Joop

Belgische homo's niet zonder bodyguard over straat

  •  
08-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  
Belgischedaysundercover.jpg
Undercover video toont schokkende beelden over homo-bashing in Brussel en Antwerpen
Choco! Homo’s! en Jeanetten! Het zijn nog de minst erge beledigingen waar Belgische homo’s dagelijks mee te maken krijgen. Radiopresentatoren Sven Pichal en Michiel Vanackere liepen twee dagen hand in hand over straat om te ontdekken hoe tolerant men is in Brussel en Antwerpen naar homo’s. Aan het eind van het filmpje kun je je afvragen of het koppel zonder bodyguard dit avontuur had overleefd.
‘Zeg eens, wie neukt de ander als eerste’, ‘Moge Allah jullie vervloeken’, ‘Er zijn hier kinderen in de buurt’ en ‘Smerig, smerig, er zijn hier ook hotels’ is een greep uit de opmerkingen die het koppel te verwerken kregen.
De undercover video werd gemaakt voor het radioprogramma dat Pichal en Vanackere maken namens de holebi-organisatie ‘Wel Jong Niet Hetero’. Ze werden gevolgd door een omstander met een verborgen camera en ook werden ze discreet gevold door een veiligheidsman. Een enkele keer moest deze tussenbeide komen toen een jongen hen met stenen wilde bekogelen.
In de reportage is te zien hoe we geconfronteerd worden met veroordelingen, bedreigingen en scheldpartijen”, zegt Pichal. “Zo waren er jongeren die het woord “dégueulasse’ (walgelijk) naar ons riepen. Anderen maakten een snijbeweging over de keel.
De beledigingen en verwensingen kwamen vooral van allochtone jongeren.
Voor alle duidelijkheid”, vervolgt Pical. “Het gaat slechts om een deel van de allochtone gemeenschap. Het bewijst evenmin dat het die mensen zijn die tot fysiek geweld tegen holebi’s zullen overgaan. Bij het geval van homofoob geweld in Aalst waren de daders bijvoorbeeld twee autochtone broers.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

MichelReiziger
MichelReiziger8 nov. 2012 - 11:58

Chanettes..klinkt bijna liefelijk. Het is algemeen bekend dat binnen de islamitische cultuur het misbruik van kleine jongetjes graag gebezigd wordt. Mannelijke prostitutie is ook niet van den vreemde (ga maar eens naar Marakesh) een soort van hypocriet taboe wat bij veel meer religies heerst. Eigenlijk doet het er ook niet toe. Je hebt je te houden aan de wetten van een land, dat geldt voor katholieke priesters, dat geldt voor discriminerend straattuig van buitenlandse afkomst, dat geldt in Belgie en dat geldt in Algarije of Marokko net zo.

BasVV
BasVV8 nov. 2012 - 11:58

Hmm. Dat wordt weer dezelfde commotie als die vrouw die gefilmd door bepaalde wijken liep. Maar misschien is dit de enige manier om zaken zichtbaar te maken.

Andy40
Andy408 nov. 2012 - 11:58

Ach, die jongen vroeg tenminste maar om een Euro. Ik vind dat een aanvaardbare nivellering.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso8 nov. 2012 - 11:58

Het blijft in mijn ogen misschien wel één van de grootste misstappen geweest: een hele groep mensen in het land halen die er eigenlijk heel weinig mee hebben en het land en de mensen zelfs afwijzen. Hoe ongelofelijk veel geld was er bespaard als er mensen waren gekomen die zich herkennen in de Nederlandse cultuur en zich relatief snel aan zouden passen. Overigens heb ik wel het idee dat het in België allemaal nog wat minder goed gesteld is met de integratie dan hier.

vriest
vriest8 nov. 2012 - 11:58

Ik heb mijn hele leven aan vechtsporten gedaan zelfs nu nog .Ik heb mjin hele leven in de binnenstad van amsterdam geleefd . Dus ik weet waar ik over praat .maar zelfs de jaren 70 op de zeedijk waren nog redelijk ,vergeleken met het uitgaans geweld tegen woordig .

