Joop

Belgische prinses: weghalen standbeelden Leopold II is niet genoeg

  •  
08-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
901 keer bekeken
  •  
BELGIUM - RACISM - HISTORY

© This picture taken on June 18, 2020, shows a statue of King Leopold II of Belgium besmirched with red paint, in Gent. The statue will be removed, amidst discussions to topple all Leopold 2 st

Belgische activisten die pleiten voor het verwijderen van de standbeelden van Leopold II vanwege diens schrikbewind in Congo, hebben er een invloedrijke medestander bijgekregen. De Belgische prinses Esmeralda de Réthy, de 66-jarige tante van koning Filip, schrijft in een opiniestuk in The Brussels Times dat de beelden van haar overgrootoom uit het straatbeeld moeten verdwijnen.
"De woede jegens de standbeelden is begrijpelijk. Waarom zouden mensen van kleur autoriteiten vertrouwen die monumenten voor kolonisten en slavenhandelaren in ere hebben gehouden? Het zijn misschien symbolen, maar ze zijn niet triviaal. Hun voortdurende aanwezigheid is een pijnlijke herinnering aan een historisch trauma."
Maar het verwijderen van de standbeelden alleen is niet genoeg, vervolgt de prinses. Volgens haar moet België excuses aanbieden en overgaan tot herstelbetalingen. “Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het zou kunnen beginnen met een eerlijker handelssysteem om ontwikkelingslanden te helpen en door het kwijtschelden van schulden van voormalige koloniën.”
Ook pleit De Réthy voor beter onderwijs over wat Leopold II en België hebben aangericht in Congo. Ze noemt het bewind van haar overgrootoom “wreed, zelfs naar de maatstaven van het 19 e -eeuwse imperialisme”. “We moeten de kinderen op school leren dat de welvaart en mooie gebouwen van België zijn gefinancierd met de verkoop van ivoor, rubber en hout, geplunderd uit onze kolonie”.
De wandaden van Leopold II in Congo zijn berucht. De Belgische koning verwierf Congo als privébezit bij de Koloniale Conferentie van Berlijn (1884-1885). Onder zijn bewind kwamen zeker honderdduizenden en mogelijk miljoenen Congolezen om het leven. NRC Handelsblad schrijft:
"Toen Congo in 1908 een ‘gewone’ kolonie werd, bleven dwangarbeid, onderdrukking en apartheid bestaan. De laatste jaren is de kritiek daarop in een stroomversnelling gekomen: demonstranten bekladden beelden van Leopold II, koning Filip sprak voor het eerst zijn „diepste spijt” uit en een parlementaire commissie buigt zich over het vraagstuk."
De Réthy staat bekend als een geëngageerde journalist. In 2019 werd ze opgepakt bij een protest van Extinction Rebellion in Londen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

wittecisnoot
wittecisnoot10 jan. 2022 - 7:33

Wat houdt haar tegen? De familie waar zij uit komt, heeft het meest geprofiteerd van Congo. Dus wat let haar om zelf alvast een begin te maken met die herstelbetalingen? Put your money where your mouth is... Dus niet: nimby idealisme.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing9 jan. 2022 - 12:07

De mooie gebouwen in bijvoorbeeld Gent en Brugge zijn middeleeuws. Van ver voor de kolonisatie van Congo dus. Maar woke-punten voor prinses Esmeralda. You go girl! Ga je ook jouw centjes investeren in lokale Congolese start-ups?

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie9 jan. 2022 - 12:46

Gebouwd over de gebroken ruggen van de landarbeiders door de kerk en de feodale landheren!

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jan. 2022 - 12:51

You go too Bunizge Vunzing. Geen idee welk punt je probeert te maken over de daden van Leopold II.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing10 jan. 2022 - 13:59

Winterdepressie: Ja vast wel. En de piramides zijn ook gebouwd onder minder gunstige arbeidsvoorwaarden. So what? Afbreken dan maar? Verkopen? stokkickhuysen: Ik maak geen punt over de schanddaden van Leopold II. Ik reageer op de vreemde uitspraak van prinses Esmeralda. Alle mooie Belgische gebouwen van voor 1870 zijn dus niet betaald met bloedgeld uit de Kolonie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jan. 2022 - 16:17

Waar zegt Esmeralda iets over deze gebouwen? Nergens, althans niet in het stukje hierboven. Dat maakt jouw uitspraak vreemd? .

