Joop

Bernie Sanders stelt zich kandidaat voor presidentschap 2020

  •  
19-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19199400883_a10b8050b7_k
De Amerikaanse senator Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Dat maakte hij zelf bekend op een lokaal radiostation in Vermont, de staat die Sanders in de senaat vertegenwoordigt. Dit weekend al gingen er geruchten dat Sanders opnieuw mee zou doen na in aanloop naar de vorige verkiezingen de strijd om de Democratische kandidatuur te hebben verloren aan Hillary Clinton. Sanders zou al campagnemateriaal hebben opgenomen, zo zeiden bronnen. Sanders bevestigt dat nu, maar zei het nieuws het eerst aan het publiek van Vermont te willen vertellen.
Op de radio zei Sanders:
"Ik beloof dat ik op mijn tocht door het land de waarden waar we hier allemaal trots op zijn […] zal uitdragen. Ik vind de huidige bewoner van het Witte Huis een schande voor ons land. Hij is een pathologische leugenaar, een racist, een seksist, een homofoob, een xenofoob en iemand die goedkope politieke punten probeert te scoren door minderheden, vaak migranten zonder papieren, aan te vallen."
*In een eerdere versie van dit bericht stond dat Sanders als onafhankelijke kandidaat meedingt. Hoewel Sanders als zogenaamd ‘onafhankelijke Democraat’ zitting heeft in de Senaat, doet hij voor het presidentschap mee namens de Democratische partij.
cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 feb. 2019 - 12:20

Om het democratische perspectief wat breder neer te zetten: https://youtu.be/4mXohCXK2bQ Wie wil weten wie Robert Reich is: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Robert_Reich

Grozny
Grozny21 feb. 2019 - 23:39

Sanders maakt totaal geen kans. Bij clinton kreeg hij veel stemmen omdat clinton zeker wist dat ze van sanders zou winnen. Daarom spendeerde ze geld aan een negatieve campagne aan sanders, enkel omdat het haar zou schade in de matchup tegen trump. Als sanders een contender wordt krijgt hij een negatieve campagne tegen hem en verliest hij gelijk.

M7
M721 feb. 2019 - 18:37

Hmmmm, Ik zie het eerder gebeuren , mocht Sanders de democratische nomatie winnen , dat Trump fluitend herkozen gaat worden. De man is links/ socialist ( in Nl zouden zijn voorstellen hoogstens linkerflank VVD / D 66 geclassificeerd worden ) en dat wordt ( nog ) niet gepruimd in de USA. Interessant artikel vandaag in de NRC hierover van de hand van Willem Post met als titel : " Bernie Sanders: de kingmaker van Trump ". Ik zie meer kansen voor een democratische kandidaat als Joe Biden of Mevr Warren of mevr Kamala Harris . Trump is destijds mede verkozen ( alhoewel niemand dat in de gaten had of voorspeld heeft ) omdat zoveel kiezers zo de buik vol hadden van / hekel hadden aan Hillary Clinton. Het zal toch niet gebeuren dat nu Trump herkozen gaat worden omdat " de socialist " Sanders niet gepruimd wordt / rood vlees in de arena is voor de kiezers en met name voor Trump. Ik schat dus in dat Sanders de beste keuze is , wanneer Trump daar iets over te zeggen zou hebbe. De vlag gaat nu alvast uit bij hem

Mark Huysman
Mark Huysman20 feb. 2019 - 18:17

Veel mensen hier die zeuren over de leeftijd van Sanders. Maar het is nu eenmaal zo dat de ideale kandidaat niet bestaat. Er is altijd wel een minpunt. Bij Sanders is dat z’n leeftijd. Maar daar staat tegenover: -consequent progressief -geen relaties met big business en Wall Street -grote populariteit (al heel lang de populairste politicus in de VS) en naamsbekendheid -in staat om juist heel veel jongeren aan te spreken -sterk in debatten -in staat om een grassroots beweging van de grond te trekken die nodig is om meer mensen naar de stembussen te trekken -in staat om een deel van de Trump-aanhang te winnen: met name arbeiders in de zogenaamde ‘rust belt’ die de afgelopen jaren zwaar teleurgesteld zijn in de Democratische Partij. Ik zie geen andere kandidaat die van Trump kan winnen.

Elias Unique
Elias Unique20 feb. 2019 - 15:23

De volgende verkiezing wordt een eitje voor de Republikeinen. Zoveel kandidaten die dingen naar de Democratische nominatie. Die zich allemaal moeten profileren. En vervolgens onmogelijke zaken, uiteraard allemaal gratis, gaan beloven om de kiezers naar de mond te praten. Tegen de tijd dat de Democratische kandidaat bekend is, ligt die partij in scherven. Er is niet een kandidaat die die club kan verenigen.

msj_meijerink
msj_meijerink20 feb. 2019 - 8:55

Bernie is van 1941, is dit nu het toonbeeld van vernieuwing in de USofA? Laat hem een jongere 'liberal' steunen, dat lijkt me beter voor iedereen!

Zapata
Zapata20 feb. 2019 - 0:17

Mooi, de democraten hebben eindelijk weer eens goede kandidaten. Die werkelijk een linksere koers inslaan.Dus heel wat linkser als Obama die zelfs de change riedel niet zelf heeft verzonnen. Ze kunnen ook niets anders. Clinton was niets anders dan een republikein tweede keus. Te oud? Ach welnee, het gaat niet om leeftijd maar om principes en beleid. Overigens vraag ik me af wanneer Amerika wel een goede president gehad heeft. Ja Roosevelt. Lincoln was ook maar een machtspoliticus tenslotte. Voor de rest kan ik er niet zoveel verzinnen. Grant misschien? Eisenhower maybe?

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 feb. 2019 - 12:09

Lawrence Wilkerson heeft een aantal jaren geleden een indrukwekkende speech gegeven bij CIGI (Center for International Governance Innovation - een instituut dat ook een aantal belangrijke studies over Europa/Griekenland heeft gepubliceerd), waarin hij in anderhalf uur de naoorlogse politieke geschiedenis van de VS heeft besproken, met een aantal zeer interessante details en o.a. de opmerking dat Eisenhouwer weliswaar ook fouten maakte, maar de laatste president was die wel door de beugel kon. Eelco Bosch van Rosenthal heeft als voormalig correspondent eens opgemerkt dat Washington door en door verrot is en Wilkerson onderstreept dat. The Travails of Empire https://www.youtube.com/watch?v=YM_MH_Bfq5c De corporate media zijn bang voor Bernie Sanders, omdat daarvoor met een opmerking van wederom Wilkerson hetzelfde geldt als voor politici: "They are owned by financial interests." The Young Turks (4,5 miljoen abonnees) gaf daar recent een overzicht over: The Corporate Media Is AFRAID of Bernie Sanders...THEY SHOULD BE https://www.youtube.com/watch?v=vX47QOqXbCs Amerikanen kijken anders aan tegen een hoge leeftijd dan Nederlanders. Vele internet-media die het van donaties van hun abonnees moeten hebben in de VS protesteren ook tegen het gezeur over de hoge leeftijd van Sanders bij corporate media, een gezeur wat je helaas ook bij reageerders op Joop.nl ziet. Natuurlijk is er een waslijst aan goede ideeën op te noemen bij Sanders en dat is eenvoudig terug te vinden, zodat ik het laat bij zijn snelle reactie op The State of the Union van Trump. Sanders moet m.i. van te voren geweten hebben waar Trump over zou oreren. Dan ben je mentaal fit genoeg: Bernie Sanders State of the Union Response https://www.youtube.com/watch?v=RAmMIeZawC4

henk-alexander
henk-alexander20 feb. 2019 - 0:04

Bernie mag dan wel oud zijn, hij geeft wel leiding aan de 'progressive movement' die veel democratische kandidaten hebben geïnspireerd om ook een gooi te doen - en afstand te nemen van het obsolete partijbestuur van de Democraten.

