Joop

Belgische minister van Onderwijs schiet met geweer op portret links parlementslid

  •  
03-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
weyts
De Vlaamse minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport heeft een ballon stukgeschoten waarop een portret prijkte van Kristof Calvo, parlementslid en oud-leider van de Belgische Groenen. Ben Weyts van de rechtse nationalistische partij N-VA keek na het schot voldaan en sprak “Die Calvo moest er van in het begin aan”. Het doelwit Kristo Calvo werkt in Nederland voor het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.
Het tafereel is te zien in het online humoristische programma Goplay waarin de presentatoren in een schiettent hun gasten op ballonnen laten schieten. Weyts werd gevraagd op welke opponenten hij wilde schieten. Hij koos voor Calvo en zei daarna dat hij dat nog wel honderd keer kan doen.
"Verschillende politici van Groen reageren verbolgen op het filmpje en vooral over de uitspraken die Weyts daarin doet. Ze hekelen onder meer de timing nu de zwaargewapende militair en terreurverdachte Jürgen Conings al meer dan 2 weken op de vlucht is nadat hij bedreigingen aan het adres van politici en virologen had geuit. Vlaams Parlementslid Björn Rzoska verspreidt via Twitter een bewerkte versie van de beelden waarop de woorden “Politici afknallen, is dit normaal, minister Weyts?” zijn geplaatst. “Op het moment dat virologen, journalisten en politici (onder wie uw voorzitter Bart De Wever) doodsbedreigingen krijgen. Op dat moment schiet de minister van Onderwijs (!) zonder blikken of blozen op mijn Groen-collega Kristof Calvo.” (…) “Woorden doen ertoe, daden zeker”, zegt minister van Energie Tinne Van de Straeten bij de tweet van Rzoska. “Ik heb hier geen woorden voor en dat is een understatement. Dit doe je niet. Niet met een viroloog, niet met een politicus, gewoon met niemand. Dit. Is. Niet. Normaal.” Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deelt de tweet van Rzoska. “Degoutant”, noemt hij de beelden. “Hier is niets grappigs aan, al zeker niet in de huidige context. Een gewelddadig politiek klimaat creëert een gewelddadig maatschappelijk klimaat. Waarom toch, Ben Weyts?”"
Weyts wuift de kritiek weg. Volgens hem gaat het overduidelijk om een grap en is het programma opgenomen in de Paasvakantie toen er nog geen zwaar bewapende ex-militair voortvluchtig was die gedreigd heeft politieke tegenstanders om te brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Libertain
Libertain4 jun. 2021 - 7:03

Is Ben Weyts eigenlijk een ex-militair?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen3 jun. 2021 - 12:53

GoPlay is een soort NLZiet of Kijk, het programma heet "Shooting Stars" van de zender Play4.

Richard Engels
Richard Engels3 jun. 2021 - 12:48

Hoe kan het dat er een programma is waarin gasten op de foto's van mensen schieten. Heeft ISIS aandelen SBS Belgie?

DiederikZeeman
DiederikZeeman3 jun. 2021 - 11:36

En reken maar dat rechts zich in bochten wringt om dit krampachtig te verdedigen en te bagatelliseren. Consequent redeneren lukt immers niet, als je gedreven wordt door tribale driften. Dan is hypocrisie onvermijdelijk. Nadat Pim Fortuyn werd vermoord, werden activoerders die een taart naar Pim hadden gegooid door rechts massaal beschuldigd: "De kogel kwam van links. Er is een sfeer van haat gecreëerd." Want de vrijheid van meningsuiting ook van protest is ook al zo'n tribaal ding: alleen voor ons soort mensen. Want kritiek op rechtse mensen heet "aanzetten tot haat". Maar flirten met geweld tegen linkse mensen is "een ludiek grapje".

10 Reacties
Balgehakt
Balgehakt3 jun. 2021 - 12:08

Durf jij nou echt te stellen dat links Pim Fortuyn niet heeft gedemoniseerd ? De Hitler verwijzingen waren niet te tellen en zelfs door politici. Op de dag van zijn moord stond er nog een stuk in Trouw " Dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren.'' Dus laten wij het nou niet over fatsoen en moraal hebben op links lopen er ook zat onbeschofte horken. En het flirten met geweld is toch echt een bezigheid van links ik zal te talloze voorbeelden maar niet op gaan noemen kijk hier maar even in het archief Wilders of Baudet . Maar inderdaad de actie van deze Belgische minister is niet netjes maar we moetyen ook niet hypocriet gaan zitten doen. Of mag het wel bij rechtse politieke figuren ?

