Joop

Bernard-Henri Lévy: Europeanen, laat je horen!

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Een van de beroemdste Franse filosofen, Bernard-Henri Lévy oftewel BHL, trekt langs twintig Europese steden om met een theaterstuk burgers op te roepen in actie te komen voor de Europese eenheid. In maart staat hij in Carré maar hij schoof nu alvast aan in Buitenhof om een pleidooi te houden voor Europa.
BHL stelt dat Europa bedreigd wordt door drie factoren: buitenlandse heersers als Poetin en Trump, de opkomst van ultrarechtse bewegingen en de moedeloze berusting van burgers die Europa wel zien zitten maar er niet voor in actie willen komen.
De Europese Unie is voor BHL de garantie voor het behoud van Europese waarden als vrijheid en democratie “waar onze ouders voor gevochten hebben”. Hij ziet met lede ogen aan dat er in landen als bijvoorbeeld Hongarije leiders opstaan die dergelijke waarden willen vernietigen.
BHL schreef met een reeks andere Europese auteurs, van Salman Rushdie tot Elfriede Jelinek, Milan Kundera en Leïla Slimani, een manifest dat deze week in onder meer NRC gepubliceerd werd: Lui Europa, sta op en verdedig je vrijheid!
"We hebben geen keuze meer. Als het populisme aan de poort rammelt, moeten we pal voor Europa staan, of te gronde gaan. (…) En tegen de volksopruiers die van Parijs tot Rome, van Dresden tot Barcelona, Budapest, Wenen en Warschau met het vuur van onze vrijheid spelen, moeten we nu in opperste nood de noodklok luiden."
Update: Engelstalige versie van het manifest staat hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (120)

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 4:29

" En tegen de volksopruiers die van Parijs tot Rome, van Dresden tot Barcelona, Budapest, Wenen en Warschau met het vuur van onze vrijheid spelen, moeten we nu in opperste nood de noodklok luiden." De tegenstanders kunnen dezelfde tekst gebruiken; En tegen de volksverlakkers die van Parijs tot Rome, van Dresden tot Barcelona, Budapest, Wenen en Warschau met onze democratie,vrijheid van meningsuiting en welvaart spelen,bla,bla, bla....

10 Reacties
O3
O329 jan. 2019 - 12:58

Okay, maar hoe zie je (een economische, politieke, sociale samenwerkingsverband en overlegstructuur in) Europa het liefst georganiseerd.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 14:22

Op een manier zoals de EEG functioneerde.

O3
O329 jan. 2019 - 15:08

Okay, daarbij was er nadrukkelijk sprake van een economische, maar ook politieke (na overleg in Luxemburg in 1970), samenwerking. Stel, dat huidige EU wordt teruggedraaid naar de EEG, zoals voordat het Verdrag van Maastricht in 1993 in werking trad. Dan vervalt samenwerking op de gebieden (1) Justitie en Binnenlandse Zaken en (2) Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid. Vind je dat de samenwerking buiten economie en politiek moet vervallen of heb je een alternatieve voorstel?

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 16:40

Economische samenwerking oke,politieke samenwerking leidt tot groepsgedrag en daar plukken vele ongelukkigen de wrange vruchten van. Kijk maar naarLybie ,Irak,Syrie,Iran,Venezuela,de Antie-Rusland hysterie en ga zo maar door.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 16:44

Bovendien is Schengen een van de meest desastreuze verdragen die er tot nu toe zijn afgesloten,en heeft heel wat kwaad bloed gezet tegen de EU. Daar zijn heel wat (oudere) werknemer voor geslachtoffert.

O3
O329 jan. 2019 - 17:25

Okay, politieke samenwerking zie je niet zitten. Met de annexatie van de Krim en de gewapende conflicten in Georgië en het oosten van Oekraïne zitten we opgescheept met een formidabele en aggressieve buurman. Hoe verstandig en haalbaar is het om alleen met een Europese samenwerking de toekomst in te gaan?

O3
O329 jan. 2019 - 17:30

Correctie: Hoe verstandig en haalbaar is het om alleen met een ECONOMISCHE samenwerking de toekomst in te gaan?

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 23:00

" Met de annexatie van de Krim en de gewapende conflicten in Georgië en het oosten van Oekraïne zitten we opgescheept met een formidabele en aggressieve buurman." Ik zou eerder willen stellen dat de Russen zitten opgescheept met een agressieve expantionistische organisatie die steeds bedreigender wordt.

Klifhanger
Klifhanger31 jan. 2019 - 14:21

@Brusselman Beste Brusselman, vanwaar toch uw grote voorliefde voor alles wat met Rusland te maken heeft. Het lijkt zelfs een beetje op een erg grote balk ipv een splinter...?

L.Brusselman
L.Brusselman31 jan. 2019 - 20:10

Ik heb geen overdreven liefde voor Rusland. Ik heb een hekel aan propaganda en nepnieuws zoals dat in msm dagelijkse kost is tegenwoordig,of het nou over Venezuela ,Syrie,China of Rusland gaat. Als het in de NYT de Washington Post of (helaas ook) The Guardian staat,de stukken uit deze " mouthpieces for the official narrative"worden vrijwel zonder enig voorbehoud overgenomen door onze media. Ze sturen aan op conflicten en dienen daarmee de oorlogszuchtige agenda van de oorlogshitsers in de VS.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 jan. 2019 - 22:22

Die Kelder suggereert meer dan dat hij een vraaggesprek voert, zit maar wat te leuteren over Brussel mogelijk om zo zijn euro sceptische achterban niet teleur te stellen denk ik. Dat Europa van buiten en binnen wordt aangevallen lijkt me ontegenzeggelijk, ik denk dat er een verband is met binnen en buiten, populisten gaan helemaal plat voor leiders die doen wat ze zeggen, een kenmerk van Trump aanhangers, maar ook hier, Fortuin maakte furore met “ik doe wat ik zeg”, daarna kwam Verdonk met haar daadkracht, hoe het in Italië eraan toegaat heb ik geen zicht op maar vermoed dat het in grote lijnen overeenkomt al vind ik dat Europa Italië heeft laten barsten met een vluchtelingenstroom die moeilijk te behappen valt, Orban is een geval op zich, ik vind sowieso dat oost Europa ook een bedreiging vormt voor europese waarden, ze zijn er m.i. nog niet aan toe.. Ik ben het eens met dhr. Lévi dat populisten gevaarlijk dicht en anders gewoon fascisten zijn, er is altijd een vijand, ik denk dat primitieve mensen eerder behoefte hebben aan vijandschap bij wijze van zingeving, de elite, vluchtelingen maar ook Brussel, ook al weten ze er nog minder van dan ik menen ze betere oplossingen te hebben, het simpelste is vertrekken en anders houden ze zich op de vlakte wat ze willen, dat weten ze volgens mij zelf niet maar dat mag de pret niet drukken, zolang ze het gevoel hebben een bedreiging te vormen wentelen ze zich in zelfgenoegzame onwetendheid, zeker Europa is niet ideaal, traag en weinig zelfbewust, het beetje wat we hebben moeten we ons niet laten ontnemen door het plebs.

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 jan. 2019 - 14:00

Weer die grijsgedraaide fabels. Mensen moeten met angst de EU ingedreven worden. Factor één: Putin? Ja, ik ben blij dat er een machtige organisatie ons beschermd tegen deze man: de Nato. Daar hebben we dus geen EU voor nodig, de NATO heeft ons prima beschermd. Trump mag een rare snoeshaan zijn, maar ik zie niet in hoe deze man een bedreiging is voor de EU. Factor twee: ultrarechts? Die blijven klein, tenzij je eurosceptisch gelijkstelt met ultra-rechts. Dat gebeurd hier en helpt extreem rechts enorm. Als jij gelijk wordt gezet als het enige alternatief voor de EU, dan sta je sterk. Idem met populisme Factor drie: Zijn de eerdere referenda voor de EU grondwet vergeten? Toen in Nederland en Frankrijk, de grondwet democratisch werd verworpen, werd die slinks toch doorgevoerd. Die burgers waar hij het over heeft, zijn een minderheid. De meerderheid zit niet te wachten op een sterkte EU. En terecht, de jaren 90 hebben laten zien dat Europese samenwerking prima kan zonder unie. De e.g. en e.e.g. hadden bijna alle voordelen van de EU, minus bijna alle nadelen. Werden de E.g. of e.e.g. bedreigd? Nee, die hadden immers wel draagkracht. En nee, ook zonder EU bleken we elkaars schedels niet open te knuppelen en elkaars hersenen niet op te eten. Er is maar één factor die een bedreiging is voor de EU: de bevolking. Die wilde geen EU maar toch kwam die er. Nu probeert men met bangmakerij door te drukken. Gelukkig realiseren meer en meer mensen dat.

12 Reacties
rvb2
rvb228 jan. 2019 - 14:13

de EG en EEG boden niemand voordelen, het was een puur op handel gerichte gemeenschap. Alleen voor bedrijven dus. Met de EU kwamen er ook voordelen voor de bevolking bij. Nu willen veel mensen graag meer voordelen van de EU, en dat gaat samen met de ons beloofde 'ever closer union'. De EU biedt ons een stuk meer bescherming tegen bedrijven dan de EG of EEG ons ooit brachten.