DePisang
DePisang19 feb. 2019 - 23:21

Wat de Democraten nodig hebben is een kandidaat die met frissen nieuwe ideeën aankomt. Met het afzeiken van president Trump wordt het helemaal niks.

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew20 feb. 2019 - 9:15

@DePisang (en anderen die ongeveer hetzelfde zeggen) --------------------------------------- Mee eens. Het klinkt veel beter als je uitgaat van eigen kracht en eigen ideeën. Dat die ideeën et cetera haaks staan op de opvattingen van Trump, kan de gemiddelde Amerikaan zelf wel bedenken. Maar houd het zelf positief. Sanders valt me tegen. Zijn retoriek verschilt niet veel van die van nogal wat reaguurders hier. Jammer.

Klaas Punt
Klaas Punt20 feb. 2019 - 9:23

Lees "Our Revolution" van Bernie Sanders en dan begrijp je dat zeer veel jonge mensen zich achter Sanders scharen. Een verademing in de Amerikaanse politiek.

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 12:05

@ De Pisang Onder President Trump waren mensen zoals jij failliet geweest. Raoul 2 ook trouwens. Als jullie Amerikanen waren geweest. Julie rechts nationalisten weten echt absoluut niet waar jullie over praten. Ik blijf het herhalen. https://www.ad.nl/buitenland/zorg-in-de-vs-om-doodziek-van-te-worden~a5a52be1/ Bijna 600 euro premie per maand en als je pech hebt dus tegen de 900 euro. Als je nog verzekerd bent. En die kosten stijgen elke keer maar weer. En een eigen risico van 4300 euro. https://www.youtube.com/watch?v=wd73QQg4DPA Al in de jaren 80 al vier duizend dollars. En dan heb je ook nog slechte bruggen en wegen. Omdat de Republikeinen dat zien als belastingverhoging en dus niet in infrastructuur willen investeren. Iedereen hier had Bernie Sanders gestemd. Als ze wisten waar het over ging. Niet omdat ze het willen, maar omdat het moet. En als nationalisten zoals u eens stoppen met allerlei waanzin( ik wil het niet eens onzin meer noemen) uit te slaan en stoppen achter die extremistische dictator aan te lopen. En dan zijn alle bedragen die ik hier opnoem ook nog bedragen per persoon. Laat staan voor een gezin. Ik had het wel geweten als ik Amerikaan was. Bernie Sanders. Of je moet boven de ton verdienen. Of boven de miljoen. Voor dat soort mensen komt u hierop. Het erge is ook nog dat u uw ongelijk niet kan erkennen. En dat u dus straks om toch een weerwoord te geven een eigen risico van 4300 euro gaat verdedigen. Mensen die Sanders steunen doen dat om te overleven. Niets extreem links of te oud. Verdiep u eens ergens in.

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 12:09

@ mezelf En dan moet ik er ook nog aan toevoegen dat de Republikeinen dit nog willen verslechteren. Als je ook maar enig verstand hebt dan stem je in Amerika Democratisch. En wat moeten al die nationalisten hier zich schamen trouwens. Rutte de maat nemen omdat hij het eigen risico op 385 euro houden en die Oranje dictator verdedigen die 4300 euro eigen risico en bijna 600 tot 900 euro zorgpremies nog niet genoeg vindt. Om nog maar te zwijgen over operaties en eigen bijdragen. En om nog maar te zwijgen over de extreem hoge studie schulden. Nationalisten weten niet waar ze over praten. Ik blijf het herhalen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 feb. 2019 - 16:18

[Het klinkt veel beter als je uitgaat van eigen kracht en eigen ideeën.] Wat de Democraten dus ook deden, door zich in de midterms van vorig jaar weinig met Trump bezig te houden en juist veel met positieve issues die de kiezer bezig hielden, zoals gezondheidszorg - met een daverende overwinning als gevolg. Het waren juist de Republikeinen die zich erg bezig hielden met het afzeiken van de tegenstander. Maar goed, dat weerhoudt echomachines als Kees de Pisang er niet van om tot in lengte van dagen oude, afgedraaide plaatjes te blijven opzetten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 feb. 2019 - 22:22

"Ik vind de huidige bewoner van het Witte Huis een schande voor ons land. Hij is een pathologische leugenaar, een racist, een seksist, een homofoob, een xenofoob en iemand die goedkope politieke punten probeert te scoren door minderheden, vaak migranten zonder papieren, aan te vallen." Ik vrees dat je met zo'n boodschap 'de hard werkende Amerikaan' niet terugwint. Maar hij heeft wel eerder bewezen verkiezingen te kunnen winnen.En als de Democraten niet zo stom waren geweest Clinton aan te wijzen als hun kandidaat had de wereld er misschien anders uit gezien.

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2019 - 20:20

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 feb. 2019 - 22:57

Nederlanders die hopen dat Trump een tweede termijn wint, die zijn niet goed snik. Of trollen. Of beide.

Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 23:22

En dan te bedenken dat zelfs een zeer, zeer slechte kandidaat als Clinton Trump in de popular vote versloeg. Zelfs de allerslechtst denkbare kandidaat verloor vooral door het middeleeuwse kiesstelsel in Amerika. En door een slechte opkomst. Een normale president, een normale achterban en een normale reageerder had zich dan veel nederiger opgesteld. Trump en u blijven maar opscheppen. Om eigenlijk helemaal niets. En ik heb in een ander topic gemerkt dat je maar beter niet de uitslagen van populisten in twijfel moet trekken. Als je beweert dat CDA en D66 bijna net zoveel zetels hadden als de PVV dan krijg je er van langs. Pas laat in de nacht van de 15e Maart ging de PVV naar 20 zetels. Ook nu scoort Groenlinks eigenlijk even hoog als FvD en PVV. Maar dat mag je ook niet zeggen. Je mag ook niet zeggen dat de Groenen en de SPD veel hoger scoren als AFD. En dat AFD nog niet eens de helft van de stemmen heeft als CDU heeft. En je mag ook niet zeggen dat de nederlaag van Marine Le Pen eigenlijk heel erg groot was. Alleen haar vader deed het nog slechter geloof ik. En over Trump is al genoeg gezegd. Obama/ Bush sr./ Clinton en ook Reagan wonnen met veel grote cijfers. En al helemaal Nixon. Maar dat kwam door vals spelen. En straks maar brullen en schelden om "voter fraud". Trump sorteert daar nu al op voor. Maar als je kijkt naar de uitslag van 2016 dan hebben de Democraten niet veel nodig. Heel weinig eigenlijk, maar Trump fanaten zoals u leven niet in de realiteit, maar in een paralel universum. Overigens moeten de primaries nog komen, maar u doet de volstrekt misplaatste voorspelling dat Trump gehakt van Sanders gaat maken. Wat een morele superioriteit en wat een arrogantie.

Zapata
Zapata20 feb. 2019 - 0:36

Nee, fatsoenlijke mensen moeten we niet willen als president van het machtigste land van de wereld. Stel je eens eens voor. Het moet niet gekker worden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 feb. 2019 - 12:08

raoul 2 20 februari 2019 at 11:26 [ Ik hou gewoon van de manier waarop hij optreed, en deals afdwingt, en dat hij zijn eigen land voorop stelt dat spreekt mij erg aan. ] Zoals ik al zei: niet goed snik. [ Wat dat betreft ben ik als Trump supporter toleranter dan de meeste hier. ] Tolerant? Wel grappig, in elk geval.

