Joop

Belgische scholierenstaking krijgt internationaal gezelschap

  •  
20-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Leerlingen spijbelen voor het klimaat
De inmiddels wekelijkse klimaatstaking van scholieren in België krijgt deze week een internationaal tintjes: de Zweedse grondlegger van de scholierenstakingen Greta Thunberg is in Brussel aanwezig. Zij wordt vergezeld door de organisatoren van de scholierenstakingen uit Nederland en Duitsland.
De Zweedse Thunberg, de Nederlandse Stijn Warmenhoven en de Belgische Anuna de Wever zijn geen complete vreemden van elkaar. Tot nu toe hadden de tieners contact via Skype, donderdag ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Ze staan symbool voor een nieuwe klimaatbeweging, jongeren die van de eerdere generaties eisen dat er rekening wordt gehouden met hún toekomst. Wereldwijd gaan scholieren inmiddels massaal de straat op om aandacht te vragen voor meer en betere maatregelen om het klimaat te beschermen. In België stonden er op het hoogtepunt 35 duizend jongeren op straat, in Duitsland en Nederland zo’n tienduizend.
In augustus trapte Thunberg de beweging af door wekelijks te staken en voor het Zweedse parlement te protesteren. Dat zij nu naar Brussel komt noemt De Wever dan ook een grote eer, het was immers Thunberg die de grote inspiratiebron was voor klimaatbeweging Youh for Climate: ‘Ze liet al weten dat ze heel dankbaar is dat we het protest in Europa hebben laten ontploffen.’
Thunberg komt niet alleen om tussen haar Belgische verwanten in te staan. In de ochtend zal ze een toespraak houden in het Europees Economisch en Sociaal Comité, in het bijzijn van voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker. Daarna zal een klimaatmars plaatsvinden. Aan het eind van de middag houden de internationale vertegenwoordigers een gezamenlijke persconferentie.
Nadat in Nederland een eerste grote klimaatdemonstratie werd gehouden, op het Malieveld in Den Haag, spoedde premier Mark Rutte zich om tegen de jongeren te zeggen vooral niet meer maatregelen van het kabinet te vragen. ‘We doen al zoveel’, aldus Rutte. Kort daarop nodigde hij de Nederlandse vertegenwoordigers uit voor een gesprek in het Torentje. Na afloop lieten de scholieren weten niet gerust te zijn gesteld door de premier. Op 14 maart gaan ze opnieuw massaal de straat.
Bronnen: De Volkskrant, HLN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

W2
W221 feb. 2019 - 14:43

Deze kinderen staken voor een betere wereld op zich prima, maar meeste van deze kinderen betalen momenteel niks voor hun eigen onderdak, levensonderhoud of studie behalve 18+ maar eisen wel dat alles in het werk wordt gesteld dat de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar 0 gaat... Dat is wat te gemakkelijk vanalles willen veranderen war je zelf nog niet aan bijgedragen hebt middels werk of financieel. Vinden zij het b.v. prima dat de leningen en rente voor studenten binnenkort fors omhoog gaan om alle gebouwen waar onderwijs wordt gevolgd binnen 5 jaar volledig klimaat-neutraal te maken? De OV-jaarkaart wordt afgeschaft en het prijskaartje voor het openbaar vervoer fors wordt verhoogd om het openbaar vervoer binnen 5 jaar volledig op electriciteit en waterstof te laten rijden? Vinden zij het allemaal prima om in de nabije toekomst fors te moeten lenen om b.v. binnen 10 jaar alleen maar nieuwe electrische op de weg te krijgen? Antwoord zal zijn: Nee! Zodra deze huidige scholieren zelf moeten gaan betalen voor alles in het leven inclusief belastingen zullen hun huidige denkbeelden verdwijnen als sneeuw voor de zon of behoorlijk genuanceerd worden. Staken en protesteren allemaal prima maar dat kan gewoon in vrije tijd, wordt hoog tijd dat als scholieren doorgaan met spijbelen/staken (men heeft zich gewoon te houden aan de leerplicht) dat deze scholieren gewoon definitief van school worden verwijderd!

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 feb. 2019 - 19:58

'zullen hun huidige denkbeelden verdwijnen als sneeuw voor de zon' Ze zullen hopelijk niet allemaal zo belegen worden. Anders ziet de toekomst er zwart uit.

W2
W222 feb. 2019 - 0:36

@Joe Speedboot, Jouw citaat ‘zullen hun huidige denkbeelden verdwijnen als sneeuw voor de zon’ Dat staat er niet! Er staat: 'zullen hun huidige denkbeelden verdwijnen als sneeuw voor de zon of behoorlijk genuanceerd worden' Wat ik bedoel is: De jeugd zal na schoolperiode en studeren een veel meer realistisch wereldbeeld gaan krijgen van wat werkelijk mogelijk, haalbaar en betaalbaar is en ja ook een deel zal zijn ideaal wereldbeeld aan de kant schuifen...