Mini2
Mini23 jun. 2021 - 12:10

'Nadat Pim Fortuyn werd vermoord, werden activoerders die een taart naar Pim hadden gegooid door rechts massaal beschuldigd: “De kogel kwam van links. Er is een sfeer van haat gecreëerd.”' Die kogel kwam ook van links, en een taart met poep en kots naar iemand gooien valt ook onder geweld. 'En reken maar dat rechts zich in bochten wringt om dit krampachtig te verdedigen en te bagatelliseren' Ik ben rechts van het midden en keur dit soort veredelde oproepen tot geweld keihard af.

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 13:47

@ Balgehakt Ik durf dat wel te stellen. Er is niet gedemoniseerd. Er is geen enkele feitelijke koppeling tussen de daad van Volkert en wat linkse politici hebben geroepen. Waarbij veel ook ernstig uit zijn verband is gerukt. Wat van Dam zei was uit 1997 en daar bood hij zijn excuus voor aan. Rosenmoller vond morrelen aan artikel 1 van de grondwet extreem rechts. Rosenmoller en Melkert kregen zware bedreigingen. Melkert een doorgeladen pistool zelfs. Uiteraard door figuren zoals u en Mini niet benoemd. Want dan zouden jullie objectief en niet opruiend zijn geweest. De Graaf ageerde tegen discriminatie en uitsluiting. De Hitler verwijzingen kwam alleen in Trouw voor. En de demonstranten van de Internationale socialisten hebben wat geroepen. Ook een sprookje. Fortuyn vond het wel nodig om Els Borst als een grote gevaar te typeren als Bin Laden. Uiteraard niet besproken door u en Mini. En niet in context geplaatst. Wat er met links is gebeurd na de moord op Fortuyn is een schande. Een daad van 1 gek is door achterbaks rechts op 1 lijn gezet met heel links. Zelfs beelden uit 1997 van van Dam werden misbruikt alsof hij het 2 dagen voor de moord gezegd hebben. Ik zie demonisering als een totaal verzinsel. Het heeft een politiek doel. Mensen die kritisch tegenover Wilders en Baudet staan in hun vrijheid van meningsuiting beperken. En emotionele chantage daar op uitoefenen. Kijk uit wat je zegt, want anders heb je bloed aan je handen. Bij mij werkt het. Ik censureer me zelf. Niet te veel, maar wel wat. En al helemaal als je ziet wat voor gigantische bagger je over je heen krijgt als je kritisch daar op bent. Het geeft de lage normen en waarden aan van mensen "die rechts van het midden" staan. Breivik sprak zijn bewondering voor Wilders uit. Is Wilders nu ook medeverantwoordelijk voor die jonge socialisten die nu dood zijn? Het geeft aan dat "rechts" geen niveau, geen fatsoen heeft. Ik heb niets met Wilders, maar natuurlijk is de enige dader Breivik. Ik roep "rechts" op te stoppen met het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Met het liegen over een moord. Met het onterecht wegzetten van miljoenen fatsoenlijke linkse Nederlanders. Helemaal niemand zat op de dood van Fortuyn te wachten. Helemaal niemand op de dood van Wilders en Baudet. En ik al helemaal niet. En je maakt ook nogal grote beschuldigingen. Dat mensen medeverantwoordelijk zijn aan moord. Mag daar ook eens feitelijk onderbouwd bewijs voor zijn? In plaats van misdadige emotionele chantage en politiek misbruik daarvan. Om mensen die je niet zinnen de mond te snoeren.

