilla Bokito overleden. Dat meldt de dierentuin.

Hij voelde zich sinds afgelopen zondag niet lekker. Maandag is zijn mest onderzocht en werd hij extra geobserveerd. Dinsdag was er nog steeds geen verbetering in zijn situatie. Daarom is besloten hem verder te onderzoeken en vocht toe te dienen onder verdoving. Tijdens de narcose is hij overleden. De oorzaak is nog niet bekend. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan. De gorillagroep is aangeslagen door deze gebeurtenis. Ook onder de medewerkers, met name onder de verzorgers heerst er verslagenheid.

Bokito werd in mei 2007 wereldnieuws nadat hij ontsnapte uit zijn verblijf. Hij reageerde op een bezoekster die de gorilla zeer vaak bezocht en ervan overtuigd was dat ze een speciale relatie met de aap had. De vrouw raakte ernstig gewond bij het incident. Personeel van Blijdorp had de vrouw gewaarschuwd dat haar gedrag ten opzichte van de gorilla niet zonder risico was.

Bokito heeft zijn hele leven in gevangenschap doorgebracht ter vermaak van het publiek. Hij werd op op 14 maart 1996 in Zoo Berlijn geboren en werd in 2005 overgebracht naar Rotterdam. Hij verwekte tien nakomelingen. Blijdorp meldt dat de gorilla zich in de loop der jaren tot een sociale familieman ontwikkelde. "Ook accepteerde hij een pleegzoon, Nasibu, wat bij gorilla’s vrij ongebruikelijk is. Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden."

De naam Bokito werd na zijn ontsnapping een begrip voor losgeslagen machtsvertoon. Zo sprak toenmalig PvdA-leider Wouter Bos van Bokito-kapitalisme om de ontwikkelingen te benoemen die leidden tot de bankencrisis van 2009.

cc-foto: Kees Torn 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.