Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

België levert Puigdemont niet uit, extreemrechts Vox woedend

  •  
03-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
puigdemont
De Spaanse extreemrechtse partij Vox heeft België een ‘mislukte staat en vrijhaven van coupplegers en terroristen’ genoemd, nadat een Brusselse onderzoeksrechter donderdag besloot dat het uitleveringsproces tegen de Catalaanse separatist Carles Puigdemont en zijn voormalige minister Toni Comín moet worden opgeschort.
De Brusselse rechter nam daarbij in overweging dat het Europese Hof voor Justitie in december bepaalde dat Puigdemont en Comín hun zetels in het Europese Parlement mogen innemen. Omdat Europarlementariërs beschermd worden door parlementaire immuniteit voor wat zij zeggen en schrijven, is het lastiger om hen te vervolgen voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.
Vox is woedend over de beslissing van de Belgische rechter. “Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse rechtbank onze soevereiniteit en rechtsstaat in twijfel trekt”, stelt de partij in een tweet.
De Belgische rechterlijke beslissing zet ook de verhoudingen tussen Vox en de Vlaams-nationalistische N-VA verder op scherp, schrijft de Belgische krant De Morgen.
"Beide partijen zitten in dezelfde Conservatieve Europese fractie ECR. Maar waar Vox steeds hamert op strenge straffen voor de Catalaanse leiders, neemt N-VA net hun verdediging op. Het was onder meer op uitnodiging van N-VA dat Puigdemont zich in België vestigde."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

Ferry5
Ferry55 jan. 2020 - 10:22

Democratie kent procedures. Om ervoor te zorgen dat mensen niet meermalen stemmen, om ervoor te zorgen dat iedereen kan stemmen, om ervoor te zorgen dat stemmen werkelijk ongedwongen plaatsvindt. Dit is essentieel in een democratie. Nederland doet dit door vertegenwoordigers van politieke partijen getuigen te laten zijn bij het uitbrengen van de stemmen en het tellen ervan, en de stemmen worden bewaard voor eventuele natelling. Andere landen hebben mogelijk andere methodieken, op zich wel een interessant onderwerp van studie. Sommige landen nodigen buitenlandse waarnemers uit. In de stemming over onafhankelijkheid in Catalonië is er op geen enkele manier iets gedaan om het democratische gehalte van de stemming te waarborgen. Daarom kan men niet zeggen dat het een democratisch proces was. Nu heeft men in Catalonië wel regelmatig stemmingen die volgens goede democratische procedures verlopen. Catalonië heeft een eigen parlement en ook parlementsverkiezingen. Dat parlement heeft 135 zetels, de partij van Puigdemont zit er ook in met 34 zetels. Dus 25%, wat heel behoorlijk is, maar bij lange na geen meerderheid. Bijvoorbeeld de pro-Spanje Ciudadanos partij heeft twee zetels meer. Dan zit er nog een partij in die naar onafhankelijkheid streeft, de ERC, die heeft 32 zetels. Samen (66 zetels) hebben ze dus geen meerderheid. De overige partijen, 69 zetels, streven geen onafhankelijkheid na en zijn voor een status-quo. Dus, op argumenten gerelateerd op democratische grondslagen en praktijk is Catalonië nog niet toe aan onafhankelijkheid, en heeft de regering in Madrid de wettelijke en morele plicht om Catalonië binnen de Spaanse jurisdictie te houden. Dat kan veranderen, misschien, misschien ook niet, dat zullen we zien.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗5 jan. 2020 - 15:32

De extreemlinkse CUP heeft 4 zetels dat maakt 70. Van de 65 dir niet voor separatisme zijn zijn er 10 ook niet tegen maar voor een regionale tussenvorm.....hopelijk basis van de oplossing.

Ferry5
Ferry55 jan. 2020 - 20:15

Een regionale tussenvorm is er al, Catalonië heeft meer regionale bevoegdheden dan de meeste andere regio's. Dat kan nog verder opgerekt worden, maar dat is wat sommige Catalanen niet willen. Ze ruiken bloed en willen alles of niets. Het referendum was niet voor meer regionale bevoegdheden, maar voor het uitgooien van de Spanjaarden. En dat gaat niet gebeuren, nu niet en over tien jaar ook niet. Spanje heeft Catalonië nodig. Er zijn twee wegenstelsels naar Noord-Europa, de een via Catalonië en de ander via Baskenland. Beide regio's zijn hot, en Spanje kan zich het Catalaans precedent van afscheiding niet permitteren, want dan gaat Baskenland ook lopen. Lekker Spanje chanteren door tol te heffen op de grensovergangen. Daar trappen de Spanjaarden niet in. De Catalanen moeten hun positie juist inschatten, anders draait het op een drama uit.