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 feb. 2019 - 9:01

'Dat staat er niet!' Het is één op één gekopieerd uit je tekst. 'De jeugd zal na schoolperiode en studeren een veel meer realistisch wereldbeeld gaan krijgen' Dat is voor slechts een vrij beperkt deel weggelegd. Het overgrote deel conformeert zich braaf en is liever lui dan moe.

Wilma3
Wilma322 feb. 2019 - 10:33

Helemaal mee eens! Er moet een hoop veranderen maar volgens mij heeft deze samenscholing van kinderen hier niets mee te maken. Een klein gedeelte zal serieus betrokken zijn maar het merendeel vindt het een mooie stunt. En dan de aandacht vanuit de media! zeer irritant. Het is gewoon een circus. Ik heb mijn kinderen verboden om heen te gaan. Gewoon naar school en ophouden met die onzin.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2019 - 13:45

Je hebt mensen die te kennen geven dat ze wél geven om ecologie en klimaat, maar desondanks niet heus 'eraan willen', om het maar zo te zeggen - en ze drukken zich tegenwoordig graag indirect uit, met omslachtige bewoordingen en omtrekkende bewegingen. Diegenen die in ontkenning leven en in enkele woorden beweren dat 'er niets aan de hand is', en 'dat we door linkse klimaatgekkies bedrogen worden' (noem ze voor mijn part de Baudettiers), die vind je voornamelijk nog op exotische locaties voor bedreigde minderheden, ik noem Elsevier, TPO, en DDS. Er zijn méér instituten dan het IPCC alleen, die zich zeer ernstige zorgen maken, bekijk deze pagina eens, en ga de links na: https://www.ametsoc.org/ams/index.cfm/publications/bulletin-of-the-american-meteorological-society-bams/explaining-extreme-events-from-a-climate-perspective/ Op aanvraag heb ik extra informatie te bieden.

DePisang
DePisang21 feb. 2019 - 12:17

De neiging naar populisme zit er al vroeg in tegenwoordig. Onder luid applaus van populisten die het nog graag financieren ook. We zullen er maar vanuit gaan dat de Zweedse Thunberg, de Nederlandse Stijn Warmenhoven en de Belgische Anuna de Wever met de dure trein reizen en niet goedkoop milieuvervuilend vliegen met subsidie.

4 Reacties
ton14024
ton1402421 feb. 2019 - 13:15

De eigen verantwoordelijkheid, het grootste excuus om niets te doen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2019 - 13:30

Eh, Pisang - je 'kritiek' is inmiddels al zo oudbakken en beschimmeld dat niemand er nog notie van nemen zal. Youp van 't Hek had het er ook al eens over. Het aanvallen van de boodschapper is nooit effectief, en het brengt je niets.

Jay K
Jay K21 feb. 2019 - 14:01

@Cliff, Yep, dat zien we wel aan de manier waarop met Wilders en Baudet om wordt gegaan.

DePisang
DePisang21 feb. 2019 - 16:30

Bedankt voor je reactie op oudbakken en beschimmelde 'kritiek' Cliff. Misschien is het je niet opgevallen maar de jonge populisten krijgen het voordeel van de twijfel. Mogelijk gaan ze het beter doen dan hun opportunistische voorgangers en veelvliegers als D66 Jette en GL Klaver die onlangs verder van zijn werk is gaan wonen. Intussen is er, mede dankzij D66 Jette en GL Klaver, wel een milieu/klimaatprobleem. De vraag hoe we dat probleem op gaan lossen wordt helaas onderuit gehaald door klimaat populisten die maar 1 strategie hebben, die ander demoniseren als bijvoorbeeld klimaatontkenners. Terwijl het allemaal slechts om de vragen gaat: Wie krijgt de klimaatsubsidie (de rijke Teslarijder en zijn bedrijven) en wie de klimaatrekening (de pauper in zijn oude auto en tochtige dure huurwoning).

koffieleut2
koffieleut221 feb. 2019 - 5:47

Stakende scholieren. Het levert geen economische schade op. Het zorgt niet voor ontwrichting van de samenleving. Waar is de dwang om er wat mee te doen? Zou een van bovenstaande wel van toepassing zijn, dan heb je kans op politie ingrijpen, berechting en het risico dat je nooit een VOG krijgt, met de bijbehorende uitsluiting van diverse banen daarbij. Dus voor wie is de schade dan het grootst. Om de studenten die nu staken te ondersteunen zouden ze begrip maar bijval moeten krijgen van volwassenen. Succes voorstanders.

2 Reacties
ton14024
ton1402421 feb. 2019 - 13:44

´´Dus voor wie is de schade dan het grootst.´´ VOG is voor liefdewerk, als een baas er naar vraagt, kun je beter verder zoeken.

koffieleut2
koffieleut221 feb. 2019 - 16:14

Zo werkt dat dus niet, jammer dan.

Perspectief
Perspectief20 feb. 2019 - 22:45

Wat zou het mooi zijn als deze jongeren wereldwijd projecten doen opstarten gesponsord door multinationals. Helaas gaat deze beweging er minimaal voor zorgen dat de kosten voor de burger zullen stijgen.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2019 - 14:39

Perspectief, Gigantische schade door bosbranden, modderstromen, orkanen gaat mensen ook veel kosten. Klimaatvluchtelingen, oorlogen als gevolg van de klimaatverandering.....