O3
O328 jan. 2019 - 14:55

Is de eurosceptistische houding van Orbán niet tegenstrijdig? 1) Orbán waarschuwt voor gevaren van Europees 'imperium. Laten we de ideologie van het globalisme verwerpen', zegt de Hongaarse premier. 2) “... Hongarije behoort tot de grootste netto-ontvangers van EU-subsidies. Jaarlijks komt drie tot vijf procent van ons bruto binnenlands product (bbp) uit Brussel…”. Orbán benadrukt dat Hongarije volgens hem gewoon recht heeft op de EU-subsidies. Hij ziet ze als compensatie voor wat West-Europa in het verleden aan het land heeft verdiend. Veel Hongaren delen die mening.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jan. 2019 - 18:36

'Weer die grijsgedraaide fabels. Mensen moeten met angst de EU ingedreven worden. ' Net zoals ze door het anti EU kamp met lul- en angstverhalen (zie de Brexit) uit de EU worden gedreven. Fijn weer terug naar de tijd dat je je scheel betaalde aan roamingkosten, dat auto's per landje aan verschillende eisen moesten voldoen, dat je met 5 valuta in je portemonnee op reis ging, eindeloos in de file stond bij grenscontroles, de tijd dat half Europa straatarm was, etc etc. Pastime paradise..

DenFlexwerker
DenFlexwerker28 jan. 2019 - 20:36

@rvb: handel leidt tot grote welvaart. Ik ben het er absoluut mee eens dat de koek eerlijker verdeeld moet worden maar ook dan zal de koek eerst verdient moeten worden. Enne: welke voordelen? Oké, goedkoop bellen vanuit het buitenland. Maar pensioenen die dalen omdat de geldpers aan staat voor het zuiden? Verder die leuke crisis die zich vanuit de bankencrisis naar Euro-crisis ontwikkelde omdat er landen in de Euro zaten die er nooit in hoorden. Van mij mogen ze dat goedkoop bellen houden. @O Gezien het feit dat Nederlanders ineens aan een EU-grondwet zitten, die we verwierpen, kan ik het alleen met Orban eens zijn over dat imperium. Verder doet de man me aan Macron denken, die vind ook maar dat zijn maar recht heeft op EU-subsidies. @Joe Speedboat: zoals ik al schreef: als ik weer roamingkosten moet gaan betalen maar onze pensioenpotten worden een stukje waarde vaster en we krijgen het geld terug dat de verlenging van de bankencrisis naar Eurocrisis heeft gekost: deal. En die verdreven armoede in Europa: ik denk dat men in veel gebieden van Zuid Europa het sarcasme in je opmerking snel zal zien. Over die valuta: in de jaren 90 hadden we al bijna een Noord Euro. Maar de EU betekende ambitie boven haalbaarheid en dus moest alles in één munt. Met de nadelige gevolgen die we nu kennen.

O3
O328 jan. 2019 - 23:00

@ DenFlexwerker Orbán vult zijn zakken lekker met geld uit het EU-subsidie-infuus. Tegelijkertijd spuugt hij in de hand die hem voedt. Hoe leg je dat uit?

O3
O328 jan. 2019 - 23:43

@ DenFlexwerker Hoe zie je zonder de EU een Europese samenwerking voor je om de volgende drie thema’s aan te pakken: migratie, veiligheid en klimaatverandering?

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2019 - 9:30

Ik begrijp dat de vragen aan DenFlexWerker gesteld zijn maar zonder die EU zie ik best wel samenwerking in Europa. Zeker migratie zou een stuk beter opgelost kunnen worden. Klimaatverandering, nou daar kan die EU niets aan doen en de actie moet op wereldniveau gebeuren, zeker niet alleen in dieEU. Tenslotte veiliheid, daar zie ik die EU eerder als een bedreiging dan een voordeel. Mijn insteek, samenwerking op basis van regio/cultuur, met als doel de bevordering van welvaart. Zonder de niet zo democratische instellingen van die EU. Eerlijk gezegd denk ik er hard over om de aanstaande verkiezingen te boycotten. Zou de eerste keer zijn in mijn leven.

O3
O329 jan. 2019 - 11:49

@ Klaas Punt Dat heb je kort geformuleerd. Hoe ziet zo een regio/cultuur er uit en hoeveel zijn er in de context van een Europese samenwerking? Hoe ga je met jouw aanpak op Europese schaal migratie, terrorisme, internationale criminaliteit en op wereldniveau klimaatverandering precies te lijf?

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2019 - 15:40

Hoi, O, dank voor de vragen. ik zie de samenwerking tussen min of meer gelijkgerichte landen op basis van een zekere overeenstemming van de bewoners. Nederlanders passen meer bij Duitsers of Belgen dan Ieren bij Roemenen. Wij Nederlanders hebben andere problemen dan de Grieken. Niet alle zaken hoeven globaal aangepakt te worden. De VN (ik hoor u lachen) is er voor globale problemen. Ik weet dat er een zeer vervelende dwarsligger is, daar moeten we zeker wat aan doen. Voor de meeste praktische zaken hebben we geen EU nodig. Uiteraard kunnen we dat platform gebruiken voor conferenties en overleg tussen EEG, OEG, ZEG of NEG. Maar niet om bijv. onze welvaart af te laten hangen van de OEG vorderingen, noch dat de OEG onze zeden en gewoonten hoeft over te nemen. De zaken die je noemt, op Europese schaal? We mogen blij zijn als we op nationaal niveau overeenstemming bereiken. Ergens in deze discussie stelt iemand dat de EEG geen voordelen bood. Ik ben het daarmee oneens, de samenwerking op economisch gebied heeft bedrijven maar ook bewoners welvaart gebracht.

O3
O329 jan. 2019 - 16:59

Hoi, Klaas Punt, dank voor jouw antwoorden. Op basis van jouw beschrijving deel ik Europa op in de volgende drie regio’s: Noordwest, Oost en Zuidwest. Nederland heeft andere problemen dan Griekenland, maar deelt ook problemen, die de landsgrenzen overschrijden. Zoals ik eerder noemde migratie, terrorisme, criminaliteit en klimaatverandering. Hoe kunnen die problemen worden bestreden door samenwerking van de regio’s Noordwest, Oost en Zuidwest Europa? Samengesteld uit landen, die niet allemaal gelijkgericht zijn. En op welke manier heeft de EU praktisch gezien een nadelige invloed op de welvaart, zeden en gewoonten van Nederland?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 jan. 2019 - 17:15

' maar onze pensioenpotten worden een stukje waarde vaster' Alsof de pensioenperikelen allemaal aan de EU te wijten zouden zijn. ' ik denk dat men in veel gebieden van Zuid Europa het sarcasme in je opmerking snel zal zien.' De EU is veel groter dan Griekenland.

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2019 - 17:28

O, vind je het erg dat ik aan de Memoires van O moest denken? Maar dat terzijde. Over samenwerking, gemeenschap, de mishandeling van de Grieken staat nog vers op mijn netvlies. Van een gemeenschap waar geld het enige is wat telt, wil ik mij losmaken. Over terrorisme, criminaliteit, andere instanties die veelal vrij zijn van die EU. En immigratie, zeker moeten we daar met de andere regio's wat regelen. Maar beter dan nu waarin de Italianen en Grieken min of meer de zwarte piet toe geschoven krijgen. En de verwoesting van ons klimaat daar moet, zoals gezegd de VN het voortouw nemen maar wij als land moeten ons eigen ding doen en niet verschuilen achter anderen. Waarde O, dit was het over dit onderwerp.

Hiltermann
Hiltermann28 jan. 2019 - 13:42

BHL en anderen die nu nog pleiten voor een voortzetting van de EU in zijn huidige vorm missen ieder contact met de realiteit. De EU is een monster geworden dat op geen enkele manier de burgers in de EU nog vertegenwoordigt. Alleen de belangen van grote ondernemingen worden nog gediend. De EU biedt burgers geen enkele invloed op het te voeren beleid. Dat wordt bepaald door de EC. De EC laat zich wel beïnvloeden door een legertje van 2200 lobbyisten die aan de EU een goed betaalde boterham overhouden. Die lobbyisten worden betaald door multinationals. Dat zegt genoeg over de belangen die multinationals hebben bij de EU. Financieel is de EU ieder contact met de werkelijkheid kwijt. Na de uittreding van het VK wenst de EU de overgebleven lidstaten niet minder maar meer te laten betalen. De bijdrage van netto betalende lidstaten moet met maar liefst 11% omhoog. Over die stunt is het laatste woord nog niet gesproken.

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 jan. 2019 - 14:00

Geachte Hiltermann 28 januari 2019 at 14:42 niets aan toe te voegen!

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jan. 2019 - 20:23

'....missen ieder contact met de realiteit. De EU is een monster geworden' En ze zijn niet de enige blijkbaar.

webmaatje
webmaatje28 jan. 2019 - 13:27

De EU lijkt qua structuur steeds meer op het ASEAN+3-samenwerkingsverband. De nationale leiders bepalen in hoofdzaak wat er gebeurt. Een parlement rechtstreeks gekozen volgens Pan-Europese lijsten kent de EU niet . Merkwaardig ook dat elke lidstaat daarbij ook nog eens een eigen kiesdrempel heeft. Een democratisch alternatief voor de vooral op nationalistische machtsstructuren gebaseerde EU biedt hert manifest niet echt. Daarentegen vind ik de filosofie van Ulrike Guérot over een democratische republiek Europa, zoals ze die in haar uit het Duits vertaalde boeken "Red Europa" en "De nieuwe burgeroorlog" uiteenzet, een stuk duidelijker en interessanter.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jan. 2019 - 12:35

Het grootste gevaar voor de EU is de EU zelf. Corrigeer wat fout is, reduceer tot wat je nodig hebt, creëer draagvlak en wees transparant. Geef je critici ook geen kans. Macron en Merkel, de ene heeft nog amper steun en de ander vertrekt, hoe fout kan je bezig zijn met zo'n veelomvattend plan?!