Karingin
Karingin3 jun. 2021 - 15:18

Oké, dus je mag buitenlanders wel "demoniseren", maar je mag niet zeggen dat degene die dat doet tegen fascisme aanschurkt...waarmee je precies het punt van meneer Zeeman bevestigt

Balgehakt
Balgehakt3 jun. 2021 - 15:29

Sonic 3 juni 2021 at 15:47 Ik vind jou wel heel slecht geïnformeerd wat quotes. Kees Lunshof in de telegraaf " ik zie een rechtstreeks verband tussen Fortuyn, Mussolini en uiteindelijk Nietschze." Manuel Kneepkens Stadspartij Rotterdam " 'Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. " Matty Verkamman Journalist Trouw " Pim Fortuyn is definitief de Mussolini van de 21ste eeuw geworden " Bas Eenhoorn VVD " Fortuyn maakt de weg vrij voor een ongeremde discriminatie " Ad Melkert (PvdA) " Dit is niet gewoon rechts, dit is extreem-rechts. " Paul Rosenmöller (GroenLinks) " Ik ben ongelooflijk geschrokken van de woorden van Fortuyn. Het lijkt op een combinatie van Janmaat en Dewinter " " Aan democratie heeft onze Madurodam-Mussolini een broertje dood. " Minister-president Wim Kok " 'Terecht stelt Carla del Ponte dat Milosevic niet werd gedreven door nationalisme, maar door machtswellust. Voor de man die kraait dat hij de toekomstige premier van ons land is, geldt hetzelfde. Oorlogsmisdaden heeft Fortuyn nog niet begaan. " Herman Touw (VVD " Wat moeten we zeggen tegen het meisje dat denkt dat haar papa niet meer het land in mag, na een bezoek aan opa in Turkije " Gerrit Zalm (VVD) " De wereld is er een stuk onheilspellender op geworden " En ik heb nog veel meer opmerkingen van journalisten opiniemakers en politici de ergste heb ik nog maar even weggelaten omdat ik er maar vanuit gaat dat diegene even kortsluiting had. Dus het spreekt van slecht inlevingsvermogen als je roept dat huij niet gedemoniseerd is.. In je eigen verhaal spreekt je dat zelf ook al tegen de excuses kwamen allemaal toen die dood was.

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 16:30

@ Balgehakt Haha. Je verwijt mij slecht geinformeerd te zijn. Ten eerste: Kneepkens was lid van Leefbaar Nederland. De uitspraak die jij aanhaalt is niet van Kneepkens, maar van Matty Verkammen. Leugen 1 dus. Bas Eenhoorn heeft die uitspraak niet gedaan. En discriminatie is heel wat anders als racisme. Die uitspraak over extreem rechts was van Rosenmoller. Niet van Melkert. Ook al een leugen. Rosenmoller heeft het helemaal niet over Madurodam Mussolini gehad. Wel heeft hij de uitspraak gedaan die u toedicht aan Melkert. Maar dat ging over artikel 1. En u maakt ervan dat hij dat in zijn algemeenheid zei. Ook weer onjuist. Die van Kok mag u opzoeken en aantonen. Want volgens mij heeft hij dat ook al niet gezegd. Maar ik laat me graag overtuigen. Bovendien is iemand voor een machtwellusting uitmaken niet zo spannend. Die uitspraak van Herman Touw is totaal niet over de grens of zo. Touw legt de persoonlijke ondergrond achter beleid van Fortuyn bloot. Volgens mij is die uitspraak van Els Kuiper( PvdA) trouwens. Ook weer een fout. Die uitspraak van Gerrit Zalm is ook totaal niet spannend. Niet te vergelijken met Hitler. Elke politieke partij zegt dat over een andere partij. Wilders had dit ook over links kunnen roepen. Het land gaat naar de klote. Ik zie er geen demonisering in. En het valt in het niet bij wat Fortuyn over Els Borst heeft beweerd. Dat ze erger was als Bin Laden. Dan vind ik de uitspraken die u aanstipt( waar ontzettend veel fouten inzitten) nog mild. De enige demonisering die ik zie was Fortuyn zelf die Els Borst demoniseerde. Overigens bestaan politieke partijen uit tien duizenden leden en honderden duizenden kiezers. De PvdA toen nog uit 1,5 a 2 miljoen kiezers. Haat komt altijd vanuit ( ultra) rechtse hoek en soms heb je extreemlinkse splinters. Ik kan het elke dag hier merken hoe vol met haat nationalistisch rechts zit. En kijk anders even op Twitter. Demoniseren is een verzinsel. Althans dat het tegen rechts gebeurt. Wel tegen Kaag, Klaver. Daar gebeuren dingen( een kist met de naam van Klaver erop) die niet door de beugel komen. Maar er is niet gedemoniseerd. En er is geen feitelijk verband tussen bepaalde harde uitspraken en de moord die Volkert pleegde. Als Melkert was vermoord had u hetzelfde verhaal opgehangen. Natuurlijk had de LPF hem niet gedemoniseerd. Overigens was ik nog vergeten dat Fortuyn Groenlinks extreem links noemde. Demonisering is de zoveelste leugen van ultra rechts. Het enige waar ze goed in zijn. Liegen en overdrijven.

