Joop

Belgische boer schuift uit ergernis grens met Frankrijk paar meter op

  •  
04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-05-04 om 15.10.39
Een Belgische boer heeft op eigen houtje de grens met Frankrijk verschoven, waardoor België nu een paar meter groter is. Tot een internationaal conflict leidt het voorlopig nog niet, maar de boer is wel te kennen gegeven dat hij de oorspronkelijke grens moet herstellen.
Bij toeval ontdekte een plaatselijke amateurhistoricus de nieuwe grens. Die wordt bij het Belgische dorp Erquelinnes aangegeven door een steen die ooit deel uitmaakte van een fysieke grensovergang. Die steen stond plots 2 meter en 29 centimeter verderop, in wat kort daarvoor nog Frankrijk was.
Het blijkt dat de steen hinderlijk in de weg stond wanneer de boer met zijn tractor door het gebied reed en dat hij daarom eigenhandig besloot het grenspaaltje op een handiger plek te zetten. Burgemeester van Erquelinnes David Lavaux kon er wel om lachen. Ook zijn Franse collega Aurélie Welonek van het naburige Franse dorp Bousignies-sur-Roc streek over haar hart en zei dat een nieuwe grensoorlog waarschijnlijk wel te voorkomen is.
De 620 kilometer lange grens tussen België en Frankrijk werd vastgelegd in het Verdrag van Kortrijk, daterend uit 1820 kort nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloor. De steen die zo in de weg stond, stamt nog uit 1819 toen de voorgenomen grens alvast werd uitgestippeld. Aan de boer is gevraagd of hij zo vriendelijk wil zijn de steen terug op de juiste plek te zetten. Mocht hij daar toch geen zin in hebben, dan kan dat er uiteindelijk toe leiden dat de Frans-Belgische grenscommissie zich over de zaak moet buigen. Dat is sinds 1930 niet meer voorgekomen.
Bron: BBC / Foto: David Lavaux
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Ryan2
Ryan25 mei 2021 - 7:25

Toch zijn er nog te veel Nederlanders die er een gewoonte van maken om hun vlag in een ander land neer te planten. Gelukkig zijn ze in het buitenland wijzer, en er volgt geen oorlog. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2021 - 2:24

Die boer heeft letterlijk 'grenzen verlegd'

Juppé🎗
Juppé🎗4 mei 2021 - 20:47

Die steen is niet de grens, maar dient om de grens aan te geven. Los van het feit dat de grens in Europa onbelangrijk is, kan hij nog steeds de grens aangeven door er een pijltje met 2m op aan te brengen. Kan die boer verder met zijn tractor.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mei 2021 - 16:19

waarom moet die boer nu met een stomme steen waar niemand wat aan heeft in zijn land zetten. iedereen weet waar de grens loopt en niemand gaat dat veld in om te kijken waar de grens is (en als ze dat willen weten hebben ze gewoon google maps) .

Winterdepressie
Winterdepressie4 mei 2021 - 15:12

Beejte circus. Grensbepaling aan de hand van steentjes is niet meer echt een ding. Of die steen er nu wel of niet staat, dat maakt voor de grens echt niets meer uit. Gezien de steen dus geen functie meer heeft, maar hinderlijk was voor de boer zou het redelijker zijn geweest als deze netjes had gevraagd of dat ding ergens anders naartoe kon. Museum tuintje of zo.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 mei 2021 - 0:22

eigenlijk wel jammer ik zou wel wat paaltjes om mezelf heen willen zetten en Griezelland willen uitroepen .

rvb2
rvb24 mei 2021 - 14:03

Grenzen.. alleen de liefhebber heeft er oog voor, voor normale mensen is het maar een denkbeeldig lijntje op de kaart.

3 Reacties
LHTJ
LHTJ5 mei 2021 - 12:20

Was dat maar waar. De gekkigheid in alle grensdorpen en steden op dit moment is stuitend. Daar waar iemand die 1km ten oosten woont van Tilburg, Alblasserdam of Heerenveen zijn gang kan gaan moeten mensen die 1km ten oosten wonen van Enschede, Venlo of Winterswijk uitkijken dat ze niet bekeurd worden en in quarantaine gezet worden als ze een pak koffie gaan halen.

Ryan2
Ryan25 mei 2021 - 13:43

@LHTJ Koffie in Duitsland gaan halen? De Duitsers komen het hier kopen, niet andersom :)

LHTJ
LHTJ6 mei 2021 - 9:47

@Ryan Dat staat er toch ook. Als je ten oosten woont van Enschede, Venlo of Winterswijk woont dan woon je dus in Duitsland.