Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische regering dreigt te vallen over massale hongerstaking ongedocumenteerden

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
BELGIUM - SOCIAL - IMMIGRATION - HOUSING - STRIKE

© This photograph taken on July 19, 2021 shows the words "help" and "SOS" spelled with water bottles during a demonstration in front of the Saint John the Baptist at the Beguinage church, occup

In Brussel gingen bijna twee maanden geleden zo’n 400 migranten zonder verblijfsvergunning in hongerstaking met als doel een collectieve toekenning van verblijfsstatus. De verantwoordelijke christendemocratische staatssecretaris Sammy Madhi peinst daar niet over.
Inmiddels gaat de gezondheidstoestand van de deelnemers zo hard achteruit dat de kans op overlijden reëel is. Dat is voor progressieve partijen die deel uit maken van het kabinet reden een streep te trekken. PS, de Franstalige socialisten, en de groene partijen Ecolo en Groen stellen dat hun ministers binnen een uur opstappen als een van de actievoerders daadwerkelijk komt te overlijden.
"Vier van de hongerstakers hebben hun mond dichtgenaaid om hun statement meer kracht bij te zetten. Enkele onder hen zijn ook in dorststaking gegaan. “Zij zijn er zeer erg aan toe”, zegt Sarah Melsens van Dokters van de Wereld. “Ze waren al verzwakt en nu krijgen hun nieren het extra zwaar te verduren door die dorststaking. Een aantal is al gehospitaliseerd en een veertiger, die al 13 kilo verloren was, is ook geopereerd aan de lever en de nieren.” Ook de mentale toestand van de hongerstakers is bijzonder zorgwekkend. “Ze lijden aan concentratiestoornissen en verschillende van hen zijn zeer labiel, ze kunnen van momenten van intens verdriet met huilbuien plots overslaan naar agressieve buien”, zegt Melsens. “We hebben ook al verschillende suïcidepogingen gehad, iemand die een overdosis pijnmedicatie had ingenomen en mensen die scheermesjes inslikten.”"
Mochten de kabinetsleden opstappen dan betekent dat het einde van de zogeheten Vivaldi-regering van de liberale premier Alexander De Croo. De rechtse Franstalige partij MR roept op “het hoofd koel te houden”. De christendemocraten stellen dat iedere methode toegepast moet worden om overlijdens te voorkomen, waaronder gedwongen opname in het ziekenhuis.
"Premier Alexander De Croo laat ondertussen weten dat hij de staatssecretaris blijft steunen. Volgens de premier is dit niet het moment om ‘bijkomende problemen’ te creëren. Daarbij verwees hij naar de slachtoffers van het noodweer. Hij lijstte de verschillende stappen die de regering en Mahdi hebben genomen nog eens op. ‘Wie zegt dat we nog niets hebben ondernomen, heeft niet goed opgelet’, aldus De Croo. Hij roept andere partijen op ‘het land niet in een politieke crisis te storten’."
Ondertussen mengen ook gezanten van de Verenigde Naties zich in de kwestie. Ze roepen de regering op tijdelijke verblijfsvergunningen te verstrekken, meldt The Independent.
Zondag werd in Gent gedemonstreerd uit solidariteit met de hongerstakers.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Satya
Satya20 jul. 2021 - 10:19

"De verantwoordelijke christendemocratische staatssecretaris Sammy Madhi peinst daar niet over." Zijn familie heeft gekregen wat ze wilden, de rest mag stikken. Geen goed woord voor dit soort harteloze stukjes ellende over. NSB is een terechte vergelijking.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2021 - 7:26

Het gaat in deze ze zaak niet om de federale regering, die helpt zo veel mogelijk. Maar om de rechtmatigheid van verblijf in België. Elk dossier van de dorstsstakers is aanwezig en kan besproken worden. Er is medische hulp aanwezig. Sammy Mahdi (CD&V) v8ndt de benadering humaan en zorgvuldig. Dat er sprake is van aanzuigende werking als hij de sans papiers anders zou behandelen. Dat zijn MR en Open VLD met CD & V eens. Hier wordt de VIVALDI coalitie op de proef gesteld, want PS van Magnette en Ecolo/Groen .wuiven dat weg. Zij vinden dat iedereen die dringend om hulp vraag die ogenblikkelijk moet worden verleend. ( Wat Vooruit wil is nog niet duidelijk. Gaat België de weg op van de droom of staan daar wetten in de weg en praktische bezwaren? zoals de Vlaming Willem Elsschot in het gedicht Het Huwelijk scheef. Of gaat België toch nog barsten? De kind'ren werden groot. en zagen de man die zij hun vader heetten bewegingloos en zwjigend bij het vuur gezeten een godvergeten en vervaarlijk aanblik bood. .

