Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Bent u al geblockt door Sander Schimmelpenninck?

  •  
25-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
9036432759_797fda4325_o

© cc-foto: Jesterx67

Correctiedrift is een van de meest voorkomende aandoeningen in het gedigitaliseerde sociale verkeer
"“Ik block wie ik wil, ben niemand hier een gesprek of verantwoording over wat dan ook verplicht en ben geen publiek bezit.”"
Sander Schimmelpenninck liet er op Twitter geen misverstand over bestaan. Hij blockt wie hij wil en daarmee basta. Hoewel, toen ik de harde woorden op me liet indalen begon ik toch wel een beetje te twijfelen want zijn verklaring leek zichzelf te ondermijnen. Niet alleen omdat hij wilde verantwoorden waarom hij zich niet hoefde te verantwoorden. Roerend in mijn koffie dacht ik er over na. Hoe weet je dat er boos gereageerd wordt op een block? Ik bedoel, het hele idee van een block is toch dat je nooit meer iets van zo’n persoon wilt zien? Laat staan dat je er weer op gaat reageren. Tegen theetijd gaf ik het op een antwoord te vinden. Sociale media werkten weer eens als Pacman voor gedachten, je kunt ze eindeloos blijven opruimen.
Toen internet opkwam werd het medium gezien als paradijs voor vrije meningsuiting. Iedereen zou voortaan alles kunnen zeggen. Censuur werd onmogelijk. Dat bleek grotendeels waar, al bleef het paradijs ook nu weer uit. De problemen begonnen omdat de visie in bepaalde kringen gepaard ging met de misvatting dat er dan ook naar iedereen geluisterd moet worden. We hebben daar onder meer de wederopstanding van het populisme aan te danken.
Het jongste resultaat is de zendmachtiging voor de omroep Ongehoord Nederland. De naam is een aanklacht van hen die vinden dat ze recht hebben op aandacht, niet toevallig een overeenkomst met dreinende kleuters. Ik had nog even de hoop dat ze hun eerste radioprogramma Niemand Luistert zouden noemen. En dat dat dan een selffulfilling prophecy zou worden. Niet dat zoiets verlossing brengt want vervolgens zullen ze daar weer verbolgen over worden. Rancune is hun perpetuum mobile.
Of het nou door die opvatting komt of door de aard van het medium maar sociale media bestaan bij de gratie van het aanjagen van ergernis. Correctiedrift is een van de meest voorkomende aandoeningen in het gedigitaliseerde sociale verkeer. Kijk maar wat je nu aan het lezen bent. Dat is opvallend omdat het corrigeren van anderen in het gewone sociale leven weinig voorkomt. Sterker nog: het is iets waar de meeste mensen bang voor zijn. Personen die anderen corrigeren worden in de sociale omgang veelal als onaangenaam ervaren. Online levert het juist een heldenstatus op en voedt daarmee de drift. Zie Schimmelpenninck die fier aankondigt dat hij zich niks aantrekt van hen die zich niks van hem aantrekken.
Verder heeft Schimmelpenninck natuurlijk gelijk. Blocken is een adequate vorm van personalisatie. Je tijdlijn op Twitter of andere sociale media is van jou. Het is immers ook jouw tijd die er door verslonden wordt. Maar het is ook internet, de wereld waar alles vaak precies andersom is. En blocken betekent dan al snel dat je er over door blijft gaan. Dat moet ook wel want wie te effectief blockt en filtert houdt niks meer over om zich aan te ergeren. En wat heb je dan nog aan sociale media?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

The Apple
The Apple25 jan. 2022 - 23:36

In ieder geval hebben we daarmee een verklaring waarom de trollen op Joop vrijuit hun gang kunnen gaan. Ik begrijp alleen niet waarom hier afstand wordt gedaan van een heldenstatus door kritiek of -erger nog- spot niet in alle openbaarheid te blokkeren als die gericht is tegen het gevoerde beleid of een lid van de redactie. Nou gaan de opruiende teksten van Jacques Brel natuurlijk ook wel erg ver. Sociale media bestaan bij de gratie van het aanjagen van ergernis, alleen niet inzake het medium zelf. Dan staat de drang tot zelfbehoud voorop en is onpartijdigheid het belangrijkste dat er bestaat. Roer nog eens in je koffie en denk, denk, denk.....

hgroen2
hgroen225 jan. 2022 - 21:37

Het probleem met Sander S is dat hij mensen blockt maar vervolgens toch in de gaten houdt hoeveel en welke reacties iemand krijgt. Zie Kim van Keken. Altijd inhoudelijk sterk, maar geblocked door Sander toen ze blijkbaar iets te kritisch werd. Hij blockt haar maar gaat vervolgens doodleuk door twitteren over haar, haar mening en de reacties en aantal likes en retweets. Dat heeft veel weg van narcistisch gedrag.

