Joop

Belgische corpsleden krijgen werkstraffen en boetes na student Sanda Dia via ontgroening te hebben gedood

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3465 keer bekeken
  •  
ANP-439055691

De studentencorpsleden die de Belgische student Sanda Dia via zijn ontgroening hebben gedood, zijn daar vrijdag - 4,5 jaar laten - voor veroordeeld. Hoewel het openbaar ministerie om celstraffen vroeg, besloot de rechter de achttien daders werkstraffen en boetes op te leggen. Bij de dood van de zwarte jongen Sanda Dia door een witte studentenvereniging speelde racisme 'een moeilijk te ontkennen' rol.

De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de destijds 20-jarige Sanda Dia dertig uur lang aan een keur van vernederingen en mishandelingen. Dia raakte onderkoeld en vergiftigd en stierf.

Dia meldde zich vijf jaar geleden aan om lid te worden van het Leuvense studentendispuut. Met andere aspirant-leden moest hij in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hem heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, maar werd aan zijn lot overgelaten. Pas na een uur werd de jongen zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald. Daarna duurde het nog enkele uren voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen. De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

Trouw tekent op:

Hij is oververmoeid en ruikt naar urine, er is over hem heen geplast. Zijn buik zit vol met alcohol, een goudvis en liters visolie. Als hij later in het ziekenhuis wordt opgenomen is zijn lichaamstemperatuur 27,2 graden. De artsen hebben nog nooit iemand gezien met zoveel zout in zijn bloed: 114 gram. Tegen de tijd dat de politie bij de put arriveert is die al gedempt en de whatsappgroep met alle foto’s verwijderd. 

Na afloop van de zaak spraken de Reuzegommers hun opluchting uit en zeiden dat nu "iedereen verder kan met zijn leven". Daarbij leken ze te zijn vergeten dat er ten minste één iemand niet verder kan.

Over het racisme binnen Reuzegom schrijft Trouw:

Een vraag die Dia’s zaak ook opwerpt: was er een racistisch motief? Als jongen van kleur viel hij op in het witte milieu van Reuzegom. Twee maanden voor de fatale doop was er een melding dat Dia met het n-woord was aangesproken en na een feestje was gemaand de troep op te ruimen, want ‘zwarten moeten voor blanken werken’. Ook schreven Belgische media over een speech waarin werd verwezen naar “onze goede Duitse vriend Hitler” en is er een filmpje waarin ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ wordt gezongen.

Kenny Van Minsel, destijds voorzitter van de Leuvense studentenkoepel Loko, zegt dan ook dat het 'moeilijk te ontkennen' is dat racisme een grote rol speelde bij de dood van Dia. Hij noemt het teleurstellend dat dit motief achterwege is gelaten: “We zijn daar als maatschappij blind voor geweest, en nu nog steeds door racisme niet in het onderzoek te betrekken. Dat vind ik het falen van justitie.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 11:28

Herstel van mijn vorige commentaar: Ik heb niet goed opgelet. Het betreft al een uitspraak in beroep. Schuldigverklaring: onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. Blijft staan dat ook hiervoor de uitgesproken straffen belachelijk laag zijn.

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 10:49

Hopelijk stelt het Belgische OM hoger beroep in. Boetes en taakstraffen zijn een waanzinnige minimalistische reactie op zo'n brute racistische moord. (Want dit laatste is het).

3 Reacties
Jozias2
Jozias227 mei 2023 - 12:04

@olav Een relatief forse taakstraf is een hele gebruikelijke straf voor dood door schuld bij een jeugdige verdachte zonder strafblad. En u kunt het wel racistisch vinden maar het enkele feit dat de voorzitter van de studenten koepel dat roept is nog geen bewijs. Vraag is of deze student anders is ontgroend dan de andere studenten.

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 19:16

@ jozias: Het is duidelijk dat deze jongeman al eerder racistisch was bejegend. Andere, witte aspirant-leden ondergingen niet een soortgelijke keur van vernederingen en mishandelingen", en wel "dertig uur lang". (Anders was dat wel vermeld). En urenlang bewusteloos aan je lot overgelaten worden zou geen witte persoon zijn overkomen. Jij debiteert puur formalistisch geneuzel om de harde sociale werkelijkheid te ontkennen.

