Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische spaarders richten eigen bank op

  •  
07-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
newb_300.jpg
40.000 leden sterke coöperatie NewB is reactie op misstanden bij banken
In België is de coöperatieve bank NewB (een verwijzing naar newbie) opgericht uit protest tegen de cultuur bij banken. NewB belooft klanten transparantie en eerlijkheid in het geldverkeer.
Meer dan 40.000 mensen hebben voor twintig euro deelgenomen en zijn mede-eigenaar van de coöperatieve bank.
NewB kan nu op zoek naar het nodige startkapitaal. “We moeten 60 miljoen euro bijeenkrijgen”, gaat de woordvoerder verder. “Dat betekent niet noodzakelijk dat we die 60 miljoen ook op een rekening moeten staan hebben, het gaat om 60 miljoen aan engagementen van beleggers.
Met duizenden, burgers en organisaties, maken we een nieuwe bank, dicht bij de mensen. We zitten mee aan het stuur en coöpereren, want we willen dat ons geld nuttig wordt gebruikt in en voor de samenleving.
Geen ingewikkelde producten die bankiers zelf niet meer begrijpen, wel eerlijke producten en diensten zoals ik die verwacht van  een veilige bank die mijn vertrouwen verdient. In onze bank geen bonussen, parachutes of luxepaleizen. Ze werkt op de goedkoopste manier, heel efficiënt en professioneel. Het is een bank waarin ik me herken, met oog en oor voor de verschillen tussen mensen, een bank voor iedereen.
Mijn bank speculeert niet maar gebruikt geld om maximaal bij te dragen aan een lokale en duurzame economie. Onze bank investeert in innoverende producten en diensten met een sociale en milieugerichte meerwaarde. Maatschappelijk schadelijke activiteiten en producten zijn uitgesloten. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

JoopSchouten
JoopSchouten7 jul. 2013 - 18:24

Het geeft meer eigen zeggenschap maar ook deze bank is afhankelijk van internationale moneteaire afspraken. Ook de waarde van dit ingelegd geld blijft indirect gelinkt aan de US-dollar. Aangezien private banken de dollar in handen hebben zal ook dit op termijn geen wezelijk voordeel bieden. Private banken zijn in het huidige economische systeem verreweg de grootste geldscheppers. Het zijn speculanten van deze banken die de beurzen laten kelderen, de financiële markten ontregelen en landen economisch wurgen. Geld zou gelinkt moeten worden aan de reële economie en aan niets anders.

tomaatnet
tomaatnet7 jul. 2013 - 18:24

Triodos, ik ook........dan maar voor wat mínder rente. Het gaat om de doelstelling van deze bank. Ook de persoonlijke, natuurlijke, vlotte en vriendelijke behandeling door haar medewerkers!

tomaatnet
tomaatnet7 jul. 2013 - 18:24

Marga, Je kunt een serieuze speler zijn binnen joúw marktsegment. Triodos bank bijvoorbeeld, bestaat al sinds 1993 en het gaat perfect ondanks de door jou bedoelde risico's die zij zelf draagt én met succes. Zonder enige wanklank zoals bij de andere banken wél het geval is en is geweest. Dan druk ik mij nog zachtjes uit.

Timotheus2
Timotheus27 jul. 2013 - 18:24

Hèt grote verschil met Triodos is, dat dit een coöperatie wordt. Een coöperatie werkt essentieel anders dan een grootbank. Dit is veel meer zoals de Rabobank ooit begonnen is, maar dan voor de gewone burger (Coöperatieve Centrale Boerenleenbank). Voor burgers, door burgers.

wvdstraat
wvdstraat7 jul. 2013 - 18:24

Mocht het succesvol worden en wat gaan groeien, dan ben ik heel benieuwd welke mafia-methoden de bestaande banken uit de kast toveren.....

Zjenny
Zjenny7 jul. 2013 - 18:24

Nu nog zo'n bank in Nederland. Prima en goed initiatief. Zelf doen!!

1 Reactie
politiekistuig
politiekistuig7 jul. 2013 - 18:24

Triodos doet dat al.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2013 - 18:24

"Geen ingewikkelde producten die bankiers zelf niet meer begrijpen, wel eerlijke producten en diensten zoals ik die verwacht van een veilige bank die mijn vertrouwen verdient." De problemen van de afgelopen jaren hebben weinig te maken met ingewikkelde producten. Duitse en Franse banken hadden gewoon te veel geld uitgeleend aan de Griekse overheid, Nederlandse banken hebben te grote woninghypotheken verstrekt, en SNS heeft te veel geld in onrendabele vastgoedprojecten gestopt. Dat waren allemaal heel 'eerlijke producten en diensten'.

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus27 jul. 2013 - 18:24

Niet mee eens. De banken hebben vooral heel veel geld gestopt in derivaten, een markt van iets van 700.000 miljard dollar. Dat is een gapend gat, omdat veel banken en grote beleggers bij god niet wisten wat ze kochten. Vooral Griekenland is getrickt door JP Morgan en Goldman Sachs. Daar betaalt Europa in zijn geheel nu de prijs voor. Tel daarbij op dat er een export-overschot is naar Zuid-Europese landen en je hebt een probleem van gigantische proporties.