Katootje2
Katootje26 jan. 2020 - 9:56

Zo is dat: als ze niet kunnen tellen, dan zijn ze ook nog niet toe aan onafhankelijkheid. Ik vind trouwens dat dat een eis is die ook aan de kiezers gesteld moet worden: dat ze tenminste kennen tellen. Anders heb je zo een uitslag en weet een groot deel van de bevolking niet eens wat die betekent: die denken dan dat 20% de meerderheid van de bevolking is. De eerste tekenen daarvan zie je in Nederland ook al.

Willem D2
Willem D26 jan. 2020 - 20:44

"Een regionale tussenvorm is er al, Catalonië heeft meer regionale bevoegdheden dan de meeste andere regio’s." Dat HADDEN ze. Het hele gedoe rondom die afsplitsing is (weer) begonnen toen de redelijke autonomie die Catalonie had, onder de rechtse Partido Popular van Rajoy is ingetrokken. De redelijke status quo waar iedereen min of meer kon leven in Catalonie werd toen verstoord.

msj_meijerink
msj_meijerink5 jan. 2020 - 9:10

De pot verwijt de ketel, meer niet!

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗5 jan. 2020 - 15:18

Als U VOX en de partij van Puigdemont op een hoop wilt gooien gooit U het FvD (VOX is erger) en D66 op een hoop. U heeft erkennelijk nooit wat over gelezen.....

Katootje2
Katootje25 jan. 2020 - 2:50

Het komt natuurlijk mede door de probleemstelling dat bijna niemand op het idee komt, dat zelfbeschikking niet aan een regio is gebonden, maar een organisatievorm is. Rechtse mensen schijnen niet de vrij simpele gedachtesprong te kunnen maken, dat de zelfbeschikking van de werknemers op de eerste plaats zou moeten staan. Want waarom zou je een bedrijf niet op democratische basis kunnen inrichten? Zo gauw mensen zich samen organiseren is dat een vorm van zelfbeschikking! Totdat ze dat recht op zelfbeschikking uit handen geven/verkopen aan mensen die het doel hebben om hun organisatie te gebruiken om winst mee te maken. In het geval ze ooit de politiek als voertuig hebben gebruikt als middel om zich te organiseren, wordt dat ook wel "privatiseren" genoemd. Je hoort mensen regelmatig klagen over de verspilling van de aardgasbaten, maar er heeft iets plaatsgevonden dat veel erger is: de uitverkoop van Nederland. En zo gauw dat geld ook allemaal op is gaan jullie pas echt de prijs betalen voor al die jaren met een rechtse regering. Het duurt niet lang meer en dan zijn jullie allemaal kleine Chineesjes; in Nederland, met een Nederlandse regering, om de illusie in stand te houden.

Jaap1002
Jaap10024 jan. 2020 - 16:18

De ene nationalistische partij (Vox) is woedend om de andere nationalistische (regionalistische) partij. En dat zet de verhouding met de Vlaams-nationalistische N-VA dan ook weer onder druk. Puigdemont, Vox, N-VA...het is één woedende nationalistische soap. Nationalisme/regionalisme is altijd oorzaak van ruzie of oorlog. Zo oud als de mens(heid).

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 jan. 2020 - 16:12

Het blijft toch curieus, een extreem rechtse partij die fel gekant is tegen de autonomie van een deelstaat. Is vergelijkbaar met een ultrarechtse Europese politieke die hartstochtelijk zouden pleiten voor een federale EU.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty5 jan. 2020 - 7:48

Europese politieke partij

Gi Raf
Gi Raf4 jan. 2020 - 13:24

Nogal bedenkelijk dat lieden die verdeeldheid zaaien in het land steeds meer voet aan de grond krijgen. Wie kent ze niet: de VlaamseN-VA, de Catalaanse Puidemont c.s., de Schotse SNP, D66 Ollongren c.s. etc. https://www.parool.nl/nieuws/pvv-sluit-minister-ollongren-op-voor-30-jaar~b0cbe784/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F En waarom, misplaatste superioriteitsgevoel, zich beter weten/voelen dan die ander, a-sociaal naar mensen die het minder getroffen hebben. Dat het Europese Hof voor Justitie daar ook nog eens aan meewerkt zal niemand verbazen.

Norsemen
Norsemen4 jan. 2020 - 10:27

Extreem is woedend. Dat lijkt me het bewijs dat België goed heeft gehandeld.