Jozias2
Jozias227 mei 2023 - 20:36

@olav Dus omdat hij twee maanden eerder discriminerend is bejegend (onduidelijk is door wie) is dit automatisch racisme? In hetzelfde artikel in trouw wordt een Belgische journalist geciteerd die onderzoek deed: “Toch is hij terughoudend: “Er zaten die avond ook witte schachten (feuten) in de put, zij hadden net zo goed kunnen sterven.” Als, zoals wel vermeld, alle studenten dezelfde (slechte) behandeling kregen waaruit blijkt dan het racisme?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 mei 2023 - 8:32

Dit doet me denken aan de “roetkapaffaire”. De meesten zullen dit vast nog wel weten. Het ging toen om een ontgroening door een louter elitaire studentenvereniging waarbij een jongen uit een voorname familie de dood vond. De daders (uiteraard allemaal uit zeer voorname families) kregen allemaal fopstrafjes van een paar duizend gulden boete om een strafblad te voorkomen.

Pater
Pater27 mei 2023 - 2:40

Correctie op onderstaande: geen doodslag ,aar dood door schuld. Dood door schuld is strafbaar gesteld in artikel 307 Wetboek van Strafrecht: “1. Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie; 2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Pater
Pater27 mei 2023 - 2:36

Ze hadden volgens de rechter niet de bedoeling de man te doden. Ze wisten immers niet dat die hoeveelheid vissaus al dodelijk was ... Dan is het nog altijd doodslag lijkt me. Ze hebben niet alleen de sporen verwijderd, maar ook volledig gezwegen over de toedracht, dat alleen al lijkt me een aardige straf waard. Onbegrijpelijke klassejustitie, en het racismemotief bleef buiten beschouwing.

2 Reacties
Jozias2
Jozias227 mei 2023 - 9:55

@pater Je corrigeerde jezelf al op het punt doodslag. Dat vereist inderdaad opzet en dat was er volgens de rechter niet. Maar een verdachte is niet verplicht om mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Een verdachte mag zwijgen en liegen en mag ook informatie verwijderen wat later als bewijs kan dienen. Dat is niet strafbaar maar de rechter kan als dat uitkomt wel laten meewegen in de strafmaat.

Pater
Pater31 mei 2023 - 1:51

@Jozias Meewegen in de strafmaat is precies wat ik bedoel. Het zou het verschil moeten maken tussen boete of cel.

EenMening3
EenMening326 mei 2023 - 23:14

Klassejustie. Corpsballen, vaak naar volk. Verwend en narcistisch.

michellekepen
michellekepen26 mei 2023 - 21:05

Als ik het goed begrijp zijn er 18 daders waartegen gevangenisstraffen zijn geëist. Waarbij de lichtste(!) straf 18 maanden cel bedroeg. Eindresultaat: geen enkele gevangenisstraf..... Of het Belgische OM heeft veel te hoog ingezet. Of deze 18 zijn erg 'gematst'.... Als ik naar hun papa's en mama's kijk, hun gedrag en hun achtergrond, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we hier met een ouderwets staaltje klassenjustitie te maken hebben. Sowieso natuurlijk al belachelijk dat deze uitspraak pas 4,5 jaar na dato plaatsvindt. Vertraging mede als bewuste strategie. En bovendien hebben de daders (getracht) alle sporen te verwijderen, hetgeen het onderzoek flink gefrustreerd heeft.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mei 2023 - 7:06

En dan ook nog het feit dat ze verschoond worden van een strafblad. Dit riekt niet enkel naar klassenjustitie, dit is klassenjustitie. Daarnaast hebben ze allen gezwegen blijkt. De vader heeft in tegenstelling tot dat wat hij hoopte ( minimaal een strafblad/strafbaarstelling natuurlijk) totaal geen antwoorden gekregen op zijn vragen. Er is aan alle kanten gesjoemeld. Ze hebben daar nog nooit gehoord blijkbaar van de term doodslag. De verkeersboetes zijn daar hoger.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mei 2023 - 7:58