Balgehakt
Balgehakt3 jun. 2021 - 18:42

Sonic 3 juni 2021 at 18:30 Ja jij hebt gelijk hij werd niet gedemoniseerd ..... https://www.trouw.nl/nieuws/de-demonisering-van-pim-fortuyn~bca42c5c/

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 20:44

@ Balgehakt Als al die aantijgingen vanuit rechts komen richting links had er geen haan naar gekraaid. Als ik hier Fortuyn erger als Bin Laden had genoemd dan was ik een lijkenpikker en dan demoniseer ik. Toen Fortuyn het bij Els Borst deed kraaide er geen haan naar. Al het rancuneuze geschreeuw en gescheld van (ultra) rechts heet vrijheid van meningsuiting. Als links het doet heet het demoniseren. Het is een term zonder huls en je oreert maar wat je wilt oreren. Het maakt geen indruk. Ik heb nog geen enkel argument of voorbeeld gehoord( behalve emotionele chantage en politiek misbruik van een moord) waar er echt sprake is van demonisering. Een paar uitspraken zijn wellicht op de rand. Een hoop zijn grof en getuigen niet van goede smaak, maar zouden als ze door rechtse politici werden gedaan gewoon onder vrijheid van meningsuiting worden geschaard. Links is niet verantwoordelijk voor de moord. Fortuyn was geen lievelingetje. Het was polarisatie van beide kanten. Linkse kandidaten werden ook fors bedreigd. Was dat dan demonisering vanuit het LPF kamp? De moord was vreselijk. Maar stop met links de schuld in de schoenen te schuiven. Stop met Fortuyn op een voetstuk te zetten. Stop met dat eenzijdige gebral. Jammer ook dat ik elke keer de boeman moet spelen om al die (ultra) rechtse sprookjes en propaganda tegen te gaan. Dat is ook een reden dat links verkiezingen verliest. Doordat ze veel te laks zijn om al die onzin tegen te spreken en te ontmaskeren. Op deze manier ontstaan mythes, complot denken en bubbel denken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jun. 2021 - 6:44

'https://www.trouw.nl/nieuws/de-demonisering-van-pim-fortuyn~bca42c5c/' Veelzeggend dat je aan komt zetten met een stuk wat is geschreven door de extreem rechtse Paul Fentrop, 1ste Kamerlid voor Forum voor 'Democratie'.

Libertain
Libertain4 jun. 2021 - 7:00

@Sonic, - ("Dat is ook een reden dat links verkiezingen verliest. Doordat ze veel te laks zijn om al die onzin tegen te spreken en te ontmaskeren. Op deze manier ontstaan mythes, complot denken en bubbel denken.") Uitstekend opgemerkt - er is een enorm debet ontstaan aan de linker kant doordat de leiders van Links durven nooit deze rechtse fabels en rechtse complottheorieën te weerspreken die vaste onderdeel van de ultrarechtse paranoia in ons land zijn. Daardoor krijgt ultrarechts nog altijd zijn voorsprong bij elke verkiezing.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jun. 2021 - 11:17

niet mijn humor maar reageren jullie niet wat overgevoelig ?

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2021 - 11:59

@Griezel Ja, maar overdrijven is goed om je standpunt scherp te stellen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jun. 2021 - 12:15

ik geloof dat ik ook wel eens een foto van Bush of zoiemand op een dartbord gehangen heb

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2021 - 12:21

Reageer jij op de overgevoeligheid van anderen? Merk jij expliciet op dat het jou niks kan schelen?

ton14024
ton140243 jun. 2021 - 12:24

Welke reacties vindt jij overgevoelig? Of zijn reacties kritiek en dus niet fatsoenlijk?

Satya
Satya3 jun. 2021 - 12:50

Zeker weten.