JasDon
JasDon4 jan. 2020 - 9:02

Als een duidelijke meerderheid van Catalonië onafhankelijkheid wil moet ze dat wellicht wel gegund worden. Feit is dat die duidelijke meerderheid er helemaal niet is en dat conservatief, nationalistische Catalaanse groeperingen het beeld van Catalonië als pinapparaat voor Spanje misbruiken in het streven onafhankelijk te worden. Daarbij vergeten ze gemakkelijk dat juist Catalaanse bedrijven veel geld verdienen in het achterland. Een FC Barcelona zonder La Liga heeft bv. geen bestaansrecht meer. Anderzijds is er in de rest van Spanje nog een meerderheid die op basis van conservatieve overwegingen het onafhankelijkheidsstreven van anderen veroordeeld, waardoor de politiek zich genoodzaakt voelt om dit hard aan te pakken.

4 Reacties
ton14024
ton140244 jan. 2020 - 13:14

Het pinapparaat argument is nieuw. De onafhankelijkheidswens van Catalonië is eeuwenoud.

Ferry5
Ferry54 jan. 2020 - 14:25

Het doet niet zo terzake, Ton, Spanje is een democratie, en over afstaan van grondgebied gaat de regering, en uiteindelijk het parlement. Juridisch gezien zitten ze er dus gewoon naast in Catalonië, het is tegen de wet wat de separatisten willen, ook al willen ze het al eeuwenlang. Net zoals Friesland niet zelfstandig kan worden zonder goedvinden van Den Haag, kan Catalonië niet zelfstandig worden zonder goedvinden van Madrid.

ton14024
ton140245 jan. 2020 - 10:55

´´Het doet niet ter zake´´ Dat kan ik dan over de grondwet ook wel zeggen.

Ferry5
Ferry55 jan. 2020 - 11:06

"Dat kan ik dan over de grondwet ook wel zeggen." Natuurlijk kun je dat over de grondwet zeggen, Franco zei dat over de grondwet. Gezien de grondwet in Spanje heeft de regering en parlement in Madrid de jurisdictie over Catalonië. De grondwet staat toe dat deze gewijzigd wordt, maar daarvoor zijn democratische procedures.

OlavM
OlavM4 jan. 2020 - 1:56

Tja, extreem rechts heeft het altijd al moeilijk met rechtsstatelijkheid en de onafhankelijkheid van de rechter.

JanB2
JanB23 jan. 2020 - 23:06

Hulde aan de zuiderburen. Die hebben tenminste ballen.

de Boer2
de Boer23 jan. 2020 - 22:13

Het is niet onlogisch dat de N-VA separatisme steunt, ze zijn zelf op scheuren van België uit. Beter in scheuren dan in verenigen, want er is nog steeds geen vervanger aangetreden van de federale regering Michel I. Ook dat is niet zo erg, in België trekt de karavaan rustig verder en ook in Spanje blijft het stil.

Willem D2
Willem D23 jan. 2020 - 22:09

Bijzonder dat, uitgerekend op Joop, er nog mensen zijn die het opnemen voor een echt fascistische partij als Vox. Als men hier de PVV en FvD al fascistisch noemen, dan weet ik niet in welke buiten categorie Vox valt. Spanje de enige Europese staat met echte politieke gevangenen.

4 Reacties
Sonic2
Sonic24 jan. 2020 - 14:06

Niet zo bijzonder volgens mij. Joop wordt ook veel gelezen in rechts radicale kringen. Die zich helemaal wild storen aan al die extreem linkse media. Want als je iets links van Baudet of Wilders staat ben je al extreem links. En het is in die kringen normaal dat ze zich overal komen opdringen. En overal de boel verzieken. Geenstijl was voor de rechts radicale overname( wat de site onvoorstelbaar veel schade heeft gedaan) ook een soort extreme en wat onfatsoenlijke versie van de Speld. De afgelopen jaren zie je het ook hier gebeuren. Maar goed. Je merkt het wel aan het niveau als dat volk zich in reacties mengt. Het daalt enigszins. En dat is een understatement. Ik zou Baudet en Wilders niet op 1 lijn willen zetten met Mussolini trouwens. Dat is ook weer een fraaie. Mensen suggereren elke keer dat PVV en FvD hier en masse fascistisch worden genoemd. Nooit komt er enig bewijs voor zo stelling. Nooit zijn er hier reacties die duidelijk maken waar de link en de paralel echt getrokken wordt. En nooit is er een rechtstreeks verband, omdat dat verband ook niet te vinden is. En op basis van een fantasie die ze hebben, wordt op basis van die fantasie links aangevallen. Linkse mensen vinden Baudet en Wilders zeker twee idioten. De personen en hun beleid weerzinwekkend. Maar ik geloof niet dat Baudet en Wilders op een 3e rijk uit zijn. Je moet wel voor ze uitkijken. Dat is wel mijn mening.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout4 jan. 2020 - 15:03

