Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België liet corona-patiënten in verpleeghuizen aan hun lot over

  •  
10-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
30597868705_2ad5e44b25_k
Met bijna 10.000 sterfgevallen op 11,4 miljoen inwoners, is België een van ’s werelds zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Dat vooral in verpleeghuizen buitengewoon veel mensen overleden, is het directe gevolg van overheidsbeleid dat ouderen doelbewust buiten de coronamaatregelen hield. Dat blijkt uit onderzoek van de New York Times. Door bewoners van verpleeghuizen aan hun lot over te laten, moest voorkomen worden dat intensive-careafdelingen in ziekenhuizen overbelast raakten.
Terwijl Covid-19 de wereld in een wurggreep nam en in Europa het dodental in vooral Italië in hoog tempo opliep, werden in België bewoners van verpleeghuizen niet getest op het coronavirus. Ook niet wanneer zij ziek werden met alle symptomen van Covid-19. Het verzorgend personeel had het nakijken. Pas nadat duizenden mensen waren overleden kregen zij mondkapjes en beschermende kleding, vaak van dubieuze kwaliteit. In de tussentijd zagen veel medewerkers zich genoodzaakt zelf maskers te zoeken, soms afkomstig van carnavalskostuums.
Een van de ondervraagde directeuren van een Brusselse zorginstelling vertelt hoe ze ziekenhuizen smeekte om zieke bewoners op te nemen. Stuk voor stuk weigerden ze. Sommigen adviseerden haar de bewoners morfine te geven om de naderende dood te verzachten. Eenmaal kreeg ze zelfs het advies te bidden. Nadat de een na de andere bewoner overleed, staakten de verplegers hun pogingen een ambulance te laten komen. Het bleek steeds weer een zinloze onderneming.
Bestuurders ontkennen dat het weren van ouderen bewust beleid was. Wel zeggen ze dat bij gebrek aan een nationaal coronaplan, ziekenhuizen en artsen moesten afgaan op een vage instructie die wel degelijk geïnterpreteerd kon worden als zo’n beleid. Die instructie leek tot stand gekomen te zijn door de situatie in Italië waar IC’s overvol raakten en ziekenhuizen het grote aantal besmettingen niet meer aankonden. Die situatie moest in België voorkomen worden. Ondertussen is België een van de landen met wereldwijd het hoogste percentage inwoners in verpleeghuizen. Verpleeghuizen die, evenals in veel andere Europese landen waaronder Nederland, zelf door jaren van bezuinigingen bij lange na niet over voldoende medische capaciteit beschikken om een virus te lijf te gaan. Zowel in 2006 als in 2009 werden nog plannen ingediend om verpleeghuizen op te nemen in het rampenplan bij een pandemie, maar beide voorstellen liepen op niets uit.
De onderzoekers van de New York Times leggen de oorzaak van problematische aanpak deels in de manier waarop België bestuurd wordt, of het gebrek daaraan. Het land heeft maar liefst negen bewindslieden verantwoordelijk voor de gezondheidszorg, die verantwoording afleggen aan zes parlementen – nationaal en regionaal. Terwijl de landelijke overheid de corona-aanpak coördineerde, waren de verpleeghuizen overgeleverd aan de willekeur van regiobesturen. Een van die bestuurders laat aan de krant weten dat het weken duurde voor duidelijk werd wie nu eigenlijk verantwoordelijk was voor het beleid.
De Times ziet ook een kwalijke rol van de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie de Block. Terwijl in Italië duidelijk werd dat het virus zich niet liet bedwingen, deed zij publiekelijk of er weinig aan de hand was. De Block benadrukte keer op dat er geen enkele reden was om te twijfelen aan de Belgische ziekenhuis- of testcapaciteit. Ook noemde ze het virus “niet agressief” en zei: “Je moet echt in iemands gezicht niezen om het door te geven”. Ook deed ze begin maart de Trumpiaanse uitspraak: “Zodra de temperatuur stijgt, verdwijnt het virus”.
Ziekenhuisdirecteuren staan desgevraagd achter hun besluit geen ouderen op te nemen. Volgens hen zochten verpleeghuizen medische hulp voor patiënten “die rustig moesten sterven, niet naar het ziekenhuis versleept moesten worden”. Volgens hen hebben artsen alleen ouderen geweigerd die niet te redden waren. De Block heeft een interviewverzoek van de New York Times geweigerd en heeft niet gereageerd op schriftelijke vragen van de krant. In eerdere verklaringen deed ze het hoge sterftecijfer in verpleeghuizen af als een ongelukkige gebeurtenis in een verder succesvolle corona-aanpak. De Block is lovend over het feit dat in België nooit een tekort aan ziekenhuisbedden is geweest. “We hebben op tijd ingegrepen”, zegt ze in een interview met Nieuwsblad. “We mogen trots zijn”.
cc-foto: vokakvklim
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Greendutch
Greendutch11 aug. 2020 - 18:33

ik had begrepen dat de Belgen ook vanaf het begin álle sterfgevallen die corona-gerelateerd waren meegeteld heeft, iets wat hier niet gebeurd is. hier gingen velen dood met corona-verschijnselen , de huisartsen wilden wel registreren maar de cijfers werden niet meegeteld ik weet niet of dit ondertussen gecorrigeerd is

