Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister vergelijkt Molenbeek-terroristen met joodse onderduikers

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
jambon
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, heeft zich in de nesten gewerkt door zijn opmerkingen in het Vlaamse VTM NIEUWS , afgelopen zaterdag. Jambon vergeleek de moslimterroristen die zich in de Brusselse wijk Molenbeek schuilhielden met joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. De opmerkelijke vergelijking werd opgepikt door de Israëlische krant Haaretz. Op de vraag hoe het mogelijk was dat de terroristen achter de aanslagen in Brussel zich zo lang konden verstoppen in hartje Brussel, antwoordde Jambon:
"Iemand die zich schuilhoudt en daarbij steun krijgt van de bevolking, kan lang ondergedoken blijven. Ik maak soms de vergelijking met heel wat joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn joodse mensen die vier jaar onderdoken, en dat was toch ook een verschrikkelijk regime dat continu naar die mensen op zoek was. En ze hebben ze gelukkig nooit gevonden."
 
Haaretz haalde in het artikel ook een eerdere uitspraak van Jambon over de Tweede Wereldoorlog aan. In oktober 2014 noemde Jambon de collaboratie in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure ‘een fout’, maar voegde daaran toe dat ‘de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden’.
Jambon heeft via zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck in een reactie aan Het Laatste Nieuws excuses aangeboden voor zijn uitspraken:
"Ik vergelijk joden niet met terroristen. Ik verwees enkel naar een historisch feit in onze Belgische geschiedenis. Het verbergen van die mensen was iets positiefs. Wat vandaag in Brussel gebeurt, is dat niet. Voor mij draaide het in die uitspraak om de mechaniek van onderduiken."
Afbeelding: screenshot VTM NIEUWS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.