Mocht er een energietekort optreden, moet al het overbodige lichtwerk uitgeschakeld worden
België overweegt om rond Kerstmis de kerstverlichting bij haar overheidsgebouwen en haar diensten, enkele uren uit te doen om energie te besparen. Eventueel zullen mogelijk bedrijven en burgers met hetzelfde verzoek worden aangesproken. Brussel kampt met een mogelijke stroomtekort. Overheden, bedrijven en burgers die alsnog lampjes op straat aan laten staan, kunnen een boete verwachten. Het gaat om de uren rondom het moment van schemeren.
De straatverlichting in heel het land doven, geeft een energiebesparing van 255 megawatt. Voor etalageverlichting gaat het om 450 megawatt. De impact van neonverlichting en kerstdecoratie is ‘beperkt’. Welk voordeel het oplevert om de strijk een paar uur te laten liggen, valt moeilijk te becijferen. Alles samen zou het om een besparing van 800 megawatt gaan. Ter vergelijking: een kerncentrale levert goed 1.000 megawatt.
Er wordt in België ook gedacht aan een verbod van het gebruik van huishoudelijke toestellen, wasmachines en droogkasten tijdens de uren waarop de kerstverlichting uit moet. Of het verbod ook voor bedrijven en particulieren zal gaan gelden is op dit moment onbekend.
De ministers van Energie en Economie Marghem en Peeters:
Het basisprincipe is steeds solidariteit: een energiebesparing van de een kan een stroompanne bij de ander voorkomen. Hoe beter de sensibilisering wordt gevolgd, hoe minder kans dat deze maatregelen moeten worden opgelegd.