Klein zonnetje
Klein zonnetje3 jun. 2021 - 10:55

Ik kan de video niet eens bekijken (we zijn hier buitenland), dus waar maken we ons druk om. Het lijkt wel alsof we alles wat we kunnen gebruiken om 'rechts' te bekritiseren ook moeten gebruiken. Prima als dat af en toe gebeurd voor de lol, maar het zou toch mooi zijn als links hier hoofdzakelijk bezig was met 'links'. Een links verhaal. Links is langzaamaan niet meer dan tegen-rechts. Een hele kwalijke ontwikkeling en volgens mij ook deels de reden voor het verval van links.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2021 - 12:09

Ja maar jij bent rechts. Dan ben je tegen links toch? Of hou jij je, op rechts, alleen met rechtse dingen bezig? Nee dus, zoals uit je reactie blijkt. Dus wat klets je nou?

Mini2
Mini23 jun. 2021 - 12:14

@Eric Kom nou Eric, zo werkt dat hier niet op Joop. Of je bent links, of je bent rechts. Daar kan niks tussen zitten, nuance is er niet. De 'je bent met ons, of tegen ons'-mentaliteit.

Klein zonnetje
Klein zonnetje3 jun. 2021 - 12:21

@Eric, wat is rechts en wat is links. Economisch ben ik zeker rechts. Verder zie ik mezelf als progressief/liberaal, groen, anti-religie, migratie-kritisch, eu zie ik liever als eeg. Ik heb zeker niets tegen redelijk links, en zie het liefst een midden-kabinet ontstaan. Het uitvergroten van verschillen, meestal details, zorgen alleen voor polarisatie. Dit zou hier wel iets minder mogen van mij.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2021 - 12:25

in 100 woorden van 'de link werkt niet' tot 'links werkt niet'. kleinzonnetje wil dat Joop linkser wordt. Een makkelijke manier voor hem om om dat te bereiken is door geen berichten meer te plaatsen. Ik ben benieuwd!

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 13:56

Links heeft in tegenstelling tot rechts en al helemaal ultra rechts WEL zelfkritiek. De PvdA is ook hier pittig onder handen genomen om wat ze in Rutte 2 hebben gedaan. De coup van Rood binnen de SP is belicht en uiterst kritisch gevolgd. Als je niet weet wat links wilt, moet je eens de moeite nemen en het fatsoen hebben om de drie verkiezingsprogramma door te nemen. Op Twitter of Facebook hebben alle drie de linkse partijen inhoud. Je kunt mailen en bellen. Als je je echt verveelt kun je de doorberekeningen van het CPB door lezen. Ik heb nog geen enkele "rechtse reageerder" hier gehoord of gelezen die linkse programma's door lezen. Of die echt letterlijk de mening vertolkt wat links vindt. 0 procent kennis van de inhoud. Maar 100% een grote waffel. Aan links is genoeg mis, maar VVD en CDA hebben economisch vooral veel afgebroken. Hebben keihard bezuinigd. En als je op kwart fascistische partijen wil stemmen. Prima. Dat is dan de verantwoordelijk van een aantal mensen hier, maar het is ook wel eens goed om naïeve mensen te confronteren met hun stemgedrag. Doe je het bij links dan heet het zelfkastijding of zelfreflectie. Doe je het bij elke partij rechts van D66 dan heet het geloof ik demonisering. En helemaal als het Wilders of Baudet betreft. Laten we vooral niet doen alsof er heel veel denk werk achter die 34 VVD zetels zit. En alsof die 34 zetels op basis er van de realiteit gekomen zijn. Rutte heeft het niet zo goed gedaan met Corona. Veel van die kiezers maken een dag van te voren hun keuze. En bij het PVV en FvD electoraat zitten ook meer dan genoeg rotte appels. Dus het kan prima samen gaan. Die 34 zetels van de VVD doen met niets. Die 17 van de PVV niet en die 8 van Forum ook niet. Allemaal weggegooide stemmen.

Paul250371
Paul2503713 jun. 2021 - 10:12

Rechts Tuig

Satya
Satya3 jun. 2021 - 10:09

Dit is gewoon zoeken. Dit is hetzelfde als veroordeeld worden om het zingen van een smakeloos liedje.

3 Reacties
Mini2
Mini23 jun. 2021 - 12:12

Ik weet het niet hoor, met een geweer op een portret van iemand schieten..