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing10 jan. 2022 - 17:10

Stok: dat staat er wel. 4e alinea, laatste zin

Winterdepressie
Winterdepressie11 jan. 2022 - 16:26

@Bunzige Vunzing, Nee, gewoon laten staat net zoals standbeelden. Duid de context van deze objecten en hoe deze over de tijd in de maatschappij aan verandering onderhevig waren. Mijn punt was dat over alles iemand wel een vorm van grieven kan ervaren, maar dat is persoonlijk en vaak subjectief, dus zinloos om dit soort nutteloos symbolische consequenties aan te verbinden.

Phil2
Phil29 jan. 2022 - 10:00

Gut, ik zie niet zo gauw iemand van rondom het Koninklijk Huis hier dit soort dingen zeggen of schrijven. Terwijl er ook genoeg op ons koloniaal bordje ligt. Begin maar eens met alle verwijzingen naar Jan Peterszoon Coen te verwijderen.

1 Reactie
Phil2
Phil29 jan. 2022 - 10:01

Pieterszoon

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 6:48

Natuurlijk kunnen standbeelden in latere tijden op basis van nieuwe inzichten worden verwijderd of vervangen. Daar is niets mis mee. Het zijn geen heiligdommen o.i.d., maar blijken van eer of zelfs verering. Dat zodoende de geschiedenis geweld zou worden aangedaan, is onzin. Eerder wordt erkend dat de werkelijke sociale geschiedenis vervalst is geweest. Dat kan zowel in de educatie als de openbare ruimte tot uiting worden gebracht.

6 Reacties
OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 6:50

Als er ooit een standbeeld van Rutte zou komen als langst regerende premier, zou ik er alles aan doen te helpen dat te verwijderen. :)

Rutger Groot
Rutger Groot9 jan. 2022 - 10:22

Het is stompzinnig om standbeelden weg te halen om zo een deel van de geschiedenis weg te poetsen. Je kunt geschiedenis niet wegpoetsen, wel duiden door het eerlijke verhaal te vertellen.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jan. 2022 - 12:48

@OlavM, Och een beeldje van Rutte om tomaten en rotte eieren tegen aan te gooien kan best wel een therapeutisch zijn. Aan de andere kant zal zo'n beeld ook wel een tefal laagje hebben en zal alle shit die je er tegenaan mikt er vanaf druipen... Zucht...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jan. 2022 - 12:50

@olav dan hoop ik dat die bij mij in de buurt komt - ik zal het met regelmaat bevuilen

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 jan. 2022 - 13:50

Rutger, er wordt niets weggepoetst. In tegendeel, er wordt juist meer onthuld over de werkelijke impact van onze daden in het verleden.

OlavM
OlavM10 jan. 2022 - 3:16

@ Rutger Groot: Het is geen geschiedenis "wegpoetsen" -dat kan sowieso niet-, maar erkenning van het feit dat met dit soort verering de werkelijke sociale geschiedenis is vervalst. Dat mag rechtgezet worden. Zoals bronzen generaal Lee in de VS ook letterlijk en figuurlijk van zijn voetstuk is gehaald.

OlavM
OlavM9 jan. 2022 - 6:30

Een stevige tante dus.

Douwe Simons
Douwe Simons9 jan. 2022 - 1:44

Laat die prinses dan zelf als voorbeeld van een onverdiende sokkel afflikkeren.

Thuru
Thuru8 jan. 2022 - 18:03

Ik ben het volstrekt oneens dat het Belgische volk herstelbetalingen moet ophoesten naar Congo. Als het perse moet haal het dan maar uit ontwikkelingshulp zonder deze pot te verhogen. Dat herstelbetaling dan uit eigen doos komt boeit volstrekt niet. Het is not done om extra lasten verzwaring voor het Belgische volk op te dringen, waar het volk echt niet op zit te wachten, dus dan maar niet. Voor iedereen die wel vind dat herstelbetalingen moet gedaan worden kan dit zelf overmaken naar Congo of een crowdfunding organiseren.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 23:38

Geen herstelbetalingen en de ontwikkelingshulp ook afschaffen. Dat zal die Afrikanen leren, toch Thuru.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 2:38

Je bent dan ook een niemand. Je eisen zijn ouderwets. Je bent een advocaat van het oude kolonialisme. Je houd je vast aan een oude manier van denken. Laten we nadenken over wat je precies vertegenwoordigt.

