Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische Marokkaan binnen tien meter gearresteerd bij hardloopwedstrijd

  •  
18-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
loopnaar
Een 37-jarige man uit Antwerpen, Mohamed Achahbar, werd zondag onaangenaam verrast tijdens zijn deelname aan de hardloopwedstrijd Antwerp 10 Miles. Na de start werd hij, amper tien meter verder, overmeesterd door vier agenten in burger. Dat meldt de Gazet van Antwerpen, die de man  interviewde over zijn ‘surrealistische’ arrestatie:
"Ze sprongen plots uit het publiek, pakten me beet, staken me in een anonieme politiewagen en voerden me weg. Daarna werd ik opgesloten in een koude cel op Linkeroever. Af en toe kwam er iemand een kijkje nemen, maar informatie over waarom kreeg ik niet. "
Na twee uur in een cel te hebben gezeten werd Achahbar vrijgelaten:
"Ze zeiden dat ik mocht gaan en dat de politie een fout had gemaakt. Daar stond ik dan. Compleet verbouwereerd heb ik de tram naar huis genomen. De Ten Miles kon ik op mijn buik schrijven. Drie maanden lang had ik me voorbereid. We wilden ons bedrijf in een goed daglicht stellen door geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Bovendien strijdt mijn moeder al jaren tegen kanker, dus ik wilde de wedstrijd ook in haar naam uitlopen. Voor de politie is dit misschien iets banaals, maar ik ben er echt niet goed van. Waarom ze mij er uitkozen? Ik ben een Antwerpse moslim met een baardje. De link met de terreur is snel gemaakt. "
Politiewoordvoerder Wouter Bruyns bevestigt de arrestatie:
"Wij hadden bepaalde redenen om aan te nemen dat die man mogelijk de openbare orde zou verstoren. Daarom hebben onze mensen hem bestuurlijk aangehouden en tijdelijk opgesloten. Nadat we hadden geverifieerd dat er geen gevaar voor de veiligheid was, hebben we hem laten beschikken."
Wat die ‘concrete redenen’ waren wilde de politie gisteravond niet zeggen.
Afbeelding: screenshot tweet @CasMudde
Update dinsdag 10:45:  Het Laatste Nieuws meldt dat de naam van Mohamed Achahbar voorkomt in het dossier rond de extremistenclub Sharia4Belgium. Achahbar geeft toe dat hij in het verleden wel eens contact heeft gehad met twee broers die later naar Syrië zijn vertrokken: “Elke Marokkaanse voetballer in Antwerpen kent hen. Maakt dat mij jaren later nog verdacht of gevaarlijk? De politie had mij vooraf gerust mogen ondervragen. Dan had ik hen kunnen overtuigen van mijn goede bedoelingen. Maar nee, ze laten mij drie maanden trainen en op het ‘moment suprême’, tien meter na de start, slaan ze mij in de boeien.”

Meer over:

politie, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.