Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische premier De Croo wijst pochende Boris Johnson erop dat vaccin Europees is

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
croo_bojo
De Britten zijn als eerste Westers land gestart met vaccineren tegen het coronavirus en dat leidt aan de overzijde van de Noordzee tot veel nationalistisch getamboereer. Eerder beweerden kopstukken van de regerende Conservatieven schaamteloos dat er alleen dankzij de Brexit snel over kon worden gegaan tot vaccineren. Al snel werden die terechtgewezen , met Brexit heeft de beschikbaarheid van het virus weinig te maken. Sterker nog, de Britten hadden het vaccin snel tot hun beschikking omdat de Europese regelgeving werd gevolgd. Bovendien wordt het vaccin gefabriceerd binnen de Europese Unie, in België om precies te zijn, en is het medicijn ontwikkeld door het Duitse BioNTech.
Boris Johnson twitterde vanochtend “we zullen het virus samen verslaan” maar leek daarmee niet op zijn Europese partners te doelen, die hij ook onvermeld liet.
De Belgische premier Alexander De Croo van de liberale partij Open Vld vulde de informatie daarom subtiel aan: “Made in Europe.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2020 - 19:21

Het is geen wedstrijd!

Sam V
Sam V9 dec. 2020 - 14:35

De Belgische premier ziet het verschil tussen Europa en de E.U. niet meer. Om te helpen : Europa is inclusief Groot-Brittannië. De E.U. bijna zonder. Daarnaast is het wel een rare tekst om te zeggen: “Sterker nog, de Britten hadden het vaccin snel tot hun beschikking omdat de Europese regelgeving werd gevolgd.” Nee, ze hebben gebruik gemaakt van een clausule om te doen wat ze zouden doen zonder de E.U. Dus ondanks de E.U. is het toch gelukt (waarschijnlijk door een clausule die de Engelsen zelf bedongen hadden).

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 dec. 2020 - 11:28

De Croo kan maar beter op zijn eigen toko letten. Zijn land is een mini EU, meerdere volkeren in één land met een geldstroom naar het zuiden (Die transferunie die men in de EU aan het optuigen is). Al eerder had het land het record formeren op haar naam gezet en deze regering is ook een moetertje van partijen die alleen in een kabinet zitten omdat er geen alternatief is zonder grondige hervorming. Er is dus geen gemeenschappelijke visie en dus past men op de winkel. Over vier jaar zijn de verschillen in België zeer waarschijnlijk nog groter. De Belgische mini EU, gaat ook zijn brexit krijgen. Inmiddels is gebleken dat braaf EU-burgertje zijn, Nederland veel geld gaat kosten. Want wie gaat dat corona fonds (de naam is misleidend, laten we het transferunie noemen want dat is het) betalen? Ja, de Nederlandse burger en zeker de arme.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber9 dec. 2020 - 13:03

Want wie gaat dat corona fonds (de naam is misleidend, laten we het transferunie noemen want dat is het) betalen? Ja, de Nederlandse burger en zeker de arme. Dat is de belastingbetaler. Net zo als de belastingbetaler alles betaalt. Dat is het enige inkomen wat de overheid heeft. Dat je het niet met alle uitgaven eens bent. Tsja..das ff pech hebben.

Sonic2
Sonic29 dec. 2020 - 11:09

Boris Johnson is een rechts radicaal en die pochen en bluffen graag. Zie Thierry hier. Zie die oranje idioot aan de andere kant van de Oceaan. En als we toch met een oceaan in de weer zijn dan kan Bolsonaro er ook aan toegevoegd worden. Engeland betaalt de prijs voor het kiezen van een zeer slecht leider. En natuurlijk de Brexit. Ook zo krankzinnig nationalistisch experiment. Alles wat dit soort volk aanraakt, verandert in een puinhoop.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa211 dec. 2020 - 8:06

Gelukkig hebben de links radikalen nog nooit een puinhoop gemaakt van hun land????

Kuifje3
Kuifje311 dec. 2020 - 14:34

@Sonic: wat een leugen weer. De socialisten betalen in Engeland de prijs van hun slechte en vooral onduidelijke opstelling in het Brexit-debat. Hun eigen achterban wilde er uit en dat werd door uw geliefde Corbijn tegengewerkt. U noemt Johnson rechts radicaal. Onzin en een leugen (opnieuw). De man is een politicus die iets anders doet dan u graag zou willen. Bij normale mensen heet dat democratie. Bij u niet. U bent dan ook geen democraat. Ps... ga maar weer los.

