Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Belgische generaal verzon tips Amerikaanse NSA

  •  
06-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aivd_300_01.jpg
Hoofd inlichtingendienst pochte over voorkomen aanslagen
De topman van de Belgische militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Eddy Testelmans, verklaarde in 2013 dat dankzij de illegale afluisterpraktijken van de NSA drie aanslagen in België waren voorkomen. Nu blijkt dat die plannen nooit hebben bestaan.
In een rapport van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten staat:
De door de NSA aangeleverde informatie had geen drie aanslagen voorkomen maar slechts nuttig bijgedragen tot een betere informatiepositie in één concreet Belgisch terrorismedossier.
Testelmans gaf in 2013 een interview aan het magazine MO toen bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldwijd op grote schaal afluistert. Hij nam het op voor die illegale praktijken en stelde dat door het massaal bespioneren van burgers aanslagen zijn voorkomen. Een fragment:
RTEmagicC_3160f0e42e.jpg
– Heeft de NSA hier inderdaad aanslagen helpen voorkomen?
Testelmans: Ja. In drie gevallen is er inderdaad een mogelijk terroristische daad verijdeld op basis van info waarvan we mogen aannemen dat die rechtstreeks uit het Prism-systeem komt, en die ons via geclassificeerde kanalen is bezorgd. Als de NSA die info niet had doorgespeeld, hadden wij het niet geweten. Daarom dient Europa zich te bezinnen over de vraag of het voldoende gewapend is voor de strijd tegen terrorisme, tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit en tegen de proliferatie van massavernietigingswapens.
– In één van die drie gevallen ging het om het beruchte nieuwjaarsalarm van 2007. – En die andere twee?
Testelmans: De details mag ik niet geven. Wel kan ik zeggen dat België waarschijnlijk voor zware incidenten behoed is gebleven.
Naar nu blijkt waren er geen details en zijn er ook geen aanslagen verijdeld.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

CliffClavin1993
CliffClavin19936 mei 2015 - 6:21

Het is wat. Nu ja, iedereen kan zichzelf wel prijzen vanwege de oncontroleerbare bewering dat zij of hij iets dat nooit plaatsvond, voorkomen heeft. De logica achter zulke claims is best komisch, men wordt op gratuite wijze een held. Meneer Testelmans blufte een beetje, heel menselijk, eigenlijk. Wellicht moet het maniakale verzamelen van al die gegevens toch gelegitimeerd worden, anders blijft het een zieke en sinistere daad. Enigszins gerelateerd: Ik vond het ook grappig dat zowel IS als Al Quaeda de aanslag in Garland, Texas voor zich opeisten. Want men mag die actie van mij gerust de meest mislukte terroristische operatie van de voorbije jaren noemen.

hugo bergveen
hugo bergveen6 mei 2015 - 6:21

Weer zo'n spookverhaal waarmee wordt geschermd om de budgetten van repressie te verhogen en vrijheden in te perken. Zie het Vrijheidscollege van Maarten van Rossem!

dino_radja
dino_radja6 mei 2015 - 6:21

Ook de nederlandse spionagediensten hebben nog nooit aantoonbaar onze veiligheid vergroot. Afschaffen met die schimmige, oncontroleerbare en nutteloze diensten.

Sol Invictus
Sol Invictus6 mei 2015 - 6:21

wel, die Belgische generaal kijkt dan aan tegen een lange gevangenis straf gezien de ernst van het vergrijp - landverraad. de generaal legt immers tegen de belgen over de noodzaak hun vrijheid te beperken.

1 Reactie
Sardar2
Sardar26 mei 2015 - 6:21

Het liegen ten gunste van de bazen is nooit strafbaar! Heb je enig voorbeeld van slaven die hun eigenaren konden veroordeeld te krijgen?