Joop

Belgische gemeente weert Nederlanders want ‘te laks tegen corona’

  •    •  
19-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knokkeheist

© cc-foto: Fusslkopp

In het Belgische Knokke-Heist zijn Nederlanders sinds donderdag niet meer welkom. Burgemeester Leopold Lippens vindt dat Nederland niet voldoende maatregelen neemt om het coronavirus in te dammen.
“Uw regering is een stelletje onnozelaars”, verklaarde Lippens tegenover Omroep Zeeland. “Uw land heeft altijd de mond vol over dat u het zo goed voor elkaar heeft, maar de maatregelen in Nederland zijn een lachertje! Dit is een internationaal virus en vereist een internationale aanpak. En dan moet je niet zoals in Nederland alles maar openhouden.”
Het ziekenhuis van Knokke heeft in de loop van donderdag laten weten dat Nederlandse patiënten wel welkom blijven. “Voor Nederlandse patiënten gelden zelfde strenge richtlijnen als voor Belgische, maar we laten niemand in de steek”, stelt het ziekenhuis AZ Zeno.
‘Dit virus stopt niet aan de grenzen’ Lippens is niet de eerste Belgische burgemeester die zich zorgen maakt over het Nederlandse beleid. Dit weekend drong de burgemeester van Turnhout, Paul van Miert, er al bij zijn collega’s in Noord-Brabant op aan om de cafés te sluiten.
Nadat in België alle restaurants en cafés na vrijdag dicht gingen, besloten veel Belgen om hun vertier dan maar even over de grens te zoeken. Dit tot ergernis van de Belgische minister Pieter De Crem die zijn landgenoten opriep om niet naar Nederland te gaan. “Dit virus stopt niet aan de grenzen”, twitterde hij.
cc-foto: Fusslkopp
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

nikita72
nikita7220 mrt. 2020 - 7:47

Hoe oud is dit bericht? Intussen zijn in Nederland de cafés ook dicht.

1 Reactie
ton14024
ton1402420 mrt. 2020 - 15:52

Back to the future generatie zeker?

Messef
Messef20 mrt. 2020 - 7:29

Als deze burgemeester dezelfde opdrachten en informatie krijgt toegezonden als zijn Nederlandse, Duitse of Poolse collega, had deze discussie onnodig geweest. Opnieuw een uitdaging voor onze Europese Unie om eendracht en daadkracht uit te stralen. In die zin zou ik graag als provincie Nederland wensen te horen bij Duitsland.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 3:48

Zelfs ik wordt door de feiten ingehaald: https://www.tubantia.nl/enschede/duitse-politici-grens-met-nederland-dicht-als-coronaregels-niet-hetzelfde-worden~ad16388e/?referrer=https://www.google.nl/

3 Reacties
JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 3:49

PS Het is nog geen besluit. Maar het wordt dus al genoemd op hoog niveau.

Ernst3
Ernst320 mrt. 2020 - 11:15

In duitsland mag horeca open zijn tot 18:00 s'avonds, winkels (behalve supermarkten) daartegen moeten gesloten zijn. In nederland haal je snel even spullen om thuis te klussen of te poetsen. In duitsland ga je wat vroeger dan anders uit eten. Wat is beter? Hoelang sta je aan mogelijke besmetting bloot? Zou een reactie van nederland moeten zijn.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 16:32

"In duitsland mag horeca open zijn tot 18:00 s’avonds" Ik weet niet waar je dat vandaan haalt. Van de site van het Duitslandinstituut: "Maandagmiddag 16 maart heeft kanselier Merkel nieuwe afspraken met de deelstaten bekend gemaakt. Die houden in dat naast musea, theaters, bars etc. ook winkels worden gesloten - uitgezonderd zijn onder meer supermarkten, apotheken, banken, postkantoren, wassalons, bouwmarkten en tankstations (zie hierboven bij de vraag over het deelstaatbeleid)" Nuff said.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 0:45

Daar gaan we al. Nederland is geen eiland heet het, telken als de noodzaak tot het besluit van verdergaande maatregelen wordt gedownplayed. Dat is inderdaad zo. Maar dat kan ook betekenen dat in het buitenland voor Nederland WORDT besloten. Landsgrenzen kunnen zomaar opeens dicht gaan zodra één van onze buren genoeg krijgt van het in hun ogen tanende optreden hier. We hebben iets van deze aard al gezien bij de horecasluitingen. België had de café's al op slot. Nederland niet. Belgen gingen dus op zaterdagavond in Nederland op zuip. Belgische politici not amused. En toeval of niet, zondag sloot ook hier de horeca. De Belgen hebben hun eigen burgers niet allemaal onder controle? Klopt! Althans niet allemaal. Maar Nederland geeft de idioten zonder verantwoordelijkheidsbesef wel de gelegenheid om zich oneverantwoord te gedragen. Vandaag ook zoiets in mijn woonplaats. België ligt op 10 km van hier. België kent inmiddels een lock-down die het mensen alleen voor het noodzakelijke toestaat de straat op te gaan. Vandaag reed hier dus een quad met belgisch kenteken, bemand door 2 individuen. Voor alle duidelijkheid: een quad is een pleziervoertuig en die lui waren echt geen grote inkopen komen doen. Dit was gewoon een plezierrit die thuis niet gemaakt mag worden. In België is de kans te groot dat men gepakt en beboet wordt dus is kennelijk maar uitgeweken naar Nederland. Hier kun je immers nog rondtoeren zonder continu is je spiegel te kijken of er geen politieauto achter je zit. Om met Cor van der Laak te spreken: van die dingen ja! Vroeg of laat gaat dat scheve ogen opleveren bij de belgische overheid. En dan kan een grens ook buiten den Haag om van belgische zijde worden gesloten. Hebben we daar dan last van? Niet echt heel veel. In België is nu niets te beleven, dus men wil er vanuit Nederland niet heen. Ik ook niet. Maar toch. Het levert gelazer op politiek niveau net nu we dat het minst kunnen gebruiken. En goederenvervoer (dat wel is toegestaan) kan wel degelijk last hebben van grenscontroles.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:26