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 jul. 2021 - 8:06

De Vivaldi coalitie is de federale regering. En waarom elke keer eindigen met ettelijke regels witruimte?

De Lieve Heer
De Lieve Heer20 jul. 2021 - 17:01

Dat is een gewoonte die de dominee heeft overgehouden aan het afnemen van de biecht. Hij wil dat er nagedacht wordt over zijn woorden en dus laat hij een lange stilte vallen. Het is alleen jammer5 dat de heer Bouwman nooit het verlossende woord wil spreken, net als zijn broeders en zusters van de gristelijke partijen. Zij denken in termen van straf, niet in termen van vergeving. Voor mensen die honger lijden heeft alle voedsel een "aanzuigende werking".

JasDon
JasDon20 jul. 2021 - 7:05

Dan stappen ze toch uit de regering, er verandert toch weinig. Een demissionaire regering in België kan namelijk heel lang aanblijven.

Cageman2
Cageman219 jul. 2021 - 20:27

Wat zijn ongedocumenteerden? Is dat een mooi nieuw woord voor illegalen?

12 Reacties
Thuru
Thuru19 jul. 2021 - 22:35

Blijkbaar. Maar die term bestaat alweer een tijdje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jul. 2021 - 2:34

In België noemen ze dat 'mensen zonder papieren'.

Pater
Pater20 jul. 2021 - 3:52

Zonder verblijfsvergunning staat er. kun je lezen?

Zandb
Zandb20 jul. 2021 - 6:42

Cageman Dat zijn mensen die geen documenten hebben en daarom illegaal in een land verblijven. Het lijkt wat onlogisch om te zeggen dat de mensen illegaal zijn.

rvb2
rvb220 jul. 2021 - 6:46

@zandb: als mensen geen documenten hebben kan niet bepaald worden of ze ergens "illegaal" zijn. Ze doen dus niets fout.

Sam V
Sam V20 jul. 2021 - 8:21

@ rvb Ik stel voor dat u dat de volgende keer tegen de conducteur zegt.

korheiden2
korheiden220 jul. 2021 - 8:52

@rvb en @Zandb : En waarom hebben die ongedocumenteerden geen papieren? In de meeste gevallen hebben ze die zelf weggegooid.

Safiyah
Safiyah20 jul. 2021 - 9:22

@rvb Als de wet is dat een verblijf pas legaal is als de persoon in bezit is van de juiste documenten, dan kan dat zeker wel. Als de wet is dat een verblijf pas illegaal is als de persoon in bezit is van de onjuiste documenten, dan kun je daar over discussiëren. Dan ligt het er alleen aan bij wie de bewijslast ligt...

Satya
Satya20 jul. 2021 - 10:16

Korheiden Dat heb je ooit op Facebook gelezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2021 - 6:44

Korheiden was er blijkbaar bij aanwezig, maar heeft ze niet even voor hen opgeraapt.

korheiden2
korheiden221 jul. 2021 - 7:18

@Satya : 'Dat heb je ooit op Facebook gelezen.' Dan is het dus niet waar?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2021 - 15:10

Korheiden Ik was er niet bij, jij wel?

Sam V
Sam V19 jul. 2021 - 20:11

Daarom ook niet regeren met linkse partijen. Slappe knieën. Toegeven aan een massale hongerstaking is op z’n zachtst gezegd onverstandig. Elk individu daar heeft een eigen verhaal waar een eigen beoordeling op heeft plaatsgevonden. Het samen in hongerstaking gaan, doet niets af aan de individuele afwijzingsgronden.

3 Reacties
Pater
Pater20 jul. 2021 - 4:01

Ha, geen slappe knieën, rechte rug, tot de dood er op volgt. Zo mag ik het horen. Maar dan met Sam V in de rol van deze hongerstakers. Ooit van empathie gehoord? Van medemenselijkheid? De barmhartige samaritaan? De criteria voor toekenning status zijn onduidelijk in België, dat wil je ook niet weten? Ik denk dat je eigenlijk niks wilt weten, als de vreemdelingen maar ophoepelen.