Bouwman2
Bouwman211 aug. 2020 - 15:48

Onlangs was ik even aan de Belgische kust, in Oostende zit namelijk een geliefd restaurant en een frietkot bovendien, voor als je nog trek hebt, en toen zei die frietenbakker : gij durft. En inderdaad ik was de enige die niet meedeed aan het balmasqué. Toch zijn er blijkbaar meer besmettingen aan de Belgische kust dan e

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman211 aug. 2020 - 15:52

even voorbij Knokke le Zoute., in Cadzand of Retranchement. Hoe zou dat nou weer komen, dat verschil? Ik zal het vragen aan meneer Schellekens.

Jansen7
Jansen711 aug. 2020 - 7:56

De grote witte vlek in Nederland qua informatie: hoe de druk op de IC's in april/mei tegelijk afnam met de vaststelling dat een IC psychisch maar veel gedoe is voor een senior.

JohnMC
JohnMC10 aug. 2020 - 19:49

Beste mevrouw Stuurman, Geheel eens met uw verhaal. Sinds Maart heb ik de zorg van mijn ouders overgenomen van mijn zus vanwege haar werk in hospitaal. In just 7 weken verloren mijn ouders 9 kennis en cousins welke in verpleeghuisen waren, 9 uitnodigingen maar geen fysieke deelneming. Ook mijn zuster hoorde terrible dingen daar. Gaat om regio Kessel venlo. Terug in Middle GB veel betere ouderenzorg, helaas was bij ons wel plek in hospitals maar de meeste ouderen wilde3n niet...brave hearts weet je.

komputerhulp
komputerhulp10 aug. 2020 - 18:34

Misschien toch maar en corona tribunaal oprichten om dit soort figuren verantwoording af te laten leggen. Hun verdediging zal zijn dat ze er totaal niets van weten/wisten, maar zich lieten leiden door die zogenaamde wetenschappers die er ook niks mee konden. We zijn overgeleverd aan incompetentie en stompzinnigheid.

Bouwman2
Bouwman210 aug. 2020 - 11:43

Ik heb veel waardering voor Maggie de Block. (openVLD) Trouwens ook voor federale regering van BelgIé als geheel. Want nou nou nou, ik geef het je wel te doen, monnikenwerk is er een peuleschil bij. Enfin de regering van mevrouw Wilmes ( MR) moet over een paar weken weg, want dan verloopt het mandaat. Zou voor die tijd er een akkoord zijn tussen Bart de Wever (NVA) en Paul Magnette (PS)? De nieuwe deadline is op 17 augustus. Tot zolang blijven Maggie De Block en Coen Geels (CD&V) gewoon op hun post. De honden keffen, maar de karavaan trekt verder. .

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 aug. 2020 - 10:42

In Nederland is dit toch precies hetzelfde gegaan?

6 Reacties
adriek
adriek10 aug. 2020 - 15:04

Nee, ondanks dat het allemaal verre van perfect was is het zo ver niet gekomen.

Martinel
Martinel10 aug. 2020 - 16:33

Klopt, is hier idd precies hetzelfde geweest.

Martinel
Martinel10 aug. 2020 - 16:34

De transparantie in dit land is ver te zoeken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 aug. 2020 - 17:43

@Eirda Ik ben erg benieuwd wat hier dan anders is gegaan. Mensen in verpleegtehuizen werden niet opgenomen op de IC's. De huisartsen hebben dat moeten oplossen. Ik woon in Zuid-Limburrg (de meeste "oversterfte" van heel Nederland; meer dan in Noord-Brabant), en daar is het zo gegaan. Alles is op de schouders gekomen van de huisartsen, die niet op de ziekenhuizen terug konden vallen. Het valt me wel vaker op dat Nederland voor elkaar weet te krijgen nergens opgemerkt te worden, maar het is hoer echt verbazingwekkend slecht verlopen. Dat het geen Italiaanse toestanden werden komt doordat mensen uit verpleegtehuizen niet werden opgenomen...

Marco de Jong2
Marco de Jong210 aug. 2020 - 21:20

@Sylvia ' Dat het geen Italiaanse toestanden werden komt doordat mensen uit verpleegtehuizen niet werden opgenomen…' Er zijn hier ook veel minder ouderen dan in Italië.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 aug. 2020 - 12:12

@Marco de Jong Minder ouderen, maar ook (veel) minder IC bedden.