Markzelluf
Markzelluf9 dec. 2020 - 10:32

Kijk nu toch even wat een schandalige, nationalistische reactie van Johnson waarmee hij de EU te kakken wil zetten: Today the first vaccinations in the UK against COVID-19 begin. Thank you to our NHS, to all of the scientists who worked so hard to develop this vaccine, to all the volunteers - and to everyone who has been following the rules to protect others. We will beat this together. Hij zegt wel all scientist, maar 'brains' De Croo snapt natuurlijk precies dat die vermaledijde BoJo 'Britse' wetenschappers bedoelt. Fijn dat Alexander het even getwitterd heeft dat het Made in Europe is, een werelddeel waar het VK natuurlijk helemaal niet bijhoort. Met zulke vertegenwoordigers als De Croo komen wij er wel!

Ryan2
Ryan29 dec. 2020 - 10:09

Men heeft het hier trouwens regelmatig over De Britten. Dat klopt niet helemaal. Het zijn onderhand eigenlijk alleen de Engelsen, die BREXIT nog willen. Schotland wilde al niet, en Wales is ronduit door de Engelsen bedrogen. En als het zo doorgaat raken ze ook nog Noord Ierland kwijt. Dus toch maar alleen de Engelsen.

Albero
Albero9 dec. 2020 - 7:32

Fijn dat ze straks opgerot zijn

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa211 dec. 2020 - 8:08

Nu wij nog.

Jaap88
Jaap889 dec. 2020 - 5:51

Het vaccin is gemaakt door een Turkse immigrant die in Duitsland een uitermate succesvol bedrijf heeft opgericht vanaf de grond. In Turkije noemen ze het daarom ook een Turks vaccin. Het is dus gemaakt door een Turk, niet door een Duitser.

5 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie9 dec. 2020 - 9:16

Oorspronkelijk komen de Turkse volken uit centraal Azië en wel met name Siberië. Putin heeft daarom besloten dat dit vaccin eigenlijk Russisch is.

Sam V
Sam V9 dec. 2020 - 11:07

@ Wappie Kappie Toen de voorouders van Turken naar het huidige Turkije gingen was er nog geen sprake van een Rusland en al zeker niet één inclusief centraal Azië. Sterker nog het waren de Mongolen en andere volkeren uit die gebieden die toen de macht hadden in alles ten oosten van Europa. Laten we het een Mongools vaccin noemen.

Jaap88
Jaap889 dec. 2020 - 16:35

Het is iemand met een Turkse nationaliteit (paspoort). Ik heb het niet over verre voorouders. Maar het is natuurlijk voor sommigen erg pijnlijk om te horen dat we door een gastarbeider gered worden. We zien ze liever als schoonmaker of supermarkthouder in plaats van iemand die meer succes dan onszelf heeft in het leven.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa29 dec. 2020 - 17:59

Hoi Jaap. Jij vindt Citroën een Nederlandse auto?

Sam V
Sam V9 dec. 2020 - 18:59

@ Jaap88 Nee, maar ik doe niet aan ‘racism of low expectations’. Ik verwacht van mensen als ze hier komen, dat ze volwaardig mee doen aan de maatschappij en dat ze dit ook kunnen, net als dat anderen bij andere farmaceutische bedrijven dat doen. Maar waarom wilt u het zo nodig benoemen? Het bedrijf is namelijk wel Duits. Meer staat er niet.

Fredje3
Fredje39 dec. 2020 - 4:29

Heerlijk dat vijand denken. Het maakt niet uit waar het vaccin gemaakt wordt, de EU is geen vijand van GB, maar een belangrijke handelspartner. Waarom er in de EU nog geen vaccin wordt uitgerold is door politiek gesteggel, controle op controle en dan moet er EU breed weer besloten gaan worden of dit wel kan, bla bla bla.... Door de Brexit heeft GB daar geen last van en kon dit allemaal veel sneller. Of dit een goed punt is, dat zal de toekomst ons laten zien, maar de snelheid is zeker wel te danken aan de Brexit.

2 Reacties
Karingin
Karingin9 dec. 2020 - 8:16

Het zijn de Britten die de EU als vijand zien, niet andersom. Dat zij nu al kunnen beginnen is eerder per ongeluk, BoJo c.s. blinken bepaald niet uit in competentie. Vraag 't de Britten zelf maar

Harba Lorifa2
Harba Lorifa29 dec. 2020 - 18:05

Hoi Karingin, als ik jouw bijdraagjes hier zo lees, zie jij in de Britten weldegelijk de vijand. Alleen maar omdat zij hun eigen weg kiezen. Ik vind dat behoorlijk triest van je.

Ryan2
Ryan28 dec. 2020 - 21:47

Ach, de Engelsen zijn meesters in het verzwijgen van feiten voor hun eigen bevolking. Een halve waarheid, is in Europa een leugen, in Engeland noemen ze dat de waarheid. En zo ging het daar al jaren. Daarom kregen ze de bevolking ook zo gek om tegen Europa te stemmen. In Schotland wisten ze wel beter.