@ Sonic: `Joop wordt ook veel gelezen in rechts radicale kringen. Die zich helemaal wild storen aan al die extreem linkse media...' Ja, het rechts rapaille van de smalle toog heeft Joop ontdekt! Wil zelfs op een progressief thuishonk als dit meningen van andersdenkenden onderuithalen met agressief getrol van laag allooi. Het kan derhalve hier niet genoeg geagiteerd worden, want nogmaals hun eigen sneue spreekbuizen zijn volledig dichtgetimmerd voor een beetje gezond tegengas.,

Willem D2
Willem D24 jan. 2020 - 17:44

@Sonic, Als je in de archieven van Joop zoekt vind je nogal makkelijk voorbeelden en dan heb ik het nog niet over wat de reageerders schrijven: https://joop.bnnvara.nl/opinies/je-bent-jong-en-je-wilt-wat-hipsterfascisme https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-steeds-openlijker-en-walgelijker-racisme-van-baudet en als je door deze artikelen zoekt vind je nog veel meer https://joop.bnnvara.nl/tag/fascisme Het pleit voor je dat je Baudet niet op 1 lijn met Mussolini wil zetten, want zelfs die vergelijking vond ik er tussen.

Sonic2
Sonic24 jan. 2020 - 19:40

@ Hannes Achterhout Wat mij betreft zijn ze hier welkom. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En gek genoeg wordt ik als een radicaal gezien op dat dossier, maar ik ga niet het Binnenhof in de fik steken als PVV en FvD een regering gaan vormen. Zal ook niet zo snel gaan demonstreren. Wel maak ik zeer duidelijk mijn mening en weerzin duidelijk. Het was vanuit mijn perspectief meer bedoeld als een constatering. Een deel van de comment sectie is door nationalistisch rechts overgenomen. Gewoon een constatering. En voor de rest ben ik niet uit op agitatie. Maar ben het wel met u eens dat ze ook nou niet met de rode loper onthaald hoeven te worden. Eens met u. @ Willem D Ik kan u moeilijk een makkelijk antwoord geven. Grenzen dicht is een NSDAP standpunt. Hitler wilde ook Duitsers voor de Duitsers. En Hitler wilde voedsel voor de Duitsers. Janmaat wilde geen rassen vermenging. Geen gekleurde huwelijken. Punt 7 en 8 van het NSDAP programma willen Wilders en Baudet ook. Baudet wil dan een Australisch model. Gematigd standpunt. Wat Wilders wilt met dichte grenzen is NSDAP beleid. Punt 8. Simpel. Niet over liegen, maar gewoon erkennen. Wat mij betreft. Ook Hitler zag de gevestigde partijen in Duitsland als 1 pot nat. Dacht aan complot theorien. Dus ik zie wel overeenkomsten. Ik zeg niet dat Baudet en Wilders Joden naar gaskamers sturen. Waarom werkt het 1 kant op? http://pubnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/verkiezingsprogramma/TK/cpn1922/CPN_program_van_actie_1922.pdf Dit vond ik. Ik moet er stiekem om grinniken. Invoering van een referendum. Hahaha. Zo komisch. Zullen al die uiterste rechtse radicalen door hebben dat ze een CPN plan van 1922 nakakelen. LOL.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander3 jan. 2020 - 21:30

De rechtse stoethaspels hier bij Joop snappen hier natuurlijk weer niks van. Googelen wat met nationalisme zoals het hen uitkomt. Het komt niet bij hen op dat er zoiets als emancipatorisch nationalisme bestaat. Heel anders dan hun nationalisme van uitsluiting en superioriteitscultuurdenken waar zij aanhanger van zijn. Bij een kleine culturele verschuiving als een roetveegpiet hier in de Lage Landen staan ze met hun 'eigen volk eerst' klompen en tractors al te stuiteren onder een Hollandse molen en foute vlaggen. Die Catalanen en Schotten staan open voor ander culturen en diversiteit maar niet voor onderdrukkers met korte snorren, zwarte laarzen en gestrekte armen.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest5 jan. 2020 - 1:05

@Sjoerd Je hebt nogal wat krachtermen en zelfs een Godwin nodig om je punt maken. Dat is een indicatie dat je geen valide argumenten hebt. De enige relevante vraag is: hebben Schotten en Catalanen recht op onafhankelijkheid?

Audio
Audio3 jan. 2020 - 20:50

@Audio Een wijze beslissing. Het is goed als Catalunya naar zijn onafhankelijkheid toewerkt. Hetzelfde geldt voor Schotland. Catalunya was tot 1714 een apart koninkrijk binnen Spanje met veel autonomie. Schotland was tot 1707 ook een separaat koninkrijk, verbonden met Engeland via a personele unie.