Oki Doki
Oki Doki8 jan. 2022 - 15:43

Ik ben het helemaal met de prinses eens. Als je tegen slavernij bent en tegen dwangarbeid en het verwerpelijk vindt wat er met de Congolezen is gebeurt dan kun je niet voor dit soort persoonsverheerlijking zijn van mensen die verantwoordelijk zijn voor al deze ellende. De persoonsverheerlijking van koning Leopold en zijn gelijken past niet meer in deze tijd.

5 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie8 jan. 2022 - 17:21

Persoonsverheerlijking is een functie die jij toekent aan het object. De keuze of het deze functie heeft is aan ons. Door het weg te halen, benadruk je feitelijk deze functie terwijl je veel beter het artefact een nieuwe functie te geven, namelijk die van een waarschuwing dat het makkelijk is om binnen je eigen tijdsgeest blind te zijn voor dit soort brutaliteiten. Achteraf is het makkelijk lullen, maar ook jij had 80 jaar geleden waarschijnlijk heel weinig problemen gehad met deze geschiedenis. Het is goed om dat in het achterhoofd te houden en zo'n standbeeld kan daar best wel nuttig voor zijn.

Satya
Satya8 jan. 2022 - 23:40

"maar ook jij had 80 jaar geleden waarschijnlijk heel weinig problemen gehad met deze geschiedenis." Er was tijjdens het leven van Leopold genoeg protest tegen de mensenrechtenschendingen onder zijn bewind.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 2:41

Persoonsverdediging is een zieke manier om kolonialisme te verdedigen. Uiteindelijk is het fascime om kolonialisme en haar symbolen te verdedigen. Je kunt de fascisten makkelijk herkennen.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jan. 2022 - 12:50

@Satya, Dat klopt, maar dat was een dusdanige minderheid dat het weinig tot niets aan standbeeldjes of nationaal geschiedenis onderwijs kon doen. Onder een fout bewind kan je altijd wel verstandige tegenstanders vinden.

Satya
Satya9 jan. 2022 - 18:43

"Onder een fout bewind kan je altijd wel verstandige tegenstanders vinden." Klopt. In dit geval was er best veel verontwaardiging uit de brede samenleving.

EUpiet
EUpiet8 jan. 2022 - 14:58

Helemaal mee eens. We gaan het straatbeeld ook niet vervuilen met standbeelden van Stalin en die andere heer. (even Godwin voorkomen) Leopold heeft waanzinnige misdaden gepleegd in Belgisch Congo. Ja onze Oranje familie heeft ook goed verdient aan de slavenhandel en heeft kolonialisme ook altijd zeer profijtelijk gevonden maar dat staat in geen verhouding tot welke gruwelijkheden er in Belgisch Congo hebben plaatsgevonden. Dat was genocide.

Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 14:36

“De woede jegens de standbeelden is begrijpelijk. Waarom zouden mensen van kleur autoriteiten vertrouwen die monumenten voor kolonisten en slavenhandelaren in ere hebben gehouden? “ Niet zo’n sterke redenatie. 1. Waarom zouden mensen van kleur meer moeite hebben met de misdaden van Leopold dan mensen ‘zonder kleur’? 2. Je kunt afstand nemen van zijn daden en leren van wat er misging in de geschoedenis zonder beelden te verwijderen. 3. Als je deze redenatie consequent doorvoert dan hadden we nu ook geen colloseum, piramides en alle beelden van keizers uit het oude Rome gehad. Arc des triomphes etc ook allemaal afbreken? Als je alles afbreekt wat is opgericht voor of namens mensen die daden hebben gepleegd die we nu afkeuren dan blijft er weinig over.

15 Reacties
Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 16:23

Och Jozias toch. Hoe gênant kan het worden.