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 13:00

@ Raoul 2 U steunt gewetenloos een pestkop die allerlei vrouwen, minderheden beledigd. Dus aan de ene kant een pestkop steunen. En aan de andere kant net doen alsof je de fatsoenlijkheid zelve bent. Dat is een combinatie die niet werkt. Trump steunen is per definitie niet fatsoenlijk en moreel gezien onjuist. Dan over het eigen land voorop zetten. Ik zou het willen omdraaien. Brexiteers noemen zich ook mensen die hun eigen land voorop zetten. In feite zijn het landverraders. Zij hebben Engeland nu deze chaos in geduwd. PVV en FvD zijn ook land verraders. Zij willen een Nexit met alle voorspelbare chaos daarbij. De tradewar kan ook Amerikaanse boeren hard raken. Importheffingen werken niet goed in een open economie. En of het klimaat akkoord niet tekenen nu iets is wat goed is voor Amerika. Twijfelachtig. Net als die belastingverlaging voor rijken op een moment dat de economie booming is. De staatsschuld loopt op? Is dat slimme politiek? Is dat opkomen voor je land? Ik wil niet zeggen dat D66 wel voor het Nederlandse belang op komt en PVV en FvD helemaal niet. Ik pleit dus niet voor een goed of fout lijn. Wat u zegt, kun je echter ook heel erg veel op afdingen. Het ligt wat gecompliceerder als u voor schotelt. Net trouwens als met die muur. Je hoeft heus geen extreem radicale Groenlinkser te zijn om twijfels te hebben bij 2000 km muur. Waarbij je ook nog stukken land van prive eigenaren moet onteigenen. En je hoeft echt geen Groenlinks achtige bomen knuffelaar te zijn om twijfels te zetten bij het verplicht sluiten van een moskee( wat Wilders wilt met elke moskee) of het verbieden van een boek. Net als iedere nationalist is er voor u altijd maar 1 ding goed. 1 ding deugt. U bent als nationalist ver verheven boven de rest van het volk. Vooral bij FvD zie je dat in Nederland vaak. Zij staan aan de goede kant van de historie en de rest stemt dom. Je ziet het ook aan Baudet. Hij is de vrij zwevende intellectueel die al die domme mensen in de 2e kamer een lesje leert. Ik zal niet het bewust en beladen woord gebruiken. Maar om een of andere totaal onduidelijke reden voelen nationalisten zich verheven boven andere mensen. De arrogantie troef.

Mr Ed
Mr Ed19 feb. 2019 - 17:50

De Democraten hebben nog steeds niet door waarom ze de vorige keer verloren hebben. Het is prachtig om het morele gelijk aan je zijde te hebben, maar het gaat om de economie, de verarmde middengroepen die 2 of 3 banen nodig hebben om rond te komen. Bill Clinton begreep dat wel, Hillary nog steeds niet. Maak daar je speerpunt van, dan kun je in het kielzog daarvan iets doen aan de rechten van homo's, minderheden en illegalen. Trump begreep veel beter waar de pijn zit en heeft dat gebruikt voor zijn eigen voordeel, maar is niet serieus bezig met een oplossing. Alleen maar herhalen hoe slecht Trump is gaat je niets brengen, kom gewoon eens met een praktisch en realistisch plan voor de toekomst.

8 Reacties
Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 23:34

@ Abel U bent erg slecht geïnformeerd en weet duidelijk niet waar hij over praat. U zet twee totaal verkeerde beelden neer. Ten eerste hebben de Democraten vooral in 2018 een campagne gevoerd op basis van healthcare. Ook hebben de Democraten het veel over grote schulden in het onderwijs. Vanwege de grote studie schulden. https://twitter.com/JStein_WaPo/status/1097831093959577601 https://twitter.com/kamalaharris Complete onzin dus wat je uit slaat. Informeer je beter. Je loopt Trump achterna. Trump heeft een campagne gevoerd op basis van haat, agressie en racisme. Ook seksisme. Schaam u dat u het steunt. Die praktische plannen voor de toekomst zijn er. U leest zich niet in en weet niet waar u over praat. Dat is uw probleem, maar doe niet alsof Democraten die niet hebben. En afzetten tegen politieke tegenstanders doet Trump ook. Hij doet niets anders. De Democraten doen een combinatie van twee dus. Ze hebben een eigen agenda. Die ziet u niet omdat u niet weet waar u het over heeft en u zich niet inleest. En ze kraken een vreselijke president af. In Nederland heb je dezelfde onzin. PVV komt met 1 a 4'tje. FvD laat niets door rekenen en komt met borrel tafel oplossingen. Links heeft een gezamenlijk manifest/ door rekeningen en een manifest. En toch schijnt de inhoud op rechts te zitten. Trump aanhangers( ook van Baudet en Wilders) moeten zeer, zeer hard worden aangepakt. Met woorden. Je bent echt helemaal de weg kwijt alsof je op dat soort charlatans stemt. Links en ook het midden moet leveren. Maar je staat compleet aan de verkeerde kant van de historie als je Trump/Wilders/ Baudet of Le Pen stemt. De houding die u neemt is gevaarlijk, want zo redeneerden Von Papen en Von Schleicher ook. Ik zeg niet dat u een Hitler in de hand werkt. Ik zet Hitler en Trump niet op 1 lijn, maar stop eens met Trump menselijk maken. Dat is hij niet. Een monster is hij. Dat dekt beter de lading.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 feb. 2019 - 1:24

Abel 19 februari 2019 at 18:50 [ De Democraten hebben nog steeds niet door waarom ze de vorige keer verloren hebben. ] Oh ja, hebben ze wel. En nu ze de midterms gewonnen hebben kunnen ze ook eindelijk de samenspanning van Trumps bende, de Russen, WikiLeaks, Saoedi's, foute banken, Cambridge Amalytica en een reeks andere antidemocratische krachten tot op de bodem uitzoeken.

EricDonkaew
EricDonkaew20 feb. 2019 - 8:02

@Sonic -------------------------------------- Zeg Sonic, als iemand een beetje kritiek op jou heeft, dan is het gelijk van: je bent tegen mij. Als ik jou zo zie schelden op Abel, dan denk ik toch: wie wind zaait, zal storm oogsten. Vertoon dan zelf ook geen Calimerogedrag in omgekeerde situaties. Abels bijdrage is allerminst extreem. Jouw reactie wel.

Mr Ed
Mr Ed20 feb. 2019 - 10:19

@Nick Spijker op de kop, u noemt allemaal dingen waar de Democraten heel druk mee zijn en waar je welgestelde liberalen aan de Oost- en Westkust blij mee maakt, maar die voor de gemiddelde kiezer in de rustbelt totaal niet interessant zijn. Maar ja, die worden nu niet meer alleen als deplorables maar nu ook als fascisten gezien. Pak Trump gewoon aan op economie en welvaartsverdeling, dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 13:13