Perspectief
Perspectief22 feb. 2019 - 9:39

Goed argument! Bedrijven gaan elders vast niet door met vervuilen als wij hier het goede voorbeeld geven.

Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2019 - 12:43

Nee, perspectief, Bedrijven kiezen altijd voor de winst. Wie schone productie goedkoper maakt door bv belastingmaatregelen gaat merken, dat vanzelf over op verduurzaming. Het gaat nooit om het goede voorbeeld geven, het gaat om winstperspectieven.

ton14024
ton1402420 feb. 2019 - 21:12

Greta laat zich niet inpakken.

Tom Meijer
Tom Meijer20 feb. 2019 - 21:09

Nee, hoe zou je invredesnaam door Rutte over dit onderwerp tevreden gesteld kunnen zijn. Ik hoop dat deze beweging verder uitgroeit. Petje af wat deze jonge mensen aan het doen zijn. Volhouden!

6 Reacties
Siphra Spier
Siphra Spier21 feb. 2019 - 0:55

Maar waarmee kunnen we deze jonge mensen dan wél tevreden stellen? Klimaatakkoord blijkbaar niet voldoende?

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2019 - 11:18

@ Siphra Spier (01:55u) - de Nederlandse klimaatakkoorden zijn bij lange na niet voldoende. Ze fungeren slechts als een lang uitstel. In deze periode hebben de profijtgerichte markten nog altijd vrij spel (de verdeling van de lasten in de plannen van de overheid spreekt boekdelen). Een beperkt aantal partijen zal grote winsten gaan boeken; en vele Nederlanders worden geacht zich behoorlijk diep in de schulden te steken. Ik zou zeggen: 'business as usual', zonder verbeteringen aan de immer vuiler en donkerder wordende horizon. Waarmee we de jonge mensen dan wél tevreden kunnen stellen? Antwoord: met het bieden van hoop. Die kan er alleen komen als er een eerlijke weergave van de stand van zaken op de gebieden van ecologie en klimaat gegeven wordt; bovendien zullen Rutte c.s. onmiddellijk moeten ophouden met liegen ('we doen al zoveel'). Verder kan de jongeren een spiegel voorgehouden worden: welke van je eigen activiteiten dragen bij aan de opwarming van de aarde? Aan de vervuiling van onze leefomgeving? Aan de instandhouding van (kind)slavernij in verre landen, die nodig is om het zwaar overspannen Westerse consumptieve gedrag mogelijk te maken? Er valt geen hoop te putten uit het betuigen van lippendienst aan het redden van milieu & klimaat; en aan het tegelijkertijd aanmoedigen van allerlei vormen van opzichtige consumptie ('conspicuous consumption'). Dit is nu juist dat wat onze gevaarlijke politieke clowns aldoor doen. Twee verwijzingen tot slot: https://www.groene.nl/artikel/corrupte-kortzichtigheid https://overland.org.au/previous-issues/issue-210/feature-philip-mirowski-jeremy-walker-antoinette-abboud/ Hier valt een en ander van op te steken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2019 - 11:18

(...eerlijke weergave... ...geboden wordt.)

Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2019 - 14:27

Cliff, Bedankt voor je mooie en uitgebreide antwoord. Het siert de jeugd, dat ze nu in zoveel landen en steeds groter aantallen hun eisen kenbaar maken. Inderdaad, ze protesteren niet, ze eisen het. Terecht, de aarde wordt zeer ernstig bedreigd en de schuldigen gaan vrijuit. Ik voorzie, dat in de toekomst de daadkracht van deze jeugd beloond gaat worden en absoluut niet kan worden afgestraft. Aantekeningen om mensen mee te bedreigen verliezen vroeger of later hun kracht. Ik denk bv. aan een ver verleden waar jongens die onder de dienstplicht wilden uitkomen zich bij de keuring voordeden als geestelijk gestoord. Met al die dienstweigeraars is het goedgekomen!

Cliff Clavin
Cliff Clavin22 feb. 2019 - 11:02

@ Grijsje (21/2, 15:27u) - ...en ik bedank op mijn beurt jou voor je bijval. Een bijkomend feit is dat de scholieren die nu massaal betogen voor werkelijk effectieve maatregelen op korte termijn, voor het behoud van een leefbaar klimaat, over enkele jaren zelf mogen stemmen; en ik twijfel er niet aan dat een deel van hen zelf actief zal worden in de politiek. In dit licht komt de reactionaire kritiek op deze jonge mensen (ze spijbelen! ze nemen het ervan! ze vliegen zelf de wereld rond! ze bezoeken McDonald's!) als zielig, meelijwekkend over; als de stuiptrekkingen van vertegenwoordigers van een ideologische doctrine die onvermijdelijk haar einde nadert - en dat is goed zo.

Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2019 - 12:49

Bedankt, Cliff! Het rijtje voorbeelden van reacties van de ”baudettiers” (die houden we er in) is zo cliché, dat ik aan een spreekwoord dacht: Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.