Rs75
Rs758 jan. 2022 - 17:07

Goed punt Jozias

stokely_i
stokely_i8 jan. 2022 - 18:19

@jozias 1waar waren zij al die jaren dan? 2 je wilt tegelijkertijd leren hoe fout hij was en de beelden die hem verheerlijken laten staan? C'mon son 3 Al die gebouwen zijn zeker fout gebouwd. Maar ze verheerlijken het niet.( Plus je weet wel. Er is nogal een verschil tussen 2000 en 120 jaar)

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 0:03

@Stokely Tav punt 1: Leg eens uit dan? Waarom zou iemand die in Belgie woont, in 1980 is geboren en bijvoorbeeld van Marokkaanse of Turkse afkomst is aanstoot moeten nemen van zo'n standbeeld en iemand die ook in 1980 in Belgie is geboren maar een blanke huidskleur heeft niet. Beide zijn inwoner van Belgie en beiden hebben niets maar dan ook niets te maken met de misdaden die namens Leopold II in Congo zijn uitgevoerd. Ik kan me deels nog voorstellen dat het vervelend is voor iemand van Congolese afkomst. Waarom de huidskleur betrekken? Of is er sprake van een erfzonde en erfbaar leed waardoor een blanke belg automatisch mede dader is en een belg met een andere huidskleur automatisch slachtoffer. Vrijwel alle opbrengsten zijn na zijn dood overgegaan naar de `Belgische staat dus iedereen die nu in Belgie woont profiteert daar, ongeacht de huidskleur, van. Overigens had Leopold II ook vergevorderde plannen om Nederland aan te vallen maar je denkt toch niet dat ik me als Nederlander ook maar 1 seconde druk maak over een standbeeld van die man in Belgie wat daar 100 jaar geleden is neergezet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Plannen_van_Leopold_II_voor_een_aanval_op_Nederland Tav punt 2. Je denkt niet dat de Arc des Triomphe bedoeld is om de overwinning van Napoleon bij Austerlitz te verheerlijken? Is dat ook pijnlijk voor al die russen en Oostenrijkers die vandaag de dag Parijs bezoeken en nabestaande zijn van de tienduizenden die daar het leven hebben verloren? Tav punt 3. Er is zeker verschil tussen 120 en 2000 jaar. Maar wat is de grens wanneer is het niet erg meer? En al die 'foute' gebouwen en standbeelden die er nu 2000 jaar staan die hebben er op enig moment 120 jaar gestaan en het feit dat ze er nu gelukkig nog steeds staan is omdat ze niet zijn weggehaald met beeldenstormen. Vanuit het perspectief van de geschiedenis zijn beeldenstormen nooit een goed idee.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 2:42

1. Waarom zouden mensen van kleur meer moeite hebben met de misdaden van Leopold dan mensen ‘zonder kleur’? for real?

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 2:43

@rs75: Hoezo? Hoe kun je zo'n drogredenatie valideren?

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 11:49

@watcher Ja leg eens uit. Waarom heeft je huidskleur te maken met het feit of je historische misdaden wel of niet afkeurt?

Norsemen
Norsemen10 jan. 2022 - 8:55

@Jozias Iedereen keurt de gaskamers van Auschwitz af, toch komt een bezoek aan Auschwitz gemiddeld voor een Joods iemand van 20 wat harder aan dan voor een niet-Joods iemand van 20.

erikbos
erikbos10 jan. 2022 - 12:51

@Norsemen En zal een niet joods iemand het dan minder sterk afkeuren? Het gaat hierom of je het afkeurt niet om de emotionele impact. Kortom Jozias heeft een terecht punt dat je opvatting over dergelijke misdaden niet wordt bepaald door je huidskleur maar door je morele opvattingen. De stelling dat zoiets wel door je huidskleur wordt bepaald is namelijk behoorlijk racistisch.

Norsemen
Norsemen10 jan. 2022 - 14:14

@erikbos Het gaat erom dat een beeld van een dader in de openbare ruimte veel confronterender is voor een slachtoffer dan voor een toevallige passant. Er is vrijwel geen normaal mens die in een maatschappij wil leven waar met dit soort zaken geen rekening wordt gehouden. De letterlijke stelling van Jozias was "Waarom zouden mensen van kleur meer moeite hebben met de misdaden van Leopold dan mensen ‘zonder kleur’?. Dus doe aub niet zo verschrikkelijk onnozel met je 'afkeuren'.

