Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgisch horrorslachthuis levert ook varkensvlees aan Nederlandse slagers

  •  
23-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-23 om 14.28.40
In een varkensslachthuis in het Belgische Tielt, het grootste slachthuis van België, gaan de medewerkers vreselijk om met de varkens. De dieren worden er geslagen, geschopt en aan de oren getrokken. Ook worden de varkens die niet meer in staat zijn om na transport te lopen, met kettingen rond de poten uit de vrachtwagens gesleept. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. Animal Rights filmde een maand lang undercover in het slachthuis en wist de misstanden op die manier te onthullen.
Wekelijks worden er tussen de 25.000 en de 35.000 varkens verwerkt in het Belgische slachthuis. Een deel daarvan is bedoeld voor de Nederlandse markt: het vlees gaat naar tientallen keur- en kwaliteitsslagerijen. Op de website van Animal Rights is een aantal beelden te zien dat is opgenomen in het slachthuis, dat onderdeel van de Debra-Group uitmaakt. De directeur van de Debra-Group zegt in een reactie zeer geschokt te zijn door de beelden:
"We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."
Ook de Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is geschokt door de beelden. Hij noemt de wijze waarop er met de dieren wordt omgegaan “weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig”.
Animal Rights schrijft op de website dat er naast dierenwelzijnswetten die worden overtreden, nog veel meer misstanden zijn:
"Niet alleen dierenwelzijnswetten worden genegeerd. Zo worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die op transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden ook gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd. Een werknemer van het slachthuis verklaart voor de verborgen camera: “Als de veearts het niet ziet, vlug het mes erin.”"
Update 24 maart
Het slachthuis heeft inmiddels zelf gereageerd op alle ophef. Exportslachthuis Tielt maakt deel uit van de Debra-Group. De CEO van Debra-Group, Thomas De Roover stelt de zaak ernstig op te nemen en het personeel toegesproken te hebben.
"Het kan niet dat de grote inspanningen die gedaan worden door het slachthuis op het vlak van dierenwelzijn teniet gedaan worden door het onverantwoord gedrag van enkele werknemers en externen. In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilmd en samengevoegd tot één reportage. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt over een periode van anderhalve maand. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet. De gespecialiseerde permanente externe controle zou dit niet toelaten."
In Nederland heeft Marianne Thieme (PvdD) ook laten weten Kamervragen te gaan stellen over de zaken in Nederlandse slachthuizen.
 
 

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.