DaanOuwens
DaanOuwens28 jan. 2019 - 12:33

Ik heb een deel van de uitzending gezien en ik vond het wel een goed verhaal. Maar Bernard-Henri Lévy besteed te veel tijd en woorden aan dat wat mis gaat in Europa en te weinig aan wat de goede kanten en motieven zijn van de EU. Het zelfde kan je terug lezen in de reacties hier op zijn tekst. Volgens mij moet hij zijn verhaal aan de andere kant beginnen. De natiestaat, met grenzen en een eigen onafhankelijke economie is dood. Allang verdwenen in de EU. Er is geen homogene bevolking meer. Een aanhanger van Groen Links in Amsterdam heeft meer gemeenschappelijk waarden met een aanhanger van de Grünen in Berlijn. De CDA-er uit Brabant met een CSU aanhanger in Beieren. Multinationale bedrijven, het grootkapitaal volgens sommigen hier, worden meer beperkt en in de hand gehouden door de EU dan door nationale overheden. Grote immigratiestromen van mensen die laagbetaalde arbeid doen worden niet door de EU gefaciliteerd maar gereguleerd. Hoelang zouden er nog aardbeien geplukt worden in het VK als de poolse arbeiders worden tegengehouden aan de grens? Ik denk dat in 1 jaar tijd alle engelsen poolse aardbeien eten. Kortom de tijd van de autonome natiestaat in Europa is voorbij. Dat verhaal zou Bernard-Henri Lévy moeten houden en niet die kritiek over die hongaren. Als de hongaren kiezen voor hun nationalistische koers prima, maar zet ze dan uit de EU. Het is hun vrijheid en hun keuze meer valt er niet over te zeggen. Mensen die een dergelijke keuze maken kiezen voor een Europa dat in 1 generatie straks is voorbij gelopen door de VS, China, India en Zuid-Amerika. Een steeds meer achterblijvend werelddeel dat vast zit in het eigen verleden. Wellicht prettig voor de ouderen onder ons maar dodelijk voor de toekomst van jongeren die nu hun opleiding volgen of hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. De reacties hier zijn de reacties van de ouderen. Van de groep die steevast teruggrijpt naar de oplossingen van het verleden. De groep waarvoor verandering onwenselijk is. De discussie gaat ook nooit over het bijsturen van de EU maar over het vernietigen van de EU. Het liefst de gulden weer terug. Het verhaal van Bernard-Henri Lévy leidt dus tot exact dezelfde zinloze discussie die als duizenden keren is gevoerd zonder enig zinnig resultaat. Dus is een andere aanpak noodzakelijk. De reacties die hier nu te lezen zijn waren tijdens de uitzending al te voorspellen. Daar wordt dus niemand wijzer van.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 jan. 2019 - 4:41

Daan, the truth and nothing but the truth. Geen aanvulling nodig.

frankie48
frankie4829 jan. 2019 - 8:29

Beste Daan, Je denkt dat de Poolse aardbei de markt in het VK kan overspoelen omdat met een Brexit het tekort aan plukkers uit Oekraïne in Polen misschien kan worden opgelost? https://www.groentennieuws.nl/artikel/175282/Poolse-telers-vragen-zich-af-hoe-ze-hun-fruit-geplukt-krijgen/

L.Brusselman
L.Brusselman28 jan. 2019 - 10:19

Dat neo-liberale gedrocht,waar voornamelijk de elite en het bedrijfsleven er toe doen,waar voor iedere europarlementarier 20 lobbyisten klaarstaan,kan voor mij niet snel genoeg ten gronde gaan. De austerity politiek heeft voor het grootse deel de weerstand tegen deze moloch veroorzaakt,en terecht.

6 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman28 jan. 2019 - 10:23

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het vazallengedrag tov de VS en de daarmee gepaard gaande oorlogszucht,ant-Russische/China hysterie van diezelfde EU.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins228 jan. 2019 - 10:36

Als je speelbal wil worden van Rusland, China en de VS. Het feit is dat eenwoording een vereiste is om nog je eigen regels en economische voorspoedigheid te bepalen. Alleen kan je dat nooit. Plus is het noodzakelijk om nationalisme te verbietigen. Anders krijgen we weer oorlog in Europa.

Klaas Punt
Klaas Punt28 jan. 2019 - 12:33

Verzin je dat allemaal zelf? Lijkt mij meer op de verhalen uit sprookjes, daar spelen pompoenen ook een belangrijke rol in. Als wij normale relaties met die landen onderhoiden zullen we nooit "speelbal" worden. Dat krijg je pas als je zo'n land boycot, legereenheden naar verre grenzen stuurt en verkeerde vrinden zoekt.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 22:43

"Als wij normale relaties met die landen onderhoiden zullen we nooit “speelbal” worden." Niet alleen bent u het verleden vergeten, inclusief eeuwen waarin zo'n lange vrede als nu onbestaanbaar was, ook vergeet u het heden. Als klein landje hebben we weinig overmacht en zouden we praktisch gedwongen zijn om bijv handelsovereenkomsten met ongunstige voorwaarden en slechte producten te sluiten. Zolang er goedwillende mensen aan de onderhandelingstafel zitten, zal het mee kunnen vallen, maar met de Trumps en Bolsanaros van deze wereld zouden we zonder EU echt het bokje zijn.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 9:43

En met de EU zijn we niet meer dan vazallen van de VS,dat blijkt keer op keer. Nu in Venezuela lopen ze weer braaf aan de leiband van de VS,zo'n Unie en zulke"zelfstandigheid"kan me gestolen worden.

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2019 - 20:24

Jammer, Lumeau, ik kan het verleden niet vergeten. En weet je als klein landje wil ik geen overmacht, alleen op billijke termen handel drijven. Ik wil geen landen veroveren, misschien partners helpen, geen onderdeel van het 3de rijk zijn maar ook niet van de SovjetUnie en ik ook niet deel van instanties die daar op lijken.

Wappie Kappie
Wappie Kappie28 jan. 2019 - 10:05

De echte grootste gevaren van Europa zijn als volgt: - De schulden. Particulier en bij de overheid. Bij een rentestijging komt een significant deel van Nederland in de problemen door onbetaalbare hypotheken en andere leningen. Overheden zoals Italië en Griekenland kunnen (opnieuw) niet hun leningen blijven betalen. We hebben niets geleerd van de kredietcrisis. De hoeveelheid leningen zijn alleen maar gestegen. Zelfs studeren doen we nu op lening. Als voorbeeld: De uitstaande hypotheekschuld was in 2000 rond de 210 miljard. In 2017 is dit opgelopen boven de 600 miljard. We hebben 3 keer zoveel hypotheekschuld gekregen in 17 jaar tijd. Deze situatie zal erger zijn sporen trekken als de kredietcrisis in 2008 en pijnlijk duidelijk maken hoe financieel we afhankelijk zijn geraakt van de overheid en met name van banken. Het populisme zal hier veel baat bij hebben. - De belastingdruk. Jaarlijks zien we plaatjes dat we netto meer overhouden van ons loon, terwijl de realiteit toch anders voelt. Het is redelijk simpel terug te lezen in de jaarbegrotingen van de overheid waar jaar op jaar de inkomsten uit belastingen stijgen, dat ons gevoel ergens niet geheel onterecht is. In 2000 was de inkomsten uit belasting 100 miljard. In 2017 is dit opgelopen naar 180 miljard. De inkomsten uit de vennootschapsbelasting is van 16 miljard naar 21 miljard gegaan. Dat is een stijging van 31%. De inkomsten uit BTW is van 28 miljard naar 49 miljard gegaan. Dat is een stijging van 75%. De inkomsten uit loon- en inkomstenbelasting is van 23 miljard naar 61 miljard gegaan. We betalen 165%(!) meer loon- en inkomstenbelasting dan in 2000 ten opzichte van de 31% stijging voor de belastingen voor bedrijven. De gemeentebelastingen en milieuheffingen die de gemeente aan de bewoners doorberekent zijn gestegen van 3,3 miljard in 2000 naar 5,7 miljard in 2017. Dat is een stijging van 72%. Ik kan helaas niet de cijfers terug vinden van voor 2010, maar het CBS geeft aan dat de lonen tussen 2010 en 2017 gemiddeld met 9% gestegen zijn. Laten we het positief houden en zeggen dat in de goede tijd van 2000 tot 2005 het nog hard ging. Dan zitten we als schatting op 30% tot 40% loonstijging tussen 2000 en 2017. Dat is ongeveer gelijk aan de inflatie. Kijken we naar de belastingen, ook als we rekening houden met de inwonersstijging van 15,8m naar 17m, dan is de belasting(druk)stijging volstrekt onevenredig en onredelijk. Dit is wederom voer voor populisme! - De postdemocratie. Het maakt in Nederland niet zoveel meer uit op welke partij je stemt. Elke partij heeft uiteindelijk hetzelfde programma. Of het CDA, de VVD of de PvdA aan de macht is, maakt voor de burger niets uit. Belastingen gaan omhoog. De sociale zekerheden worden afgebouwt en er gaat meer geld naar Europa. De NV's worden ontzien en de topinkomens stijgen sneller dan de CAO's. Dat is een wereldwijd fenomeen. De lobby regeert en de burger betaald. Dit klinkt populistisch, maar is het dan niet waar? Wederom voer voor populisme. Als de overheid de wind uit de zeilen van het populisme wil halen, dan zal het zichzelf grondig moeten aanpakken. Er moet weer eerlijk politiek gevoerd worden waarbij de burger zich gerepresenteerd voelt en zich gehoord voelt. De belastingstijgingen zullen beperkt moeten blijven tot een niveau wat zit tussen de inflatie en de loonstijgingen. Bedrijven moeten verhoudingsgewijs evenveel gaan betalen als de burgers. Ook moet de kunstmatige, door leningen gedreven, groei van de economie afgebouwd gaan worden tot een gezond niveau.