Sonic2
Sonic225 jan. 2022 - 19:39

Ik vind dat de grens ligt bij hoe je door mensen wordt neergezet. Ik geef altijd het voorbeeld hier van Gimli55 waarmee ik het helemaal oneens ben, maar die mij niet verkeerd neerzet. Als ik Gimli zou mogen blocken doe ik dat niet. Als mensen je verkeerd neerzetten. Je intenties verkeerd neerzetten. Niet willen luisteren naar wat je vertelt dan blok ik die. Op sociale media en als het zou kunnen dus ook hier. Ik word het liefst geblockt door Schimmelpenninck. Hoewel ik voor een groot deel zijn mening dus deel. Schimmelpenninck provoceert om het provoceren. En in zijn geval kan hij heel slecht met andere meningen omgaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 18:58

'Ik hou je d'r buiten Cock'.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2022 - 18:30

De gedachte achter de mogelijkheid om te blocken, is dat je dat doet bij mensen die zich te buiten gaan trollerig gedrag of ordinaire scheldpartijen. Niet omdat een discussie een kant dreigt op te gaan die je niet bevalt. Door een collega te blocken die er een mening op nahoudt die Schimmelpenninck niet uitkomt, maakt hij geen sterke indruk. Verder staat het Sander Schimmelpenninck natuurlijk vrij om te blocken wie hij wil.

1 Reactie
EdgeOfEurope
EdgeOfEurope25 jan. 2022 - 19:47

Ik block vooral nog voor mijn eigen rust, eigenlijk. Ik block mensen omdat ik me niet steeds boos wil maken om hun gemakkelijke schijtmeninkjes. Ook al hebben ze me verder niks misdaan, ik gooi ze uit mijn tijdlijn. De huidige minister van Verkeer was er zo eentje, bijvoorbeeld. Ik vind het verder geen gespreksonderwerp. Oh dus hij blockt mensen? Ik ook. Einde gesprek.

JohnVKR
JohnVKR25 jan. 2022 - 16:04

Het enige dat ik me afvraag: ik mag toch ook m'n eigen vrienden uitkiezen? Dus dan mag ik toch ook zelf bepalen door wie ik online gevolgd wil worden of niet? Ik bedoel, is iemand blocken nu zo raar? Wel ben ik het ermee eens dat het voor iedereen goed is om ook meningen te horen van mensen die het niet met je eens zijn. Dus persoonlijk zou ik niet zo snel iemand online blocken.

OlavM
OlavM25 jan. 2022 - 15:53

Ik ben nog steeds niet geblockt door Sander Schimmelpenninck! Maar daarvoor moet ik wel eerst actief worden op Twitter. En dat heb ik er toch echt niet voor over.

Satya
Satya25 jan. 2022 - 15:02

Vind al die mening gevende mensen die gaan blocken dus helemaal niets. Vaak bekrompen autoritaire mensen die de wereld naar hun zin willen vormgeven.

7 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 15:36

Dus je snapt niet dat mensen graag de wereld/da intarwebs dus danig willen inrichten zodat deze plezieriger voor hen is? En waar staat dat de eerste vereiste voor het uiten van een mening, je alle subsequente kots moet verdragen is? Als je daadwerkelijk staat bij jouw drogredenatie en ordinaire jij-bak, dan ben jij ook welkom op mijn lijstje. Iets waar jij geen last van zal hebben en ik veel plezier!

vdbemt
vdbemt25 jan. 2022 - 15:57

Jij bent een meninggevend mens, die (kennelijk) niet blockt. Waarmee je jezelf met je onbuigzame mening, nietbekrompen en niet-autoritair vindt. Blocken is net als met de telefoon zelf bepalen wie of welk nummer je opneemt. Je bent niet verplicht de telefoon aan te nemen. Ook aan de voordeur bepaal jij wie je binnenlaat.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2022 - 18:33

@depressie - 'En waar staat dat de eerste vereiste voor het uiten van een mening, je alle subsequente kots moet verdragen is?' Dat is niet wat er is gebeurt.