Jozias2
Jozias210 jan. 2022 - 21:01

@norseman Wie is precies ‘slachtoffer’, de mensen met Congolese afkomst die nu in België wonen zijn vrijwel allemaal naar België gekomen vanaf 1990 dus lang na de Congolese onafhankelijkheid en vanwege de politieke instabiliteit en het plunderen door Congolese soldaten. Wellicht zou je nog kunnen beredeneren dat deze mensen een indirect slachtoffer zijn door het leed wat hun voorouders is aangedaan. Maar dat staat niet in het artikel. En dat is het punt. Daar staat niet mensen van Congoleze afkomst maar ‘mensen van kleur’. Dat zijn grotendeels mensen die niet van congoleze afkomst zijn maar bijvoorbeeld van Marrokkaanse of Turkse afkomst. Waarom zouden deze mensen van kleur anders tegenover het standbeeld van leopold ii staan dan een blanke Belg?

Norsemen
Norsemen11 jan. 2022 - 9:38

@Jozias "Waarom zouden deze mensen van kleur anders tegenover het standbeeld van leopold ii staan dan een blanke Belg?" Dat je dit serieus vraagt. Dus nogmaals. Och Jozias toch. Hoe gênant kan het worden.

Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 13:07

@norseman Ik heb het nu meerdere keren uitgelegd. Waarom zou het volgens jou dan voor een Belg van Marokkaanse afkomst erger zijn dan voor een andere Belg?

Norsemen
Norsemen11 jan. 2022 - 16:31

Het geeft niet Jozias.

Jozias2
Jozias212 jan. 2022 - 13:10

@norseman Nog steeds geen argumenten voor je discriminerende stelling?

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 14:07

Natuurlijk moeten dit soort beelden weg uit de openbare ruimte. Een beeld van een persoon in de openbare ruimte is namelijk ter ere van.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 jan. 2022 - 13:51

Het is wel grappig dat iemand van het Belgische koningshuis het heeft over herstelbetalingen. De ergste misdaden in Congo werden gepleegd toen Congo niet Belgisch maar persoonlijk bezit was van Leopold en dus het koningshuis van België. Een betere wereld begint bij jezelf dus wellicht is er een rol voor Esmeralda de Réthy. Los daarvan ben ik nooit zo een fan van het herschrijven van de geschiedenis vanuit een ideologische bril.

3 Reacties
watcher3
watcher38 jan. 2022 - 14:05

Hoe kom je erbij dat de geschiedenis wordt herschreven? De geschiedenis wordt juist recht gedaan. Het zijn meestal witte mensen die met deze dingen problemen hebben omdat het hun herinnert aan het stuitende racisme waar mensen van kleur het slachtoffer van zijn (geweest).

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 jan. 2022 - 15:04

Los daarvan ben ik nooit zo een fan van het herschrijven van de geschiedenis vanuit een ideologische bril.' Aldus RdZ. Geschiedenis wordt continue herschreven, het is wetenschap immers. Die geschiedenis herschrijf je, in een ontwikkeld en democratisch land, omdat steeds weer nieuwe feiten na onderzoek zich aandienen. Dienen die zich aan na dat objectieve onderzoek, dan wissel je die in voor achterhaalde uitkomsten. Iets anders is, en dat zul je wel bedoelen, dat al te vaak geschiedenis werd en wordt opgediend zoals het voor een regime het beste uitkomt. Voorbeelden te over, ook dicht bij huis. Het is, bijvoorbeeld, altijd riskant om straten en andere infrastructuur te noemen naar een persoon. Dat benoemen is dan een eerbetoon aan een persoon, waarvan je op dat moment waarschijnlijk niet weet of die 'van alle smetten vrij' is. Zo ook met het oprichten van standbeelden van personages. Beelden van afgoden zijn door de hele geschiedenis heen al gebruikt om bepaalde denkbeelden te propageren. In onze tijd zijn het met name beelden en namen die doen herinneren aan voor bepaalde groepen schrijnende tijden. Door die te verwijderen of hernoemen doe je niets af aan de geschiedenis, die blijft wel genoteerd staan, maar neem je de zichtbare pijn, getoond als trots, weg.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 16:08

“ Een betere wereld begint bij jezelf dus wellicht is er een rol voor Esmeralda de Réthy.” Die rol neemt ze dus. Heb je het verhaal wel gelezen?

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 13:44

De woede jegens de standbeelden is begrijpelijk. Waarom zouden mensen van kleur autoriteiten vertrouwen die monumenten voor kolonisten en slavenhandelaren in ere hebben gehouden? Het zijn misschien symbolen, maar ze zijn niet triviaal. Hun voortdurende aanwezigheid is een pijnlijke herinnering aan een historisch trauma. mooi gezegt! Dat is [pr4ecies de kern waar het om gaat. Hieronder beginnen menen nu te vragen op basis van welke authoriteit haar mening van belang is. Die menen moeten zich maar eens afvragen waarom hun mening relevant zou zijn voor antiracisten. Ze zijn duidelijk een onderdeel van het probleem dat bestreden moet worden.