2 Reacties
OlavM
OlavM4 jan. 2020 - 2:42

@ Audio: [Catalunya was tot 1714 een apart koninkrijk binnen Spanje met veel autonomie.] Catalunya was onderdeel van de Kroon van Aragón (Oorspronkelijk was het een gebied onder de graven van Barcelona). Na het huwelijk van Ferdinand II van Aragón met Isabella van Castilië (“los reyes”) in 1469 werd Catalunya een deel van Spanje, en bleef het koninkrijk Aragón nog slechts in naam bestaan tot de formele opheffing na de Spaanse Successieoorlog (in 1713 beëindigd met de Vrede van Utrecht). In de jaren dertig van vorige eeuw verwierf Catalunya gedurende korte tijd meer autonomie, wat door de staatsgreep van Franco (in 1936) te niet werd gedaan. Pas na diens dood (in 1975) heeft Catalunya de status van autonome regio gekregen.

Ferry5
Ferry55 jan. 2020 - 10:34

"Catalunya was tot 1714 een apart koninkrijk binnen Spanje met veel autonomie." Wat een onzin argument. Het Nederlandse koninkrijk bestond in 1714 niet eens, afschaffen dan maar? Gaan we alle jurisdicties sinds 1714 weer herstellen? Wat is daar precies het voordeel van?

Freek3
Freek33 jan. 2020 - 20:04

Het is schandalig dat niet alle democratisch gezinden woedend zijn!

7 Reacties
Katootje2
Katootje23 jan. 2020 - 20:32

Dat komt omdat niet iedereen dezelfde mening is toegedaan hoe je een democratie het beste kunt structureren, om te zorgen dat ze ook werkelijk als een democratie functioneert. Maar ongeacht hoe je daar over denkt zouden alle voorstanders van een democratie het er wel over eens moeten zijn dat er iets grondig verkeerd is gegaan als de overheid het leger inzet tegen de eigen burgers en bovendien kan je moeilijk anders dan constateren, dat Spanje nu inderdaad politieke gevangenen heeft. We zouden natuurlijk een lange boom kunnen opzetten hoe het komt dat de democratie in de EU zo onder druk staat, maar dat heeft weinig zin zolang iedereen alleen maar aan het bekvechten is wie "goed" is en wie "fout". Vrijheid voor alle politieke gevangenen en power to the people.

rvb2
rvb23 jan. 2020 - 20:40

We moeten gewoon de uitspraak van de rechter respecteren, ook dat is democratie.

Willem D2
Willem D23 jan. 2020 - 21:56

Katootje. Uniek moment: Ik ben het deze keer 100% met je eens !!!

Willem D2
Willem D23 jan. 2020 - 21:57

RvB. Normaal gesproken wel, maar zo onafhankelijk en goed functioneert de rechtspraak in Spanje helaas niet.

rvb2
rvb24 jan. 2020 - 10:47

@willem D. Ik had het dan ook meer over de belgische en europese rechters. Over de spaanse rechters weet ik wat dat betreft te weinig, daar kan ik weinig positiefs of negatiefs over zeggen, en die worden in dit artikel ook niet genoemd. Ik weet wel dat de eenheid van Spanje in de grondwet is vastgelegd, en dat Puigdemont dus via de normale spaanse wegen de grondwet had moeten proberen te veranderen. Daar is vast een procedure voor.

Freek3
Freek34 jan. 2020 - 22:43

[Dat komt omdat niet iedereen dezelfde mening is toegedaan hoe je een democratie het beste kunt structureren, om te zorgen dat ze ook werkelijk als een democratie functioneert.] Dat is waar. Maar ALLE democraten zijn het erover eens dat het volgen van de regels een randvoorwaarde is voor het beschermen van democratie. In een land waarin de regel is dat zaken die de staat aangaan gewijzigd kunnen worden met referenda waarin alle burgers mogen stemmen, kun je dus NIET ongestraft een referendum voor een deel van de burgers organiseren, althans als de deomocratie serieus genomen wordt.

Katootje2
Katootje25 jan. 2020 - 1:23

Willem D - Dat is mooi, maar verlies niet uit het oog dat we over al het andere ernstig van mening verschillen en dat ik dat wel graag zo wil houden.

wegmetons
wegmetons3 jan. 2020 - 18:29

Lachwekkend dit, België moet nu eenmaal het europees hof respecteren. Ook al vind ik die puigdemont een lapzwans eerste klas, de wet is voor iedereen gelijk

Juppé🎗
Juppé🎗3 jan. 2020 - 18:12

Het blijft bij het populistisch euforische gevoel in opstand te komen vanuit een underdog situatie.« .....

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗3 jan. 2020 - 18:17

sorry dit was niet de bedoeling

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin3 jan. 2020 - 18:00

Vox kan wel woedend wezen, maar kunnen ze een ander land dan Spanje aanwijzen die politieke gevangen heeft?

9 Reacties
Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin3 jan. 2020 - 18:03

….gevangenen heeft.

itsme3
itsme33 jan. 2020 - 18:29

Er zijn niet zoveel landen in de EU waar politieke leiders recentelijk een staatsgreep hebben gepleegd.