@ michellekepen Jij schrijft: dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we hier met een ouderwets staaltje klassenjustitie te maken hebben. Dat is natuurlijk een rare constatering. Niet de achtergrond van de ouders bepaald of er sprake is van klassenjustitie. Dan moet je dat kunnen onderbouwen. Er is iets anders aan de hand. Ook de daders van de moord in Spanje die als groep een jongen doodschopten komen er gemakkelijk van af. Slechts 1 deelnemer is specifiek aangewezen als dader. Volgens mij zijn die zaken in zekere zin vergelijkbaar. Er wordt gekeken naar de bewijslast voor 1 specifieke actie van 1 van de deelnemers en die is nauwelijks specifiek te maken bij een dergelijk groepsoptreden. Dus komen daders er vaak gemakkelijk mee weg. In dit belgische geval zal aangetoond moeten worden dat 1 specifiek groepslid verantwoordelijk is voor iets specifieks dat geleid heeft tot de dood. Het toedienen van de visolie zou kunnen maar dan moet er slechts 1 zijn die dat deed. Volgens mij is dit meer een lelijke leemte in het westerse rechtssysteem dan klassenjustitie.

Jozias2
Jozias227 mei 2023 - 10:01

@michelle De uitspraak wijkt inderdaad af van de eis. Maar een relatief forse werkstraf is natuurlijk in Nederland ook niet ongebruikelijk voor dood door schuld bij een blanco strafblad en een jeugdige verdachte. Juist het feit dat de zaak langer dan twee jaar heeft geduurd is ook reden voor een lagere straf. Zeker als dat te verwijten is aan het om of de rechtbank.

MicroWolf
MicroWolf26 mei 2023 - 20:04

Een taakstrafje voor een racistische moord. En dan zijn er nog mensen die zeggen dat witte privileges niet bestaan...

1 Reactie
Jozias2
Jozias226 mei 2023 - 21:37

@microwolf Een racistische moord? Kun je dat onderbouwen? Was er opzet? Werden andere studenten anders behandeld? De enige die over racisme spreekt is iemand die er niet bij was en de details niet kent. Niet de rechter.

Wimtel
Wimtel26 mei 2023 - 19:58

Volgens diverse Belgische media krijgen ze door de werkstraf geen strafblad. Een prima signaal naar de maatschappij dus! Jongens, ga lekker door op de ingeslagen weg, jullie zijn heel stoer! Mocht je zo ver willen gaan dat er iemand zou kunnen overlijden, zorg dan wel dat je een pappie met geld hebt vanwege de advocaat. Als aan voorgaande eis voldaan (die advocaat dus), dan is die boete en werkstraf prima te overzien. Cassatie is niet mogelijk (behoudens fout in het proces), ze kunnen dus met een "goed gevoel" op vakantie om lekker te dromen over het volgende ontgroeningsfeestje.

michellekepen
michellekepen26 mei 2023 - 18:02

Als ik het goed begrijp dan zijn er 18 daders waartegen gevangenisstraffen zijn geëist. Waarbij de lichtste(!) straf 18 maanden cel bedroeg. Eindresultaat: geen enkele gevangenisstraf..... Of het Belgische OM heeft veel te hoog ingezet. Of deze 18 zijn erg 'gematst'.... Als ik naar hun papa's en mama's kijk, hun gedrag en hun achtergrond, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat we hier met een ouderwets staaltje klassenjustitie te maken hebben. Sowieso natuurlijk al belachelijk dat deze uitspraak pas 4,5 jaar na dato plaatsvindt. Vertraging mede als bewuste strategie. En bovendien hebben de daders (getracht) alle sporen te verwijderen, hetgeen het onderzoek nogal gefrustreerd heeft.

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 mei 2023 - 8:22

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

GilbertM
GilbertM26 mei 2023 - 17:30

Kijk, als de hele bende lid is van de zelfde golfclub, de zelfde dure champagne drinkt en samen op zeiljachten zitten op de MidZee, dan komen hun "jongskes" daar wel mee weg! Zum kotsen!

Bert van der Neut
Bert van der Neut26 mei 2023 - 15:05

Dood door schuld was hier van toepassing geweest. De straf staat in geen verhouding tot het gepleegde.

2 Reacties
Déjà vu
Déjà vu26 mei 2023 - 17:40

Toebrengen van zwaar lichamelijk en geestelijk letsel met de dood tot gevolg, zou ik zeggen. Maar net zoals de rest, ben ook ik een leek.