https://www.demorgen.be/nieuws/180-000-coronatesten-in-beslag-genomen-bij-waalse-firma~b866d92d/

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:26

En voor mondkapjes hebben ze wel geld!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:36

Ze hebben een paar miljoen mondkapjes gekocht. Wat is dat toch met Nederland. Testen zijn TE DUUR voor mensen? Iedereen koopt mondkapjes maar Nederland niet van een bedrijf dat in Nederland produceert? Bedrijven krijgen fors geld in Nederland, maar testen zijn te duur voor de burgers. Ik word er niet goed van! België doet het heel wat beter wat dat betreft.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2020 - 19:16

Te laks? Je mag echt zowat niets meer. Niet meer naar bioscoop. Niet meer naar restaurant. Niet meer naar kroeg. Niet samenkomen. Weinig mensen op straat. In Frankrijk en Spanje mag je nog minder. Maar nu niet doen alsof ze we hier in Nederland lopen te feesten. En als het aan ultra rechts ligt moeten we 4 weken in full lockdown. Mijn god. Nu al kan je praktisch niets.

1 Reactie
korheiden2
korheiden220 mrt. 2020 - 15:24

@Sonic : Ik denk inderdaad dat de verschillen niet zo groot zijn. Betreurenswaardig vond ik het optreden van Baudet en Wilders. Vooral omdat ze het steeds over goed of fout hadden en erg met het beschuldigende vingertje stonden. Het kabinet laat zich adviseren door deskundigen en stemt daar maatregelen op af. Ik mag hopen dat men vaart zet achter de productie van mondkapjes, beademingsmachines en vooral : een geneesmiddel. Er circuleren al wat geruchten rond over chloroquine, een malariamiddel. Niemand weet met zekerheid te zeggen hoe deze crisis zal verlopen. Daar passen wat mij betreft al helemaal geen beschuldigingen bij.

Thuiszitter
Thuiszitter19 mrt. 2020 - 17:49

Hier in de binnenstad is het al een lockdown , haast geen mens te zien .

EmC2
EmC219 mrt. 2020 - 17:21

In Nederland horeca dicht omdat Belgen massaal naar Nederland kwamen toen in België als dicht ging...

wegmetons
wegmetons19 mrt. 2020 - 17:00

Dus omdat Belgen zich niet kunnen gedragen door hier datgene te doen waar ze in België een boete voor krijgen krijgt Nederland de schuld? Laffe vent, durf dan je eigen burgers aan te spreken. Want uiteindelijk zijn de cafés hier maar een dag later gesloten als daar...

Mostafa
Mostafa19 mrt. 2020 - 15:45

Een rare vraag: Hoe zit Nederland nu er uit als wij nu een echte sociaal democraat als premier hebben ?! Deze vraag koot al een paar weken in mijn hoofd.

3 Reacties
Frank van der Laar
Frank van der Laar19 mrt. 2020 - 18:11

Hetzelfde, maar dan met meer regenboog zebrapaden.

TigressApril
TigressApril19 mrt. 2020 - 19:23

@Frank van der Laar En de helf van het kabinet betstaat dan uit zwarte transgender vrouwen in een rolstoel natuurlijk, vergeet dat niet! Ik denk dat het geen socialist VS kapitalist probleem is. Zelf ben ik een voorstander van de groeps immuniteit aanpak niet omdat ik mensen dood wil maar omdat ik van mening ben dat leven geen zin heeft als het geen leven te noemen is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 6:35

Frank van der Laar :)

P Haan
P Haan19 mrt. 2020 - 15:11

Dat is een onverwacht positieve bijvangst dan.

dickser
dickser19 mrt. 2020 - 14:36

Leuk, weer een lokale bestuurder die denkt dat hij viroloog is met meer kennis

de Boer2
de Boer219 mrt. 2020 - 14:35

Daar had Pieter de Krem (CD&V) op zichzelf gelijk in, een virus kent geen grenzen. Dat is zo minuscuul, die gaat (bijna) overal doorheen. En Geert (PvdV) en T (FvD) maar de grenzen willen sluiten met een lap vitrage, over van hun trouwfeest.

Freek3
Freek319 mrt. 2020 - 14:25

Kortom, de Belgen zeggen regen hun burgers "afstand houden" anders krijg je het of geef je het door. Due burgers komen in NL op een kluitje zitten omdat het thuis niet mag en Dan heeft NL het gedaan?

1 Reactie
JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 0:48

Helemaal correct.