TwoTone
TwoTone3 jan. 2020 - 18:56

@ itsme: in spanje zijn ze ook niet veroordeeld voor een staatsgreep hoor ! Ze zijn veroordeeld voor opruiing. Daar staat in spanje max. 12 jaar op. Misschien handig om in zaken te verdiepen voortaan !

Freek3
Freek33 jan. 2020 - 20:06

[Er zijn niet zoveel landen in de EU waar politieke leiders recentelijk een staatsgreep hebben gepleegd.] Tja, die van Puigdemont werd uiteindelijk gestopt ja.

OlavM
OlavM4 jan. 2020 - 2:01

@ Freek: De Catalanen waren niet bezig met een staatsgreep, maar met afscheiding. Dat zijn essentieel verschillende dingen. Men kon dan ook alleen opruiing te laste leggen.

Freek3
Freek34 jan. 2020 - 22:46

[De Catalanen waren niet bezig met een staatsgreep, maar met afscheiding. Dat zijn essentieel verschillende dingen.] Niet waar. Waren ze bezig geweest met afscheiding, dan hadden ze de regels voor het realiseren van afscheiding gevolgd. Eerst een grootscheepse campagne om het draagvlak ervoor onder de gehele spaanse bevolking op orde te krijgen, en dan een referendum onder de gehele spaanse bevolking, simpelweg omdat de grondwet in spanje dat voor staatszaken voorschrijft.

OlavM
OlavM6 jan. 2020 - 3:59

@ Freek: Een staatsgreep is echt wat anders. Dat zouden ze in Madrid hebben moeten doen, en dan de landsregering willen overnemen. Zoals de fascist Antonio Tejero Molina in 1978 en 1981 heeft geprobeerd. Quod non in dit geval dus.

OlavM
OlavM6 jan. 2020 - 4:00

En, zoals ik al zei: alleen opruiing wordt hun te laste gelegd.

OlavM
OlavM6 jan. 2020 - 4:02

Juist omdat ze niet de officiële regels hadden gevolgd. Snap je?

Willem D2
Willem D23 jan. 2020 - 17:31

Heel goed van Belgie. Als Spanje nu een goed functionerende rechtstaat was dan was het een ander geval geweest. Helaas is er nog veel fascistische wetgeving overgebleven uit de tijd van Franco. Waaronder de wetten waarvoor men uitlevering wil hebben van Puigdemont. Duitsland was gelukkig al eerder zo standvastig

4 Reacties
Freek3
Freek33 jan. 2020 - 20:07

Alsof wij geen wetgeving uit WOII meer over hebben... Dat maakt het nog niet fascistisch, de anti-joden wetgeving is afgeschaft.

Willem D2
Willem D23 jan. 2020 - 21:56

Freek Goed lezen: "overgebleven wetten" Puigdemont werd door Duitsland niet uitgeleverd omdat de wetten die hij in Spanje had overtreden in het Duitse wetboek niet eens voorkomen. Met name als het gaat over "opruiing" bestaat het niet of wordt er heel iets anders mee bedoeld dan in Spanje. Gelukkig maar. Bovendien is in Spanje de scheiding tussen de rechterlijke macht en de politieke macht een stuk minder scherp dan zou moeten.

Freek3
Freek34 jan. 2020 - 22:47

He willem d. Ben je nu echt zo dom? Natuurlijk hebben WIJ geen wetten door Franco ingevoerd en heeft Spanje geen wetten door Hitler ingevoerd. Maar de vergelijking is natuurlijk dat we beiden wetten hebben door fascisten ingevoerd.

Willem D2
Willem D26 jan. 2020 - 20:53

Freek Laatste poging om het je duidelijk te maken: Puigdemont wordt veroordeeld op basis van een fascistische wet uit de tijd van fascistisch Franco. Deze fascistische wet is niet afgeschaft toen Franco overleed. Nederland zal ongetwijfeld wetten uit de periode 40-45 hebben overgehouden, echter hoop ik dat alle fascistische wetten uit die periode inmiddels zijn geschrapt. Had Spanje ook de foute wetten geschrapt dan was er geen wet op basis waar Puigdemont vervolgd zou kunnen worden. Dat het een foute wet is kan je onder meer opmaken uit het feit dat zelfs in Duitsland deze foute fascistische wet niet meer bestaat en Puigdemont daarom niet werd uitgeleverd aan Spanje toen Spanje daar vorig jaar om vroeg. (Puigdemont was op de terugweg vanuit Denemarken naar Belgie in Duitsland aangehouden)

Marin Cielo
Marin Cielo3 jan. 2020 - 16:25

België is altijd al een dubieuze vrijhaven geweest voor leden van afscheidingsbewegingen uit Spanje. ETA terroristen en sympathisanten werd ook weinig in de weg gelegd. Het verbaasd me hoe weinig kritisch men is ten opzichte van een beweging die nog altijd niet de democratische meerderheid haalt om legitiem ook maar het minste te claimen. Het blijft bij het populistisch euforische gevoel in opstand te komen vanuit een underdog situatie.