@ Eric Als je gewoon mijn woorden onbevooroordeeld leest dan lees je dat Abel zich inderdaad slecht in de plannen van de Democraten heeft verdiept. De Democraten hebben het vaak over het minimumloon en over de armoede. Dus het is gewoon simpel weg niet waar. Je kunt twisten over de toon die ik aan sla. Kijk op Geenstijl en het is 100 keer erger. Maar daar horen we u geloof ik nooit over. En de Democraten verwijten dat ze tegen Trump zijn is hypocriet. Trump is groot geworden door zich af te zetten tegen anderen. De Democraten doen een combinatie van twee. En Abel heeft zich daarin verdiept. Overigens heb ik veel respect voor mensen zoals Korheiden of Labou. En tegen nationalisten doe ik inderdaad niet aardig. Genoeg ellende meegemaakt. En voor de rest vind ik dat ik door een deel van de mensen hier niet al te goed word behandeld. Er wordt slecht gelezen wat ik stel. Mijn argumenten worden niet gelezen. Dat is gewoon een conclusie. Dat u dat Calimero noemt. Ik geloof dat ik op mensen mag reageren. En ik geloof dat ik mag terug slaan als ik onterecht bejegend wordt. Ik heb op linkse en rechtse partijen gestemd. Ik heb geloof ik ook gezegd dat links moet leveren. En dat ik respect heb voor Wilders en Baudet als personen. Ik pleit nergens er voor dat die 2 een kogel krijgen. Voor de rest is alles politiek. Als de PVV en FvD kritiek krijgen op hun organisatie structuur is het demoniseren. Bij de SP wordt het vaak gedaan. Je mag eindeloos SP en Groenlinks communisten noemen en oude koeien uit de sloot halen. PVV en FvD fascisten noemen is demoniseren. Wilders mag Pechtold bij een Hamas demonstratie foto shoppen. Maar als er hier een cartoon staat op Joop is hij laaiend. Ik zeg alleen dat Abel niet weet waar hij over praat. Dat hij zich moet schamen dat hij Trump steunt en salonfahig maakt. Nergens maak ik hem voor een fascist uit. Of zeg ik dat hij persoonlijk niet steunt. Het gaat om het gedachtengoed. Dus als je kijk wat ik echt schrijf. Het valt allemaal wel mee. Maar dat past uiteraard niet in het frame. Ik ben natuurlijk natuurlijk de linkse extremistische demoniserende zure verliezer die niet tegen de opkomst van de nationalisten kan. En als je dat frame verwerp ben je kennelijk Calimero.

Mr Ed
Mr Ed20 feb. 2019 - 19:29

@Sonic Misschien is het een idee wat minder hysterisch te reageren als iemand kritiek op de Democratische campagne heeft? Ik zou nooit op iemand als Trump stemmen, ik geef alleen aan niets van de Democratische campagne te begrijpen. In plaats van de succesvolle strategie van bv Obama als voorbeeld te nemen en met een positieve boodschap te komen blijft men hakken op Trump, alsof dat de kiezer iets zegt. Trump doet dat ook zegt u. Dan zit je dus met een land waar 2 partijen op elkaar inhakken, alsof er geen belangrijkere problemen zijn. Ik kan u nu al zeggen wat er gebeurt: Trump gaat zich uiteindelijk niet meer herkiesbaar stellen en een andere Republikein, die dan gematigder over komt wordt gekozen.

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 20:55

@ Abel Ik ben niet hysterisch. U valt juist mij persoonlijk aan. En u heeft absoluut ongelijk. Verdiep u eens in het Twitter account van Kamela Harris of Bernie Sanders. Of dat van de Democraten. Het staat vol met plannen. Dat u die niet leest en er niet in verdiept en op basis daarvan nutteloze en slechte onderbouwde kritiek levert, mag van commentaar bezien worden. Of kijk naar AOC en haar klimaatbeleid. En als u een mythe na keuvelt en niet weet waar u het over heeft, mag ik u corrigeren. Dat u dat hysterisch vindt, is niet mijn probleem. Zelfs op asielbeleid is er 2 keer een deal gekomen over grensbewaking. Als je dat niet vermeldt en gewoon doorgaat met je frame ophangen dan is dat treurig . Dat een aantal andere dat hier doen. Soit. Dat kan gebeuren. Die lopen achter Trump aan. Maar dat neutrale mensen dat nu ook al over nemen. Dat is zorgelijk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 feb. 2019 - 22:07

@Abel 20 februari 2019 at 11:19 [ u noemt allemaal dingen waar de Democraten heel druk mee zijn en waar je welgestelde liberalen aan de Oost- en Westkust blij mee maakt, maar die voor de gemiddelde kiezer in de rustbelt totaal niet interessant zijn. ] De zaken die ik noem zijn vooral interessant voor Openbaar Aanklagers, aangezien het hier om een monumentale clusterfuck van criminele activiteiten gaat. Als de rustbeltstemmers zien hoe de Trumpclique zichzelf en hun miljardairsvriendjes heeft geprobeerd te verrijken, dan haakt de meerderheid echt wel af. [ Maar ja, die worden nu niet meer alleen als deplorables maar nu ook als fascisten gezien. ] Alleen als ze Trump en zijn kindereninkooienstoppers nu nog blijven steunen. [ Pak Trump gewoon aan op economie en welvaartsverdeling, dat moet toch niet zo moeilijk zijn? ] Nee, dat is makkelijk: hij is de economie die door Obama uit het slop is gehaald namelijk grandioos aan het verkloten. De gevolgen openbaren zich volgend jaar. Maar behalve de meest incompetente president aller tijden is Trump natuurlijk gewoon een gewetenloze crimineel, die - net als zijn makkers Manafort en Stone - decennia lang weg kwam met zijn corrupte inhaligheid. En daar gaat nu een einde aan komen.

Jacoba2
Jacoba219 feb. 2019 - 17:29

Hij kan beter lekker gaan vissen, op zijn leeftijd is de energie wel op.

3 Reacties
JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 18:36

Weet je wat het grappige aan je opmerking is? Het is namelijk de politieke tegenstander van Sanders (en veel meer), Trump inderdaad, wie denkt in 'vooraf bepaalde hoeveelheden energie', om te kunnen (blijven) functioneren en te pronken. "Good energy", gaat niet alleen op voor jonge dames met leuke tetten, bij hem. Ik maak geen grap: https://www.snopes.com/fact-check/trump-body-finite-energy/ Zet dat nu eens af tegen politieke keuzes, waar 'het gehele Volk' uiteindelijk beter van wordt. Wie gaat er beter 'vissen'? Jij, of hij?

M7
M719 feb. 2019 - 21:41

In Amerika doen ze alleen aan fly fishing . Weet je wel hoe lichamelijk inspannend dat is ?

Zapata
Zapata20 feb. 2019 - 0:37

Als hij zijn tijd besteed aan werkelijk regeren en besturen en niet de godsganslijke dag zit te twitteren dan heeft hij energie genoeg.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal219 feb. 2019 - 17:12

een bijzonder slimme zet van Sanders en zijn Democraten ! nu nog wat 2e echalon alternatieven naast hem en de race is al gelopen voor het startschot heeft geklonken.!

3 Reacties
M7
M719 feb. 2019 - 21:45

Nou, nou, Ik denk dat Trump zeeeeer ingenomen is met de kandidatuur van Saunders. Rood vlees in de arena : daar gaan de Amerikanen helemaal op los . Saunders heeft vervolgens geen schijn van kans en loopt alleen de wel verkiesbare kandidaten voor de voeten / haalt hen de wind uit de zeilen. Met als lachende derde Trump en de Republikeinen....... En Saunders is slim genoeg om dat ook te beseffen .Dus de vraag is eigenlijk alleen maar : waarom stelt deze kansloze kandidaat zich kandidaat ? Wat is de achterliggende strategie ?

korheiden2
korheiden220 feb. 2019 - 14:52

@Sonic : Bedankt voor het compliment. De waardering is wederzijds, ik lees je bijdragen altijd met interesse. Wat het commentaar van Abel betreft wil ik het toch wel voor hem opnemen. Clinton heeft gewoon onhandig campagne gevoerd, onder andere door Trumpstemmers als dom weg te zetten en te denken dat de koers al gelopen was. Het is zeker waar dat het Amerikaanse kiesstelsel kan betekenen dat je met een minderheid van stemmen toch president kunt worden. Maar dat is voor Trump al eerder gebeurd, ik dacht voor het laatst bij Nixon, die minder stemmen had dan Humphrey. Verder valt me op dat je in feite met een soort kruistocht tegen Baudet en Wilders bezig bent. Als je zelf met Von Papen en Von Schleicher op de proppen komt is dit een verwijzing naar de aanloop van WO II. Dat lees ik vaker, en we moeten waakzaam zijn voor racisme en vooral fascisme. Toch ben ik daar niet zo bezorgd over. Natuurlijk, er zijn enge clubjes als Erkenbrand en de neonazi's in Duitsland. Of de KKK in de VS. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de democratie in ons land, maar ook in de VS of Duitsland, diep geworteld is. Trouwens, de discussie wordt, zoals je ook zelf stelt, gelukkig met woorden gevoerd. De knokploegen van weleer behoren tot het verleden.

