Joop

Belgische oplossingen en Nederland waar van alles mis is

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
atomium

© cc-foto: waldomiguez

Stiekem vraag ik me dan toch wel eens af of het sjoemelen der Belgen ook zijn positieve kanten heeft.
Op mijn negentiende kwam ik vanuit Belgisch Limburg, waar ik in de buurt van Tongeren opgroeide naar Nederland. Dat land had onder Belgische jongeren faam verworven vanwege de seksuele revolutie, provo, de anti-kernrakettendemonstraties, de 5 mei beweging, het liberale drugsbeleid en de antipsychiatrie. Nederland was voor ons het land van echte vrijheid, waar alles kon en mocht en waar iedereen welkom was.
Hoe anders was België; de staat die worstelde met zijn identiteit, de kloof tussen Vlamingen en Walen, het Vlaams nationalisme, het sjoemelen, het onderlinge geregel en het stiekeme.
Wat was ik blij dat ik dat achter me kon laten en kon gaan werken bij de gerenommeerde Rijks Psychiatrische Inrichting in Eindhoven op de boeiende TBS-afdeling. Hier gebeurde meer dan alleen het opsluiten en toedienen van medicatie aan patiënten, neen, we leerden de cliënten in therapeutische groepssessies om te gaan met hun onacceptabel gedrag en heftige emoties. Er was veel mogelijk, we leerden van en met elkaar en we waardeerden elkaar vanwege onze inzet en prestaties, zonder acht te slaan op titels of diploma’s. Ik klom hier op tot afdelingshoofd en voelde me als een vis in het water.
Hoe anders is alles nu, 40 jaar later. Nederland is nu het land waar iedereen iedereen de maat neemt, waar problemen worden uitvergroot en tot de bodem moeten worden uitgezocht, waar men niet rust voordat er koppen rollen. Groepen worden tegen elkaar uitgespeeld, vreemden zijn niet langer welkom en je mag niet meer laten zien wie je bent, niet op het terrein van huidskleur, van sekse, van afkomst of geloofsovertuiging. Voor de bühne moet allemaal übercorrect zijn, maar tegelijkertijd is er voor elke groep wel een politieke partij die zich wil onderscheiden, waardoor de polarisatie toeneemt. Het problematiseren heeft voorrang boven het gezamenlijk zoeken naar oplossingen of vinden van fatsoenlijke oplossingen. Elke groep weet beter hoe het moet en de mensen laten zich niet meer adviseren of leiden. Dat is mede het resultaat van 10 jaar Rutte, neoliberale versplintering en besturen op basis van opiniepeilingen. Het heeft groepen tegen elkaar opgezet, terwijl het echte probleem, dat van de toegenomen tegenstelling tussen een rijke en machtige elite en de grote groep misdeelden en miskenden handig onder tafel wordt geschoven.
Stiekem vraag ik me dan toch wel eens af of het sjoemelen der Belgen ook zijn positieve kanten heeft. Tenslotte versloegen de dappere Belgen Caesar met list en toverdrank, en de Antwerpse joden werden niet gedeporteerd omdat het registratiesysteem een rommeltje was, waardoor veel kon worden omzeild. In Nederland weet men altijd wat er mis gaat en wie er gefaald hebben en dus moeten worden gestraft. In België wordt er meer met de mantel der liefde bedekt, en mensen accepteren eerder hun lot, maar men gaat wel samen aan de slag met oplossingen, zonder dat er eerst eindeloos commissies aan het werk worden gezet om alles tot de bodem uit te zoeken. Als ik dat bedenk, ben ik toch nog blij dat ik Belgische genen hebben het beter van beidde probeer te verenigen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 9:59