7 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗3 jan. 2020 - 18:16

Het verbaasd me hoe weinig kritisch men is ten opzichte van een beweging die nog altijd niet de democratische meerderheid haalt om legitiem ook maar het minste te claimen. Het blijft bij het populistisch euforische gevoel in opstand te komen vanuit een underdog situatie.« .......... Heeft U het echt over Catalunya?……

Marin Cielo
Marin Cielo3 jan. 2020 - 21:45

Ben Catalaan dus weet goed waar ik het over heb. Het verbaast me hoe naïef en slecht geïnformeerd men vooral in Nederland is. Na de terreur in País Vasco dachten we rust te krijgen, begint het gezeik weer. Jullie hebben werkelijk geen idee hoe dit regionalistisch extremisme mensen verdeeld, gezinnen splitst, angst veroorzaakt en vrijheden beperkt. En dat alleen zou een reden tot bezinning moeten zijn maar ze gaan gewoon door.

Juppé🎗
Juppé🎗4 jan. 2020 - 11:31

« Ben Catalaan dus weet goed waar ik het over heb.« ......dan weet U ook dat sinds 1975 in vrijwel alle Catalaanse parlementen er een meerderheid voor autonomie was. Wat U dan bedoelt met «  democratische meerderheid » die ontbreekt is onzin. Dit zelfs gegeven de door Franco gestarte en daarna niet gestopte verplaatsing van mensen uit andere streken naar Catalunya. Seperatisme is een stap te ver, maar de echte autonomie is door diverse Spaanseregeringen en de Hoge Raad danig gefrustreerd.....Sanchez heeft nu de laatste kans om voor de regio’s zelfbestuur mogelijk te maken en de grondwet te moderniseren. Verder is U vergelijking met de ETA ongeldig. Catalanen hebben altijd de geweldloze en democratische weg bewandeld en ook de acties van tsunami , hoewel die m.i. te ver gaan zijn zeker nog niet van de orde van de boeren in NL of de hesjes hier in F. Maar volgens Madrid al terrorisme.....

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 jan. 2020 - 11:33

marin, " ik ben catalaan". Dat verklaart een hoop. Maar jouw mening is een van de vele, en daarom is in Catalonie een volksstemming georganiseerd. Het vervolg ken je maar daarom geeft ik niets om jouw mening. Ik geloof in demcratie.

L.Brusselman
L.Brusselman5 jan. 2020 - 10:34

De ETA was in die tijd dan ook de enige berzetsbewging die Franco bestreed,heel logisch dat Belgie verzet tegen het fascisme gedoogde.

Ferry5
Ferry55 jan. 2020 - 10:40

"Ik geloof in demcratie." Beste Frans Kwakman, waarom eis je dan geen gedegen democratische processen rondom een volkstelling, voordat je de uitslag ervan serieus neemt? Democratie betekent dat er stemmingen zijn op basis van vooraf geregelde wetgeving. Democratie is te bescherming van iedereen, ook van de mensen die niet willen afscheiden van Spanje. De meerderheid in het Catalaanse parlement is tegen afscheiding, en dat is wel via goede democratische procedures gekozen.

Juppé🎗
Juppé🎗5 jan. 2020 - 15:14

De meerderheid in het Catalaanse parlement is tegen afscheiding, en dat is wel via goede democratische procedures gekozen.«  dat laatste klopt, maar de meerderheid van het huidige Catalaanse parlement is voor afscheiding. Net zoals de twee voorgaande. alle sinds 1975 waren voor verregaande autonomie.....de switch naar seperatisme is gekomen toen de weg naar autonomie door Madrid hevig gefrustreerd werd. Dat de rechten van mensen die dat niet willen gwaarborgd worden is uiteraard logisch en wordt telkenmale door Puigdemont benadrukt.

Gefaald
Gefaald3 jan. 2020 - 16:15

Nationalisme, het nieuwe linkse dogma.

5 Reacties
Marin Cielo
Marin Cielo3 jan. 2020 - 17:30

Haha, zoiets ja, en regionalisme in het geval van Catalunya.

Katootje2
Katootje23 jan. 2020 - 22:25

NIVEA - Dat staat voor Niet Invullen Voor Een Ander.

ton14024
ton140244 jan. 2020 - 12:52

Gefaald en Marin Cielo hebben elkaar weer gevonden. Marin steunt Gefaald, hoewel niet van harte, maar de richting is eenduidig. De vraag of het een regio of en natie is, staat er nog tussen. Geen van beide ziet dat het om een volk gaat, en dus om zelfbeschikking.

