Joop

Belgische ziekenhuizen: bezoekers met griep moeten wegblijven

  •  
09-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
46057881222_ea347acb5d_k

© cc-foto: NIAID https://flic.kr/p/2daYFso

Europa raakt in de ban van een griepepidemie. In Nederland is sinds vorige maand sprake van een griepgolf. Op de Balkan bijvoorbeeld zijn al tientallen mensen overleden als gevolg van de ziekte. Enkele Belgische ziekenhuizen trachten het leed in te dammen door bezoekers met griepverschijnselen te vragen rechtsomkeert te maken. Dat meldt De Standaard :
"Blijf alstublieft thuis als je zelf de griep hebt, in plaats van hoestend en kuchend familieleden te bezoeken in de kliniek. Die oproep doet het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).  (…) In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper liggen op dit moment zo’n veertig patiënten met de griep. ‘Uitzonderlijk veel voor de periode van het jaar’, zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. Ook in Ieper vragen ze bezoekers met de griep (of met een verkoudheid) om weg te blijven. ‘Voor de veiligheid en gezondheid van onze patiënten’, aldus de Facebookpagina van het ziekenhuis. Zieken blijken nu eenmaal vaak vatbaarder voor een (extra) infectie en verdragen de griep ook moeilijker."
In Nederland roepen ziekenhuizen dragers van het griepvirus op de handen te wassen of een mondkapje op te doen. Ook worden besmette patiënten bij elkaar geplaatst.
"‘Maar dat is onvoldoende’, zegt viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven). ‘We onderschatten nog altijd hoe makkelijk het griepvirus zich verspreidt en hoe zwaar de gevolgen zijn. Elk ziekenhuis zou er in deze periode van het jaar op moeten hameren: wie de griep heeft, plant beter geen ziekenbezoek.’"
Ziekenhuizen zijn extra kwetsbaar omdat niet alleen de zieken vatbaar zijn maar door een epidemie ook personeelstekort kan ontstaan. In Nederland sterven jaarlijks naar schatting zo’n 2700 mensen aan griep.
cc-foto: NIAID
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2019 - 20:20

Als je echt griep hebt, lig je te lijden in je nest! Griep (influenza of noro) is namelijk NIET LEUK!

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 2:01

Verstandig!

west012
west01210 feb. 2019 - 8:47

Verstandig advies. Als ik grieperig of zelfs verkouden ben blijf ik weg bij zieke of verzwakte mensen.