Joop

Belgisch onderzoek naar Oeigoerse genocide gehinderd door 'grootste ddos-aanval ooit'

  •  
04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15995555571_a0e1a025fc_k
In België is dinsdag een grote ddos-aanval geweest op een van ’s lands grootste beheerders van internetverkeer, Belnet. Meerdere overheidsdiensten, universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn door de aanval getroffen. Het is volgens Belnet de grootste aanval die ze ooit hebben gezien. Dat schrijft de VRT. De aanval vond plaats vlak voor een Kamercommissie zich zou buigen over de Chinese genocide op de Oeigoerse bevolking.
De aanval begon dinsdagochtend om 11.11 uur. Dat maakte Belnet zelf bekend. De dienst merkte op dat er plots veel internetverkeer was naar websites van overheden en universiteiten. Onder meer Justitie en Defensie hadden daardoor problemen en ook konden gebruikers niet inloggen op het eHealth-platform. Er konden daarnaast geen afspraken meer worden gemaakt voor coronavaccinaties, in de vaccinatiecentra zelf bleef alles wel werken. Ook de website van premier De Croo was lange tijd onbereikbaar. Thuiswerkende ambtenaren en studenten konden niet inloggen in de gebruikersomgeving van hun departement of studie.
De problemen zijn nog niet verholpen. Een woordvoerder laat weten:
"We zijn nog altijd een kat-en-muisspel met de daders van deze gigantische aanval aan het spelen. Op sommige momenten slagen we erin om de zaak te stabiliseren, maar dan passen de aanvallers zich aan, en volgt er een nieuwe golf."
De website van de Kamer was lange tijd ook offline, waardoor een aantal commissievergaderingen niet kon doorgaan. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt liet via sociale media weten een vermoeden te hebben wie achter de aanval zit. Tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken zou een overlevende van de Chinese concentratiekampen voor Oeigoeren komen getuigen. ‘Conclusies over de cyberaanval zijn voorbarig. Maar het is belangrijk om die gevoelige context te signaleren. Dat ontkennen is naïef,’ aldus De Vriendt.
VRT-journalist Tom Van de Weghe, voormalig China-correspondent, vindt die suggestie niet heel ver gezocht. Hij wijst erop dat eind maart in Australië eenzelfde aanval werd uitgevoerd op een interparlementaire organisatie die zich met China bezighoudt.
cc-foto: Bob Mical
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Pater
Pater5 mei 2021 - 13:12

Het is dus onder voorbehoud, maar op deze manier strijkt China de EU in toenemende mate tegen de haren in. Botheid als werkwijze gaat tegen je werken, en dat geldt ook voor Poetin.

Satya
Satya4 mei 2021 - 20:43

Heel mooi hoor over de Oeigoeren schrijven, elke aandacht is goed, elke verontwaardiging op zijn plaats. België kan er veel betekenen in het noorden van Niger gezien de vernietigende effecten die hun kerncentrales daar op de bevolking van Niger hebben. Het lijkt wel of Europa alleen maar met hun vinger wil wijzen en nooit, maar dan ook echt nooit enige eigen verantwoordelijkheid wil nemen. https://www.mo.be/reportage/uranium-niger-het-postkoloniale-atoom

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander5 mei 2021 - 9:49

@Satya Ik wist niet dat Belgie in het noorden van Niger in het bezit was van kerncentrales.....Dat klinkt verontrustend. Dus Belgie kan bepalen hoe / wat die kerncentralers doen? Of..... is dit soms weer een manier om vooral de koloniale kaart weer eens te spelen, waarbij zogenaamd Niger er niets aan kan doen.... Want ach Westers imperialisme, of heeft Niger toch maar zelf besloten dat die centrales daar moesten komen?

Pater
Pater5 mei 2021 - 13:10

@Buitenstaander Enig benul van dat artikel? De kerncentrales staan in Europa, maar die draaien op uranium die in Niger wordt gewonnen, onder mens- en natuuronterende omstandigheden. Toen de regering nieuwe voorwaarden wilde uitonderhandelen legde de directie het bedrijf een paar weken stil. @Satya Interessante info, ik had geen flauw benul. Maar het is wel een beetje met de haren erbij gesleept.