Sam V
Sam V20 jul. 2021 - 8:19

@ Pater Stel je niet aan. Het gaat hier om mensen die al jaren als illegaal in België verblijven. Ze komen voornamelijk uit veilige Noord-Afrikaanse landen. Zonder papieren heb je inderdaad weinig rechten. Dat is echter niet voor niets zo. Deze illegalen hebben hulp nodig. Alleen niet de hulp die ze tot deze actie hebben gebracht, maar hulp om terug naar huis te gaan. Dat heeft niets te maken met onmenselijkheid, hardvochtigheid of dergelijke, maar met het stoppen met het halfslachtige beleid dat deze mensen in deze situatie heeft gebracht.

Jonkheer
Jonkheer 20 jul. 2021 - 9:10

@Pater - En als morgen vreemdelingenhaters in hongerstaking gaan totdat België weer blank is. Moet je dan ook maar meedeinen? Je hebt regels. En als de regels en wetten leiden tot een besluit, dan kan (en mag) een hongerstaking zo'n besluit niet veranderen. Dit zou chantage zijn. En een gevaarlijk precedent. Ongeacht de 'cause'.

Djennica
Djennica19 jul. 2021 - 20:02

Als regering moet je je niet laten chanteren.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman220 jul. 2021 - 7:54

Je moet je niet willen laten afpersen. En ook zelf niet willen afpersen. Maar wie radicaal denkt grijpt niet meteen naar de Bijbel.als moreel kompas.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman19 jul. 2021 - 19:05

Geef ze die status, ze hebben inmiddels bewezen een bijdrage aan het interne debat te leveren.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman220 jul. 2021 - 8:00

Ik ruik cynisme, al van verre. Net als de geur van sigaretten en koffie overigens is dat heel doordringend. Zodra je het pakje opendoet komt het aroma je tegemoet.......

Oki Doki
Oki Doki19 jul. 2021 - 18:44

Er wordt duidelijk niet genoeg gedaan voor de vele vluchtelingen in de wereld, ze komen heel erg klem te zitten. Er wordt niet genoeg samengewerkt met andere landen om de vluchtelingen op een humane manier op te vangen. Dat krijg je als iedereen alleen maar aan zichzelf denkt. Als je een vluchteling niet helpt dan hou je geld over. Maar ik denk dat het voor iedereen overal ter wereld beter is dat iedereen een veilig thuis heeft. Het zou uiteindelijk het beste zijn voor iedereen als iedereen zou samenwerken om van de wereld een betere plaats te maken voor mens en dier. Dan voelt iedereen zich beter, ook de rijken.

3 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf20 jul. 2021 - 5:42

Nu is er een essentieel verschil tussen mensen die voor oorlogen vluchten en mensen die om economische redenen emigreren. Het overgrote merendeel van deze hongerstakers zijn toch echt economische migranten.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2021 - 8:09

Je bent dus zelf niet rijk? En je komt op voor dieren? Maag ik samenvatten? Partij van de dieren? Wie het niet meer weet en door angst wordt bevangen rent naar de vluchtheuvel. Zoals mensen vroeger op terpen gingen wonen Gerard |Reve ging in Greonterp wonen. Maar dat duurde dus maar een jaar of vijf. Hij kocht daar een huisje voor 12 duizend gulden en verkocht dat voor 54 duizend. Maar hij werd wel de schrijver die meer voor de Griekse beginselen heeft gedaan dan Plato en Aristoteles samen.

rvb2
rvb220 jul. 2021 - 9:18

@Hakkepuf: Heeft u daar bewijs voor, of roept u maar wat? In Nederland wordt het merendeel van de asielaanvragen toegewezen, en we hebben een zeer strenge wet om asielzoekers te weren. Het zal dus voornamelijk om "echte vluchtelingen" (zoals rechts het noemt) gaan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jul. 2021 - 18:35

Kennelijk hebben ze in België nog wel partijen

4 Reacties
Libertain
Libertain20 jul. 2021 - 6:56

Wij hebben ze ook maar onze hebben geen duidelijke politieke standpunten waar je ze zou kunnen onderscheiden, weetjewel. Zijn ze meer voor op de bühne.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2021 - 8:12

Zeker, je hebt er heel veel. Te kust en te keur. De kunst is alleen de goede te vinden. Aan de vruchten kent men de boom, zoals de Bijbel terecht opmerkt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 jul. 2021 - 10:56

Onze boom brengt slechts rotte vruchten voort

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jul. 2021 - 6:46

De boom van de macht dan toch!