Gefaald
Gefaald4 jan. 2020 - 16:38

Hé Ton, ik denk dat jij zo bij Boris Johnson in de PR kunt ! ZELFBESCHIKKING voor het Britse volk ! Ton 14024 legt het uit.

Katootje2
Katootje25 jan. 2020 - 1:54

En geen van drieën ziet in dat zelfbeschikking niet aan een regio is gebonden, maar een organisatievorm is. Om de een of andere merkwaardige reden schijnt dom-rechts niet de vrij simpele gedachtesprong te kunnen maken, dat vooral de zelfbeschikking van de werknemers -van een bedrijf- van groot belang is. Democratie is mooi, maar niet op het werk, want dat is communisme.

Juppé🎗
Juppé🎗3 jan. 2020 - 15:46

“Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse rechtbank onze soevereiniteit en rechtsstaat in twijfel trekt”, stelt de partij in een tweet.« ......nee, wat de Belgische rechter net als die uit andere landen impliciet in twijfel trekt is de de eerlijkheid en onafhankelijkheid van de rechtspraak in Spanje. Je kunt daar tot 30 jaar veroordeeld worden voor zaken die in Belgie, zwitserland etc. niet eens strafbaar zijn. Dat komt mede door verouderde grondwet waarin nog veel Franquistische gedachten zijn overgebleven. VOX is zelf ook zo’n over overblijfsel. Overigens kan de regering Sanchez nu gaan regeren door gedoogsteun van de Catalaanse republikeinen.......

Johannes5
Johannes53 jan. 2020 - 15:25

Gelukkig nieuwjaar: boodschap voor de heer Puigdemont .

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jan. 2020 - 15:11

Terecht dat ze Puigdemont niet uitleveren. De EU/Brussel heeft altijd het hoogste woord wanneer er elder op de wereld gedemonstreerd wordt voor meer vrijheid/afscheiding/democratie. Maar als het in de achtertuin gebeurt, hoor je ze niet. (Frankrijk/Spanje)

4 Reacties
Ferry5
Ferry53 jan. 2020 - 15:59

"Maar als het in de achtertuin gebeurt, hoor je ze niet" Heb je het artikel gelezen, of baseer jij je reacties niet op datgene waarop je reageert en wil je gewoon anti EU zijn, desnoods zonder geldige argumenten? Ik zal voor jouw gemak even het sleutelzinnetje hier citeren: Het Europese Hof voor Justitie bepaalde in december dat Puigdemont en Comín hun zetels in het Europese Parlement mogen innemen. Omdat Europarlementariërs beschermd worden door parlementaire immuniteit voor wat zij zeggen en schrijven, is het lastiger om hen te vervolgen voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos3 jan. 2020 - 19:39

Ik ben het helemaal met je eens Jerry. Wanneer de Oeigoeren in China meer zelfbeschikking willen, dan is het een hot item in het Europees Parlement, maar wanneer een deel van een land binnen de EU meer zelfbeschikking wil ( en dan niet eens onafhankelijk wil worden, maar iets meer baas in eigen huis) dan horen we het parlement niet. Frans Timmermans die altijd met veel theater opkwam voor minderheden in China, Israel of waar dan ook weigerde gewoon een oordeel te geven over het met overdreven geweld neergeslagen referendum in Catalonie. Dat is meten met twee maten, ook wel bekend als hypocrisie. Ik ben zelf groot voorstander van regionaal sterke besturen. Die staan het dichtste bij de burger. Misschien heeft mijn Westfriese afkomst er iets mee te maken. De Kop van Noord-Holland is helaas niets meer dan een roofgewest, cq vuilnisbelt van Amsterdam.

Freek3
Freek33 jan. 2020 - 20:08

EU/Brussel? Het gaat toch om België/Spanje?

Ferry5
Ferry54 jan. 2020 - 14:28

( en dan niet eens onafhankelijk wil worden, maar iets meer baas in eigen huis) Dan ben je toch niet goed geïnformeerd, Lowieke de Vos, de Catalaanse separatisten willen wel degelijk onafhankelijkheid. Ze zijn al behoorlijk de baas in eigen huis, ze hebben een eigen regering, eigen parlement, eigen belastingen, hun taal wordt op school onderwezen.

L.Brusselman
L.Brusselman3 jan. 2020 - 14:41

Prima,ben trots op het land van mij voorouders.

3 Reacties
Ferry5
Ferry53 jan. 2020 - 16:00

Blut und Boden?

L.Brusselman
L.Brusselman3 jan. 2020 - 21:53

yep

Ferry5
Ferry54 jan. 2020 - 14:12

Daar zijn er meer van, gelukkig wel een beetje rustiger dan voorheen.