4 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman28 jan. 2019 - 10:34

Prima verwoord

Leo Klei
Leo Klei28 jan. 2019 - 13:00

Zo lang we aan de leidsels van de EU lopen kunnen we niets beslissen; 80% van de wetgeving komt al uit Brussel. De Nederlandse Overheid en Politiek hebben al te veel uit handen gegeven. Kijk wat dhr Draghi heden ochtend via zijn ECB werd te berde bracht; de rente blijft kunstmatig laag en de schuld van 2.600 miljard €uro blijft in de markt. Als klein landje kunnen we daar niets tegen uitrichten; uittreden zou een optie zijn en dan steun zoeken bij landen met een zelfde soort economie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jan. 2019 - 20:34

Internet en gebrek aan visie dat is de voedingsbodem voor populisme, niet allerlei moeilijke getalsmatige analyses. Heb ik en mijn kinderen nog een baan? Het onvermogen die vraag te beantwoorden is de hele achtergrond van het huidige populisme. Het idee van de EU is goed: de problemen houden niet op bij de landsgrenzen. Dat er veel te verbeteren valt is duidelijk, en moet ook zsm gebeuren. Het is vreemd dat de meeste EU politici dit niet inzien. (ik zit nu al me te verheugen op de commentaren als 'mijn stinkende best doen om dat opkomstpercentage van 35% omhoog te brengen').

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 22:31

Leo Klei, Bijna alles wat Wappie noemt, is wetgeving van onze eigen regering en heeft nauwelijks iets met de EU te maken. "80% van de wetgeving komt al uit Brussel." Waar haalt u dit getal vandaan? Van welke specifieke wetten heeft u dan persoonlijk last? Bovendien moeten de Tweede en Eerste Kamer altijd instemmen met wetgeving vanuit de EU: dat noemt men soevereiniteit. Als er EU wetten worden goedgekeurd, dan is dat dus altijd met goedkeuring van ons eigen parlement. "uittreden zou een optie zijn en dan steun zoeken bij landen met een zelfde soort economie." Hoezo is dat een optie? Bij welke landen zouden we dan steun moeten zoeken, terwijl we nu al steun aan 27 andere landen hebben? Wat gaat dat met onze economie doen? Het Nexit rapport van Wilders uit 2012 toonde al aan dat de Nederlandse economie bij een Zwitserland type deal tot grote achteruitgang zou leiden. Een harde Nexit zonder deal valt vast niet positiever uit, want anders had dat wel vermeld gestaan ipv de Zwitserland berekening.

Me4
Me428 jan. 2019 - 9:52

Links en rechts worden voor hetzelfde karretje gespannen en handig tegen elkaar uitgespeeld. Stel je hebt een lek dak en het begint te lekken, ligt dat aan het slechte dak of aan de regen? En steeds maar weer gaat het over de regen en de druppels die door het plafond sijpelen maar bijna niemand praat over het slechte dak. De europeese commissie doet niet onder voor het Frankrijk onder Lodewijk XVI. De EU wordt steeds meer het symbool van de decadentie van de macht en heeft niets met democratie op. Mijn kinderen moeten zoals het er nu uitziet werken tot hun 71ste en vervroegd pensioen voor een EU ambtenaar is mogelijk bij 58 jaar om maar een klein voorbeeld te noemen.

2 Reacties
Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 22:33

Die pensioenleeftijd van uw kinderen (en van mij) ligt toch echt aan de Nederlandse regering en heeft niets met de EU te maken.

Me4
Me429 jan. 2019 - 9:19

Luneau 28 januari 2019 at 23:33 Niet direct maar wel indirect via de begroting! En Nederland is graag het beste jongetje of meisje van de EU klas dus tel uit je winst(verlies)!!! Een stukje autonomie van onze pensioenen is al naar Brussel gegaan!

DePisang
DePisang28 jan. 2019 - 9:45

Types als de in zijn kringen beroemde Lévy c.s. gaan er maar te gemakkelijk aan voorbij dat machthebbers met hun beleid een voedingsbodem hebben gecreëerd waarop de Poetins, Trumps, Wildersen, Baudets, Le Pens (en wie er verder allemaal nog meer op de zwarte lijst staan) goed kunnen gedijen. Heel comfortabel vanuit je elite positie achter de kwalijke gevolgen van eigen beleid aanlopen en quasi intellectueel op ''gevaren'' wijzen. Maar wat te doen aan de oorzaken? Daar horen we ook van Lévy c.s. helemaal niks over. Behalve dan dat Macronen het gepeupel in gele hesjes een grijpstuiver hebben toegestopt waarmee het maar gedaan moet zijn. Weggegooid EU subsidiegeld die Lévy.

2 Reacties
Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 22:59

Heel comfortabel om vanuit je eigen luie stoel anderen de schuld te geven voor mensen die er zelf voor kiezen om op extreemrechts te stemmen. Niemand houdt een pistool tegen hun hoofd in het stemhokje. Mensen moeten eens leren om zelf hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen stemgedrag. Echt lui ben je als je de verantwoordelijkheid van je eigen keuzes op anderen afschuift. Lui en onvolwassen. "Weggegooid EU subsidiegeld die Lévy." Welk subsidiegeld? Hij heeft naar schatting een vermogen van 150 miljoen euro. Subsidie heeft hij niet nodig.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jan. 2019 - 23:17

" Hij heeft naar schatting een vermogen van 150 miljoen euro" En naar zo iemand moeten wij onze oren laten hangen,iemand die zo overduidelijk bij de elite hoort? Ik denk dat hij met zijn propagandatournee eerder het tegenovergestelde bereikt van wat hij wil.

Hiltermann
Hiltermann28 jan. 2019 - 9:40

Europa heeft een EU nodig maar niet de EU zoals we die nu kennen. De EU moet veranderen in een democratische organisatie waarbij de dienst niet langer uitgemaakt wordt door de Europese Commissie maar door een parlement dat die naam verdient. Of die omslag er komt is maar de vraag. Politici geven de macht die ze hebben niet graag uit handen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt28 jan. 2019 - 10:46

Dat blijkt wel uit het feit dat reorganisatie van die EU nergens op de agenda staat. Wel houdt men zich bezig met pietluttigheden als zomer en/of wintertijd.

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 9:19

(…) met een theaterstuk (…) ---------------------------- Dat is wel weer slim van Levy. Zo is België immers ook ontstaan.

1 Reactie
JanB2
JanB228 jan. 2019 - 22:46

België is nou ook geen lichtend voorbeeld van een eenheid. Union fait la farce!

JanB2
JanB228 jan. 2019 - 8:49

Ach, een theaterstuk, veel morele verontwaardiging en een hoop (helaas) hol geworden frasen. Gaat 'm niet worden! Niet de burger moet worden aangesproken maar Brussel en de europese leiders. Alleen dán kun je misschien nog afwenden wat al lang opnieuw aan de oppervlakte is gekomen: nationalisme, al her en der uitmondend in fascisme. Wat de EU had moeten voorkomen heeft ze zelf in de hand gewerkt. Het soort prietpraat van deze man werkt dan ook al lang niet meer. Hij spreekt de verkeerde groep aan, namelijk al die Europeanen die met lede ogen hebben toe moeten zien hoe de EU een speeltuin voor het grootkapitaal werd waarin het belang van de burger op de 2e plaats kwam en de wensen van de burger op de allerlaatste plaats. De geest is al lang uit de fles en die gaat zéker deze man er niet weer in terug krijgen. Gele hesjes werken echt beter. Macron is al om (tot op zekere hoogte).

2 Reacties
Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 23:01

De burger kiest de leiders. Terecht dat de burgers aangesproken worden.