2 Reacties
Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 14:31

@watcher, Je betoog is mooi in lijn met dat van George Bush toen hij Irak en Afghanistan binnenviel. If you’re not with us, you are against us.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 2:45

Jozias: verklaar u nader!

itsme3
itsme38 jan. 2022 - 13:11

Wat maakt haar mening relevanter dan die van ieder ander? Zij heeft geen relevante positie binnen het koningshuisnoch gehad. haar moeder is nooit koningin geweest en haar vader was al geen koning meer toen ze geboren werd. Was maakt überhaupt de mening van iemand van een koningshuis relevant?

2 Reacties
michellekepen
michellekepen8 jan. 2022 - 13:33

itsme, Twee vraagtekens. Antwoord: omdat zij een 'welgevallige' mening uit. Een 'gewenste' mening heeft. Denk niet dat er hier ook maar iemand is, die ooit eerder van deze vrouw gehoord had! En meningen van koninklijke huizen worden sowieso niet op prijs gesteld. Tenzij....

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 16:12

Verandering begint van binnenuit itsme. Daarom is zij relevant. Ik vind de reactie van jou, maar nog meer van michel, echt onbegrijpelijk. Het lijkt wel alsof jullie echt geen enkel benul hebben.

plainview
plainview8 jan. 2022 - 12:56

Waarom begint de prinses niet bij haar zelf en neemt ze afstand van al haar rechten en middelen die ze via leopold heeft ontvangen.

lmgikke
lmgikke8 jan. 2022 - 12:52

Dit is geen beeldenstorm. Dit is geen boekverbranding. Het is een oproep om te stoppen met het eren van Leopold II middels standbeelden en straatnamen. Het is een oproep om het echte verhaal te onderwijzen omtrent Leopold II en de koloniale geschiedenis.

20 Reacties
lmgikke
lmgikke8 jan. 2022 - 12:52

Dit was een reactie op Griezel

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 13:30

Door hem uit te wissen?

Winterdepressie
Winterdepressie8 jan. 2022 - 14:04

Nou, een beetje beeldenstorm is het natuurlijk wel. Een standbeeld is een artefact uit een periode met een bepaalde zeitgeist die ook relevant is in het totaal plaatje. Je kan niet zomaar doen alsof iedereen per definitie in de 19de en 20ste eeuw gruwelde van de daden van Leopold II en er net zo over dachten als wij nu. Er is een behoorlijk lange periode geweest waar men het prima vond, er trots op was of gewoon niet beter wist. Daar is dat standbeeld een resultaat van. Een functie van een tijdsgeest die we beter ook maar niet kunnen vergeten, want hoe groot een loeder Leopold II ook was, hij deed het niet alleen! Het standbeeld maakt simpelweg deel uit van een bredere context die mogelijk ongemakkelijk is omdat deze de vraag oproept, wat hij jij gedaan/gevonden wanneer je niet in 2022 maar in 1922 zou leven? Je kan niet de facto er vanuit gaan dat je dan hetzelfde ertegenaan zou hebben gekeken en dat standbeeld is daar een goeie herinnering aan.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 14:06

Door de vererende beelden te verwijderen ja. Is het zo moeilijk te begrijpen?

ton14024
ton140248 jan. 2022 - 15:30

G, voor analfabeten en ander wappies dan toch????

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 16:22

@Griezel Waarom is een beeld van de dader uit de openbare ruimte halen de geschiedenis wissen? Je zet toch ook geen beeld van Hitler op de Kurfürstendamm om de herinnering aan WOII levend te houden.

Winterdepressie
Winterdepressie8 jan. 2022 - 17:16

@Norseman, Hela! Een historische vergelijking tussen Hitler en Leopold II terwijl deze natuurlijk buitenproportioneel is! Was ik een Belg geweest, dan zou ik zeer gekrent zijn en juridische stappen willen ondernemen. Maar all genocide op een stokje, Beelden van Stalin bestaan ook nog gewoon. Mocht er een beeld van Hitler het einde van WOII overleeft hebben, dan is hetzelfde argument geldig. Het is een artefact uit zijn zeitgeist en de betekenis die je aan geeft is aan ons.

