Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische staatssecretaris onder vuur na delen racistisch filmpje

  •  
27-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-27-om-16.41.18
De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt onder vuur wegens het delen van een zogenaamd lollig, maar in werkelijkheid racistisch filmpje waarin hij zelf de hoofdrol speelt. De reacties van verontwaardigde Belgen zijn niet mals: ‘Vindt u uzelf grappig? U doet ons kotsen, meneer.’
Het betreffende filmpje werd op social media gedeeld en is gemaakt door een grafisch ontwerper. Te zien is hoe Francken als een of andere Hollywood-held uit een helikopter duikt, een zuignap op het hoofd van een zwarte man plaatst, waarna die man de lucht in wordt geslingerd. “Tolerance Zero” verschijnt in beeld, in het lettertype van Coca-Cola.
‘Kijk eens wat ik gevonden heb,’ jubelde Francken op Twitter bij het delen van het filmpje. ‘Zero tolerance, best grappig :)’ Dat was maandagavond, dinsdagochtend had Francken het toch maar weer verwijderd.
De maker van het filmpje Roberto Salvador liet ondertussen weten niet te snappen waarom Francken het überhaupt deelde. Hij zegt het filmpje te hebben gemaakt met een wrange knipoog naar het migratiebeleid van de regering, iets waar hij zich vaker kritisch over uitlaat.
Het filmpje zelf, of in elk geval de intentie ervan, wordt niet onder racisme geschaard. Tenminste, niet door het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt: ‘Dit is gewoon een vorm van kritiek op iemands beleid’.
Dat Francken, de architect van dat beleid, er vervolgens mee aan de haal gaat kan op een stuk minder begrip rekenen. Vooral bij politici in Franstalig België. ‘Het is onaanvaardbaar dat een minister de uitwijzing van mensen als een spel beschouwt waar hij zich vrolijk over kan maken op sociale media’, zegt Kamerlid Benoit Hellings van oppositiepartij Ecolo.
Catherine Fonck, Kamerlid voor cdH, is mild en noemt het een ‘slippertje’. Haar PS-collega Ahmed Laaouej is minder zalvend en vraagt op Twitter de staatssecretaris ‘of hij zichzelf grappig vindt’. ‘U doet ons kotsen, meneer Francken.’
Francken zelf betreurt de ontstane commotie en de ‘racistische verdachtmakingen die in Franstalig België zijn ontstaan’, meldt zijn kabinet in een reactie aan de Belgische krant De Morgen. ‘De staatssecretaris kon het filmpje van de hand van een Brussel grafisch designer, bedoeld als een ironisch pamflet tegen zijn beleid, wel appreciëren. Het is jammer dat sommige politici de zin voor zelfrelativering hebben verloren en het politiek correcte denken tot het uiterste willen rekken.’
Ontwerper Roberto Salvador heeft ondertussen alweer een vervolg online gezet.

Meer over:

belgië, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.