Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Berenvlees op menu in Albanië, onderzoekers waarschuwen voor nieuwe virussen

  •  
17-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-06-17 om 16.22.33
Een restaurant in Albanië serveert vlees van illegaal afgeschoten beren. Dat ontdekten onderzoekers naar illegale jacht op wild in het land. Die jacht loopt volgens de onderzoekers “uit de hand” in Albanië. Ook zeiden ze dat het de eerste keer is dat ze in Europa berenvlees op het menu aantroffen.
Behalve beren worden op Albanese online marktplaatsen ook andere dieren als apen en roofvogels aangeboden voor consumptie. Zowel onderzoekers als virologen slaan alarm en waarschuwen voor een verhoogde kans op virussen die van dier op mens worden overgedragen bij deze illegale en ongecontroleerde slacht van wilde dieren. Daarnaast wordt gevreesd voor het voortbestaan van deze dieren in de vrije natuur als gevolg van de jacht. Die jacht is bij wet verboden in Albanië. De maximale gevangenisstraf is in oktober vorig jaar verhoogd omdat het aantal wilde dieren in het land sterk terugloopt. Van strenge handhaving is echter nauwelijks sprake.
De strijd tegen deze jacht dreigt een moeizame te worden, aangezien de handel in wilde dieren een winstgevende is. Zo worden op de marktplaatsen kapucijnapen verkocht voor 750 euro, een berenwelp of wolf is verkrijgbaar voor 500 euro. De kopers zijn hoofdzakelijk restaurant- en hoteleigenaars die de dieren levend gekooid of aan de ketting houden als huisdier om toeristen te lokken, of als statussymbool. In elk geval een restaurant heeft nu dus ook berenvlees op het menu gezet.
Waarschuwing Woensdag waarschuwden de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat de wereld een toename in het aantal zoönose virussen kan verwachten, wanneer de balans met de natuur niet wordt hersteld. Dit naar aanleiding van een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Volgens dat onderzoek brengt de grootschalige ontbossing en vernietiging van andere natuurgebieden, samen met de illegale jacht op en handel in wilde dieren een verhoogde kans op nieuwe pandemieën mee.
Directeur van WWF International Marco Lambertini laat weten:
Uitbraken als van het coronavirus zijn tekenen van onze gevaarlijke en uit evenwicht zijnde relatie met de natuur. Ze laten zien dat ons destructieve gedrag ten opzichte van de natuur onze eigen gezondheid in gevaar brengt. Een grimmige werkelijkheid die we al decennialang negeren.
Bronnen: Independent, The Guardian / cc-foto: piqsels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Frits Jansen
Frits Jansen17 jun. 2020 - 16:28

Het valt me mee dat hier nog geen reactie staat van zeurpieten die over de vermeende achterlijkheid van Albanië beginnen. Mijn ervaring is dat Albanië een gezellig land is met een voornamelijk Italiaans gerichte keuken. Net als in Italië krijg je bij het eten bijna voor niets een enorme karaf huiswijn, alleen is dat in Italië azijn uit de ijskast en in Albanië echt lekker.

3 Reacties
Ithnairam
Ithnairam17 jun. 2020 - 16:57

Het valt mij op dat men hier op Joop vaak een enorm negatief wereldbeeld heeft ;)

Pfff
Pfff17 jun. 2020 - 17:00

U heeft het niet zo op Italianen en zet graag groepen weg op hun huiswijn? ;-)

Jan Jansen2
Jan Jansen218 jun. 2020 - 0:12

@Frits "Net als in Italië krijg je bij het eten bijna voor niets een enorme karaf huiswijn" En daarom is het ok dat ze berenvlees eten? En roofvogels, kapucijnapen en wolven als huisdier houden. Het zijn geen nertsen he dus mag gewoon niet en moet je ook niet vergoeilijken omdat jij die huiswijn zo gezellig vind, zeurpiet.