Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ben Bot boos op de Volkskrant

  •  
10-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
BenBot_300_01.jpg
De voormalige minister Ben Bot voelt zich er in geluisd
De Volkskrant interviewde voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot naar aanleiding van het schandaal met GroenLinks Kamerlid Mariko Peters. Ze wordt verdacht van vriendjespolitiek omdat ze in 2005 als diplomaat in Kabul een subsidieaanvraag goedkeurde van het Prins Claus Fonds. Aanvrager van de subsidie was Robert Kluijver die later haar partner werd. In het Volkskrant interview zegt Bot, die toentertijd Peters baas was, dat zij fout zat met de subsidie-aanvraag, maar liet aan NRC weten ‘toch wel heel boos’ te zijn over de weergave van zijn woorden.
Bot zegt in NRC dat hij niets weet over de feiten omtrent Mariko Peters en Robert Kluijver. “Toen niet en nu ook niet”. Dat maakt het toch vreemd dat de Volkskrant Bot als volgt citeerde:
Als ik het toen geweten had, zou ik haar op het matje hebben geroepen: dit kan helemaal niet. Toen het Prins Claus Fonds haar vroeg om een advies, was het correct en beter geweest als ze onmiddellijk had gezegd: dat moet u mij niet vragen, want ik heb een relatie met die man. Ik vind dat haar positie als Kamerlid nu moeilijk is. Ik kan nog niet zeggen dat ik vind dat zij moet terugtreden. De feiten moeten spreken. Maar het lijkt erop dat zij Kluijver toch een handje heeft geholpen.
Bot zegt nu dat hij wel met de Volkskrant heeft gesproken, maar dat hij slechts antwoord heeft gegeven op ‘abstracte vragen’ zoals ‘Wat als een medewerker een advies geeft over een man waar ze een relatie mee heeft?’. Geen van de vragen hield direct verband met Peters.
In NRC erkende Peters dat ze destijds zakelijker had moeten opereren, maar dat ze toch vindt dat ze ‘integer’ heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten.
De resultaten van het feitenonderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken moeten nog worden afgewacht. Eerder kwam Buza al naar buiten met het feit dat eind 2006 in de contractverlenging van Peters duidelijke afspraken zijn gemaakt om mogelijke belangenverstrengelingen te voorkomen. Volgens het ministerie zijn die afspraken sindsdien niet geschonden.
Bot noemt Mariko Peters in NRC een ‘voortreffelijk Kamerlid’ en zegt de resultaten van het feitenonderzoek naar haar af te wachten. Meerdere Kamerleden als Harry van Bommel (SP) en Han ten Broeke (VVD) vinden de beschuldiging flinterdun. Hero Brinkman (PVV) laat in de NRC optekenen:  “Schrijf maar op: zélfs Hero Brinkman wacht een reactie af van Buitenlandse Zaken.”
Update 14.00
NRC belde met Volkskrant journalist Jan Hoedman die Bot interviewde. Hij zegt dat Bot wel degelijk de uitspraken letterlijk heeft gedaan. Hoedeman:
Hij heeft nog wel stevigere uitspraken gedaan over Peters, maar die hebben we niet gebruikt. Ik heb net met Bot gesproken en er is geen ruis meer op de lijn. Hij was vooral boos over het beeld dat naar voren kwam uit het artikel. Ik ken Bot al lang en heb nooit eerder problemen met hem gehad over artikelen. Ik heb voorgesteld dat hij zijn citaten voortaan voor publicatie eerst mag accorderen. Daar is hij mee akkoord gegaan.
Reactie van Bot op volgt later deze middag.
cc-foto: Roel1943
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Gorkum2
Gorkum210 aug. 2011 - 10:33

Alleen Hero heeft het helemaal begrepen.

teceer
teceer10 aug. 2011 - 10:33

als er sprake was van een vaste relatie had Mariko Peters dat natuurlijk aan zowel de ambassadeur als het Prins Claus Fonds moeten melden met de vraag of in dat licht zij nog verantwoord over de subsidieaanvraag kon adviseren. haar verhaal (en eerlijk gezegd ook de wat bakvisachtige toon van de geciteerde mailtjes; mevr Peters moet me deze kwalificatie maar niet kwalijk nemen) lijkt aan te geven dat van een vaste relatie nog geen sprake was, maar veelal van een ontluikende liefde, waarvan de partners wellicht nog niet duidelijk was of die zou beklijven. en het is niet onlogisch, dat mw Peters er op wijst dat in een zo kleine Nederlandse gemeenschap als die in Kabul iedereen iedereen kende en er dus altijd van een zekere belangenverstrengeling sprake was. of zij zich integer van haar adviestaak gekweten heeft, kan alleen worden beoordeeld aan de hand van de rapportages over het onderhavige project. het feit dat zij nu partners zijn, mag daarop geen hypotheek leggen, maar doet dat natuurlijk wel.