RvDugt
RvDugt8 nov. 2012 - 11:58

sjee wordt weer een heel allochtonen/autochtonen verhaal door links/rechts. Homogeweld discrimineert niet!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2012 - 11:58

Nog erger, Marokko klaagt al jaren over seks-toerisme die de kinderen verkracht en porno vidios maken, een paar maanden geleden nam een Belg de benen uit Marrakech, hij schijnt 80 minderjarigen sexuele te mishandelen en filpjes heeft gemaakt. dat is heel erg dat dit bericht. Onbeschofte toeristen uit het Westen. Marokko kent heel veel homo's maar die worden vaak geaccepteerd door hun vrienden dabn door de moskee en de hypoctiet regeringen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2012 - 11:58

Geachte Chocola, beste Heerlevelde, Begrijp mij niet verkeerd, probeer mij te begrijpen, althans serieus ''proberen'' te begrijpen. Ik haat niemand, ik strijd met de woorden die ik ken al jaren voor alle minderheden die r bestaan, inclusief homo's, ik strijd zeker altijd voor de gelijkwaardigheid ''man-vrouw'', ik noem mij zelf een mannelijke feminisit.Heerlijk om zoiets te zijn, ik voel me hierbij erg gelukkig. Maar na 11-09 hebben ''Ze'' de wereld laten veranderen: alle moslims zijn het zelfde, ze zijn gevaarlijk en niet te vertrouwen, de moskee is een bom, de hoofddoek is een granaat, ;;djallaba'' van imam Ahmed is een Drones, Allah is Hitler, Mohammed is een Abrahams-oorloog tanks''....ect.... Raar dat Nederlanders niet in de gaten hadden, na het vetrek van de her Kok op dat moeilijke mommenten ( na 11-09) dat de huilende Srebinica Weduwen waardoor Kok de benen nam, ook 8000 moslim mannen hebben verloren en die door de Christenen werden vermoord, voor 11-09, in 1995! Als kok zei toen, als premier: '' niet alle moslims zijn verandwoorlijk voor dat criminele daad van het doden van 3000 Amerikanen, net zoals niet alle christenen verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van 8000 moslims. Dan had Kok van mij het volle respectals sociaal democraat. Homo ben je zelf, hetro ben je zelf, weet je het nog niet ben je zelf. Als ik homo was, ga ik niet bij de buren kloppen en zeggen dat ze mij moeten accepteren, nee, dat ben je gewoon en rest interreseerd je geen bal, als je wordt aangevallen, mag je passend geweld gebruiken en de politie bellen, anders neem je de benen, wordt ook geadviseerd aan hetro's. Aagevallen? passend geweld gebruiken, de politie bellen of alle mooiste de benen nemen, zijn algemeen regels. Je ziet het, de grote hypocricie bij de gelovigen die homos weigeren en beoordelen, deze imams, priesters of rabbijnen gaan juist graag achter de jonges en meijes aanhollen en ze sexuelle mishandelen!! De volgende zondag, vrijdag of Zaterdag roepen ze in hun heilige huizen: Nee, geen homos en geen seks voor het huwelijk?!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 nov. 2012 - 11:58

Heeft alles te maken met beschaving en de mate waarin je wel of niet bent opgevoed, We praten hier over heel laag of onopgeleide jongeren en het zelfde geld voor de ouders. Gewoon achterlijk en domme mensen. En dan nog vaak aanhanger van een of ander sprookje dat ze bestempelen als geloof.

bbooister
bbooister8 nov. 2012 - 11:58

Jammer om te lezen dat nog steeds een grote groep mensen niet geciviliseerd is. Je zou toch denken dat in 2012, in een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie, dit niet meer zou mogen gebeuren. Of ben ik nu gewoon heel naïef? Ik weet dat nog lang niet overal zo over homoseksualiteit gedacht wordt als in Nederland, sterker nog, ook op sommige plaatsen in Nederland is het nog moeilijk om te zijn wie je wilt zijn. Hoe gaan we hier verandering in brengen? Wie wil de voortrekkersrol op zich nemen? Moeten politici meer doen? Waarom hangen we gewoon niet massaal de gedachte aan dat iedereen maar lekker zelf moeten weten wat hij/zij doet, zolang anderen er maar geen last van hebben? Wie komt met antwoorden?