Je kunt maar het beste gewoon jezelf blijven. Alhoewel er ook in Vlaanderen veel aan het veranderen is. Ik kijk ieder avond Vlaamse TV en volg vaak ook de politiek, kijk ook naar andere programma's als het kan. De publieke TV is ook daar echter verschraald. Een verademing is nog steeds, niet zo belangrijk misschien maar toch, de zeer summiere korte reclame. Dat is een verademing. Terzake, de Afspraak zijn vaste programma's. De Zevende dag veel gekeken. Moet nog beetje aan veranderingen wennen. Waar ik wel een vreselijke hekel aan heb is het continue afgeven op de Walen. Dat loopt soms de spuigaten uit. 'Het is niet goed of het deugd niet' zeiden wij vroeger. Ik vind de nieuwe leider van Vooruit zeer verfrissend. en men lult daar niet zoveel over het Vlaams Belang. Maar ja met Vivaldi zou er een frisse lentebries moeten waaien. Echter vond ik de staatssecretaris van Open VLD gisteren ronduit tenenkrommend. Toch ook bepaald niet mijn partij, nul empathische vermogens.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 10:06

Ik ben in mijn leven meer in België geweest dan in Nederland moet ik zeggen. Meer steden en plaatsen daar bezocht dan in Nederland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 10:24

Voordeel is ook, zeer mooie steden, lekker eten. Men breekt daar tenminste niet zoveel af al staan ze wel voor wat achterstallig onderhoud volgens mij. Van sommige gebouwen zou men dan weer willen dat men ze eens afbrak. En dan de wegen en fietspaden ( of het gebrek aan laatstgenoemde) en de pijlen die je moeten verwijzen naar de juiste rijrichting, vooral op het platteland staan ze nogal eens met de punt helemaal naar beneden. :)

Geesteman
Geesteman27 jan. 2022 - 10:42

Kan me hierin vinden. Nederland heeft zijn beste tijd gehad.

wittecisnoot
wittecisnoot27 jan. 2022 - 7:54

Huh? Even hoe het in BE werkt: de federale overheid wil een kern-uitstap. Maar de Vlaamse niet. Daarom blokkeert de Vlaamse regering de bouw van extra gas-centrales. Verder op het gebied van formeren: België heeft het wereldrecord en blijft dapper streven dat te verbeteren. Dat toont de versnipperingen: Wallonië links en Vlaanderen rechts. Enne: vergeet dat iedereen daar twee talen spreekt. Nederlands is tweetaliger: daar spreken de honden nog Engels,

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 10:09

Ik weet het, ze werken elkaar graag tegen. Die twee talen vind ik wel vervelend als ik naar een debat luister, iedere keer die wissel vind ik als Nederlander zeer vervelend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2022 - 10:15

Ze blokkeren inderdaad een gascentrale maar of dat daarom is weet ik niet, het lijkt er bijna wel op. Ik heb ze nl. niet een keer een goede onderbouwing daarvan zien geven. Ik geloof dat de kernsuitstap zoals ze dat noemen weer van de baan is. Die leek eerst onomkeerbaar maar nu weer niet. Het kost wel veel geld en tijd om die weer te updaten. Vraag me af of die investering het wel waard is, ze moeten er toch vanaf uiteindelijk. Maar ja, misschien dat de 'energiearmoede' de keuze versnelt.

Déjà vu
Déjà vu27 jan. 2022 - 2:48

D'r is weinig meer over van de maatschappij waar progressief Nederland eens trots op was. Als ik in het buitenland nu moet bekennen dat ik uit dit kikkerlandje kom, dan voel ik schaamte in me opkomen.

EUpiet
EUpiet26 jan. 2022 - 20:42

Met de overwinning der Belgen op Caesar bedoelt de scribent denk ik Ambiorix's rebellie. Een korte periode redelijk succesvol. Vernoemd mag natuurlijk ook de Guldensporenslag worden. Ambiorix's revolt.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet26 jan. 2022 - 20:57

Waar voor de tweede keer Ambiorix's revolt staat moet deze link staan. https://nl.wikipedia.org/wiki/Guldensporenslag

