Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische politie confisqueert smartphones van lockdown-overtreders

  •  
27-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Hands-coffee-smartphone-technology_(23698591814)

© cc-foto: Wikipedia

Belgen die hun smartphone gebruiken om herhaaldelijk af te spreken met vrienden of familie, lopen het risico om hun telefoon kwijt te raken. “Het is een algemeen beginsel in het strafrecht, dat we een voorwerp dat wordt gebruikt om een misdrijf te plegen, in beslag kunnen nemen”, verklaart procureur Vincent Macq tegenover RTL.
"“Bij een samenscholing kan de politie dus je smartphone in beslag nemen om te onderzoeken of die is gebruikt om met elkaar af te spreken. Als dat het geval is, riskeer je die zelfs definitief kwijt te spelen. Want voor de rechtbank kan de mobiele telefoon mogelijk verbeurdverklaard worden.”"
Sinds het begin van de lockdown in België heeft de politie voor 2,2 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Vanaf 4 mei versoepelt België de lockdownmaatregelen, en mogen bepaalde bedrijven weer open. Wie met het openbaar vervoer reist, moet verplicht een mondkapje dragen. Een week later gaan de winkels open, en op 18 mei volgen de scholen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

hannes59
hannes5929 apr. 2020 - 5:30

Tjee, de Stasi is er niks bij. Alle rechten worden je haast ontnomen in deze zgn. crisis. De eerste de beste griep golf vallen er meer doden onder ouderen. Wat doen we daar aan?

1 Reactie
MG1968
MG196829 apr. 2020 - 6:50

"Alle rechten worden je haast ontnomen in deze zgn. crisis." Je zult vast nu ook de onmacht kunnen invoelen van al die mensen die van straat zijn gehaald omdat ze op grond van een verkeerde inschatting van de werkelijkheid (en de daaruit voortvloeiende acties) een gevaar voor zich zelf en/of voor de samenleving vormden. Want ook die waren van het eigen gelijk overtuigd en laten alleen informatie toe die de eigen inschatting ondersteunen.

Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 17:43

Ik verbaas me over de titel van het artikel een aantal reacties. Ik heb het dan maar eens opgezocht. In België is het net als in Nederland; als er beslag wordt gelegd in het kader van de gerechtelijke procedure, dan krijg je wat in beslag is genomen gewoon terug, tenzij de rechter anders besluit. Er is dus geen sprake van "confisqueren". Dat kan de politie al helemaal niet doen, in dit geval, tenminste, als ik het goed lees. Wikipedia Belgisch recht: "Het beslag in strafzaken is een voorlopige dwangmaatregel waardoor de bevoegde overheid (conform de wetgeving) een zaak onttrekt aan het vrij beschikkingsrecht van de eigenaar of bezitter, met het oog op de waarheidsvinding, of om te dienen als overtuigings- of ontlastingsstuk, de bijzondere verbeurdverklaring of de teruggave. Het doel bestaat erin de voorwerpen die kaderen in het onderzoek naar een misdrijf, tijdelijk ter beschikking te stellen van het gerecht. De gerechtelijke inbeslagneming eindigt wanneer er een definitieve uitspraak is waarbij wordt overgegaan tot de verbeurdverklaring of de teruggave."

Leontrotsky
Leontrotsky28 apr. 2020 - 13:04

Dit is juist een zeer goede maatregel omdat het mensen wel tienmaal achter de oren laat krabben alvorens ze onverantwoordelijjk en levensgevaarlijk gedrag gaan vertonen.

Dehnus
Dehnus28 apr. 2020 - 8:59

Ambulances weigeren aan de grens, telefoons innemen om te kijken met wie je gebeld hebt, iedereen opsluiten? Hebben ze daar een lesje "Oost Duits met Erich Honecker" gehad ofzo?

Verver
Verver28 apr. 2020 - 7:04

De maatregelen gaan steeds verder en glijden af naar een totalitaire staat. Geen rechten meer, alleen plichten.

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky28 apr. 2020 - 13:02

Wat een onzin, al deze maatregelen zijn juist bedoeld om ongelovigen zoals u er een bent te beschermen tegen Corona. En ook om het onverantwoordelijke gedrag van ongelovigen (zoals u) te bestraffen om het gevaar wat deze ongelovigen vormen in te dammen.

Frits Jansen
Frits Jansen28 apr. 2020 - 5:54

Het zal wel effectief zijn, want velen zijn verslaafd aan hun smartphone (ikzelf niet uitgezonderd). Maar communicatiemiddelen confisqueren omdat daar verboden afspraken mee worden gemaakt lijkt mij juridisch toch een aanvechtbare maatregel.

3 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 6:35

Frits Dat kan wel; omdat het als bewijs dient - en dat is hier het geval -, kan iets in beslag worden genomen. Dan krijg je het 'ooit' wel terug.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 apr. 2020 - 10:23

@Frits, Dat u dit zegt stelt me gerust, het betekent dus dt het wel kan. U heeft al erg vaak laten weten niets van recht te begrijpen.

adriek
adriek28 apr. 2020 - 13:04

“Het is een algemeen beginsel in het strafrecht, dat we een voorwerp dat wordt gebruikt om een misdrijf te plegen, in beslag kunnen nemen” Een hamer is - voor een timmerman of klusser - een normaal voorwerp, maar van iemand die er (pre-corona) mee in een discotheek of bioscoop of op een voetbaltribune rondloopt wordt het ding waarschijnlijk afgenomen.