bbooister
bbooister8 nov. 2012 - 11:58

Misschien nog een interessante vraag: Zou er een tv-programma mogen komen waarbij er met de verborgen camera mensen worden gefilmd die beledigende opmerkingen maken naar holebi's? En dan niet die gezichten vaag maken, maar gewoon tonen. Is dat geen optie?

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2012 - 11:58

Is dit uitdagen en het noodlot tarten??? Uitdagen en het noodlot tarten lijkt niet gezond, het is hetzelfde om een cartoon te maken waar Allah voor joker wordt gezet. Uitdagen en het noodlot tarten is niet gezond, het is beter omdat achter wege te laten. Simpel omdat er dan geen aanslagen komen, de rust blijft zoals het was. Maar uitdagen en het noodlot tarten vraagt om antwoord, inelkaar slaan, zwemlessen in de grachten en bij voorkeur in de winter als het vriest, wil de verkeerde liefde wel bekoelen. Er zijn toch hotels genoeg? Tja, de bekoringen van onze maatschappij wordt enkel gelezen door een uitkering of anders gratis geld. Respect voor levenswijze zo als hier gewend en gewenst kunnen niet meer. Maar gelukkig zijn we politiek correct, en dat blijft belangrijker, als recht, en vrijheid en vrijheid van meningsuiting van en voor al onze Nederlanders.

1 Reactie
ElChe
ElChe8 nov. 2012 - 11:58

Volgens mij ben jij het padje kwijt.

vriest
vriest8 nov. 2012 - 11:58

Je hoeft geen homo te zijn ook elk ander mens word in antwerpen s,avonds laat vaker lastig gevallen .Er zijn de afgelopen tijd met de regelmaat van de klok mensen gemolesteerd of erger .Het laatste weekend werder nog iemand het ziekenhuis in geschopt om 3 euro .dat kon jaren terug zelden gebeuren .Hetis jammer het was leuk uitgaan in antwerpen ,maar alles is veranderd ook hier .

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso8 nov. 2012 - 11:58

Je deelt makkelijk klappen uit als je bedreven bent in de vechtsport. Maar van vechtsport leer je je toch beheersen? Alleen als je bij de 10% gemotiveerde sporters zit. De rest leert dat je van een paar klappen niet dood gaat en ach, iedereen krijgt toch weleens een pak slaag? Ook fijn dat het zelfvertrouwen zo'n boost krijgt. Er zijn veel jongeren die niet het zelfvertrouwen hebben om zich op de arbeidsmarkt te presenteren. Nu met vechtsport hebben ze alle vertrouwen om zich op straat te manifesteren. WAT KIJK JE? ..waarom allemaal op vechtsport. Je creeert er een geweldsspiraal mee. Welke held heeft dat toch bedacht?

Florian2
Florian28 nov. 2012 - 11:58

Stuitende rapportage maar ik weet uit eigen ervaring dat dit eerder regel dan uitzondering is. Conclusie mag best getrokken worden dat een overgrote meerderheid van de turken en Marokkanen homofoob c.q.. gewelddadig zijn tegen homo's. Verontrustend maar dit is de dagelijkse praktijk, vandaar dat ik er niet over peins ook nog met een jongen hand in hand te gaan lopen.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt8 nov. 2012 - 11:58

Dat c.q. doet het hem natuurlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2012 - 11:58

Ik snap niet dat die Homo's daar op straat een beetje openlijk voor uit gaan lopen komen....Je weet dat je daarmee een heleboel gelovige mensen mee beledigt en op die manier toon je geen enkel respect voor de gevoeligheden en problemen waar de moslimmedemens op cultureel en identiteitsvlak mee worstelt. Nog afgezien daarvan speelt de woede om de manier waarop de VS israel steunen ook een grote rol in de gekanaliseerde woede die zich uit t.o.v. deze andersgeaarden.