Winterdepressie
Winterdepressie26 jan. 2022 - 21:44

Dat waren geen Belgen net zoals de Frisii in die tijd niet hetzelfde waren als de Friesen nu. Dit type verre geschiedenis misbruiken voor onzinnige analogieën dat loopt, zeker waar het de Romeinse tijd betreft, altijd fout af. Verder heb ik ook weinig op met Belgen. Lastig volk met een kreupelsmakend minderwaardigheidscomplex. Alleen aan de oostzijde van Belgie is het nog wel uit te houden. Ow, en dat verhaal over het beste bier uit Belgie, dat is ook zwaar overdreven en grotendeels niet waar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 jan. 2022 - 20:19

Heb een half jaar in België gewoond en ik was best verbaasd dat we cultureel zoveel verschillen. Ik denk eerlijk gezegd dat Nederlanders en Denen op de taal na nog meer overeen komen dan Nederlanders en Belgen. Denk dat Raf zeker gelijk heeft. Nederland was ooit vrij een vooruitstrevend maar dat zijn we helaas niet meer. Ons drugsbeleid was ooit hypermodern en uniek. Tegenwoordig worden we links en rechts ingehaald en is het bijna een lachtertje geworden van hoe het niet moet. Alleen denk ik niet dat dit komt door 'neoliberalisme', een term of buzzwoord die niemand echt kan uitleggen. West Europese zorgstaten staan helaas onder druk. Demografische veranderingen (o.a. vergrijzing), afnemende wereldwijde concurrentiepositie en in het geval van Nederland het opraken van de gasbel. Door die druk op de zorgstaat worden we helaas steeds beter in het oerhollandse zwartepietenspel zoals Raf terecht constateert.

6 Reacties
EUpiet
EUpiet26 jan. 2022 - 20:38

/Alleen denk ik niet dat dit komt door ‘neoliberalisme’, een term of buzzwoord die niemand echt kan uitleggen. Dit beweerde je laatst ook al. Je vervalt in herhalingen. Er zijn duizenden mensen die jou kunnen kunnen uitleggen wat neoliberalisme is. En ook wat het minder bekende ordoliberalisme is. http://neoliberalisme.nl/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Ordoliberalisme Veel leesplezier.

Jaco38
Jaco3827 jan. 2022 - 8:28

Welke landen halen ons links en rechts in als het gaat om drugsbeleid? Verder: beleid dat ooit vooruitstrevend was (in de zin dat we de eerste die softdrugs gingen legaliseren) kan later op onderdelen toch minder goed te werken dan gedacht en/of ongewenste bijwerkingen hebben die niet opwegen tegen de oorspronkelijk beoogde voordelen. Het is dan weer vooruitstrevend dit in te zien. Het verder legaliseren van drugs is gewoon internationaal een no go, dat gaat alleen werken als de grote, invloedrijke landen op dezelfde lijn zitten en samen optrekken

DaanOuwens
DaanOuwens27 jan. 2022 - 11:33

Ik denk dat je een hele aardige analyse maakt. Inclusief je opmerkingen over neoliberalisme. Het VVD-beleid heeft schade aangericht maar er zijn inderdaad veel meer oorzaken die de huidige stand van zaken mogelijk hebben gemaakt. Je noemt er drie maar er zijn er meer. De individualisering van de samenleving, de emancipatie van vrouwen en minderheden, het toenemende sociaal culturele verschil tussen randstad en regio, de tegengestelde belangen tussen/oud, de botsing van opvattingen tussen nationalisme en mondialisering. Er is dus veel meer. Een complex van oorzaken en niet alleen neoliberalisme. En als kers op de taart. Het betreft ook tegenstellingen waar mensen bewust en weloverwogen voor kiezen. Het is de Nederlandse bevolking niet overkomen er is voor gekozen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 11:46

@Jaco38 Bepaalde staten in de VS Tsjechië Spanje Portugal Uruguay En dat is even gewoon uit het hoofd het zullen er wel meer zijn. En het erge ervan is dat we daardoor ook de boot gemist hebben. Als we over waren gegaan tot totale legalisatie hadden we hier een kennisvoorsprong en konden we onze Nederwiet overal exporteren wat weer een mooie goudmijn zou zijn geweest. Maar helaas wij moesten weer met een aartsdomme conservatieve regering zitten. Daarbij gaat er enorm veel politiecapaciteit verloren aan het bestrijden van drugs en voedt het de georganiseerde criminaliteit.

itsme3
itsme327 jan. 2022 - 12:38

@EUPiet Er bestaan twee betekenissen voor het woord Liberalisme. De eerste is de letterlijke betekenis. De tweede is de betekenis die er op Joop meestal aan toegekend wordt, en die is " alles ter rechterzijde van mijn linkse mening" of "alles waar ik een zondebok voor zoek".