Satya
Satya8 jan. 2022 - 19:48

"Door de vererende beelden te verwijderen ja. Is het zo moeilijk te begrijpen?" Ja. Wat helpt het? Zorg gewoon dat er goede begeleidende teksten bij staan, goed onderwijs over hoe wreed hij was. De geschiedenis hoeft niet uitgewist.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 20:30

@Winterdepressie Ik vergelijk Leopold niet met Hitler. Hoe kom je daar bij? En er staan inderdaad nog beelden van Stalin op plekken waar hij nog geëerd wordt.

Winterdepressie
Winterdepressie8 jan. 2022 - 21:50

@Norsemen, Natuurlijk deed je dat wel. Je argumenteert dat Leopold II weg moet omdat we hedendaags ook geen standbeeld van Hitler zouden accepteren. Daarmee trek je op z'n minst een parallel. Er moet dus een overeenkomst zijn tussen beide historische figuren die als uitkomst hebben dat we hiervan geen standbeelden zouden moeten willen anders heeft je opmerking totaal geen nut. Je brengt verder ook geen nuance in je vergelijking, dus het is maar gissen welke context en attributen je daadwerkelijk bedoelt. Natuurlijk is het aannemelijk dat je het niet over gezichtsbeharing hebt, in welk geval Leopold natuurlijk zou "winnen", maar waarschijnlijk over de misdaden tegen de menselijkheid die beide figuren op hun geweten hebben. Gezien de schaal waarin beide "heren" zich misdragen hebben, kan ik mij goed voorstellen dat enerzijds slachtoffers van WOII deze vergelijking als bagatelliserend zullen ervaren en recent precedent zou ze daarin een punt geven of ik kan me ook voorstellen dat veel Belgen hun historie graag niet op het zelfde niveau worden gezet als NAZI Duitsland en die zouden ook een punt hebben.

Satya
Satya8 jan. 2022 - 23:44

De meeste beelden van Stalin zijn weggehaald. Vergelijking is slecht. De misdaden van Leopold bagateliseren. Hoe dan?

lmgikke
lmgikke9 jan. 2022 - 11:20

"Zorg gewoon dat er goede begeleidende teksten bij staan, goed onderwijs over hoe wreed hij was. De geschiedenis hoeft niet uitgewist." Niemand heeft het over uitwissen van de geschiedenis. Men heeft het over het correct vertellen van de geschiedenis. En dat doe je niet door een triomfantelijk vererend standbeeld in het straatbeeld te laten bestaan. Ik begrijp dat jullie graag de geschiedenis in het straatbeeld wilt laten bestaan, levend houden. Dan moet er geen enkel bezwaar zijn om die standbeelden te verwijderen en nieuwe standbeelden/monumenten op te richten ter nagedachtenis van de slachtoffers. Opdat ze nooit vergeten zullen worden.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jan. 2022 - 12:59

@Satya, De vergelijking met beelden van Stalin en Leopold II is juist extra relevant, vooral omdat momenteel Stalin in sommige delen van Rusland en de Oekraïne een mythische status heeft gekregen. Een beter voorbeeld hoe maatschappijen monsters kunnen vereren is er niet en ik denk dat dat de waardevolle les moet zijn in deze. Het ondersteunen van wrede regimes en het goedpraten van hun daden is niet iets dat een standbeeld doet, het is iets dan een maatschappij doet. Daar kan je dan een lading symboliek over uitstrooien of een vracht symboliek bij wegnemen om het te bestrijden, maar uiteindelijk is het enige dat iets kan uithalen hiertegen fatsoenlijke geschiedenis educatie.

Norsemen
Norsemen9 jan. 2022 - 14:09

@Winterdepressie “ Je brengt verder ook geen nuance in je vergelijking, dus het is maar gissen welke context en attributen je daadwerkelijk bedoelt.” Ik vond het vrij duidelijk. Hitler staat tot WOII zoals Leopold staat tot de Belgisch-Congo geschiedenis. Om die geschiedenis levend te houden zet je geen beeld van de dader neer. En als er in de openbare ruimte een beeld van zo’n persoon staat die er is neergezet in een tijd dat men er anders tegenaan keek zou men dat beeld uit de openbare ruimte weg moeten halen en in een museum moeten zetten.