Satya
Satya25 jan. 2022 - 19:40

"Blocken is net als met de telefoon zelf bepalen wie of welk nummer je opneemt. Je bent niet verplicht de telefoon aan te nemen. Ook aan de voordeur bepaal jij wie je binnenlaat." Mijn huis en telefoon zijn geen discussie platform maar privé plekken. "Als je daadwerkelijk staat bij jouw drogredenatie en ordinaire jij-bak, dan ben jij ook welkom op mijn lijstje. Iets waar jij geen last van zal hebben en ik veel plezier!" Wat is er precies drogredenatie en jij bak? Voor mij is het als een debatcentrum lopen dan zal ik ook alles wat mij niet aanstaat moeten aanhoren. Ik hou gewoon niet van mensen uitwissen al verafschuw ik de mening die sommigen hebben.

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 21:18

@Satya, Ik wis graag uit. Dus bij deze.

Satya
Satya26 jan. 2022 - 9:31

"Bij deze" Leverde zo'n script niet een probleem op bij de site van dds? Ik vind dat nogal wat.

vdbemt
vdbemt26 jan. 2022 - 9:38

@Satya. Een twitter-ACCOUNT is een privé account. Daar bepaal je zelf wie je toelaat of niet.

Pater
Pater25 jan. 2022 - 14:52

Schimmelpenninck? Die man van de reclame voor beleggen? Helaas niet meer serieus te nemen. Zijn geloofwaardigheid naar de knoppen.

4 Reacties
Middenman
Middenman25 jan. 2022 - 15:36

@Pater - Te kort door de bocht. De organisatie waar hij reclame voor maakt is een hele verstandige keuze voor ondernemers en ZZPers die een klein beetje nadenken over hun pensioen. Die moeten dat namelijk zelf regelen, anders krijgen ze straks alleen maar aow. Het betreffende bedrijf is juist een luis in de pels van de grote banken en verzekeraars. Ze beleggen bijvoorbeeld op basis van criteria die door de VN zijn opgesteld m.b.t. duurzaamheid, milieu, mensenrechten, etc.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2022 - 18:18

@Middenman- De vraag die werd opgeworpen door een overigens keurige collega, is of met zijn reclameactiviteiten zijn journalistieke onafhankelijkheid geen gevaar liep. Over die vraag wenste Schimmelpenninck niet te discussiëren en dat hoeft hij natuurlijk ook niet als hij daar moeite mee heeft.

Ch0k3r
Ch0k3r25 jan. 2022 - 20:36

@middenman Een journalist hoort objectief te blijven, dus als hij die houding had aangehouden, dan had hij reclame gemaakt voor de onafhankelijk financieel adviseur, ipv 1 bepaalde verzekeraar. Kan best zijn dat BND een goed product aanbied, maar of het ook bij iemands huidige situatie past...

Pater
Pater26 jan. 2022 - 12:40

Een journalist mag zich nooit en te nimmer verbinden aan één commercieel product. Stel je voor: Mart Smeets die in een commercial voor Viking schaatsen optreedt. Hij zou onmiddellijk ontslagen zijn. En Viking is echt een goed merk!

Middenman
Middenman25 jan. 2022 - 14:00

Twitter? Ik kan me sowieso niet voorstellen dat mensen met een beetje fatsoen nog op Twitter actief zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 jan. 2022 - 12:41

Het gaat om de vrijheid om te bepalen met wie je om wil gaan. Net als in het echte leven. Dat andere gegeven, dat mensen elkaar op Social media wel corrigeren en in het echte leven niet, is interessant. Ik heb me dat ook vaak afgevraagd. Maar dan andersom, waarom zijn mensen in de omgang zo gereserveerd. Afgezien van degenen die nooit manieren hebben gekend natuurlijk. Ik heb het over vrienden, kennissen, familie niet te vergeten. Waarom laten ze weinig van zich zelf zien? Zijn ze bang om af te gaan, voor schut te worden gezet, niet zeker van hun zaak te zijn? Ik wil niet alleen op Social media maar ook in het echte leven zien en horen wat iemand beweegt. Deels kan ik die nieuwsgierigheid kwijt door mijn werk. Ik wordt er zelfs voor betaald om mensen uit te horen. Dan merk ik dat als je maar de juiste setting weet te creëren, mensen zich veilig genoeg voelen om uit hun schulp te voorschijn te komen. En dat de meesten veel genuanceerder zijn in hun gedachten en gevoelens dan je zou veronderstellen. Dat geeft inzicht en een zekere mate van verbondenheid. Social media is een plek waar nuances vaak verloren gaan, het is een afwerkplek voor frustraties. En een plek waar je anderen kunt aanvallen. Maar niet overal gelukkig. Net als in het echte leven vind je wel ergens een kroegje waar je je thuis voelt. En je afstand kunt houden door bepaalde mensen te blocken. Dat heeft niet zo zeer met censuur te maken maar met het inrichten van je eigen leefomgeving.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2022 - 12:28

