Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Belgische toestanden

  •  
21-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Toen we het wereldrecord formeren verpulverden, waren de Nederlandse camera-ploegen present. Om in te zoemen op die paar studenten die zich ontdeden van bovenkleding
De ergernis begon bij Pauw en Witteman. Die hadden lucht gekregen van de ludieke acties van het Belgische volk tegen z’n besluitloze leiders. Aan tafel waren zowaar twee komische relikwieën uit het zuiden aangeschoven: Urbanus en Jean-Pierre Van Rossem. Bebaard, dat wel. Maar ook vooringenomen, met een verborgen agenda en vooral: compleet irrelevant voor de discussie.
Om dat laatste even te duiden: de laatste keer dat ik de heren als journalist voor de microfoon haalde, was twintig jaar geleden. Ik werkte toen voor enkele amusements-programma’s.
Korte tijd later was het weer raak. P&W had nu Marleen Temmerman uitgenodigd. Een alom gerespecteerde gynaecologe en senator voor SPa. Maar in die hoedanigheid zat ze er natuurlijk niet. Ze moest Nederland onderhouden over een grappig bedoeld voorstel om de regeringsvormers op droog zaad te zetten. Die Belgen toch.
In DWDD had het orakel Rottenberg het vervolgens over Belgische toestanden. O jee. Premier Rutte en andere Nederlandse politici hoorde ik de nieuwe staande uitdrukking sindsdien herhaaldelijk gebruiken: als er bij de komende verkiezingen niet juist gestemd wordt, dreigen Belgische toestanden!
Toen we het wereldrecord formeren verpulverden, waren de Nederlandse camera-ploegen uiteraard present. Om in te zoemen op die paar studenten die zich op de Gentse Kouter ontdeden van bovenkleding.
Beste collega’s, de toestand bij ons is wel degelijk ernstig. Daarom ook graag een ernstige benadering van uwentwege.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 15:24

Tja, botte humor blijft aanlokkelijk. Ik zou er geen punt van maken. Zolang de ambtenaren olie in de de machine blijven gieten zal het land niet uiteen vallen. Denk ik... Hoewel ik ook begrijp dat de toestand bij jullie ernstig is, prefereer ik de huidige 'Belgische toestanden' boven gedoogconstructies met lieden die een penetrant 'bruin geurtje' verspreiden. Ik hoop dat België daar geen voorbeeld aan neemt. : )

Harmen2
Harmen221 feb. 2011 - 15:24

Als je er als land zo'n potje van maakt, moet je niet raar staan te kijken als je dan ook de nodige toeschouwers krijgt. Dat gebeurt tenslotte bij ons ook:)

b-man
b-man21 feb. 2011 - 15:24

Het zegt wel iets over de kwaliteit van de Nederlandse media dat er voor een buurland in de problemen bijna geen serieuze aandacht is. Maar ja, wie geïnteresseerd is kan het heel gemakkelijk via de Belgische media zelf volgen.

nikita72
nikita7221 feb. 2011 - 15:24

Mijn indruk is dat in België geen akkoord komt, doordat de onderhandelaars hun eigen positie belangrijker vinden dat het welzijn van het land. (d.w.z., zodra een akkoord gesloten wordt, zullen zij van extremisten in hun achterban te horen krijgen dat ze te veel concessies gedaan hebben). Intussen brengt België gevangen naar Nederland omdat er niet genoeg gevangenissen zijn, of ze worden vrijgelaten (standaard regel bij een straf van minder dan 3 maanden), en ik meen dat de opvang van asielzoekers ook nodig geregeld worden moet.

Yggdrasil
Yggdrasil21 feb. 2011 - 15:24

De aandacht van de Nederlanders voor uw "Belgische toestanden" is eigenlijk, een afleidings-manoeuvre. We zijn in dit land namelijk nogal verlegen met de regering die er nu zit. Een regering die bestaat uit 1 partij die zetels gewonnen heeft die een coalitie heeft gevormd met een partij die zeker zoveel zetels verloren heeft en die laten zich tot overmaat van ramp gedogen door een racistische en xenofobe beweging, voorwaar niet iets om trots op te zijn. Wij, Ollanders, menen namelijk beter te zijn dan anderen terwijl we natuurlijk in Europees verband al langer dan vandaag het lachertje van de eeuw zijn. Ik zou me daar als Belgische maar niet al te druk over maken en als mensen u menen aan te moeten vallen zoals wij Nederlanders dat doen, als u meent dat u als Belgische belachelijk wordt gemaakt dan zou ik, als ik u was, zeggen, ja hoor eens even we hebben weliswaar nog geen regering maar we willen hier geen Nederlandse toestanden.

