Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische bedrijven voer(d)en 'alleen blanken'-beleid

  •  
16-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benetton_300.jpg
Uitzendbureau Adecco weigerde op verzoek allochtonen
In België is een rel ontstaan over een lijst die uitzendbureau Adecco hanteerde van bedrijven die alleen ‘blanke Belgen’ als werknemer wilden.
Onder de circa honderd bedrijven die het apprtheidsbeleid voerden zitten gerenommeerde namen als C&A en Benetton. Dat laatste geval is extra pijnlijk omdat de kledingfabrikant reclamecampagnes voert waarin de multiculturele samenleving geprezen wordt.
De lijst die stamt uit 2001 werd gepubliceerd door de Vlaamse PvdA (een partij die lijkt op de Nederlandse SP). Hoe lang de lijst is gebruikt en of deze nog steeds geldt is onduidelijk. 
RTL Nieuws schrijft:
Als bedrijven de code ‘BBB’ op de aanvraag zetten, wist Adecco genoeg en stelde het alleen autochtone Belgen voor. De code staat voor ‘Blanc, Bleu, Belge’, een zuiver Belgisch koeienras.
Adecco werd kort geleden door de rechter veroordeeld wegens discriminatiepraktijken. De rechter oordeelde dat ook de top van het bedrijf op de hoogte was van de discriminatie maar achtte niet bewezen dat alle vestigingen er zich schuldig aan maakten. Dat lijkt nu wel het geval. Adecco is actief in 60 landen, waaronder Nederland. De minister van Werk heeft extra inspecties aangekondigd.
cc-foto: Cape Cawder
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Alias2
Alias216 jun. 2011 - 21:17

Wit gaat met alles

ErnsTT2
ErnsTT216 jun. 2011 - 21:17

Alsof het in Nederland anders is, kijkeens naar de CEO's van grote Nederlandse bedrijven... Ga maar eens als Marrokaan nu een stageplek zoeken, en dat is al *decennia* een probleem !

1 Reactie
Gerald2
Gerald216 jun. 2011 - 21:17

Ben dan toch wel benieuwd met welke code de Nederlandse bedrijven werken! Zouden ze het gaan doen met een oranje-wit-blauw stickertje op het formulier?