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 11:14

Zelfs kwalificatie als doodslag (en wat mij betreft zelfs moord) is te verdedigen op basis van het juridische begrip "voorwaardelijk opzet". (Van toepassing in het geval dat bewust het risico op mogelijke ernstige gevolgen wordt genomen. B.v. als iemand een persoon dood rijdt doordat hij met 100 km/u door een dorpskern rijdt).

GeenProbleem
GeenProbleem26 mei 2023 - 14:12

Belachelijke straf.

Bernie2
Bernie226 mei 2023 - 14:07

De duivel beware me. De offspring van Belgisch puikje van de maatschappelijke zalm komt dus weg met wat werkstraffen. Heeft het tuig nu ook een strafblad? Deze klootzakken zijn/waren voorbestemd om het bankwezen in te gaan, de politiek om het land te besturen en meer. Corpsballen die België zouden moeten leiden. Amai. Dit racistische tuig heeft Sanda Dia willens en wetens op een misselijkmakende manier de dood ingejaagd. Rechter: "nou nooit meer doen he knullen." Wat in duivelsnaam is het signaal van de rechters in kwestie aan soortgelijke clubs en vooral: aan de ouders en vrienden van Dia?

1 Reactie
Bernie2
Bernie226 mei 2023 - 14:46

“Het hof heeft rekening gehouden met het feit dat het om jonge racisten gaat die nog een hele carrière voor de boeg hebben.” Bon, zij hun carrière en Dia betaalde daar voor.

Tuck'R
Tuck'R26 mei 2023 - 13:49

Belachelijk lage straf.

Volrin
Volrin26 mei 2023 - 13:44

Typfoutje in het artikel: "4,5 jaar laten" Moet '4,5 jaar lateR' zijn. De vraag is inderdaad of gevangenisstraf an sich helpt in dit geval, maar je zou toch verwachten dat deze daders psychologische behandeling zouden moeten krijgen.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2023 - 8:01

'helpt'? Het is nu eenmaal zo dat straffen van verantwoordelijken OOK deel uitmaakt van hoe we elkaar verantwoordelijk houden.

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 11:08

Een deel onvoorwaardelijke gevangenisstraf is op z'n plaats vanwege de ernst van het feit en de schok die zoiets in de samenleving veroorzaakt c.q. behoort te veroorzaken.

Volrin
Volrin27 mei 2023 - 12:03

@Paul N.m.m. heeft/zou gevangenisstraf twee functies moeten hebben: 1. De samenleving beschermen tegen een directe dreiging. 2. Potentiële criminelen afschrikken. De daders hebben hun misdaad al gepleegd, dus het werkt voor hen niet meer als afschrikking en de vraag is of het toekomstige corpsballen wel zou afschrikken. Tenslotte denk ik dat het in de trant van de samenleving beschermen beter zou werken als deze daders psychologisch onderzocht en behandeld worden, in plaats van alleen achter slot en grendel te gooien.

Proletarier
Proletarier26 mei 2023 - 13:02

Het feit dat ze opgelucht zijn dat ze weer verder kunnen met hun leven geeft aan hoe narcistisch deze kakkers zijn. Het maakt blijkbaar niet uit waar je als kakker vandaan komt, de enige vereiste is dat je rabiaat rechts tuig moet zijn.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem26 mei 2023 - 18:03

Jij bent op de hoogte van de politieke voorkeur van de daders?

LaBou
LaBou 27 mei 2023 - 5:28

Probleem heeft grote twijfels en denkt ze eerder rabiaat links zijn?

Aldtsjerk
Aldtsjerk26 mei 2023 - 12:24

Racisme is hier niet het grootste probleem. Het zijn de studentencorpora, bevolkt door hooligans in brasjasjes met hun rituelen, misogynie, gebral en gezuip. Vernederen en vernederd worden, alles voor een eeuwigdurende vriendschap in het old boys netwerk. En net zoals de voetbalclubs weten wie de hooligans zijn, kennen de universiteiten de narcistische kakkers. Maar ja, hoort er bij hè. Afschaffen die asociale clubjes.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 11:05

Racisme is minstens een even groot probleem. Dat heeft zeker mede de ernst van het gebeuren bevorderd, gezien de beschreven omstandigheden.