Sonic2
Sonic220 feb. 2019 - 21:07

@ Korheiden Een verkeerde interpretatie van mijn woorden. Je hebt hier mensen die denken dat je Trump/ Baudet en Wilders wel kan in bedwang kan houden. CDA en VVD waren daar voorstander van. Ik vind dat een gevaarlijke tactiek. En ik ben ook geen voorstander van standpunten overnemen van de nationalisten. Ik ga er misschien met gestrekt been in, maar we zien na 2 jaar Trump wat er gebeurt de media/ rechters. Amerika wordt gered door dat er een goed systeem van check and balances is een grondwet. Als Trump echter CNN had kunnen verbieden had hij het gedaan. We hebben het over een President die alleen verkiezing uitslagen accepteert als hij wint. En we hebben het over een president die van SNL af wilt omdat die satire bedrijven. https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/trump-weer-eens-woest-om-treffende-persiflage-bij-snl Baudet babbelt lekker met een racist. Ik kan ook allerlei zaken van Wilders op rakelen. Ik doe het ook niet voor mijn lol trouwens. Ik doe dit uit idealisme. We hebben allemaal gezien wat voor een ziekte het nationalisme is. Dat heeft het verleden uit gewezen. Laten we niet dezelfde fouten maken. En vooral niet elke keer dat geaai en dat geknuffel met dit soort partijen. Dat is ook mijn enige bezwaar tegen u. Het werkt niet en je zult Henk en Ingrid steunen in hun maffe plannen. Zo zullen zij het ervaren. Zoek trouwens op hoe iemand als Romney denkt( en die is gematigd) over Democratische kiezers. https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/58921/onthullende-video-mitt-romney-verloor-vandaag-de-verkiezingen.html Hillary Clinton had bovendien gelijk. Als je een leider steunt die Poetin/ Kim Jong Un prijst. Tja... . De Amerikanen hebben gewoon een grote fout gemaakt met Trump verkiezen.

Superfrits
Superfrits19 feb. 2019 - 16:02

Mee eens, zijn leeftijd vind ik een probleem.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 feb. 2019 - 15:25

Sanders heeft het voordeel van een grote bekendheid en een grote populariteit van zijn standpunten. Ruim 70% van alle Amerikanen is voor obamacare en voor invoering van de 70% tax op groot verdieners. Kat in het bakkie zou je denken. Maar hij is ook de schrik van de republikeinen. En heeft niet de sociale en retorische vaardigheden om zich tegen de aanvallen rechts te verweren. Bovendien is hij een oude witte man en de VS zijn toe aan een zwarte, jongere vrouw. Kamala Harris dus. Inhoudelijk sterk en zij kan nog kiezen welke standpunten zij wil uitdragen. Het is net als in Europa tijd voor een nieuwe garde. Ik zie Harris perfect passen in de lijn die zich via het congres maar ook daarbuiten aftekent. Jong, multicultureel, millieubewust en zeer sociaal gedreven. De lijn die de maatschappelijke ontevredenheid verbindt met Cortez in het congres en Harris als belangrijkste kandidaat. Als de democraten die lijn goed weten in te vullen, gebruikmakend van de ontevredenheid van de Trumpaanhang maken ze een goede kans.

12 Reacties
JanB2
JanB219 feb. 2019 - 16:12

Bovendien is hij een oude witte man en de VS zijn toe aan een zwarte, jongere vrouw. Als de VS ergens aan toe zijn dan is het aan iemand met daadkracht, iemand die integer is en iemand die het klappen van de zweep in DC kent. Kandidaten kiezen op huidskleur en primaire geslachtskenmerken is niet alleen racistisch en seksistisch maar gaat bovendien volkomen voorbij aan waar écht behoefte aan is: verstand en moraal. Mocht mevrouw Harris ook deze kwalificatie's hebben dan is ze geschikt. Zo niet dan kan ze op de grote hoop met de hele rest van het circus inclusief mevrouw Clinton. Persoonlijk hoop ik echter op een herverkiezing van Trump. Gewoon omdat dat voor de VS de slechtst mogelijke keuze is en voor Europa de beste. Als iemand de supermachtstatus van de VS kan ontmantelen dan is het namelijk mad Donald.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2019 - 17:18

Sanders is te oud. Laat er nu een nieuwe generatie aantreden, zo jong is Harris ook niet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 feb. 2019 - 18:20

Harris is 58, een prima leeftijd voor het presidentschap. Jan, ik bedoel het racistisch of seksistisch. Obama werd president omdat hij de juiste man op de juiste tijd was. Het werd tijd dat de Amerikanen een zwarte man als leider kregen. Het was goed voor het moraal van de zwarte burgers en goed voor het relativeringsvermogen de blanke burgers. Om te laten zien dat het tijd was om anders naar de raciale verdeling van de bevolking te kijken. Dat is eigen aan de manier waarop de sociaal democratische politiek werkt, politiek is ook opvoeden, doen watgoed voor iedereen is en niet slechts voor de rijken en machtigen. Daarom moest Clinton president worden. Helaas was zij niet de geschikte figuur en beschikte de tegenpartij over illegale wapens waardoor het feest niet doorging. Dus nu is het tijd om recht te zetten wat vorige keer mis ging. ik durf te wedden dat in 2024 of 2028 een latin american president wordt. Trumps verkiezing was slechts een tussenstap voor de grote sprong voorwaarts die de Amerikanen gaan maken. Het laatste verzet van een groep die uiteindelijk het onderspit gaat delven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 feb. 2019 - 18:21

Jan, sorry, ik bedoel het NIET racistisch.....

JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 18:48

@JanB "en de VS zijn toe aan een zwarte, jongere vrouw..." Correctie: JIJ denkt daaraan toe te zijn. Jij spreekt zeker niet voor een land, waar ook jij geen verdere invloed op hebt. Laat staan of die zeer belangrijke wereldrol aan jou is, om daarvan te bepalen of iemand 'een slurfje' of niet heeft. "Als de VS ergens aan toe zijn dan is het aan iemand met daadkracht.." Het 'sterke leider'-principe is al decennia achterhaald, overigens met vele tientallen doden tot gevolg. Martin Niemoller schreef er ooit nog een gedigt over. Verdere referenties op aanvraag.

JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 18:50

Auw: "tientallen miljoenen doden tot gevolg..." Excuus.

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 23:32

Of Sanders objectief gezien te oud is dat is overigens nog maar de vraag. Voor een verkiezingscampagne misschien wel. Voor het ambt niet. Dat wil zeggen: een stokoude Sanders zal het ongetwijfeld beter doen dan de vroegtijdig seniele Trump. Maar zijn de VS nog wel een land dat iemand als Sanders als president verdient? Een samenleving waarin het mogelijk is dat een volslagen gek als Trump uiteindelijk doorstoot als kansrijke kandidaat is feitelijk al ten dode opgeschreven. Zelf Sanders zou daar niets meer aan kunnen veranderen.

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 23:37

@ Martin De discussie omtrent sekse en huidskleur van de president van de VS is achterhaald. Het heeft geen prioriteit. Opvoeden heeft ook geen prioriteit. De VS zijn volledig ontspoort. Sociaal, economisch en politiek. Beperking van de schade is het enige dat vanuit amerikaans perspectief nog telt. Voor experimenten is geen ruimte meer.

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 23:38

@ Jannes Op een correctie tav iets dat ik niet gezegd heb ga ik niet reageren.