JanB2
JanB229 jan. 2019 - 9:38

Als burgers alleen maar leiders kunnen kiezen die er een puinhoop van maken (wat het geval is) dan gaat uw redenering volledig mank.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 jan. 2019 - 6:16

Storend dat Europa en de EU in het betoog van BHL veelvuldig door elkaar wordt gehaald. De meeste Europeanen zijn voor Europese samenwerking en het streven naar gemeenschappelijke waarden. De hamvraag is of dit alleen maar kan middels een federale of supranationale EU, volgens een groeiend deel van de EU-burgers kan dit ook prima binnen de bestaande samenwerkingsstructuren. Deze burgers willen geen Nexit, Frexit of whatever maar willen wel dat de rem wordt gezet op de onbedwingbare Brusselse centralisatiezucht. Volgens BHL is patriotisme van natiestaten per definitie fout en Europees patriotisme goed. Dit kun je helaas niet afdwingen en het zal naar mijn inschatting een kwestie van eeuwen zijn voordat dit sentiment breed wordt gedragen. Gaan Europolitici te hard, dan zal dit alleen maar leiden tot instabiliteit en onveiligheid.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 jan. 2019 - 6:18

patriotisme binnen natiestaten

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 jan. 2019 - 6:25

patriottisme

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 23:06

Nee, hij zegt dat nationalisme verkeerd is. Dat is iets anders dan het Europees patriottisme wat hij promoot.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2019 - 3:53

Het probleem van de EU is dat de mensen niet goed weten wat die doet. De media berichten alleen over het Europees Parlement als weer eens een PVV achtige zich misdragen heeft. Op z'n minst zou de publieke omroep over de EU moeten berichten.

Tom Meijer
Tom Meijer27 jan. 2019 - 21:11

De 20% is hier weer prominent aanwezig.

5 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt28 jan. 2019 - 14:14

Ik weet inmiddels dat ik dat van de redactie niet vragen mag, maar het is mij totaal onduidelijk wat die 20% moet zijn.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 23:07

Klaas Punt, de 20% PVV/FvD aanhangers.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 jan. 2019 - 4:48

Wim, ja wonderlijk niet? Als vliegen op de (medicinale) stroop. Maar of die werkt weet ik niet. Klaas, uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders in de EU wil blijven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 jan. 2019 - 4:49

Wim moet natuurlijk Tom zijn. Sorry.

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2019 - 19:28

Nou dat weet ik dan. PVV/FvD zijn mij vreemd, evenals VVD trouwens. Die 80% lijkt mij aan de hoge kant. Als dat waar was werden als die propagandisten niet ingezet denk ik. Maar spoedig krijgen we verkiezingen en misschien kan ik dan mijn mening duidelijk maken.

Tom Meijer
Tom Meijer27 jan. 2019 - 20:49

Ik weet niet hoe het anders moet maar U (Joop) verwijst naar een betaalsite. Het spijt mij maar dan houdt het voor mij op.

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop27 jan. 2019 - 21:26

In het Engels vind je m hier: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/25/fight-europe-wreckers-patriots-nationalist

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2019 - 20:32

Hij wordt hier op zijn wenken bediend door veel mensen die reactionair noch reaguurder zijn........https://www.lemonde.fr/societe/article/2019/01/27/apres-les-gilets-jaunes-un-peu-plus-de-10-000-foulards-rouges-ont-defile-a-paris_5415347_3224.html......voor de laïcité, democatie en sociale structuren.

Uitgekleed
Uitgekleed27 jan. 2019 - 18:37

"Hij ziet met lede ogen aan dat er in landen als bijvoorbeeld Hongarije leiders opstaan die dergelijke waarden willen vernietigen." Ik vraag me af of deze man wel eens met Hongaren gesproken heeft. In Hongarije wil niemand vrijheid en democratie vernietigen. Zij willen juist hun democratie beschermen tegen het globalisme van de EU. De EU met haar hoogstaande morele waarden plukt heel Hongarije leeg van de gemiddeld hoog opgeleide vakmensen waardoor de eigen bedrijven niet aan goed personeel kunnen komen. Van de 8 voldoet er 1.

6 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 20:34

[ In Hongarije wil niemand vrijheid en democratie vernietigen. ] Maar ze doen het wel. Spookverhalen over de joodse boeman Soros, met duivelsposters met een foto van hem om kiezers te lokken, spookverhalen over immigratie van moslims die het land te gronde richten, terwijl er in heel Hongarije nauwelijks een immigrant te vinden is. Dat is de enige manier waarop de huidige regering aan de macht kon komen, de leugenaars.

Uitgekleed
Uitgekleed27 jan. 2019 - 21:45

"spookverhalen over immigratie van moslims die het land te gronde richten," Gewoon niet waar omdat "terwijl er in heel Hongarije nauwelijks een immigrant te vinden is." Er zijn wel 800 kinderen gevonden zonder ouders. Daar verwachten zij in de toekomst wel problemen mee

O3
O327 jan. 2019 - 23:07

@ Uitgekleed Volgens de econoom Péter Ákos Bod kun je het economisch beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán kort samenvatten als gericht op industrialisatie in plaats van service, volledige werkgelegenheid door vrijwillige of verplichte werkverschaffing, centralisatie van overheidsinstellingen, nationalisatie van strategische bedrijven. “Maar Hongarije behoort tot de grootste netto-ontvangers van EU-subsidies. Jaarlijks komt drie tot vijf procent van ons bruto binnenlands product (bbp) uit Brussel…”. Hongarije zwemt volgens hem in het geld, zeker als je meerekent dat er naast de EU-steun jaarlijks twee miljard euro binnenkomt van Hongaren die in het buitenland werken. “Maar onze jaarlijkse groei is minder dan de EU-subsidies die we ontvangen. Dat betekent gewoon dat al dat geld slecht besteed wordt.” De overheidsuitgaven zijn hoog, bijna de helft van het bruto binnenlands product. Veel geld gaat naar infrastructuur en sportfaciliteiten. Uit onderzoek blijkt dat voetbalstadions en dergelijke sinds 2010 een kleine vijf miljard euro gekost. In andere sectoren, zoals onderwijs en gezondheidszorg, is vooral bezuinigd en gecentraliseerd. Zorgwekkend noemt de econoom het feit dat bij 40 procent van de overheidsprojecten geen openbare aanbesteding plaatsvindt of slechts één bedrijf inschrijft. “Als Mészáros, een zakenpartner van de familie Orbán, aankondigt dat hij geïnteresseerd is, weten andere bedrijven dat ze geen kans maken, zelfs niet als ze beter of goedkoper zijn,” zegt de econoom. In de ogen van de regering is dat geen corruptie, maar noodzakelijk beleid om een nieuwe nationale middenklasse op te bouwen. Hoewel een deel van de Hongaren het beter heeft gekregen, profiteert volgens de econoom vooral een kleine, inmiddels zeer rijke bovenlaag. Orbán benadrukt dat Hongarije volgens hem gewoon recht heeft op de EU-subsidies. Hij ziet ze als compensatie voor wat West-Europa in het verleden aan het land heeft verdiend. Veel Hongaren delen die mening. Bovendien zien weinig mensen verspilling van EU-fondsen volgens de econoom als probleem, omdat ze dat geld niet ervaren als iets dat eigenlijk henzelf toebehoort. Industrialisatie vormt de kern van het streven naar volledige werkgelegenheid. In dat kader stimuleert de regering met enorme subsidies de komst van buitenlandse industriële bedrijven. Het zorgde ervoor dat de auto-industrie voor de Hongaarse economie inmiddels belangrijker is dan voor de Duitse. Verder kregen 60.000 ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) subsidie om werknemers aan te nemen, zonder dat hun productiviteitsgroei daarbij een rol speelde. Die maatregelen, en het feit dat zo’n 600.000 Hongaren in West-Europa werken, hebben de arbeidsmarkt inmiddels behoorlijk scheef getrokken. Het tekort aan arbeidskracht is zo chronisch dat ook Mercedes en Audi er last van hebben. “Maar als de auto-industrie straks als reactie besluit te robotiseren, blijft er van hun banen weinig over en kan de werkloosheid juist oplopen,” waarschuwt de econoom.  Voorlopig drijft het arbeidstekort de lonen op, wat vooral het MKB hard raakt en de inflatie aanwakkert. “Stijgende lonen, een stijgende inflatie en een oplopend begrotingstekort: het risico van oververhitting van de economie ligt op de loer,” concludeert hij. https://www.trouw.nl/democratie/de-hongaarse-economie-drijft-op-eu-subsidie~ac8b2ba8/

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 0:07

Uitgekleed, Gewoon wel waar dus. Daarom zijn het ook spookverhalen: Hongarije wordt door Orbán bang gemaakt voor mensen die ze niet kennen, omdat ze er nauwelijks ervaring mee hebben. Daarnaast is bijna alle pers in handen van Orbán en is de rechtspraak niet onafhankelijk meer te noemen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 jan. 2019 - 8:37

Uitgekleed. Niemand dwingt die goed opgeleide Hongaren om in de EU te gaan werken. Dat doen ze zelf. Sterker nog, die goed opgeleide jongeren ontvluchten juist het verschrikkelijke nationalisme in hun vaderland. Het zijn vooral de ouderen die de vrijheid niet aankunnen en vluchten in de armen van hun nieuwe dictator. Zoals de Duitsers en Italianen ook ooit dachten dat hun leiders hen zou beschermen tegen het 'kwaad' in de wereld.