Karingin
Karingin3 jun. 2021 - 14:53

Het is het normaliseren van geweld en haat - dat mag jij geen probleem vinden, ik heb 't liever niet. Want het gaat steeds verder, je ziet 't in de retoriek rond migratie, een onderwerp dat jou toch aan 't hart zou moeten gaan. En die retoriek ontaardt in daden, zoals het mishandelen en beroven van mensen, zaken die 30 jaar geleden een orkaan van publieke verontwaardiging zouden doen ontstaan, nu wordt het toegejuicht....

Satya
Satya3 jun. 2021 - 16:29

Mini Ik vind het smakeloos. Of het nou echt zo serieus bedoelt is betwijfel ik. Karinghin Ik zie die relatie niet helemaal. Ik vind het duidelijk absurditeit. Ik vind serieuze ontmenselijking een onderwerp wat ik hier niet in terug zie. Zal er eens over nadenken, jouw kritiek neem ik wel serieus.

Tom Lucassen
Tom Lucassen3 jun. 2021 - 10:04

Rechtse mensen hebben vaak weinig humor. Blijkt nu ook weer. Veroordelen op basis van aanzetten tot haat lijkt me vrij evident.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2021 - 9:33

Hm, effe nadenke. Zou ik op ballonnetjes willen schieten met portretten van Wilders, Baudet, Engel, Van Lienden? Stiekem wel. En in mijn geval, ach, zou niemand het opmerken, dus who cares? Anders wordt het wanneer de shooter een bekend politicus is. Marijnissen of Ploumen bijvoorbeeld. Dat kan natuurlijk niet. Dat is een zuiver gevalletje van aanzetten tot haat. Linkse politici zullen zoiets dan ook niet doen. Het zijn altijd rechtse zakkenwassers die hiermee in het nieuws komen. Zoals ook met die doodskist voor Klaver. Doorredenerend zou ik het zelf dus ook niet moeten willen. Je verlaagt jezelf. Je doet de eerste schreden op het pad van verderf. Ook al doe je het stiekem en in privé-kring.

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 jun. 2021 - 13:43

De mijnwerkers staken ook niet onder stoelen of banken dat Thatcher mocht doodvallen wat hun betreft. Haar begrafenis werd een ludieke gebeurtenis.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2021 - 19:36

@Frans Akkermans Dat 'doodvallen' zou ik graag in een link bevestigd willen zien. Maar overigens heb je een punt. Al bevinden we ons dan wel op een schimmig grensgebied tussen doodwensen en 'verwensen' (verdoemen). Je politieke tegenstanders verwensen, lijkt mij in principe acceptabel. Als het maar in de eerste plaats om zijn of haar opvattingen gaat. Zodra het letterlijk of symbolisch om doodwensen gaat, gaat het te ver. Je zet dan anderen er eventueel toe aan een fysieke vervolgactie te plegen. Feest vieren op iemands begrafenis kun je niet 'kies' noemen, maar het ligt mijns inziens op hetzelfde nog net acceptabele niveau als verwensen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté4 jun. 2021 - 10:47

@FA47 Two wrongs don't make a right. 'The witch is dead', scandeerden de mijnwerkers (en velen met hen). Niet iets om te herhalen. Overigens is dat nog wel een stapje minder ver dan scanderen dat "The Witch must die". Wat ronduit oproepen tot gewld is. Dat schieten op die ballonnen en de preveling “Die Calvo moest er van in het begin aan” komt wel heel erg dicht in de buurt van een oproep tot geweld. Het lijkt mij in een democratische samenleving verstandig om de grenzen heel scherp en heel ruim aan de veilige kant te houden. Extreem-rechtse figuren willen namelijk niets liever dan die grenzen steeds verder opschuiven in de richting van normalisatie of zelfs verheerlijking van persoonsgericht geweld. De VS hebben op 6 januari 2021 voldoende geïllustreerd waartoe dat kan leiden.