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 23:40

Het ‘sterke leider’-principe is al decennia achterhaald, overigens met vele tientallen miljoenen doden tot gevolg. Het 'zwakke-leider' principe is bij voorbaat achterhaald. Het was ook niet zelden de medeveroorzaker van de tientallen miljoenen doden.

Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 23:45

Een prachtig betoog. Amerika is echter een land van politieke experimenten. Zowel Trump als Sanders hebben niet echt sociale en retorische vaardigheden. Dus dat Trump Sanders daar op af troeft. Onwaarschijnlijk. Ik heb niet het idee dat Sanders te oud is. Vernieuwing hoeft niet aan leeftijd gebonden te zijn. En voor de rest redeneer je dat de Republikeinen nog ergens een vat stemmers hebben naast hun "base". Hebben ze niet. Het Mid-West is inmiddels zo verpauperd dat socialisme daar geen vies woord meer is. U moet de mening van Trump zijn sneue en trieste base niet 1 op 1 vertalen naar wat alle Amerikanen vinden. Ik denk inderdaad dat het kat in het bakkie is voor Sanders. Van de allerslechtste Democratische kandidaat ooit kon Trump maar nipt winnen. Dus van Sanders gaat Trump sowieso verliezen. Sanders kan ook gewoon naar West Europa verwijzen. Dat doet hij heel vaak. En Trump zijn base stemt toch wel op hem. Al gaat hij in zijn blote kont campagne voeren. Ik zie Sanders vooral veel 20-40 jarigen naar de stembus krijgen. Ik ben verbaast over uw reactie dus, maar u mag die mening hebben. Normaal gesproken denken alleen de nationalisten nog dat Trump van Sanders kan winnen. En dat is puur wensdenken.

Jaap12342
Jaap1234220 feb. 2019 - 4:40

Harris is de voor gekookte kandidaat van het corrupte establishment van de democratische partij. Ze heeft nauwelijks 1,5 jaar politieke ervaring, geen enkel geloofwaardig trackrecord, behalve wat grandstanding in confirmatie hearings. Ze heeft voor de aankondiging van haar campagne de zegen gevraagd (en gekregen) van Wall Street en AIPAC. Een nep progressief dus. Ze gaat snel kopje onder. Sanders wint de nominatie.

DaanOuwens
DaanOuwens19 feb. 2019 - 14:57

Sanders is te oud. Veel te oud zelfs. H. Clinton was al te oud en Trump is dement gezien zijn uitspraken. Maar wellicht was hij dat al op jeugdige leeftijd. Iedere leeftijdsfase heeft zo zijn charmes. Als je ouder dan 60 bent dan kan je verschrikkelijk waardevol zijn voor de samenleving en je bedrijf. Je hebt meer rust bent meer in balans en minder ambitieus. De ideale mentor, coach, begeleider, vakman of opleider. Maar niet meer degene die in de frontlinie moet staan, snel moet schakelen, 70 uur per week moet kunnen werken en razendsnel informatie moet kunnen verwerken. Als Sanders de 100 meter onder de 15 seconden kan lopen trek ik direct dit betoog in en adviseer ik iedereen op hem te stemmen. Maar aangezien hij dat niet kan vind ik dat hij met dit besluit als oude en wijze man een enorme misser maakt. Hij zou beter moeten weten.

9 Reacties
JanB2
JanB219 feb. 2019 - 16:13

Sanders is te oud. Klopt. Sanders had ipv Clinton aan moeten treden als kandidaat. Dan had hij op z'n sloffen gewonnen van Trump.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 feb. 2019 - 17:45

Jan, te oud misschien. Maar na lezing van zijn boek was ik vol enthousiasme voor de man. Wat een kanjer. En wat een andere geest dan normaal uit de States komt overwaaien. En deze man heeft een grote aanhang in het land opgebouwd bij de vorige verkiezingen. Ik denk dat Sanders m zich heeh gekeken heeft en gezien heeft dat geen enkele geannonceerde kandidaat de goede punten van zijn programma voorstaat. Dan moet je het zelf doen!

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 feb. 2019 - 18:21

[ Dan had hij op z’n sloffen gewonnen van Trump. ] Nee. Want a: ook tegen hem hadden de Russen de hele manipulatieve trukendoos in het geweer gebracht en b) Sanders doet het buitengewoon slecht bij zwarte kiezers en in mindere mate vrouwelijke kiezers.

JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 18:55

"te oud. Veel te oud zelfs" Een 'functie' van hoeveel jaar? VP indachtig? Papegaai a.u.b. niet, beste Daan. "Als Sanders de 100 meter onder de 15 seconden kan lopen trek ik direct dit betoog in " Jij eerst, op video en hier op joop.nl. De ultieme uitdaging! Be the change, and all that fancy stuff. Ik hoop voor je dat je niet rookt.

DaanOuwens
DaanOuwens19 feb. 2019 - 22:14

@ JannesJ Jij schrijft; Papegaai a.u.b. niet, beste Daan. Dat doe ik nooit. Jij? Jij schrijft; Jij eerst, op video en hier op joop.nl. De ultieme uitdaging! Be the change, and all that fancy stuff. Want ? Heb ik mij kandidaat gesteld voor president van de VS? Want? Ik maak geen mislukte grappen over dit onderwerp. Ik geen duidelijk aan wat wordt verwacht van iemand die president wil zijn. Sanders voldoet niet aan de vereisten. En ik ook niet. Maar zoals ik al schreef; Ik stel mijzelf niet kandidaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2019 - 23:24

De Washington Post geeft Nick op punt b) gelijk. https://www.washingtonpost.com/politics/2019/02/19/bernie-sanders-struggled-win-black-voters-it-could-be-even-more-difficult/?utm_term=.dbd7086e5175

Zapata
Zapata20 feb. 2019 - 0:33

@Jannesj Het schijnt dat een kwalificatie voor het Amerikaanse presidentschap het kunnen rennen van 100 meter binnen de 15 seconden is. Dat kan. Voor sommige lieden die zichzelf als redelijke spreekbuis kwalificeren kan dat criterium een zwaarwegende afweging zijn. Dat zijn dezelfde mensen die nog steeds Reagan (een demente B acteur) als een goede president blijven zien en die hoogstwaarschijnlijk Johnson nog steeds credits geven. Obama was het het niet maar Sanders zou wel eens de echte change kunnen zijn. Dat was ook de reden dat Clinton zulk vuil spel heeft gespeeld tijdens de nominations.

Jaap12342
Jaap1234220 feb. 2019 - 4:46

Te oud? Z'n hoofd zit nog prima in elkaar. Na de conventie gaf hij meer rallies voor Clinton dan Clinton zelf. Sanders deed aan atletiek. Ik zie hem die 100 m in 15 sec ook nog wel doen.

JanB2
JanB221 feb. 2019 - 0:33

@ Frans. Ik ben ook enthousiast over Sanders. Was ik al toen hij aantrad tegen Clinton als kandidaat voor de democraten en ik was dan ook ronduit pissig toen die met die heks op de proppen kwamen die het inderdaad mee heeft klaargespeeld dat er nu een gek in het Witte Huis zit. Sanders zou een prima president zijn. Helaas......TV-democratie en hedonisme (dat zich vertaalt naar een afkeer van alles wat oud (en wijs) is). De kijker (is hetzelfde als de kiezer tegenwoordig) wil jeugd op zijn scherm zien. Frisse hoofden, strakke lijven (desnoods met behulp van botox en afslankpillen). Sanders staat tegen de tijd dat er verkiezingen komen met zijn uiterlijk, dat geheel in lijn zal zijn met zijn leeftijd, daarom al meteen een paar punten achter. Trump verft immers zijn haar. Sanders heeft geen haar meer om te verven. Helaas zijn het dit soort banaliteiten die tegenwoordig de kansen van een kandidaat bepalen. Het komt daarom ook niet meer goed.

