Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Benetton en Mango laten rampslachtoffers in de steek

  •  
11-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kleding2.jpeg
Twintig kledingbedrijven weigeren te praten over compensatie voor rampen in Bangladesh... C&A, Primark en Zara willen wel betalen...
Benetton, Mango en Walmart zijn drie van de twintig kledingbedrijven die weigeren te praten over compensatie voor de slachtoffers van twee rampen met kledingfabrieken in Bangladesh. Dat heeft de Clean Clothes Campaign bekend gemaakt. Twaalf kledingmerken doen woensdag en donderdag wel mee aan besprekingen in Genève.
RTEmagicC_rana_plaza_03.jpg
De gesprekken gaan over de rampen in Tazreen, waarbij 112 mensen omkwamen, en Rana Plaza (foto), waar 1133 doden zijn gevallen. Volgens Clean Clothes Campaign is langdurige compensatie voor de slachtoffers hard nodig:
De getroffen families moeten vechten om in de nasleep van deze rampen het hoofd boven water te houden. We horen dagelijks berichten over families die hun huis dreigen kwijt te raken of moeite hebben om de medische of psychologische hulp te krijgen die ze nodig hebben. Compensatie is een dringende zaak.”
Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne , de Nederlandse tak van Clean Clothes Campaign, heeft geen goed woord over voor de houding van Benetton, Walmart en Mango:
“De slachtoffers van de brand in Tazreen wachten al meer dan acht maanden op een volledige schadevergoeding. Slachtoffers van Rana Plaza kunnen moeilijk overleven sinds het instorten van het gebouw in april.  Benetton weigert naar de bijeenkomst te komen en Mango neemt nog steeds geen verantwoordelijkheid. Walmart, ’s werelds grootste bedrijf, zegt dat het geen volledige controle kan hebben over hun productieketen. Honderden families zijn hun kostwinnaar kwijtgeraakt en de overlevenden hebben verschrikkelijke verwondingen . Veel arbeidsters zijn  hun baan verloren, om nog maar te zwijgen over de psychologische impact van deze rampen. Zij verdienen beter.”
Afgelopen weken werd via de sociale media de druk opgevoerd op kledingbedrijven om deze week aan te schuiven in Genève. Bedrijven die wel komen praten zijn onder meer C&A, El Corte Ingles, Primark en Zara-eigenaar Inditex. Verschillende kledingmerken, waaronder C&A, zegden afgelopen voorjaar al een compensatiebedrag toe. Tijdens de gesprekken nu wordt gekeken of die bedragen voldoende zijn voor de geleden schade, de medische kosten en de misgelopen inkomsten.
Volgens Clean Clothes Campaign is voor de slachtoffers van Rana Plaza 54 miljoen euro nodig en voor Tazreen 4,3 miljoen euro.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

JanB2
JanB211 sep. 2013 - 11:08

The dark colors of Benetton.

JanB2
JanB211 sep. 2013 - 11:08

Plak bovenstaande tekst maar onder de foto bij het artikel. Blaas het geheel op tot posterformaat en hang de reclameborden er maar vol mee. Dat ontkracht enigzins het valse idealisme dat deze firma met zijn reclamecampagnes sinds jaren de consument door de strot probeert de duwen (iets waar ik me ook al sinds jaren mateloos aan erger).

RaRa85
RaRa8511 sep. 2013 - 11:08

*bedrijven :)

JAWEH
JAWEH11 sep. 2013 - 11:08

Dat is allemaal EERLIJK verdiend geld hoor mensen, dus is er helemaal niets aan de hand.

Sodapop1
Sodapop111 sep. 2013 - 11:08

Schaamteloos over lijken gaan is "inn" over de hele wereld. Of je nu Bangladesh neemt of oude mensen die in ons eigen land in hun eigen huis in elkaar geslagen worden voor een knaak en alles daar tussen in. Het kwaad geniet op dit moment de overhand en wij, wij drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

RaRa85
RaRa8511 sep. 2013 - 11:08

Misschien moet de RaRa maar weer nieuw leven ingeblazen worden. Deze bedrijfen veroorzaken daar enorme problemen maar verantwoordlijkheid nemen ho maar.

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman11 sep. 2013 - 11:08

Jup, want vuur met vuur bestrijden werkt altijd zo goed...