Norsemen
Norsemen9 jan. 2022 - 14:27

@Winterdepressie Je lijkt niet te beseffen dat wat er destijds in Belgisch Congo is gebeurd in de top tien staat van ergste wandaden ooit in de geschiedenis. Wat ik eigenlijk constant merk hier bij discussies over Afrika of slavernij is dat veel mensen die geschiedenis gewoon niet zo erg vinden.

watcher3
watcher39 jan. 2022 - 17:40

Satya: "De geschiedenis hoeft niet uitgewist." Hoe kom je erbij dat je de geschiedenis uit kunt wissen? Dat is een beetje een drogredenatie. Dit soort vereerende beelden zijn ordinaire verheerlijkingen van het kolonialisme. Een duidelijke uitleg erbij over wat voor een smerige schoft hij was zou ik overigens ook goed vinden.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jan. 2022 - 18:10

@Norsemen, Maar niet nummer 1, dus de vergelijking is per definitie een bagatellisering. Zo werkt het tegenwoordig.

Satya
Satya9 jan. 2022 - 18:41

"Men heeft het over het correct vertellen van de geschiedenis. En dat doe je niet door een triomfantelijk vererend standbeeld in het straatbeeld te laten bestaan." Dat deze mensen op een voetstuk stonden is onderdeel van die geschiedenis. Je hebt gelijk als je zegt dat er wel een gedenking van de slachtoffers mag komen.

Satya
Satya9 jan. 2022 - 18:47

"De vergelijking met beelden van Stalin en Leopold II is juist extra relevant, vooral omdat momenteel Stalin in sommige delen van Rusland en de Oekraïne een mythische status heeft gekregen." Ik vind het zulke tegengestelde figuren, met een heel andere geschiedenis. Stalin verering moet je niet willen, zeker niet. Krijg je in tijden van polarisatie.

Winterdepressie
Winterdepressie10 jan. 2022 - 1:24

@Satya, Het zijn inderdaad volstrekt verschillende figuren en tegelijkertijd figuren met veel overeenkomsten. Dat is een beetje het basic principe achter historische analogieën en juxtaposities. Simpelweg omdat ze niet op alle metrieken en attributen gelijkwaardig zijn betekend niet dat ze niet waardevol zijn als je ze tegen elkaar af zet. Het is het kern principe van historische synthese.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 12:28

Ja die man was een grote schurk. Daarom moet je vooral hem niet uitwissen - we moeten de geschiedenis niet veranderen opdat ie prettiger oogt . Beeldenstormen en boekverbranden - slecht idee

4 Reacties
Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 13:56

“ Beeldenstormen en boekverbranden – slecht idee” Eens. Gelukkig maar dan dat dit verhaal van die Belgische prinses helemaal niets met een beeldenstorm of boekverbranding te maken heeft.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 14:07

Hou toch op met die onzin over beeldenstormen en boekverbranding.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 jan. 2022 - 12:55

Nee, beeldenstormen en boekverbranden Wist u dat ze tegenwoordig ook Harrie Potter verbranden omdat ze denken dat Rowling transfoob is . En dat ze bijvoorbeeld het racistisch taalgebruik uit Huckleberry Finn hebben gehaald wegens dat racistisch taalgebruik Boekverbranders en Beeldenstormers Wis de geschiedenis maar uit

Norsemen
Norsemen9 jan. 2022 - 15:26

Griezel heeft het bizarre idee dat een beeld weghalen ook automatisch betekent dat een beeld wordt vernietigd. De optie om een beeld dat in de openbare ruimte staat te verplaatsen naar een museum bestaat bij hem niet.

Satya
Satya8 jan. 2022 - 12:25

In de maatschappij voor de uitbuiting van Congo waren de Nederlandse rijken ook vertegenwoordigd, waar het hele land van meeprofiteerde, ze brachten werkgelegenheid. De onderneming was wel een financieel mislukking. Wat niets afdoet aan de gruwelijke daden. Een zeer interessante geschiedenis waarbij het bestuur veelal werd overgedragen aan zeer beruchte slavenjagers. Erg wreed man deze Leopold die zijn eigen dochters verwaarloosde door niet bij de opvoeding betrokken te zijn. Daarnaast had hij een voorkeur voor jonge meisjes.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2022 - 19:53

Onterfde hij die meiden ook niet?