Uitgekleed
Uitgekleed28 jan. 2019 - 16:55

Dat de Hongaarse economie op EU subsidie draait is zeker waar. Men zoekt naarstig naar investeringsprojecten die er vaak niet zijn wat dan uitmond is sportfaciliteiten. Vanuit het midden en klein bedrijf komen geen technische vindingen omdat zij bezig zijn met overleven. Goed personeel is zeer schaars. Waar wel al veel in is geïnvesteerd zijn de snelwegen waardoor het kan bestaan dat je er betrekkelijk eenzaam van gebruik maak. Hongaren trachten de tol te vermijden "Maar onze jaarlijkse groei is minder dan de EU-subsidies die we ontvangen. Dat betekent gewoon dat al dat geld slecht besteed wordt.” Dit is het gebrek aan hoogwaardige bedrijfsinvesteringen die komen nu nog van buitenlandse bedrijven. De Hongaarse bedrijven leveren slechts weinig service en alleen enkele bedrijven voldaan aan de kwaliteitsstandaard zoals hier. Door de geleden onvrijheid zijn zij verleerd onafhankelijk te denken in toekomst mogelijkheden waarin veel geld in geïnvesteerd moet worden. Met privé geld zijn zij heel voorzichtig. "In andere sectoren, zoals onderwijs en gezondheidszorg, is vooral bezuinigd en gecentraliseerd." De gezondheidszorg is voor iedereen gratis. Daarom zijn er veel ziekenhuizen en is desondanks de wachtkamer overvol. "Zorgwekkend noemt de econoom het feit dat bij 40 procent van de overheidsprojecten geen openbare aanbesteding plaatsvindt of slechts één bedrijf inschrijft" Door het voormalige communisme is niet wat men presteert maar wie je kent, de praktijk. De omslag van overheids naar vrije markt is nog niet gemaakt. Overigens loopt het hier ook nog niet zoals het zou moeten. De overgang van nuts naar privaat lijkt wel wat op Hongarije. De Hongaarse cultuur wordt gekoesterd waarbij hun taal een natuurlijke bescherming is.

TwoTone
TwoTone27 jan. 2019 - 17:27

Weer een verhaal zoals “we zijn ergens tegen en daarom moet je voor het andere zijn.” Weer wordt vergeten dat je ook : tegelijkertijd tegen Orban en tegen de Eu kan zijn. Tegen Trump en tegen Eu. Tegen Poetin en tegen Eu. Tegen populisten en tegen Eu. Wanneer wordt er eens duidelijk gemaakt wat precies de voordelen zijn van de huidige Eu ? De record van de huidige commissie met Juncker heeft mij totaal niet overtuigd in deze, hoewel ik gehoopt had dat het anders zou zijn. Kom eens met echte , aantoonbare voordelen voor de gewone kiezer.

13 Reacties
Henriette3
Henriette327 jan. 2019 - 20:26

De twee fietspaden in Almere die aangelegd zijn met Europees geld, rechte komkommers...enorme voordelen ;-)

Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 20:38

[Wanneer wordt er eens duidelijk gemaakt wat precies de voordelen zijn van de huidige Eu ?] Nou, ze hebben Griekenland, Cyprus, Ierland en Portugal gered van de puinhopen die de nationale regeringen aldaar maakten. om maar eens wat te noemen, en daarmee redden ze ook de rest van de EU landen. Het bestaan van de EU maakt ongeveer 30% van onze economie mogelijk om maar eens wat te noemen.

Bert de Vries
Bert de Vries27 jan. 2019 - 23:02

Bert Jansen, het is de vraag of ze Griekenland gered hebben. De bevolking staat er slechter voor dan toen de 'hulp' begon, er is een extreme braindrain op gang gekomen, de gezondheidszorg is gesloopt, sociale voorzieningen zijn geminimaliseerd, enzovoorts. Het zal zeker twee generaties duren voor het land ook maar een begin van herstel maakt. Reken er op dat dit desastreuse gevolgen voor samenleving en democratie zal hebben.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 0:14

"Wanneer wordt er eens duidelijk gemaakt wat precies de voordelen zijn van de huidige Eu ?" 70 jaar vrede in landen die tot de EU of z'n voorgangers behoren. Het brengen van democratische rechten naar landen met voorheen een dictatuur. Minimale rechten ter bescherming van arbeiders. Bescherming van consumentenrechten. Wonen, werken, studeren en pensioeneren in 27 andere landen, zonder gedoe en kosten van een visum. De Erasmusbeurs. Samenwerking op het gebied van milieu en klimaat.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2019 - 3:55

Die komkommerverordening kwam in plaats van 28 regelingen voor elk van de lidstaten. Dat werd er niet bij gezegd.

Frits Jansen
Frits Jansen28 jan. 2019 - 4:04

@Cave Canem: als verarming een probleem is zou je niet verwachten dat socialistische partijen het overal moeilijk hebben. Anti-EU populisten belemmeren effectief beleid tegen belastingvlucht.

kweenie2
kweenie228 jan. 2019 - 8:05

" Het bestaan van de EU maakt ongeveer 30% van onze economie mogelijk om maar eens wat te noemen. " Is dat het bestaan van de EU of van wat ooit de EEG was?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 jan. 2019 - 8:48

Twotone, ik denk overtuigen verspilde moeite is. Waarom ziet iedereen het en jij niet? Omdat je het niet wilt zien. We krijgen miljarden uit de EU. Iedere weg die hier wordt gelegd en ieder huis dat hier wordt gebouwd zou er niet zijn zonder de regels van de EU. Het zou je toch in ieder geval aan het denken moeten zetten dat we nu ondanks alle arbeidsmigranten nog steeds handen tekort komen in de bouw. En hoeveel slechter het zou zijn als we zelfs die mensen zouden moeten missen.

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 9:14

@Henriette: De twee fietspaden in Almere die aangelegd zijn met Europees geld, (…) ---------------------------------------------------- Je moet er dan wel bij vertellen hoe dat zo gekomen is. Een uiterst wereldvreemde ambtenaar in Brussel keek op de kaart en zag dat er in de Flevopolder een groot verschil is tussen het aantal inwoners en het aantal arbeidsplaatsen. Hij concludeerde vervolgens dat er in deze polder veel werkloosheid moest zijn. Als hij een ander kaartje erbij had gepakt, of hij was het gewoon even gaan vragen, dan was hij tot de conclusie gekomen dat er in Almere veel mensen wonen die in Amsterdam of het Gooi werken. Weinig werkloosheid dus. Het gevolg was wel dat de polder EU-geld ontving dat beter naar bijvoorbeeld Oost-Groningen of Midden-Limburg had kunnen worden gestuurd. Van dat geld hebben ze dus maar fietspaden aangelegd. Aan een dergelijke EU hebben we natuurlijk niets.

frankie48
frankie4828 jan. 2019 - 9:32

Beste Bert, "Nou, ze hebben Griekenland, Cyprus, Ierland en Portugal gered van de puinhopen die de nationale regeringen aldaar maakten. om maar eens wat te noemen, en daarmee redden ze ook de rest van de EU landen." Ja zo lust ik er nog wel een paar, het uit de hand gelopen uiterst risicovolle onverantwoorde gedrag van vazalstaten en de financiële sector die onder de veiligheidsparaplu van de EU/EMU vielen hier afbranden, en dan de medeveroorzaker die met al zijn voorkennis over van alles op de hoogte was gaan lopen roemen voor zijn optreden, terwijl conservatieve oplossingen al niet eens meer voor handen waren bij deze reddingsactie. Dat kun je vergelijken met iemand moedwillig die niet kan zwemmen in het water gooien, om er dan zelf achteraan te gaan springen, om met alle risico's die daar aan verbonden zijn die persoon proberen te gaan redden terwijl jezelf ook niet kunt zwemmen. En als het dan lukt, dan ben je een held!

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 16:42

@MartinvanderLinde: We krijgen miljarden uit de EU. --------------------------------------------------- Onzin. We betalen miljarden aan de EU en krijgen daar een klein deel van terug.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 23:17

Eric, "Onzin. We betalen miljarden aan de EU en krijgen daar een klein deel van terug." Onzin. Een groot deel van die miljarden zien we terug doordat we (vanwege de EU) zo aantrekkelijk zijn voor de internationale handel. Kijk maar naar de uittocht van bedrijven uit het VK vanwege de naderende Brexit. Ook zijn er voordelen die zich moeilijk in geld laten uitdrukken, zoals de langdurige vrede door de EU en z'n voorgangers, gezamenlijk onderzoek naar kankermedicijnen, het Galileo project, de Erasmusbeurs, de EMA, Euratom, etc.

Bert Jansen2
Bert Jansen231 jan. 2019 - 22:12

[De bevolking staat er slechter voor dan toen de ‘hulp’ begon...] Ja dat klopt. Maar de bevolking staat er beter voor dan toen de Euro werd ingevoerd. Het inkomen van mensen is tussen invoering van de Euro en de crisis meer verhoogd dan dat het vanaf de crisis tot nu is verlaagd. En die verhoging werd uitsluitend betaald met geleend geld, dat ofwel via een faillisement ofwel door het nageslacht ooit betaald moest worden. Al met al ligt the inkomen nu nog steeds zo'n 4% hoger dan bij de start van de Euro, ze zijn er echt niet slecht vanaf gekomen.

Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2019 - 17:02

De man gaat veel te gemakkelijk voorbij aan de redenen waarom velen de EU als instituut wantrouwen. Vanuit een geprivilegieerde positie is het veel gemakkelijker positief over de EU te oordelen dan vanuit (bijvoorbeeld) een jaar in jaar uit verslechterende inkomenssituatie, het laatste in combinatie met onvoldoende zicht op de werking van de EU met al zijn organen. Men “redeneert” hier primair vanuit emotie, zoekt een schuldige en als types als Wilders en Baudet hard genoeg roepen dat het (oa) de EU of Rutte is, dan is dat voldoende. Argumenten zijn niet nodig. Woede en decibels zijn voldoende. Lévy komt met een verstandelijke analyse en doordachte oplossingen. Deze appeleren helaas primair aan iemands verstandelijke vermogens en een dergelijke strategie roept bij grote goegemeenten nu eenmaal aggressie op. Wetenschappers en andere intellectuelen worden in die kringen tegenwoordig als comfortabel verdienenden gewantrouwd. Men wil slechts leuzes en decibels. Die zijn in veel gevallen afdoende om grote menigten, en soms zelfs meerderheden achter zich te krijgen. Trump is het bewijs. Nog wat verder in de geschiedenis liggen de voorbeelden al helemaal voor het oprapen.