Buitenstaander
Buitenstaander5 mei 2021 - 14:33

@Pater Je hebt gelijk. ik kon eerst de link niet openen. Had ik dat maar wel gedaan. Excuus. Ook naar Satya. Blijft toch de kwestie actueel, waarom een Niger zich niet harder opstelt, in een wereld die zit te springen om uranium: Dan maar het contract laten knappen, en op zoek naar andere leveranciers. Of zit er in de huidige constructie ook een groot voordeeltje aan de deal tbv de 'hogere' Nigerianase elite, waardoor de bevolking het kind van de rekening blijft?

Satya
Satya5 mei 2021 - 18:09

Pater België zou hier erg veel kunnen veranderen, relatief gemakkelijk zelfs. Mijn punt is dat we kunnen/moeten aanwijzen wat er bij anderen misgaat maar we moeten ook naar ons eigen gedrag kijken. In Niger en Mali is veel meer aan de hand als wij weten. Daar zijn volkeren van hun stamgrond verdreven die nog steeds tegen die bezetting in verzet zijn. Buitenstaander Bedankt voor de excuses al is dat niet nodig, ik lees ook weleens niet goed en maak fouten. Op die fouten terugkomen en toegeven is voldoende. Niets ernstigs aan de hand. Natuurlijk speelt in Niger ook corruptie en stammenstrijd een grote rol, daar op parasiteren en aanwakkeren is in mijn ogen fout. Niger krijgt erg veel geld wat naar de politieke elite gaat. De mensen in Noord Niger ziek maken, hun land onbewoonbaar maken en vormen van slavernij veroorzaken lijkt mij niet ok.

Mini2
Mini24 mei 2021 - 18:48

Laatst nog een artikel gelezen over genocide die daar gaande is, het is een grote schande dat zo iets dergelijks tegenwoordig nog kan en mag gebeuren.

2 Reacties
adriek
adriek4 mei 2021 - 20:21

Tsja, dat krijg je door massaal spullen in lagelonenlanden te laten maken. Je verliest de kennis en de vaardigheden om zelf spullen te maken en wordt afhankelijk. Uiteindelijk komt de macht op plaatsen te liggen waar je dat liever niet zou willen. Voor olie afhankelijk van de ene schurkenstaat, voor elektronica van de andere.

Satya
Satya5 mei 2021 - 6:49

Het maken van die spullen is het probleem niet. De lonen zijn het probleem, de prijs van de artikelen zal sterk stijgen bij zelf produceren.

Hakkepuf
Hakkepuf4 mei 2021 - 17:39

Toch tijd om een goede Cloudflare te installeren. Dit houdt de ddosbommetjes op afstand. Dan heeft de VPN er ook minder last van. Misschien een idee om tijdens ddos aanvallen het internetverkeer met China te blokkeren. De IP range van China is bekend. Door deze 24 uur te blokkeren, binden ze wel in. Met Rusland zou dit ook moeten kunnen. Waar een wil is, is een weg.

3 Reacties
JoostdeV
JoostdeV4 mei 2021 - 17:54

Blijft die goedkope Chinese apparatuur dan wel in de lucht als alle verbindingen met China wegvallen? Afgaande op de berichten wordt apparatuur van KPN vanuit China onderhouden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 mei 2021 - 8:31

@joostdev [Blijft die goedkope Chinese apparatuur dan wel in de lucht] Als he antwoord nee is, zou dat dan een reden zijn om china niet, of juist wel te blokkeren tijdens ddos aanvallen?

Le Chat Botté
Le Chat Botté5 mei 2021 - 8:36

@hakkepuf Waarom een Amerikaans bedrijf hiervoor inschakelen? Europa kan beter de eigen broek ophouden, al helemaal als het om ddos-mitigatie gaat.