Ryan2
Ryan23 jun. 2021 - 9:32

Ach, In Nederland kent men de Belgen maar amper. De Belgische humor is veel grover dan in Nederland. Achter die geveinsde vriendelijkheid gaat meestal een koppigheid schuil, wat maakt dat Belgen tolerant zijn ten opzichte van geweld. Het is daar heel gewoon dat linkse mensen op de korrel worden genomen. Er was er eens een links raadslid, die in een café naar een actie van de Rijkswacht stond te kijken. Even later werd hij naar buiten gesleurd, en gearresteerd. Je mocht ook al niet om de Rijkswacht lachen.. Tja, dat typeert tevens de Belgische politie. Lomperiken die het voor het zeggen menen te hebben. Zo te zien geeft een minister van onderwijs nog steeds het voorbeeld. Vooral Nederlanders met een Hollands accent zitten bij die lui in de gevarenzone. Gewoon niet al te veel zeggen.. Ik weet het, dat is moeilijk.. :)

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2021 - 12:32

Belgie is oerconservbatief en dus blijft belegen humor langer hangen, niks anders (ook op de Franse TV kun je trouwne ongelofelijk belegen grappen tegenkomen, vooral als het om sex gaat). De geveinsde vriendelijkheid ken ik niet, maar die koppigheid is des menschens.

Berend22
Berend223 jun. 2021 - 9:14

och och als het anders om was en er een rechtse politicus op de ballon had gestaan was de wereld te klein geweest en nu is het een grap. Hypocrieten

Greendutch
Greendutch3 jun. 2021 - 9:08

wie bedenkt zo'n programma? waar wordt dat uitgezonden? onder wiens verantwoording? wie kijkt ernaar? wie koopt zo'n programma aan? etc wie had kunnen voorkomen dat zoiets gebeurd? hoe gaat de Belgische regering ermee om? wordt zo'n minister weggestuurd?

2 Reacties
Mini2
Mini23 jun. 2021 - 9:19

Inderdaad, dat niemand denkt: dit is niet zo handig.

Karingin
Karingin3 jun. 2021 - 14:45

Op rechts vinden ze dit gewoon humor, kijk maar eens naar de "hilarische" memes op hun schreeuwhoekjes op internet. Dat visuele hebben ze blijkbaar nodig, denk ook aan doodskisten en galgen die in demo's worden meegedragen. Het ironische is dat ze zelf in hun broek schijten, het zal wel een vorm van compensatie zijn

Robert Maaskant
Robert Maaskant3 jun. 2021 - 8:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
Karingin
Karingin3 jun. 2021 - 14:40

Dat zie je verkeerd, op links hebben we 't gewoon niet zo op die geweldsgeilheid van jullie...ook omdat wie 't lef heeft om iets dergelijks - al dan niet ironisch - op een slechtsventje toe te passen, jullie sneuneuzen onmiddellijk de pimwin van stal halen

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jun. 2021 - 9:55

'Links heeft geen humor' Noem mij één goede rechtse cabaretier..

harmmeijer
harmmeijer3 jun. 2021 - 8:42

De intolerantie van rechts tegenover links begint meer en meer unheimische en schaamteloze vormen aan te nemen. En niet alleen in België.

Break on through
Break on through3 jun. 2021 - 7:41

Wansmaak. De ware aard van het rechtse tuig komt weer mooi aan in beeld.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen3 jun. 2021 - 7:43

Deze mensen hebben geen niveau, of het nu gaat om intelligentie of smaak.

adriek
adriek3 jun. 2021 - 8:53

En de rechtse kiezers genieten er van. Van links bashen, tot virtueel links afknallen tot uiteindelijk razzia's en lynchpartijen. Dit gaat onvermijdelijk uit de hand lopen.

Hakkepuf
Hakkepuf3 jun. 2021 - 8:58

Zullen we even paar posters van Wilders laten zien die de gedachtenspinsels van Links laten zien? Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 14:00

@ Hakkepuf Waarom kan eigenlijk Kees van der Staaij eigenlijk al 23 jaar zonder een kogelvrij vest rondlopen met min of meer dezelfde boodschap als Wilders? De SGP is ook niet zo voor de islam. Of mag je dit soort vragen niet stellen, omdat het taboe is. Taboe verklaard door "rechtse vrijheidstrijders". Waarom geeft niemand binnen uw kring er om dat Sylvana Simons zwaar bedreigd wordt en is het bij Wilders sneu of zielig? Niemand die rechts is, geeft er ook maar iets om dat Simons bedreigd wordt. Als je dat op links zegt over Wilders of Baudet dan ben je een 2e Volkert.

VaderTijd
VaderTijd3 jun. 2021 - 7:22

Amai, da's nie zo tof, wanne?