Wimtel
Wimtel26 mei 2023 - 11:22

Ach ja, door hun rijke ouders (en goede advocaten) komen ze heel goed weg en kunnen ze op naar de top om in de toekomst over de Belgen te beslissen. Het zou mij niets verbazen als de opgelegde boete en werkstraf géén strafblad oplevert (in België). Ik had al een heel slecht gevoel bij wat die jongens (meerderjarigen) allemaal hebben uitgevreten met het slachtoffer. Dat gevoel werd nog slechter nadat de strafmaat bekend werd.

VeganHarrie
VeganHarrie26 mei 2023 - 11:15

Waarom zou je bij die racistische corporale netwerken willen horen, waar de Baudetjes van deze wereld worden gekweekt.

2 Reacties
van Putten
van Putten26 mei 2023 - 13:52

Baudet was nooit corpslid. Hij belichaamt niks waar het corps voor staat. Zie wat Sander Schimmelpenninck (wel lid geweest) hierover zegt.

VeganHarrie
VeganHarrie26 mei 2023 - 17:13

@Van Putten Ik neem aan dat jij lid bent geweest dat jij je clubje wil verdedigen. Corpora staan bekend als bolwerken van conservatieve denkers en hebben vaker dan gemiddeld last van grensoverschrijdende 'incidenten'. Baudet en zijn gedachtengoed zouden daar niet erg opvallen. Wat een pedant rijkeluiszoontje als Schimmelpenninck daar over zegt gaat mijn indruk niet veranderen,

JasDon
JasDon26 mei 2023 - 11:04

Vernietiging van bewijs had in mijn ogen al tot een zwaardere veroordeling moeten leiden. Een racistisch motief is moeilijk te bewijzen, ik vind wel dat studentenverenigingen hun shit straight moeten krijgen op dit onderwerp.

Dr. McLovin
Dr. McLovin26 mei 2023 - 10:40

In het algemeen ga ik zelden mee in het "harder straffen" discourse maar ik vind dit wel erg buitensporig laag...mede veranwoordelijk zijn voor mishandelingen en dood door schuldig en dan enkel boetes en taakstraf? Ik ben wel benieuwd naar het hele verhaal....?

4 Reacties
Jozias2
Jozias226 mei 2023 - 13:11

@dr Als je meer wil dan dood door schuld zul je toch moeten aantonen dat er vorm van opzet is gericht op de dood van het slachtoffer. En zonder opzet kom je inderdaad bij dood door schuld. En bij dood door schuld is een zware werkstraf geen afwijkende straf.

Dr. McLovin
Dr. McLovin26 mei 2023 - 20:31

@Jozias2, Ik ben geen jurist en wil er geen wikipedia juridische discussie van maken (wordt bij mij toch klok en kleppel) maar zou dit in NL niet vallen onder: De wet kent verschillende vormen van mishandeling. Zo heb je eenvoudige mishandeling, zware mishandeling, zware mishandeling met voorbedachte rade en mishandeling met de dood tot gevolg. Deze laatste vorm staat omschreven in het tweede lid van artikel 302 Wetboek van Strafrecht. De letterlijke wettekst zegt: “Indien het feit [de mishandeling] de dood ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

Jozias2
Jozias226 mei 2023 - 21:46

@dr Ook dan zal je de opzet moeten aantonen. En volgens mij zal het lastig zijn om aan te tonen dat ze de dood hebben gewild of dat de ontgroeningsrituelen daar op gericht was.

Olav Meijer
Olav Meijer27 mei 2023 - 11:00

@ Jozias: Je bent ongetwijfeld bekend met het begrip "voorwaardelijke opzet". Op basis hiervan kan b.v. iemand die met 100 km/u door een dorpskern rijdt en daarbij iemand doodt, tot doodslag worden veroordeeld. (En niet slechts dood door schuld). Gezien alle beschreven omstandigheden (racisme, bewusteloos uren aan z'n lot overgelaten zijn, e.d.).vind ik dat hier zelfs sprake is van moord. Ik hoop dat in hoger beroep passender straffen worden opgelegd.