Men heeft wel eens een aap pijltjes laten gooien naar een dartboard waarop fondsen stonden waarop kon worden belegd. Wie dat deed haalde een beter rendement dan wanneer hij de adviezen opvolgde van officiële beleggingsadviseurs. Sander Schimmmelpenninck treed op in een reclamespot die iets te maken heeft met een groot bureau dat adviezen geeft over waar rijke mensen hun geld het beste kunnen beleggen, of iets dergelijks. Zoals blijkt uit het experiment met de aap is het luisteren naar dit soort adviseurs pure geldverspilling, maar dat zegt Sander niet. In deze reclamespot doet hij juist alsof hij het heel erg verstandig vindt om geld uit te geven aan dit soort adviseurs. Voor Schimmelpenninck staat daar een riante beloning tegenover, dus of Sander dit echt vindt, of dat hij alleen maar doet alsof hij dit vindt, omdat dit zo goed betaald, blijft onzeker. Het geloof dat de handel in aandelen iets kan opleveren komt omdat het de kloof tussen extreem rijke mensen en extreem arme mensen vergroot. Over die kloof maakt Sander een programma dat gaat over de kloof tussen arm en rijk, en dat binnenkort te zien is bij de VPRO. Nou zijn er mensen die dat raar vinden, zoals Volkskrant journaliste Kim van Keken. Volgde een discussie op twitter, die eindigde met de block van Kim. Vervolgens kwam er op twitter een discussie over de block van Kim waardoor Sander zich geroepen voelde om te verklaren dat hij de vrijheid had om te blocken wie hij wilde. En nu dus een stukje op Joop. Ik vindt dat heel slim van Sander. Zonder al te veel moeite te doen heeft hij een enorme mediarel ontketent die steeds groter wordt naarmate er meer over wordt geschreven. Het gevolg is dat heel veel mensen (zelfs ik) die reclamespot willen gaan zien waar het eigenlijk allemaal om draait. Dat programma over 'de Kloof' wilde ik sowieso al gaan zien, maar nu natuurlijk helemaal.

Hansje6
Hansje625 jan. 2022 - 11:54

Tja Schimmelpennick... die met zijn belerende vingertje anderen graag op de puplieke omroep de maat neemt (en zijn zakken vult), en daarnaast wat bij schnabbelt in reclames... Heel makkelijk allemaal als je uit de - en van de bezittende klasse komt. Zal mij niets verbazen als hij binnenkort op een GroenLinks verkiezingslijst verschijnt. Of misschien toch ook niet, want als je je in het publieke debat mengt, moet je ook kunnen incasseren. En laat uit het blocken van jan en alleman (scheldende Twitter trollen nagelaten), nu niet echt blijken dat hij incasseringsvermogen heeft.

2 Reacties
watcher3
watcher325 jan. 2022 - 14:41

hm, ik ken hem niet echt maar gezien jou toon en jouw argumentatie denk ik dat ik hem maar eens onderzoeken, hij moet haast wel sympathiek zijn, gezien jouw typische reactie.

vdbemt
vdbemt25 jan. 2022 - 16:05

"Zal mij niets verbazen als hij binnenkort op een GroenLinks verkiezingslijst verschijnt". Hij is inderdaad, ondanks zijn vermogende afkomst, verbazingwekkend sociaal. Wat je bij de hedendaagse VVD helemaal niet verwacht. Hij zou NU dus inderdaad beter bij GRL passen ipv bij het neoliberalisme van de huidige VVD. Maar hij is overtuigd liberaal. Oorspronkelijk, geruime tijd geleden, was (was) het liberalisme ook sociaal. Dat zie hij graag terug. Maar hij ziet dat niet in Rutte. En gelijk heeft hij.