6 Reacties
Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 20:07

U houdt er geen rekening mee dat de visie van meneer Levy niet de juiste optie is? De EU is voortgekomen uit de EGKS en de EEG. Talloze kopstukken hebben hun visie gegeven en later weer herzien. Ik noem er een. Sicco Mansholt de man van de schaalvergroting voor boerenbedrijven/ Honderd koeien was niet genoeg tweehonderd was nog beter. Uit die overproductie ontstond de boterberg. Die is later voor dumpprijzen aan de Russen verkocht. Veel later gaf Mansholt toe dat die geforceerde manier van bedrijfsvoering geen goed idee was. Ik wantrouw al die zieners die zo goed weten dat de EU de beste oplossing is. Voorlopig heeft de EU met de euro Nederland 60 miljard gekost. Doe daar de garantstelling bij voor het fonds dat landen en banken in moeilijkheden moet redden dan gaat de teller richting 150 miljard. Dat is de helft van de rijksbegroting. Ik ben wat gereserveerd bij de juichverhalen.

Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 20:39

[De man gaat veel te gemakkelijk voorbij aan de redenen waarom velen de EU als instituut wantrouwen.] Om daar vervolgens zelf gemakshalve ook maar geen antwoord op te geven...

Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2019 - 21:35

@Bert Jansen Goed lezen is voor sommigen een lastige opgave

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 0:32

Hilterman, "Voorlopig heeft de EU met de euro Nederland 60 miljard gekost. Wat zijn uw bronnen voor dit bedrag? "Doe daar de garantstelling bij voor het fonds dat landen en banken in moeilijkheden moet redden dan gaat de teller richting 150 miljard." Eerder 44 miljard, maar laat u vooral niet door de feiten weerhouden. https://www.rekenkamer.nl/onderwerpen/eu-governance/financiele-stabiliteitsinstrumenten/european-financial-stability-facility-efsf Verder vergeet u gemakshalve dat wij van 1952 tot 1994 netto-ontvanger waren. https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/284696/nederland-grootste-nettobetaler-aan-eu-150-euro-inwoner

Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2019 - 0:40

"Wetenschappers en andere intellectuelen worden in die kringen tegenwoordig als comfortabel verdienenden gewantrouwd." Zoals ze alles wantrouwen dat ook maar over iets meer succes en verstandelijke vermogens beschikt dan zijzelf. Die viering van het loserdom is wat hen zo gevaarlijk maakt: slechts wat bijdraagt aan het ressentiment dringt door, opdat ze nooit in de spiegel hoeven te kijken of hoeven te bedenken welke afslagen zij gemist hebben. Met die houding verhinderen ze alles wat hen zou kunnen emanciperen en wat hun leven zou kunnen verbeteren. Kom bij hen vooral ook niet aan met sociaaldemocratische verhalen over zelfverheffing, want daar zijn ze echt niet in geïnteresseerd. Liever luisteren ze naar blaaskaken, zoals Levy ze noemt, omdat die hen nooit tegen de haren in zullen strijken en nooit eisen aan hen zullen stellen: zolang het ongenoegen waar ze hun stemmen aan te danken hebben maar verder wordt gestimuleerd. HBL heeft groot gelijk dat je daar een stevig geluid tegenover moet stellen. Maar dat betekent niet dat je die groep ook zult bereiken en uit hun zelfbevestigende filter bubbel zult trekken. Dat lukt alleen stukje bij beetje: naarmate je meer mensen ertoe kunt bewegen toch een opleiding te volgen en aan nascholing te doen, waardoor ze een steviger positie op de arbeidsmarkt krijgen. Er is momenteel een enorme vraag naar vaklieden op allerlei gebieden. Dat biedt objectief gezien enorme mogelijkheden om een groter deel van de taart te bemachtigen. De lonen in de bouw gaan al met ruim 5% omhoog. Zzp'ers in de bouw hebben hun tarieven al met bijna het dubbele verhoogd.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 jan. 2019 - 8:57

Hiltermann, ik wantrouw vooral de ziende blinden die hun ogen bewust sluiten voor de voordelen. Natuurlijk kan geen mens in de toekomst kijken, we worden al doende wijs. Dat kan toch nooit een reden zijn om mensen met visie te wantrouwen. Bewuste misleiding is een reden om te wantrouwen.

O3
O327 jan. 2019 - 16:10

De klok staat op twee voor twaalf. Orbán en zijn autoritaire gelijkgestemden willen de EU niet vernietigen. De EU is een financiële vetpot, waar ze wel pap van lusten. Het doel lijkt eerder, om de macht over te nemen en de EU om te vormen naar hun autoritaire ideaalbeeld. Het is aan ons allen om dit zonder weerstand toe te staan binnen de grenzen van het toelaatbare.

Poezenmens
Poezenmens27 jan. 2019 - 16:10

Toevallig vanmiddag op National Geographic de documentaire ‘Apocalypse the Rise of Hitler’ bekeken. Van het relatieve gemak door onverschilligheid van het Duitse volk hoe Hitler aan z’n verwoestende macht is gekomen, vind ik verbijsterend.

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 16:04

Wat zijn oproep tot verzet tegen het rechts-populisme -in BHL's ogen veeleer: nieuwe vormen van fascisme- betreft, geef ik hem gelijk. Zeker een figuur als Trump bedreigt "Europese waarden", en zoals daarnaast de extreem-rechtse figuren in Europa zelf doen, zoals Orbán en Salvini. Maar BHL laat buiten beschouwing dat de EU vooral functioneert als een politiek-economisch vehikel ten gunste van grootkapitalisten, en relatief maar heel weinig in sociaal opzicht gunstig werkt. Als de EU als een samenwerkingsverband -en niet een federatie!- een goede toekomst tot stand wil brengen, zal vooral hieraan moeten worden gewerkt. Als smeermiddel van de voortgaande concentratie van macht en kapitaal bij een kleine elite verdient zij n.m.m. zo'n toekomst niet.

16 Reacties
OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 16:07

Correctie: "...en zoals daarnaast de extreem-rechtse figuren in Europa zelf doen, zoals Orbán en Salvini." moet luiden: ...zoals daarnaast de extreem-rechtse figuren in Europa zelf doen, b.v. Orbán en Salvini.

Klifhanger
Klifhanger27 jan. 2019 - 16:23

Olav, Een ruk naar rechts heeft z'n oorzaken, net zoals aan de vooravond van de tweede WO: mensen zijn teleurgesteld in bestaande partijen, en wijken uit naar de flanken. Dan kunnen we wel weer oproepen tot verzet, maar de oorzaken wegnemen zou beter zijn: als Europa eindelijk eens uit z'n eigen schaduw kan stappen; de nationale 'belangetjes' opzei zet en eindelijk eens gaat werken aan dingen die in het gezamenlijk belang zijn, of navolgt wat ze hebben afgesproken, dan is dat een eerste echte stap…. Dat continue gewaarschuw tegen extreme rechts, zo machteloos….

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 jan. 2019 - 18:27

@ Klifhanger (17:23u) - OlavM heeft gelijk. Algemeen gesproken mag men zeggen dat decennia van 'austerity' (een volstrekt onnodig en gevaarlijk, antisociaal bezuinigingsbeleid) verantwoordelijk zijn voor het extreem-rechtse populisme in Europa. Er zijn significante aanwijzingen dat uitslag van het Brexit-referendum voor een belangrijk deel ook toe te schrijven valt aan die onrechtvaardige neoliberale politiek: https://theconversation.com/brexit-austerity-tipped-balance-towards-leave-new-study-suggests-100685 http://blogs.lse.ac.uk/brexit/2018/11/19/austerity-swung-voters-to-brexit-and-now-they-are-changing-their-minds/ Tragisch is dat een 'no-deal Brexit' waarschijnlijk het voortzetten van datzelfde 'austerity'-beleid zal veroorzaken: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-28/no-deal-brexit-may-prolong-u-k-austerity-measures-hammond-says Ik denk dat Trumps presidentschap er uit een vergelijkbare motivatie bij de kiezers in de Verenigde Staten gekomen is: als mensen voldoende wanhopig zijn, dan kunnen ze denken: álles, ja álles is beter dan dat wat we nu hebben (waarbij ik aanteken dat de Democraten in de VS zelf al heel lang een neoliberale koers varen; daarom was Hillary Clinton voor de armsten ook al geen optie). 'Austerity' werd ook gepraktiseerd door de Duitse Rijkskanselier Brüning, ca. 1930-1932. De effecten van zijn maatregelen waren geassociëerd met het electorale succes van de Nazi-partij: https://www.nber.org/papers/w24106 https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/12/12/16761880/study-austerity-nazi-power-hitler-elections Sociale onrechtvaardigheid en gevaarlijk reactionair populisme gaan regelmatig samen. Tenslotte: lees de laatste paragraaf van dit verhaal eens: https://merijnoudenampsen.org/2014/09/01/frits-bolkestein-en-het-neoliberalisme/ De EU was en is geen sociaal project, eerder het tegendeel. De gevolgen ervan zien we nu.