EUpiet
EUpiet28 jan. 2022 - 11:52

@Itsme, Liberalisme is een containerbegrip waaronder de diverse stromingen vallen die verschillen vanwege meest de economische invulling er van. Keynesiaans liberalisme (het aloude Rijnlandse model) en ja Keynes was ook liberaal. Tot aan 1972 leidend. Na stagflatie in die periode begon het aan betekenis te verliezen. Laissez faire liberalisme Tot aan 1929 leidend maar de krach op Wall street bracht het inzicht dat de markt het niet alleen kon. Overheden moesten de markt helpen en beschermen. Roosevelts new deal is een voorbeeld van die omslag en het begin van de Keynesiaanse periode. Neoliberalisme verschilt van het Keynesiaanse liberalisme in dat opzicht dat het de aanbodeconomie als leidend ziet. Tevens is depolitisering van veel sociaal economische onderwerpen ook een uitgangspunt van die economische theorie. (zie de hausse aan privatiseringen van overheidstaken sinds half jaren 80) Neoliberalisme kwam heel sterk op vanaf 1972. We spreken dus niet over liberalisme als containerbegrip maar over een stroming genaamd neoliberalisme. En daar is zo een beetje de hele wereld het wel over eens dat het niet zo een geweldige stroming binnen het liberalisme is. Maar dat die stroming wel ruim 40 jaar dominant is geweest. En het is dus een discussie tussen liberalen. Wel zijn er nog steeds heel veel economisch uiterst rechtse liberalen die het bestaan er van ontkennen, of die de betekenis gering achten, of die de discussie er over ontwijken. Grappig voorbeeld is Bolkestein die eind jaren 80 zeer lovend was over het neoliberalisme maar eind jaren 90 toen het al in een negatief daglicht kwam te staan vergeten was wat het was. Dat geheugen van VVDers blijft een dingetje. Kortom het bestaat en het is een discussie tussen liberalen, zoals het dat al theoretisch was sinds de tweede wereldoorlog. Jouw stelling als zou liberalisme voor veel Joopers een negatieve klank hebben is dus niet waar. Het betreft een richting van het liberalisme. Partijen zoals de PvdA, GL, en zelfs de SP zijn sociaal cultureel liberaal. en economisch Keynesiaans liberaal (in meer of mindere mate). Er zijn voldoende interessante sites en artikelen te vinden over de diverse stromingen binnen het liberalisme. Die mag ik u graag aanraden. Gelukkig begint eindelijk op de universiteiten de discussie over de verschillende stromingen weer op stoom te komen. Dat was de afgelopen 40 jaar ook bijna niet mogelijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2022 - 19:44

Op NPR (public radio) een goed interview met een Putin kenner. Putin vindt het fantastisch het middelpunt van de aandacht te zijn, en dat is hij nu. Europa en de US zijn verdeelder dan ooit en gaan door politiek onzekere tijden, dus dit een beetje een 'never waste a good crisis' Putin heeft een KGB achtergrond en daarom is het niet waarschijnlijk dat hij zo in het openbaar een oorlog wil (beginnen). De kans dat dit een afleidingsmanoevre is voor een andere interventie is groot. Caveat: Experts zitten er net zo vaak naast bij het maken van voorspellingen als leken.

2 Reacties
Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 11:00

Volgens mij hoort dit niet in dit topic thuis. Of mis ik iets?

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jan. 2022 - 19:45

Dat is correct, sorry