Joop

België strijdt tegen transmigranten door in broedseizoen bomen te kappen

  •    •  
26-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-04-26 om 11.57.21
Het Belgische Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft de afgelopen dagen groenstroken langs de snelweg E13 ten oosten van Antwerpen laten verwijderen. De reden: nu de bomen er niet meer staan, is het voor transmigranten niet langer mogelijk zich er te verstoppen. Waar echter geen rekening mee is gehouden, is dat de boomkap midden in het broedseizoen van vogels valt.
Het AWV zegt gehandeld te hebben volgens afspraken met het ministerie van Binnenlandse Zaken, politie en gouverneurs. Die luiden dat zodra er een kans bestaat dat zogeheten transmigranten – migranten die op doortocht zijn – zich uit het zicht willen opstellen door onder bomen te schuilen, die bomen direct gekapt moeten worden. Die afspraken bestaan sinds vorige zomer zo’n 25 mensen zich in de bosjes rond parkeerplaatsen in en buiten Antwerpen hadden verstopt.
Op sociale media ontstond de nodige ophef, niet vanwege het wegnemen van de schutplaatsen zelf, maar omdat het op een wel heel ongelukkig moment is gedaan. ‘Normaal gezien proberen we het kappen van groen zoveel mogelijk te vermijden in het broedseizoen, maar in dit geval is het jammer genoeg wel nu op de planning geraakt’, laat AWV-woordvoerder Erik Sclep weten. Volgens de woordvoerder staan er voor de komende weken geen soortgelijke operaties meer op de planning.
Bronnen: De Morgen , Tijd
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Kris Peeters
Kris Peeters29 apr. 2018 - 13:21

Twee correcties. Eén: het Agentschap Wegen en Verkeer is 'Vlaams', niet 'Belgisch'. En twee: de verontwaardiging in Vlaanderen betrof gelukkig niet alleen het feit dat deze kapping gebeurde in het broedseizoen. Heel wat Vlamingen gaan niet akkoord met de behandeling die 'transmigranten' te beurt valt en dat lieten ze ook merken.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 apr. 2018 - 2:02

Eerlijk gezegd maakt het mij niet zo uit of het Vlamingen zijn of Walen of beiden. Het is een land waar ik graag vertoef. Ik ben in mijn leven vaker in Belgische steden geweest dan in Nederlandse,. zelfs veel vaker dan in Amsterdam en/of Rotterdam. Alleen aan de kust vind ik mensen onvriendelijker. En die vreselijke reclame overal langs de weg, op de huizen. Helaas zien we dat in Nederland ook steeds vaker. Beetje Amerikaanse toestanden. En wat dat 'agentschap van wegen en verkeer' betreft die heeft volgens mij nog wel wat anders aan het hoofd, de wegen en bewegwijzering nl. zijn een crime. Ach, misschien is dat ook wel een charme, daar ben ik nog niet over uit. Het heeft ons ook op plekken gebracht waar we anders nooit zouden komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 apr. 2018 - 2:02

het agentschap dat...

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 apr. 2018 - 2:10

Voor het overige m.b.t. transmigranten en daklozen, dat weet ik. Echter met een NVA in de regering wordt het er m.i. voor de 'transmigranten' niet beter op, noch voor het stoppen van de boskap in het algemeen. En dan dat gedoe met gronden, wel of geen eigenaar, wel of niet mogen bebouwen, waar lopen de perceelgrenzen, wie het weet mag het zeggen. Het is een lekker rommeltje zo nu en dan zou ik zeggen, wel een gezellig rommeltje.:)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 apr. 2018 - 18:54

Ze hadden zich ook in huizen verstopt heb ik begrepen. Gaan ze die nu ook allemaal afbreken? Dit is de omgekeerde wereld, het slaat werkelijk nergens op, zelfs niet buiten het broedseizoen.

punt2
punt228 apr. 2018 - 5:56

De Belgen maken dus ruimte voor weidevogels...... Klinkt een stuk beter????

Joop den Uil
Joop den Uil26 apr. 2018 - 18:11

tsjonge,... een paar eksters, kouwen en wat spreeuwen ?

Eric Minnens
Eric Minnens26 apr. 2018 - 13:57

Ik ben in België ook altijd transmigrant, maar heb me nog nooit achter een boom verstopt.

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel26 apr. 2018 - 13:20

Ik heb er nooit bewust op gelet. Maar zijn parkings nou zo'n gewilde plek voor broedvogels. Even verder vliegen en het is heerlijk rustig.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 apr. 2018 - 18:55

Het gaat er natuurlijk om dat die nesten er al inzitten, met inhoud, dat is duidelijk.

Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2018 - 12:49

Bij transmigranten en bomenkap dacht ik toch echt even aan cruisende transseksuele migranten en niet aan migranten op doorreis.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2018 - 18:07

doorreismigranten is te Nederlands voor de Belg.

Haastig
Haastig28 apr. 2018 - 8:13

Ik dacht dat het ging over vogels tijdens de volgeltrek.

johannn2
johannn226 apr. 2018 - 12:27

Ik wist niet dat migranten in bomen broeden. Of misschien denken de Belgen dat. .

Edwin8
Edwin826 apr. 2018 - 11:57

Wat zijn in hemelsnaam nu weer transmigranten? Is dat weer een bijzondere groep?

1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka26 apr. 2018 - 16:41

Dat zijn Ollanders op doorreis naar Frankrijk.