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 11:34

Het cureren van je eigen internet ervaring is tegenwoordig bijna een must, anders is het al snel niet leuk meer. Sociale media heb je eigenlijk helemaal niets aan. Feestboek/meta bijvoorbeeld block in netwerk breed, maar op andere mediaplatforms staan ook vaak filtertjes actief. No script is een must net zoals uBlock Origin en natuurlijk mijn vertrouwde Pi Hole waar ongewenste media in een zwart gat dondert voordat het überhaupt bij mijn computer is aangekomen. Ook persoonlijke filters kan ik aanraden. Je kan effectief alles wat je zien ook blokkeren inclusief commentaar van specifieke gebruikers op deze site. Dat doe ik dan ook graag. Bijkomend voordeel is dat je je niet alleen minder hoeft te ergeren, maar dat je ook nog eens een stuk veiliger online bent en je apparaten gaan langer mee omdat ze niet bij elke pagina 10mb aan spam moeten verstouwen.

11 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2022 - 12:00

Weet u voor mij dan mogelijk een programma waarmee ik alle sport uit het nieuws en dergelijke kan filteren want dat zoek ik al heel erg lang. Bij voorbaat dank :)

Radio-Head
Radio-Head25 jan. 2022 - 12:32

@Winterdepressie De in ieder geval technisch mogelijke nabije toekomst, Why We Need Web 3.0, https://gavofyork.medium.com/why-we-need-web-3-0-5da4f2bf95ab https://www.coindesk.com/layer2/privacyweek/2022/01/24/the-privacy-boom-is-going-to-change-everything/ Fijne dag

GHS
GHS25 jan. 2022 - 13:15

Een zijdelinkse opmerking. Hij blokt Wie er ook blokken? Dat zijn grote organisaties ( b.v AH, zorgverzekeraarsa, Kpn e.d. Daar kun je geen mail naar sturen, en hun mails aan jou, daarop kan je niet reageren. De regering wil toch "alles open" , iedereen moet het kunnen zien. Ik vraag me af of de houding van blokken wel wettelijkl toegestaan is

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 14:07

@Griezel, Dat filter wil ik ook wel! Het is op veel sites wel mogelijk om contentboxes te identificeren aan de hand van specifieke tags of CSS regels. Hangt een beetje van de site af. Een volautomatische oplossing of een community based variant zoals "sponsor block" (tip!) bestaat volgens mij niet. Wel een goed idee. @Radio-Head, Ik ga liever terug naar web 1.0 en cloud oplossingen die ik in eigen beheer heb. @GHS, Wat zou er niet wettelijk zijn toegestaan? Recente uitspraak in Duitsland zegt dat blokkeren van content prima is toegestaan. Zelfs in de VS waar ze met die draak van de DMCA wet zitten kunnen particulieren content blokkeren naar hartenlust. Alleen officiële instanties met digitale informatiepunten mogen mensen niet blokkeren daar.

watcher3
watcher325 jan. 2022 - 14:29

Winterdepressie: hoe blok jij specifieke gebruikers op deze site?

Satya
Satya25 jan. 2022 - 15:08

Snap echt niet wat je hier komt doen dan.

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 15:29

@Satya, Dat hoeft ook niet!

Satya
Satya25 jan. 2022 - 17:20

"Dat hoeft ook niet!" Klopt maar het fascineert me, op een discussie platform lijk je me voor discussie te komen niet om meningen te verstoppen.

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 18:49

@Satya, Het een sluit het ander niet uit. Daarbij zijn de meeste "meningen" die ik verkies niet te zien amper meningen en vaker verkapte ad hominems, herhaaldelijke drogredenaties en kansloos dogmatische prolix. Binnen echte discussies is dat alleen maar hinderlijke afleiding die ik kan missen als kiespijn.

Satya
Satya25 jan. 2022 - 19:41

Tja, ik zie dat allemaal heel anders, alleen al het risico een goed argument te missen is een verloren leermoment.

Winterdepressie
Winterdepressie25 jan. 2022 - 19:48

@Satya, Ach, wat men niet weet kan men niet deren. Daarbij als het daadwerkelijk om een goeie mening gaat, dan kom je deze uiteindelijk wel via andere kanalen tegen. De kans dat iemand die al op mijn blocklijstje staat een volstrekt unieke en waardevolle mening ten berde brengt waar ik iets aan zou hebben acht ik uiterst klein. Het bewijs hiervoor zag ik een paar dagen geleden toen ik op een andere computer weer eens een bericht van zandb zag... Tja, Zonde!