Bernie2
Bernie219 feb. 2019 - 14:52

Fantastische man met eigen visie, niet gehinderd door welke wanen ook. Verdomd jammer dat Sanders al aardig op leeftijd is, dat zal 'm vast wat minder aantrekkelijk maken voor het Democratische electoraat. Al met al treden met hem aardig wat politieke kanonnen aan, interessant. Maar wié is die charismatische kandidaat waar elke democraat als het er op aankomt vierkant achter gaat staan? Aan de SGP-zijde heeft Trump nog weinig medestrebers, moesten we maar zo houden.

tempest
tempest19 feb. 2019 - 14:46

Ik vermoed dat Democratische partij zichzelf weer eens tegenwerkt en er een stokje voor zal steken. Maar ik zie hem het opnemen tegen Trump en kunnen winnen. In mijn optiek komen de huidige andere kandidaten veel te onoprecht over en daarom denk ik dat de rest het heel moeilijk zou gaan krijgen tegen Trump (tenzij de schandalen eindelijk de president tegen gaan zitten, maar om daar nu op de gokken).

M7
M719 feb. 2019 - 14:43

Zo krijgt het begrip gerontocratie weer een nieuwe lading. en een gezicht........ Ondanks zijn ongetwijfeld goede bedoelingen , is de kans dat Bernie Saunders het Witte Huis gaat bereiken, nihil. Hij gaat hoogstens de verdeeldheid binnen de Democratische Partij verder vergroten , waardoor de kans vergroot wordt dat Trump zeker zijn 2e termijn gaat krijgen. Saunders is met zijn ( in Amerikaanse ogen ) linkse opvattingen , " rood vlees " in de arena en mn voor Trump en de Republikeinen. Deze vroegtijdige kandidatuur van Saunders lijkt me dan ook eerder een kadootje voor Trump en de Republikeinen dan dat hij een serieuze bedreiging kan gaan vormen voor Trump/ de Republikeinen. Het lijkt mij kansrijker wanneer de Democraten in de VS zich nu al formeren rondom een kandidaat, bijv Mevr Warren en daarvoor vol op het orgel gaan. Zij is ook in staat om Amerikaanse kiezers die bij nader inzien toch niet zo senang voelen bij Trump te bewegen op haar te stemmen. De kandidatuur van Saunders doet meer schade dan dat die campagne iets gaat opleveren voor de US ( en de rest van de wereld )

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 19:06

"Bernie Saunders" Where Spellcheck goes Freudian once again!!1! Overigens een zeer leuk staaltje wensdenken, beste 'M'. "Hij gaat hoogstens de verdeeldheid binnen de Democratische Partij verder vergroten , waardoor de kans vergroot wordt dat Trump zeker zijn 2e termijn gaat krijgen. " Als dat je (al dan niet Amerikaanse) politieke perceptie is, you're sure in for a ride. Twee partijen stelsel proofs you wrong, there and thar. De o.a. door jou gewenste 'verdeelheid' toont zich vooral (niet) in de statistieken, waar de jongere 'conservatieve' generatie, meer naar het Socialistische deel van het politieke spectrum begeeft. FTR: Beto 'o Rourke wist zich te profileren 'in the Wild West' (Texas), met wapenwetgeving. Net niet de meerderheid. 'Saunders'...omgFUtroll

korheiden2
korheiden219 feb. 2019 - 14:41

Hoewel ik Bernie Sanders een goede kandidaat vind, denk ik dat hij weinig kans maakt. Ten eerste zal zijn toch hoge leeftijd tegen hem worden gebruikt. Maar belangrijker : hij is voor vele Amerikanen, ook de Democraten, te radicaal links. Wel eens met @JasDon.

2 Reacties
Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 16:12

Hillary verloor juist voor een deel in de Midwest omdat de kiezer daar beide Clinton's associeren met afbraak van de sociale zekerheid en handelsverdragen. Ik kan het veel simpeler maken. Bernie Sanders is zeer, zeer populair in de Mid West. Die gaat Trump echt verpletteren daar. En met de MidWest wordt Sanders president. Het is heel simpel. Het Mid West is een Bernie Sanders bolwerk. Dan wordt het sowieso 278 tegen 260. Ik durf de voorspelling aan. Dan ga ik er maar mee op mijn bek. Ik hou het ook op die 278 tegen 260 trouwens. Sanders wordt een Mid West kandidaat. Met Sanders ben je er zeker van dat je staten als Wisconsin, Michigan en Pennsylvania wint. En uiteraard ook Virginia. Florida gaat dan naar Trump. Dat zeker. In de Mid West waren de resultaten van de Republikeinen in November ook verschrikkelijk. https://fivethirtyeight.com/features/the-2018-map-looked-a-lot-like-2012-and-that-got-me-thinking-about-2020/ Tussen de 7 a 10 % verlies. Dat is een enorm verschil. En daarom is meteen ook Trump zijn herverkiezing serieus in gevaar. Daar hoef je geloof ik geen groot politicoloog voor te zijn.

JannesJ2
JannesJ219 feb. 2019 - 19:09

"Ik kan het veel simpeler maken. " Ik ook. https://en.wikipedia.org/wiki/Cambridge_Analytica "verloor juist voor een deel in [...] omdat de kiezer daar"

Bouwman2
Bouwman219 feb. 2019 - 14:21

Weet je wel hoe het met zijn collega op uiterst links Corbyn is afgelopen? Nou die bracht eigenhandig de doodsteek toe aan Labour. Bij de Tories deed Farage dat. En zo werd door gebrek aan samenwerking het twee partijensysteem van het VK opgerold, kwam de geest van de Brexit uit de fles en eindigde het met tolhuisjes bij de rots van Gibraltar. Allemaal heel menselijk, zoals opgemerkt door Clavin hieronder.

JasDon
JasDon19 feb. 2019 - 14:12

Die man is ongeveer even links als de gemiddelde VVD/D66'er. Echter te links voor mainstream America en als president zou hij weinig effectief kunnen zijn. Dan maar Biden.

4 Reacties
Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 14:56

Onzin. Hillary Clinton verloor met een zeer lage opkomst maar nipt van Trump. Sanders is geliefd in de Mid West. Die gaat Trump verpulveren. Het is de Trump aanhang die de fantasie in stand houdt dat Trump in 2016 een landslide had. En dat de Republikeinen in 2018 goed stand hielden. 8 miljoen kiezers meer voor het Huis. En 12 miljoen meer stemmen voor de Senaat. https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/06/us/elections/results-senate-elections.html Al klinkt dit meer als 18 miljoen meer stemmen. https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/06/us/elections/results-house-elections.html Bernie zal vooral veel millenials aantrekken. Ik durf de voorspelling wel aan dat ook Hillary Clinton in 2020 van Trump kan winnen. Dat is gewoon een kwestie van opkomst. Zo groot waren de verschillen niet. Je zag het ook al in 2012 trouwens. Dat was een zeer, zeer middelmatige verkiezing voor Obama en toen ook al versloeg hij Romney gemakkelijk. Dat Trump zijn grijze, oude, blanke mannen base bij elkaar houdt zeg dus niets. Overigens hebben de Democraten nu het Huis en mogelijk in 2020 de senaat. Dus om nu te zeggen dat hij niet effectief is. En anders roept hij toch ergens een noodtoestand toe uit. Trump heeft het precedent gezet. Dus al die rechts radicale figuren zullen vast niet klagen als Sanders dat ook doet.

