Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische premier bekritiseert Nederlands dividend-cadeau multinationals

  •  
03-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
charles michel
In een speech over de toekomst van de Europese Unie heeft de Belgische premier Charles Michel van de rechtse partij MR donderdagochtend uitgehaald naar belastingvoordelen voor multinationals. Hij noemde Nederland niet specifiek maar zijn woorden zijn een-op-een toepasbaar op het fiscale cadeau van 1,4 miljard dat het kabinet Rutte III schenkt aan bedrijven als Shell en Unilever. In het Europees parlement werd zijn kritiek op luid applaus onthaald.
Volgens Michel staat Europa op dit moment op een “scharniermoment”, nu de brexitonderhandelingen volop lopen. Europa moet nu een toekomstmodel kiezen, klinkt het. “We moeten duidelijk bepalen wat we samen willen doen, hoe en met wie”, aldus Michel. Financiën zijn op dit moment een nationale bevoegdheid. “Maar onderlinge competitie in Europa is soms een rem op onze groei”, aldus de premier. Michel verwijst daarmee naar verschillende Europese landen die belastingvoordelen geven aan grote multinationals op voorwaarde dat ze hun Europees hoofdkantoor in dat land huisvesten. “Hoe leg ik uit aan mijn kruidenier dat hij meer belastingen betaalt dan een grote multinational met miljarden euro omzet op Europese grond?”, vraagt Michel zich af.
De omstreden afschaffing van de dividendbelasting wordt door de coalitie onder meer gerechtvaardigd met verwijzing naar de toezegging van Unilever het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam te verplaatsen.
De Nederlandse vertaling van zijn speech vind je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.