Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse onthulling brengt Belgische opsporingsdiensten verder in het nauw

  •  
25-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
ANP-43024191
De Belgische opsporingsdiensten komen steeds meer onder vuur te krijgen. Nu meldt de Griekse tv dat ze al in januari vorig jaar werden gewaarschuwd voor de plannen van de terroristen. Dat schrijft De Wereld Morgen :
"De Griekse tv-zender Skai pakte vrijdagavond uit met nieuws dat de Belgische autoriteiten opnieuw in verlegenheid brengt. In januari 2015 viel de Griekse politie binnen in twee appartementen in Athene die door Abdelhamid Abaaoud – het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs – werden gebruikt. Volgens Skai werden er toen computers en usb-sticks aangetroffen die plannen en tekeningen bevatten van de luchthaven van Zaventem."
Abaaoud werd na de aanslagen in Parijs gedood. Via DNA-onderzoek werd vastgesteld dat hij in de twee Griekse appartementen had verbleven. De Belgische autoriteiten wisten daardoor dat de terroristen Zaventem in het vizier hadden. Tot verbijstering van de Grieken lijkt met die informatie niets gedaan.
"Volgens Skai was de houding van de Belgische autoriteiten in januari al ‘problematisch’ toen het aankwam op de uitwisselingen van informatie."
Vrijdag 26 maart:
Het schuiladres van de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam was al in december vorig jaar bekend bij de politie van de Belgische stad Mechelen. Toch werd het rapport waarin deze informatie stond ‘on hold’ gezet.
De Gazet van Antwerpen schrijft dat het rapport waarin de informatie stond, op last van de korpschef niet naar het OM werd doorgestuurd.
In het rapport staat geschreven dat de politie al wist dat een neef van Abdeslam, Abid Aberkane die sterk geradicaliseerd was, verschillende keren contact had met de broers van Abdeslam. De neef woonde in de Vierwindenstraat 79 in Molenbeek.
Pas op 18 maart werd Abdelslam gearresteerd op dat adres. Zijn neef werd daarbij ook opgepakt en zit nog steeds vast. Vier dagen later werd de aanslag in Zaventem gepleegd.
In het politieverhoor zou Abdeslam hebben gezegd dat niet hij het brein achter de aanslag in Parijs was, maar Abdelhamid Abaaoud is. Die werd een week na de aanslagen in Parijs gedood bij een inval in zijn schuilplaats in de Parijse voorstad Saint-Denis.
Volgens De Standaard was het de bedoeling dat ook Abdeslam zichzelf zou opblazen in het Stade de France op 13 november. Dat hij dat niet deed, was volgens zijn eigen verhaal omdat hij geen ticket had. De andere terroristen, die ook geen kaartje hadden, hebben de bommen toen buiten het stadion af laten gaan. Abdeslam is gevlucht en verdween vervolgens vier maanden van de radar, tot hij op 18 maart werd opgepakt.
Volgens de televisiezender BFMTV zitten er meerdere ‘vertekeningen en gaten’ in de verklaringen die Abdeslam tijdens het verhoor heeft gedaan.
Arrestaties en nieuwe verdachte De politie in Frankrijk zegt donderdag een nieuwe terreuraanslag te hebben voorkomen in de buur van Parijs door nog een verdachte aan te houden. In Brussel werden donderdag zes mensen opgepakt. RTL Nieuws schrijft dat er inmiddels een nieuwe verdachte van de aanslagen is opgedoken. Het zou gaan om de 28-jarige Syriër Naïm Al Hamed. Het is nog niet duidelijk wat de rol van Al Hamed is geweest. Volgens het artikel is hij vuurwapengevaarlijk en wordt hij ook in Spanje gezocht.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.