MaxMax2
MaxMax28 dec. 2020 - 20:31

Heerlijk die rancune uit Brussel, want wie haalt het nou in zijn hoofd om van de gravy train af te willen stappen?

1 Reactie
Karingin
Karingin9 dec. 2020 - 8:19

Het probleem is dat die Britten wel de gravy willen, maar niet aan tafel willen blijven zitten. Opstandige kleuters, die bij elk blijk van redelijkheid de puree in je smoel smijten

White Knight
White Knight8 dec. 2020 - 19:53

Interessant... dus de leden van EU hebben het vaccin niet, niet-leden van de EU krijgen datzelfde vaccin wel terwijl het in de EU is gemaakt. En dan pochen: "Made in Europe". Wat nergens op slaat, want het VK is nog steeds een onderdeel van Europa. Alleen niet van de EU. Maar dat onderscheid is voor veel pro-EU mensen wel vaker lastig.

2 Reacties
itsme3
itsme38 dec. 2020 - 21:18

De enige reden dat de Britten het eerder krijgen is dat er een controleslag is overgeslagen. Aan het aantal vaccins dat de Britten in eerste instantie krijgen is ook erg beperkt.

Asega
Asega9 dec. 2020 - 9:29

Weet u dat zeker. Het perfide Albion is een eiland voor de kust van Europa haha

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 18:57

Dat doet niets af aan het feit dat de Britten de eerste zijn in Europa *) die met vaccineren begonnen zijn. Daarmee zijn ze iedereen voor, dat is op zich een prestaties van formaat. Hulde aan de Britten! *) m.u.v. Rusland?!

3 Reacties
OlavM
OlavM8 dec. 2020 - 21:50

@ GoudenBergen: Dat is veeleer een toevallige samenloop van omstandigheden dan "een prestatie van formaat".

JohnVKR
JohnVKR8 dec. 2020 - 22:49

Ze krijgen voorlopig de beschikking over 800.000 vaccins, daarmee kunnen ze 400.000 mensen vaccineren, dat is slechts 6% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. De vaccins moeten waarschijnlijk met militaire vliegtuigen worden ingevlogen omdat transport via de kanaaltunnel of over zee tot teveel oponthoud zal leiden als gevolg van de Brexit. Overigens is China al veel eerder begonnen met vaccineren en ook in andere niet-Europese landen wordt het Chinese vaccin al toegepast. Of dat vaccin beter of slechter is dan de Europese/Amerikaanse vaccins weten we verder niet, en zullen we voorlopig ook niet te weten komen. Pas op de langere termijn zal blijken welk vaccin het beste is. Want ook de 95% effectiviteit die Pfizer en Moderna claimen is nog slechts een momentopname. Op de korte termijn is dit misschien juist, maar of dit percentage op de langere termijn ook geldt is op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Dat de Britten eerder dan de 27 resterende EU-landen vaccineren is enkel politiek besluit, waarmee ze de 'voordelen' van Brexit willen benadrukken. Maar welk land over een half jaar of een jaar het verst is? Daarover valt momenteel nog geen zinnig woord te zeggen.

NoahAmber
NoahAmber9 dec. 2020 - 13:07

@JohnVKR 8 december 2020 at 23:49 Ze krijgen voorlopig de beschikking over 800.000 vaccins, daarmee kunnen ze 400.000 mensen vaccineren, dat is slechts 6% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Wist niet dan het VK zo'n dunbevolkt land was.

PVDB2
PVDB28 dec. 2020 - 18:00

Goede reactie. Zoals ook de paspoorten op het continent gemaakt werd in de EU. En zal niet de laatste keer zijn.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 20:27

De Britten zijn als eerste (!) Westers land begonnen met vaccineren. In het land der Belgen beginnen ze pas op 5 januari. De situatie bij onze Zuiderburen is dramatisch. Er zijn in totaal meer dan 17.000 corona doden, het aantal ziekenhuisopnamen bedraagt 3.276 waarvan 723 op de IC. En dat op een bevolking die 1/3 kleiner is dan de onze. De heer De Croo past dus wel enige bescheidenheid.

Karingin
Karingin9 dec. 2020 - 8:23

Niet meer bescheidenheid dan clown BoJo, incompetenter dan dat worden ze alleen aan de overkant van de oceaan gemaakt

NoahAmber
NoahAmber9 dec. 2020 - 13:09

@GoudenBergen 8 december 2020 at 21:27 De heer De Croo past dus wel enige bescheidenheid. Hoezo moet hij zich bescheiden opstellen. Het is toch in de EU gemaakt. Dat zegt hij, niet meer en niet minder.