Thuiszitter
Thuiszitter27 apr. 2020 - 22:01

Dat zal ze leren .... ? Vreemde maatregel vind ik het . Men heeft toch zo weer een nieuw cq ander mobieltje in bezit. Juridisch goed aan te vechten schat ik zo in. Wat doen sommige landen toch debiel en laten zich door angst regeren. In Spanje 750.000 bekeuringen uitgeschreven , hoeveel miljoen zou dat zijn ? De 2 miljoen van de Belgen is er een schijntje bij .

6 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 6:36

Thuiszitter Het is geen maatregel. Het in beslag nemen dient om te kunnen bewijzen dat …...

Thuiszitter
Thuiszitter28 apr. 2020 - 9:30

Zandb een maatregel omschreven in het wetboek van strafvordering , inbeslagname .

Boreaal
Boreaal28 apr. 2020 - 12:54

Het is natuurlijk gewoon als straf bedoeld maar omdat men dat niet openlijk mag zeggen wordt deze flauwe smoes er bij verzonnen. Net zoals de politie hier graag met voorarrest mensen vast aanpakt buiten de rechter om. Ik ben benieuwd hoeveel telefoons uiteindelijk echt onderzocht gaan worden op afspreken tot bijeenkomst. Ik denk dat dat aantal erg dicht bij de 0 gaat liggen.

Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 13:00

Van de site van de politie De politie mag in beslagnemen, Om een strafbaar feit mee te bewijzen. Denk aan een mes waarmee iemand is neergestoken en waarop vingerafdrukken zitten. Om strafbare spullen van straat te halen. Denk aan vuurwerk, nagemaakte merkkleding, drugs of verboden wapens. Want iets wat verboden is, brengen we niet terug op straat. Om iets af te pakken dat met crimineel geld gekocht is. Denk bijvoorbeeld aan dure auto’s of horloges die gekocht zijn met geld dat verdiend is met drugshandel. De spullen die nodig zijn als bewijs in een rechtszaak worden opgeslagen bij Domeinen Roerende Zaken. Als u ze op kunt komen halen, krijgt u een brief van Domeinen.

Thuiszitter
Thuiszitter28 apr. 2020 - 15:09

Zandb- je hoeft mij niet uit te leggen wat inbeslagname betekent , ik heb zelf de blauwe pet op gehad. Daarom is het nog wel een maatregel.

Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 17:37

Tuiszitter Ik leg u ook niet wat in beslagname is, ik leg u uit, dat wanneer het als bewijs in beslag wordt genomen, zoals hier, dat je het weer terug krijgt. U doet net of het blijvend afgepakt wordt.

Robert Follon
Robert Follon27 apr. 2020 - 21:00

Zó wordt het natuurlijk nóóit wat met die corona-app...!

wegmetons
wegmetons27 apr. 2020 - 19:55

das kassa trouwens voor de staat, 2.2 miljoen euro aan boetes. Toch zowat 9000 mensen die een vervelende accept giro thuis gestuurd krijgen zullen we maar zeggen (boete daar is 250 euro). Wel een strakke oplossing trouwens om de telefoon af te pakken, dat doet toch wel zeer bij de jeugd zullen we maar zeggen. Ik snap overigens niet zo goed waarom men zo nodig met zijn allen naar een hangplek moet of een shisha lounge, zelfs voor een 18 jarige moet het toch ondertussen wel duidelijk zijn dat het nu niet het moment is voor feestjes maar om jezelf even niet op 1 te zetten? We zijn een samenleving, de eerste 5 letters zou ook voor 18 jarige genoeg moeten zeggen. Je leeft samen, je moet een beetje voor elkaar zorgen. Dus als er zo'n virus rond waart wat vooral voor oudere mensen extreem gevaarlijk is dan hou je dus even afstand als de experts dat zeggen. Dat zou je ook willen dat ouderen hadden gedaan als het virus vooral voor 18 jarigen schadelijk is...

4 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2020 - 6:38

wegmetons Waarschijnlijk wordt die telefoon tijdelijk afgepakt omdat die moet dienen als bewijsmiddel. Als de zaak afgerond is, krijg je hem terug. Tenminste, zo is het in Nederland.

MG1968
MG196828 apr. 2020 - 8:20

Dat van die telefoon afpakken, dat lijkt me niet de beste maatregel (wordt voor meer gebruikt dan afspreken en die zaken zouden ook wel eens 'essentieel' kunnen zijn), maar voor de rest kan ik het me niet heugen dat ik het zo met je eens ben! Ik had er ook geen problemen mee om mensen (mede)verantwoordelijk te stellen voor besmettingen in hun omgeving als deze mensen zich bewust onttrekken aan de maatregelen. Jammer genoeg alleen moreel en niet in rechte, want dat is praktisch gezien nu niet echt haalbaar. Alhoewel...

Dehnus
Dehnus28 apr. 2020 - 9:00

Vertaal vanuit het Reactionair Rechts:"JAAAAAH STERKE PAPPA HOUDT LEIDERSCHAP! Door mensen die ik niet moet aan te pakken!" Kijk uit kerel, dat zeiden ze ook in Oost Duitsland toen de klok vierkant werd.

MG1968
MG196828 apr. 2020 - 11:21

@Dehnus "Door mensen die ik niet moet" Mensen die het impliciete doodsvonnis wensen te voltrekken ten opzichte van mijn naasten -of een wiens naaste dan ook- omdat ze zo graag even met zijn allen tegelijk het heuvelland in moeten... Nee... Dehnus, met dat soort gedrag kom je niet weg door te verwijzen naar vierkante klokken. Ik ben het met je eens dat privacy en grondrechten belangrijk zijn, maar mensen zo overduidelijk spelen met het leven van een ander moeten tot die tijd maar entertaint worden met zijn allen in sporthal. Samen met elkaar en gesloten deuren. For the time beeing. Mogen ze de telefoon houden.