Centurion2
Centurion221 feb. 2011 - 15:24

Weet u mevrouw, ik benader uw openbare wegen zeer ernstig. Mijn auto trilt finaal uit elkaar als ik nog langer kilometers maak in uw failliete land... Zolang Belgen er zelf een mop van maken, zie ik niet in waarom de rest van de wereld uw situatie ernstig zou moeten benaderen. Richt een politieke partij op, ofzo...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos21 feb. 2011 - 15:24

Ik heb toch ook heel wat serieuze analyses gezien en gehoord over de Belgische toestanden. Het is overigens ook niet echt makkelijk te volgen. Het systeem is al onnavolgbaar maar ook de reacties van Vlamingen en Walen zijn soms dermate ingewikkeld en (historisch) emotioneel dat het voor buitenstaanders lastig is.

[verwijderd]
[verwijderd]21 feb. 2011 - 15:24

Joh Sabine, maak je toch niet druk. Wat kan jou Paul Witteveen nou schelen of "het orakel Rottenberg", minkukel 1e klas. In het geniep zijn ze allemaal jaloers op België, jaloers en bang. Want zoals iemand op de radio eerder deze week opmerkte ; de treinen rijden op tijd, de belasting wordt geïnd en alles gaat gewoon z'n vrolijke gangetje. De van zelfimportantie opgezwollen politici hier schijten zeven kleuren uit angst dat het klootjesvolk er achter komt dat alles prima verloopt zonder hun stuurmanskunsten. Lang leve België en op naar de 730 dagen !

2 Reacties
leeuw2
leeuw221 feb. 2011 - 15:24

Ja ga het even omdraaien. Het feit dat een Belgische journaliste zich druk maakt over wat er in een buurland geroepen wordt over België zegt al genoeg. Als Belgen zich nou eens met hun eigen landje bezig gaan houden in plaats van hun minderwaardigheidscomplexje continu af te reageren op die "arrogante Hollanders". Misschien wordt het dan weer eens wat bij onze zuiderburen. Er is geen Nederlander die zich obsessief bezig gaat houden met België als omgekeerd nog weleens het geval is.

leeuw2
leeuw221 feb. 2011 - 15:24

Maar wat is nou eigenlijk het probleem dat deze journaliste heeft met Nederlandse verslaggeving over de belachelijke politieke situatie in België? Ligt het nou opeens weer aan de Nederlandse verslaggeving of ligt het probleem toch meer bij de Belgen zelf. Het is toch ook gewoon lachwekkend wat er op dit moment in België gebeurd? Misschien kan je beter je pijlen richten op onverantwoorde, kleinzerige Belgische politici die niet in staat zijn om zich te gedragen als verantwoordelijke bestuurders.

[verwijderd]
[verwijderd]21 feb. 2011 - 15:24

Wat mij nog het meest verbaast zijn de "Triest record, Belgische toestanden" commentaren. Belgie is onze Europese proeftuin. In enkele maanden gaat waarschijnlijk blijken dat we prima zonder die verouderde nationale poppenkasten kunnen, verhuurt BV Nederland het Binnenhof, en verkoopt ministeries (met inhoud), aan een land wat nog veel ambtenaren nodig heeft. Belgie is voorloper, geen achterloper. Santé!

1 Reactie
Mephisto4
Mephisto421 feb. 2011 - 15:24

Daar hebben ze een naam voor: "technocratie" Dacht ik...

Nog1web
Nog1web21 feb. 2011 - 15:24

Ik ben het helemaal eens met de VRT journaliste. Maar de Nederlandse TV draait op kijkcijfers, en Nederlanders houden van stereotypen. Dat geldt echt niet alleen voor moslims, dat geldt ook voor Belgen. En over dat ontbloten, ik kreeg de indruk dat ze dat juist deden om aandacht te krijgen in de media. Die studenten zijn dus niet dom, maar slim genoeg om hun boodschap zo te verpakken dat de media het oppikt.

1 Reactie
Janssen3
Janssen321 feb. 2011 - 15:24

"Maar de Nederlandse TV draait op kijkcijfers, en Nederlanders houden van stereotypen. Dat geldt echt niet alleen voor moslims, dat geldt ook voor Belge" Zeg maar hetzelfde als in de rest van de wereld...