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics8 nov. 2012 - 11:58

"Ik snap niet dat die Homo's daar op straat een beetje openlijk voor uit gaan lopen komen' Dus volgens uw redenatie mogen ze er alleen in het geniep er voor uitkomen. Een ouderwetse en achterhaalde gedachte lijkt mij, anno 2012. Nooit ....zwichten voor discriminatie zou ik zeggen.

poelly12
poelly128 nov. 2012 - 11:58

ik hoop dat je dit satirisch bedoelt, want anders heb jij al gecapituleerd. Belgie is geen Marokko, dus in Belgie geldt de Belgische wet, Waar eenieder zich aan te houden heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2012 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2012 - 11:58

Maak geen zorgen ik en veel miljoenen moslims houden van je als waardige mensen, er is geen verschil tussen ze, u en ik als mensen. Niet aabtrekken van die klote zakken, lege hoofden, God verslaafden.

Blisss
Blisss8 nov. 2012 - 11:58

Ik word er ook pissig van Erik Jan. Inderdaad dubbele moraal. Ben benieuwd wat die jongeren zullen zeggen, als er een middeleeuwse man met een meisje van negen hand in hand door hun straat loopt.

JongLinks
JongLinks8 nov. 2012 - 11:58

De moslimjongeren waarmee ik ben opgegroeid accepteren mij gewoon als homo, terwijl mijn christelijke opa dat niet doet. Denk daar eens over na.

RMHeijmans
RMHeijmans8 nov. 2012 - 11:58

Jawel, Fons Spooren deed er iets tegen (mee). Als je niet meer weet wat het was, google even: Fons Spooren en het Anne Frankplatsoen.

Qizilbash
Qizilbash8 nov. 2012 - 11:58

Turkse moslimjongeren zijn ondervertegenwoordigd in homogerelateerde geweldsincidenten. Zij zijn zelfs 2 keer minder vaak dader als autochtonen. Ik weet niet waarom je het dan koppelt aan de islam. Ook Surinamers zijn ondervertegenwoordigd. Marokkanen daarentegen zijn wel oververtegenwoordigd. Mijn indruk is dat het dus eerder iets te maken heeft met macho-, straatcultuur, verveling en veel rondhangen op straat dan met het geloof. http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2067868.ece/Homogeweld_om_mannelijkheid_te_bewijzen

Jantje68
Jantje688 nov. 2012 - 11:58

Zou in Nederland niet veel anders zijn. Als ik het filmpje zo zie dan is het ook echt de onderkant van de onderkant die zo reageert en die bezorgen iedereen overlast die er langs loopt. Tja en blikken krijg je toch. Ze lopen er ook nogal overdreven gearmd bij, dat valt gewoon op omdat je het niet vaak ziet.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa8 nov. 2012 - 11:58

U bedoelde, het is het zelfde als je op straat ziet voor het eerste keer een man die zijn bruid op zijn schouders draagt in het openbaar? Ik zie het voor mee, twee vriendelijk homo's op het plein aan het praten, ineens verschijt een man die zo vrolijk door het plein loopt met zijn vrouw op zijn nek, zij een ijsje aan het drinken, hij tikt wat pataatjes uit een zak. Wat gaan de twee homo's roepen? of minimaal onderling over gaan roddelen?!

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 nov. 2012 - 11:58

Als die homo's zich nu eens een keer aanpasten. Homohuwelijk, homoboot, homocafe. Integreer eens jongens. Altijd alles maar apart.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger8 nov. 2012 - 11:58

Hahaha die Thomas toch Ik heb dat ook altijd met vrouwen, pas je toch eens een keer aan: vrouwen voetbal, vrouwen hockey, vrouwen handel,...waarom altijd toch weer apart? Klinkt logisch toch...