Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België op zoek naar stroomschepen wegens dreigend energietekort

  •  
21-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
stroomschip
‘Zie ginds komt de stroomboot’ kopt de Belgische zakenkrant De Tijd. Het land, waar veel huishoudens draaien op elektriciteit, dreigt deze winter in de problemen te komen omdat zes van de zeven kerncentrales stil liggen wegens storingen of onderhoud. Een zogeheten ‘black out’ bij gebrek aan voldoende energie is een serieuze dreiging.
Een van de maatregelen die overwogen wordt is de inzet van stroomschepen. Dat is nog nooit eerder in Europa vertoond. Stroomschepen zijn drijvende energiecentrales die vooral in Afrika en Azië worden ingezet op plekken waar de infrastructuur onderontwikkeld is. “Wij zijn stilaan het Afrika van Europa aan het worden. Maar alles is beter dan in het donker te zitten,” waarschuwt een energiespecialist in Het Laatste Nieuws.
Vraag is of de schepen op tijd kunnen arriveren. Twee schepen die beschikbaar zijn liggen nu nog in de Caraïben en India en het duurt een half jaar om ze operationeel te krijgen in een Belgische haven. Daar worden ze dan aangesloten op het elektriciteitsnet. Een andere expoloitant heeft veertig dagen nodig om een stroomschip over te brengen vanuit het Verre Oosten. Het is niet duidelijk of dat ten koste gaat van de energieleveranties ter plaatse. Een drijvend stroomplatform kan in drie weken ingevaren worden vanuit de Middellandse Zee, stelt Karadeniz, de Turkse marktleider op dit gebied.

Meer over:

belgië, nieuws, energie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.