Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Berekeningen tonen opnieuw aan: er zijn veel te veel boeren

  •  
03-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9257 keer bekeken
  •  
boerderij

© Nederland, Overijssel, N.W.Overijssel nabij Weerribben-Wieden N.P., 30 juli 2021, modern melkveebedrijf met op stal zonnepanelen en mestvergister voor boerderijstroom gemaakt van mest van de

In de buurt van kwetsbare natuurgebieden wordt nog altijd veel te veel stikstof uitgestoten. Uit berekeningen van het ministerie van LNV blijkt dat de stikstofuitstoot aan de randen van de Veluwe met 100 procent omlaag moet, terwijl rond de Gelderse Vallei en de Peel in Brabant een stikstofreductie van 70 tot 80 procent nodig is. Dat schrijft NRC.

De stikstofuitstoot kan alleen omlaag door op grote schaal boeren uit te kopen. Het kabinet heeft de verantwoordelijkheid daarvoor neergelegd bij de provincies. Die hebben tot juli volgend jaar de tijd om met een plan te komen, waarvoor het Rijk vervolgens geld ter beschikking stelt. In de praktijk zal dit betekenen dat er weer miljarden euro’s zullen gaan naar een beroepsgroep die toch al erg rijk is. Van alle miljonairs in Nederland is een op de vijf boer.

Nederland heeft jarenlang te weinig gedaan om de stikstofdepositie te beperken. De stikstof die bij de landbouw vrijkomt uit ammoniak (NH3) zorgt voor een afname van de biodiversiteit. De bodem van natuurgebieden verzuurt, waardoor bomen en planten doodgaan. Jonge vogeltjes breken hun pootjes als gevolg van kalkgebrek.

De stikstofproblematiek maakt het ondertussen ook ingewikkeld om nieuwe woningen te bouwen. De rechtse partijen die al jaren weigeren om de uitstoot door agrarische bedrijven aan te pakken, geven vluchtelingen de schuld van de woningnood.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.