BillDuin
BillDuin10 aug. 2011 - 10:33

"Update 12.15 uur: We belden net met Volkskrant-journalist Jan Hoedman, die Ben Bot geïnterviewd heeft, om een reactie: “Bot heeft wel degelijk de uitspraken letterlijk zo gedaan. Hij heeft nog wel stevigere uitspraken gedaan over Peters, maar die hebben we niet gebruikt. Ik heb net met Bot gesproken en er is geen ruis meer op de lijn. Hij was vooral boos over het beeld dat naar voren kwam uit het artikel. Ik ken Bot al lang en heb nooit eerder problemen met hem gehad over artikelen. Ik heb voorgesteld dat hij zijn citaten voortaan voor publicatie eerst mag accorderen. Daar is hij mee akkoord gegaan.” Update 12.36 uur: We hebben net de voicemail van Ben Bot ingesproken of hij een reactie wil geven op de uitspraken van Hoedeman" Ze zijn er blijkbaar nog niet helemaal uit wie nu wat gezegd heeft. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/10/ben-bot-mariko-peters-zat-fout-met-subsidie-aanvraag/

BenJoosten
BenJoosten10 aug. 2011 - 10:33

Ben Bot is een diplomaat van de oude stempel die weet wanneer je wat tegen wie moet zeggen. Die gaat niet iets in de Volkskrant roepen wat hij vervolgens in de NRC terugneemt. Lijkt me meer iets voor een beginneling, om zo'n fout te maken. Ik heb eerder de indruk dat Hoedeman degene is die aan damage control doet. En aan Makkelijke Journalistiek.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 aug. 2011 - 10:33

Ach Ben Bot, eerst voorstander van de oorlog tegen Irak ,later herroepen en na kritiek weer herroepen. Wie er integer is op het Binnenhof weet ik niet. Oorlogen om grondstoffen en toevoerroutes is niet integer.

bertvaneck
bertvaneck10 aug. 2011 - 10:33

als je zo lang met het beijtje hak moet je toch weten als men de kans krijgt je een oor aan te naaien

JanJansen9
JanJansen910 aug. 2011 - 10:33

Mariko Peters zat fout. Dat voel je op je klompen aan. Lees de mailwisseling. Wees een meid en stap op. Aangeschoten wild is vogelvrij voor de stemmingmakers ter rechter of linker zijde. Je vindt subiet wel ergens een leuke functie die evenveel of misschien wel meer centjes op zal leveren. GL doe aan damage control en zuiver de gelederen.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny10 aug. 2011 - 10:33

Zijn jouw klompen net zo op de hoogte van de feiten dan je vingers waar je mee typt?

Babette4
Babette410 aug. 2011 - 10:33

"...stemmingmakers..." Stemmingmakers??? Hier??? In onze gezellige moerasdelta???? Poeh....

clara51
clara5110 aug. 2011 - 10:33

["Aangeschoten wild is vogelvrij voor de stemmingmakers ter rechter of linker zijde. "] Volgens deze redenatie moet per heden de halve PVV-fractie de koffers pakken. "PVV doe aan damage control en zuiver de gelederen."

Sonia2
Sonia210 aug. 2011 - 10:33

"Ik heb voorgesteld dat hij zijn citaten voortaan voor publicatie eerst mag accorderen." Typisch Volkskrant. Dat het nog een krant mag heten...

1 Reactie
Jeroen Mirck
Jeroen Mirck10 aug. 2011 - 10:33

Citaten voorleggen aan geïnterviewden is business as usual in de journalistiek. Bij het snelle nieuws ontbreekt daarvoor vaak de tijd, maar het is aan Ben Bot zelf om zich te realiseren dat hij over een gevoelig politiek punt praat met een journalist van een invloedrijke krant. Dan moet je geen onhandige dingen zeggen, of er in ieder geval helder over zijn dat het 'off the record' is. Bot was gewoon even slordig, vermoed ik.

ErnsTT2
ErnsTT210 aug. 2011 - 10:33

Dit werpt allemaal een heel duister licht op de hele gang van zaken rond de instemming van groen links met de oorlog, ehh... politionele acties in Afghanisatan. Wel mooi om te zien dat dit soort zaken tegenwoordig veel lastiger in de achterkamertjes gehouden kan worden, mooi toch niet ongewilde transparantie. Word zo wel steeds duidelijker dat Groen Links gewoon een Mini-Me van de VVD is geworden.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten10 aug. 2011 - 10:33

Dus u denkt dat omdat Mariko Peeters als employé van de ambassade in Kaboel een subsidie aanvraag beoordeelde van iemand die later haar partner zou worden, dat daarom Groen Links later instemde met de politiemissie in Kunduz? De meeste complottheorieën waar ik van weet hebben tenminste nog de schijn van enige logica in zich. Maar deze...