Piet de Geus
Piet de Geus27 jan. 2019 - 18:36

"Maar BHL laat buiten beschouwing dat de EU vooral functioneert als een politiek-economisch vehikel ten gunste van grootkapitalisten" Vandaar die Europese miljardenboetes voor het grootkapitaal...

ton14024
ton1402427 jan. 2019 - 19:32

Hard gelach Piet, op een Europees BBP van ruim 15 biljard?

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 jan. 2019 - 19:37

Bernard-Henri Lévy: Europeanen, laat je horen! Dat zal ik hier dan maar doen. Tevens ondersteun ik het verhaal van Cliff Clavin, 27 januari 2019 at 19:27. Vandaar dat ik mijn reactie onder deze subdraad zet. De filosoof vertelt de halve waarheid, helaas. Ik heb het manifest gelezen, dat hij ook ondertekend heeft. Dit manifest blijkt compleet eenzijdig te zijn, volgens de huidige elitaire consensus, met de bekende praatjes. Het rechtse populisme is een reactie op het neoliberalisme en de (im)migratie. Het neoliberalisme is een activistisch elitisme en een Restauratie, tegen Verlichting en humanisme (seculier of religieus). Ook het neoliberalisme is extreem (economisch) rechts. Het neoliberalisme holt democratie en rechtsstaat (met (sociale) mensenrechten) maximaal uit en polariseert maatschappij en wereld maximaal. Binnen de neoliberale economie geldt: Economie is oorlog met andere middelen. Dat verhaal van Europa als vrede klopt dus niet voor minimaal de onderklassen en de zwakkeren (met maximale concurrentie). O.a. hoogopgeleide elites en financiers (financiële markten) hebben belang bij dit neoliberalisme. Dit rechtse populisme en het neoliberalisme zijn beide vormen van (rechts) fascisme (de stok). Deze twee vormen van fascisme kunnen (eventueel) op een kussen slapen. Over het neoliberalisme hoor ik de schrijver of het manifest echter niet. Daar zijn de huidige problemen in de eerste plaats begonnen. En Europa of de EU is duidelijk neoliberaal. Mij vallen in het manifest expliciet twee termen op, “populisme” en “liberale democratie”. Hier getuigenissen van een eenzijdige politieke analyse. Wie fascisme (de stok) of rechts populisme wil bestrijden moet met het neoliberalisme, dit fascisme als actie, beginnen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

ton14024
ton1402427 jan. 2019 - 19:39

Sorry 15 biljoen.

Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 20:32

Laat mij even zien wat de EU heeft gedaan op sociaal gebied, laat mij even zien wat de EU heeft gedaan voor de werkenden. De toegang voor mensen uit lage lonen landen heeft veel werknemers in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk hun baan gekost. De nieuwe regeling arbeidstijden voor vrachtwagenchauffeurs maakt loonslaven van ze. Ik ken geen voorbeelden van de EU die het opneemt voor werknemers.

Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 20:45

[Maar BHL laat buiten beschouwing dat de EU vooral functioneert als een politiek-economisch vehikel ten gunste van grootkapitalisten] Ah, ok, dan weten we ook weer waarom de EU elke dag opnieuw de regelgeving waaraan het grootkapitaal moet voldoen, en de controle die erop uitgevoerd wordt verzwaard. Het wordt stap voor stap een geleide staatseconomie, en de communisten maar klagen over het neo-liberalisme...

Bert Jansen2
Bert Jansen227 jan. 2019 - 20:50

[Hard gelach Piet, op een Europees BBP van ruim 15 biljard?] Dat doet er bij boetes aan bedrijven natuurlijk niets toe. Dat zou ertoe doen als de EU boetes moet betalen. De boetes van meer dan een Miljard aan Intel, Google en Microsoft die door de EU werden opgelegd die deden pijn, en daar gaat het om.

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 22:07

@ Piet de Geus en Bert Jansen: Die boetes hebben te maken met de strak aangehangen ideologie van "volledig vrije mededinging" en het tegengaan van monopolievorming, maar niet met het bestaan van een liberale markteconomie en grootkapitalisten als zodanig. Brussel is vergeven van duizenden lobbyisten van met name de grote concerns, die zich dat kunnen veroorloven. Dezen beïnvloeden op allerlei manieren de besluitvorming.

Piet de Geus
Piet de Geus28 jan. 2019 - 0:49

"Die boetes hebben te maken met de strak aangehangen ideologie van “volledig vrije mededinging” en het tegengaan van monopolievorming, maar niet met het bestaan van een liberale markteconomie en grootkapitalisten als zodanig." Dat is nu eenmaal hoe de bescherming van kleine kapitalisten tegen grote eruitziet: monopolievorming en misbruik van marktmacht voorkomen. Misschien niet de regime change die jou voor ogen staat maar wel degelijk belangrijk als het gaat om gelijke kansen. "Brussel is vergeven van duizenden lobbyisten van met name de grote concerns, die zich dat kunnen veroorloven. Dezen beïnvloeden op allerlei manieren de besluitvorming." Het staat iedereen natuurlijk vrij zijn belangen te bepleiten: van grote concerns tot vakbonden en de milieubeweging. Zolang dat maar transparant gebeurt en wat dat betreft kan de Tweede Kamer nog wat leren van het Europarlement. De meest succesvolle beïnvloeding van grote concerns vindt overigens plaats via de nationalistische route, dus via de nationale vertegenwoordigers en niet via het democratische gedeelte van de EU. Daar zie je juist een veel grotere afstand.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 3:44

Olav, Cliff, Woeki Precies mijn gedachten. Zijn 'voordracht' irriteerde mij mateloos, de generalisatie's, hetzelfde verkooppraatje dat we steeds weer hoorden en horen over Europa. Zoals Frans Timmermans dat deed toen hij het in het verleden had over hoe geweldig het was 'dat je zomaar in al die landen van de cultuur kunt genieten, van het diverse eten (was hem aan te zien)', inclusief foto van Frans in. beste doen op een prachtige lokatie met uitzicht op het dal/de vallei.. Ja ik heb zijn Europa site ( opgeheven) destijds gezien, gevolgd en goed gelezen. Er zijn mensen, Europeanen, die juist door Europa, steeds minder middelen hebben om de grens, überhaupt een grens, over te gaan. Hoezo genieten van al die (eetculturen) in heel Europa, van al die buitenlandse studies en reizen, terwijl veel mensen thuis al steeds meer gebrek hebben, minder middelen om hun kinderen te voeden, te laten studeren, mee te laten doen, de armoede toeneemt, het verschil tussen rijk en arm gigantisch stijgt. Een Europa waar niet de rijkdom herverdeeld wordt maar vooral de armoede en tevens vergroot.. Een Europa waar het recht van het geld heerst, het recht van de sterkste en dus de steeds meer samengebalde macht. Bedoelen ze dat Europa, dat van de aandeelhouders van BV Europa, waar zij het equivalent van zijn? Ik weet waar jullie over schrijven en waar ik me 100% achterplaats, is meer dan dat, en misschien zo nu en dan minder dan dat. Maar die reclame-praatjes alsof er geen mensen zijn die slachtoffer zijn van hun vergezichten, hun handelen, hun keuzes waar ze vooral zichzelf 'van en voor' bedienen. Die profetische vergezichten, gepredikt alsof ze op de cancel staan, geloof in het Goddelijke Europa als fopspeen van vrede. Vrede die zijzelf op het spel hebben gezet en nog op het spel zetten, juist op het spel zetten. Een leven in een bubbel, de zogeheten 'winners take all' bubbel van Europa, zij klitten samen, de kitsch van hun gebezigde retoriek druipt ervan af. Ik weet ik houd hier geen intellectueel praatje maar ik behoef niets te bewijzen, ellende bewijst zichzelf. De orde van (de dictatuur) van het geld is een fake vrede, is een oppervlakkige vrede existerend aan de buitenkant, een de kop ingedrukte onvrede die ergens ooit en altijd tot uitbarsting komt. Gated community's', 'aandeelhouderswaarde'. Reclame. Een aanval op het Rusland van de laatste eeuwen, op een ander moment weer vertaald als ' het communisme' en Poetin, alles in een grote vergaarbak. Ik geloof toch dat het Rusland was, de Russen waren, die 'Auswitch' bevrijdde. Ik geloof toch dat het communisten waren die als allereersten door Hitler uitgeschakeld werden. Ik geloof toch dat het de 'rooien' waren die als allereersten klaarstonden voor de Joden gedurende WO11 wn hun leven in de waagschaal stelden. En dan Margaret Tatcher prediken, als de filosofie van Europa. Wie sprak er over angst aanjagen? Wie jaagt wie angst aan is mijn vraag. Ik verafschuw rechts-populisme evenals ik dit soort populisme verafschuw. Want het blijft populisme hoe je het ook wendt of keert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 8:44

Ik kan het niet helpen, maar ik heb hier momenteel mijn buik zo vol van!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 8:59

" The Winner takes it all." hun leven....

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 9:08

Vergeef me; Auschwitz natuurlijk!

ton14024
ton1402427 jan. 2019 - 15:33

Die Jort: ´Dit was geen interview, maar een speech.´ Wel de beste Buitenhof sinds tijden. Wat een goed verhaal!