Privateer
Privateer19 feb. 2019 - 15:03

Biden is een slechtere kandidaat dan Bernie. Wat leeftijd betreft is er weinig verschil. Maar Biden was voorstander van de oorlog in Irak en elke andere oorlog en regime change die heeft plaatsgevonden in zijn politiek carriere. Bovendien heeft hij de Patriot Act geschreven. Ook ontbreekt het hem aan charisma. Ik ben bang dat de strijd al gestreden is. De media waaronder CNN, NYT, Washington Post, MSNBC, Huff.Post, enz heeft al gekozen voor Kamala Harris. Zij is de uitverkorene. Alle andere kandidaten worden op dit moment zwart gemaakt. Kamala Harris wordt overal geprezen. In 2016 ging het eigenlijk ook zo. Toen koos de media voor Hillary Clinton. Kamala is Hillary 2.0 met dezelfde campagne strategie en hetzelfde campagne team.

korheiden2
korheiden219 feb. 2019 - 17:56

@Sonic : Inderdaad heeft Clinton maar net verloren van Trump. Weinigen - ik al helemaal niet - hadden dit verwacht. De strijd om de Democratische nominatie ging heel lang (misschien zelfs tè lang) tussen Sanders en Clinton. Ik geef de Democraten meer kans met een jongere vrouw zoals Warren. Maar het blijft Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Waar acteurs als Schwarzenegger het tot gouverneur en Reagan het zelfs tot president kunnen schoppen. We zullen zien.

Jaap12342
Jaap1234220 feb. 2019 - 4:54

Sanders is te links voor het grote kapitaal wat nu, dankzij gelegaliseerde omkoping, de politiek beïnvloed, maar zeker niet te links voor de Amerikaanse bevolking. Zijn ideeën zijn zeer populair.

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2019 - 14:06

Mooi, ik hoop het beste voor Bernie - mogelijk dat iemand zijn leeftijd als een bezwaar ziet; nou, dat zou onzinnig zijn. George W. Bush (makkelijk één van de drie slechtste presidenten van de USA ooit) was 54 toen hij aantrad; en die kan noch intellectueel, noch sociaal ook maar in de schaduw staan van Sanders. En ik denk dat Noam Chomsky, die nu 90 is, nog altijd een briljant adviseur van Sanders zou kunnen zijn (iets wat hij vermoedelijk niet zou willen, zeg ik erbij). Kortom: leeftijd is hier niet van belang.

6 Reacties
Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld19 feb. 2019 - 14:47

[Kortom: leeftijd is hier niet van belang.] Nou ja, op voorwaarde dan dat je een goede VP hebt... Verder, om je opmerking over het sociaal zijn van Bush even te relativeren. Zonder de benoemingen door Bush van Powell en Rice was de verkiezing van Obama en de nominatie van Hillary in de VS onmogelijk geweest, daar zijn de meeste historici het in de VS over eens. En verder over sociaal gedrag gesproken, kijk hier eens naar. En denk nog even terug aan hoe dat meer recent ging... https://www.nbcnews.com/video/george-w-bush-welcomes-pelosi-in-2007-as-first-female-house-speaker-1419298371907 En ja, het is een oorlogsmisdadiger, maar enige nuance mag toch best?

Sonic2
Sonic219 feb. 2019 - 15:01

Klopt. Meerdere presidenten zijn bovendien gestorven terwijl ze nog in "office" waren. Dus misschien begint Sanders als bijna 80 jarige. Hij zal dan wellicht sterven in het Witte Huis. Maar dat is niet een noviteit. Het is niet iets nieuws. @ Cave Er zijn gewoon simpelweg meer Democratische kiezers. Die moeten wel opkomen en daar zit het probleem in. Volgens mij overschat u hoe "moeilijk" het is om Trump uit het Witte Huis te krijgen. Als je de uitslag van 2016 anders duidt, verschilde het in veel staten weinig of Clinton had gewonnen. Trump heeft zijn verkiezing te danken aan de winst in veel linkse staten. Dus dat die snel weer terug keren is niet onlogisch. Het is wel grappig dat ik rond de verkiezingen allerlei mensen hoorde roepen dat peilingen niet deugen. Behalve als Trump zijn aprroval rating wat minder slecht is. Dan vertellen die peilingen de waarheid. Hahaha. Wat een volk is het toch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2019 - 15:43

Voor een adviseur is de leeftijd inderdaad minder relevant.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 feb. 2019 - 16:05

@Cliff Je moet Sanders natuurlijk niet vergelijken met Bush - op welke leeftijd ook. Je moet de Bernie Sanders die op 20 januari 2021 de leeftijd van 79 zal hebben bereikt vergelijken met de Bernie Sanders van 54 jaar oud. Of 64, voor mijn part. Wat denk je? Maakt het echt geen verschil, qua geschikt voor het (als je het serieus neemt) loodzware ambt van POTUS? @ Sonic [ Meerdere presidenten zijn bovendien gestorven terwijl ze nog in “office” waren. ] Acht om precies te wezen. En vier van hen kwamen om bij een moordaanslag. Wat je zegt: wat een volk is het toch...

Zapata
Zapata20 feb. 2019 - 0:46

Ja, Chomsky als vice president. Dan ga ik emigreren naar Amerika.

Jaap12342
Jaap1234220 feb. 2019 - 4:58

Chomskey was overwegend zeer lovend over Sanders. Was het niet altijd eens met z'n strategie.

Cave Canem
Cave Canem19 feb. 2019 - 13:54

Hij mag het voor mij worden, maar ik vrees dat - als hij de genomineerde kandidaat voor de Democraten wordt - door Trump en de verzamelde reactionaire media tijdens de campagne systematisch als landverraderlijke hardcore-communist, met onverholen sympathie voor mexicaanse drugskartels wordt geafficheerd, hij het helaas tegen de huidige president aflegt. Het Amerikaanse kiezersvolk heeft in 2016 met de keuze voor Trump immers gloedvol bewezen wagenwijd open te staan voor irrationele waanzin.

henk-alexander
henk-alexander19 feb. 2019 - 13:44

Hopelijk wordt hem niet weer een kunstje geflikt ...

itsme3
itsme319 feb. 2019 - 13:36

Even rekenen. Hij is geboren in 1941. De nieuwe president betrekt het Witte huis in 2021. Ergo, de man is dan bijna 80 als hij zou beginnen en 84 of 88 als hij het huis verlaat, al dan niet gestrekt. Misschien toch niet zo'n goed idee.

1 Reactie
Martin108
Martin10819 feb. 2019 - 14:42

Sympathieke vent, goeie ideeën maar dit is wel een punt ja.

Paul250371
Paul25037119 feb. 2019 - 12:58

Go Bernie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 feb. 2019 - 12:46

Tsja, viel te verwachten. Wel goed nieuws voor de kandidaten die zich als gematigd willen profileren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2019 - 13:32

Op die manier kun je het inderdaad positief uitleggen.

Joop den Uil
Joop den Uil19 feb. 2019 - 12:31

hij stelt zich beschikbaar omdat de huidige president - een hele reeks verwensingen- niet deugt. En dat is nu precies de verkeerde motivatie.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2019 - 13:58

@ Joop den Uil - wat een vreemde inzending. In de politiek betekent 'niet deugen' vrijwel altijd dat een tegenkandidaat het hartgrondig oneens is met de ideeën van een zittend president (anders was die rivaal nooit opgestaan, uiteraard). En Sanders sprak geen verwensingen uit, maar eenvoudige, menselijke waarheden. Elk redelijk en sociaal mens is het eens met dat wat Sanders over Trump zegt. De huidige president voldoet aan al die negatieve kwalificaties.

Martin108
Martin10819 feb. 2019 - 12:30

Ik wens hem veel geluk in een land waar voor veel mensen solidariteit een dirty word is.

JaapBo
JaapBo19 feb. 2019 - 12:26

Hup Bernie!

Klaas Punt
Klaas Punt19 feb. 2019 - 11:58

Dat is goed nieuws.