Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België gaat Afghaanse vrouwenrechtenactivisten redden

  •  
18-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
42143313850_fcacdb5cf0_k

© cc-foto: Theo Stikkelman https://flic.kr/p/27d4uXu

De Belgische regering, onder leiding van premier en zelfverklaard feminist Alexander De Croo, stuurt vliegtuigen naar Afghanistan om vrouwenrechtenactivisten te redden uit handen van de Taliban. Een eerste vliegtuig van het Belgische leger is daartoe geland in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Het is een Falcon 7X, een passagiersvliegtuig, met aan boord een team dat de evacuatie in goede banen moet zien te leiden. Vandaag volgen vanaf de militaire basis Melsbroek drie Belgische transportvliegtuigen, twee C-130’s en een A-400M.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir twitterde: “De Belgische regering zet een evacuatie-oefening op voor Belgen en lokale medewerkers. Op onze vraag zal België ook engagement nemen om humanitaire medewerkers en vrouwenrechtenactivisten op te vangen.”
België legt de eerste prioriteit bij het in veiligheid brengen van de eigen staatsburgers die in Afghanistan verblijven. Dat zijn er circa 100, waarvan velen een dubbele nationaliteit hebben. Verder Afghanen die voor de Belgische missies in het land gewerkt hebben, enkele tientallen. En daarnaast specifiek vrouwenrechtenactivisten en mensenrechtenactivisten. Het is de bedoeling dat de vliegtuigen via pendeldiensten evacués eerst overbrengen naar Islamabad, vandaar vliegen ze later door naar België.
Sammy Mahdi, staatssecretaris van Asiel & Migratie, zegt op zijn blog : “Er zijn veel Afghanen die banden hebben met België. Afghaanse partners, kinderen met een Belgische ouder, tolken die onze militairen hebben bijgestaan, medewerkers van Belgische vrouwenrechtenorganisaties in Afghanistan… Voor Afghanen die via België geëvacueerd worden, zal ik een humanitair visum verstrekken. Het is een morele plicht.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Déjà vu
Déjà vu19 aug. 2021 - 2:04

De Belgen hebben - in bet verleden- tamelijk huisgehouden in Afrika. Geen verontschuldigen o. I. d. daarvoor! Moet dit e. e. a dat compenseren? Dan zijn de Belgen, emotioneel en financieel bezien , nog zuiniger dan de Zeeuwen.

Starter2
Starter218 aug. 2021 - 16:18

Wellicht alle vrouwen ophalen. Dan zijn we ook van de Taliban af.

1 Reactie
Nina4
Nina418 aug. 2021 - 16:52

Geniaal

Durk Morrees
Durk Morrees18 aug. 2021 - 15:30

Ook ons Kabinet heeft inmiddels ruimhartige toelating van Afghanen die de Nederlandse overheid hebben bijgestaan beloofd. Is dat om een of andere reden niet nieuwswaardig? https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2394206-kabinet-belooft-kamer-ruimhartige-toelating-afghanen

4 Reacties
LaBou
LaBou 18 aug. 2021 - 16:58

Nu wel ja. Nu het nauwelijks meer mogelijk is. Het klinkt fraai maar het stelt geen reet voor.

Durk Morrees
Durk Morrees19 aug. 2021 - 0:11

Nee LaBou vooral ook nadat jij er ook steeds een zo fervent voorstander van bent geweest bekrompen repressieve religies en culturen bestreden te willen zien en slachtoffers ervan ondersteund.

LaBou
LaBou 19 aug. 2021 - 10:40

Leg eens uit in begrijpbaar Nederlands waar je me van beschuldigt want zo kan ik er geen chocola van maken.

RaRa17
RaRa1720 aug. 2021 - 9:41

Durk: Labou bedoelt eigenlijk niet begrijpbaar Nederlands, maar nog eenvoudiger zodat ook Labou het begrijpt.

johannn2
johannn218 aug. 2021 - 13:41

België wel. En Nederland? Dat is als vanouds bang voor een "aanzuigende werking". Een aanzuigende werking die men nooit heeft kunnen aantonen. Integendeel zelfs. .

1 Reactie
johannn2
johannn218 aug. 2021 - 13:47

Nederland is van het meest progressieve land afgezakt tot een van de meest reactionaire landjes van Europa. Bij de VVD gaan openlijk stemmen op om zich terug te trekken uit de Mensenrechtenakkoorden. .

HarrieV2
HarrieV218 aug. 2021 - 11:15

Tja. België. Daar mag niets, maar kan alles. In Nederland mag alles, maar kan niets. Misschien eens wat minder overleggen hier en gewoon pragmatisch handelen. Maar ja, crisismanagement, dat moet je niet aan een overheid, in ieder geval niet de Nederlandse, overlaten.

Jozias2
Jozias218 aug. 2021 - 10:51

Ik snap niet dat elk EU land zelf vliegt en eigen landgenoten probeert op te halen en vervolgens leeg terugvliegt. Lijkt me niet zo moeilijk een specifiek EU armbandje (zoals op een gemiddelde camping) te introduceren en alle EU ambassade personeel deze af te laten geven op de luchthaven aan mensen die aanspraak hebben op een vlucht naar het betreffende land. Richt een HUB in in een naburig land en vlieg met EU vliegtuigen heen en weer en neem iedereen mee die een EU bandje heeft.

1 Reactie
Mini2
Mini218 aug. 2021 - 12:05

Dat zijn ze al aan het doen..

Joopinie
Joopinie18 aug. 2021 - 10:15

Meestal komen zulke activisten uit de bovenlagen van de samenleving. 99,999% aan vrouwen zit er vast. Dus wat schiet Afghanistan daar als geheel mee op. Iedereen lacht verbaasd om dat filmpje met dansende strijders (beetje versneld en met andere muziek) maar ik walg ervan. Mannen die een feestje vieren en westers dansen terwijl je weet dat vrouwen als de donder de boerka's kopen waar ze dachten vanaf te zijn. Iedereen weet hoe deze strijders reageren op vrij dansende vrouwen. En kom a.u.b. niet aan met dat het dit dubbele is wat Afghanistan zo fascinerend maakt, want ze hadden betere lessen uit hun eigen geschiedenis kunnen leren. De VS hoeft nooit meer bij mij aan te komen over Myanmar of de Oeigoeren. Ze laten in Afghanistan een halve bevolking in de steek die bedreigd wordt door een ideologisch geweldadige mannenmaatschappij. Hun lichamen worden gekweld door slaag en te veel zwangerschappen. Het enige buiten dat ze kennen is een timide looproute naar wat winkels met een tent over zich heen. We noemen het boerka maar het zijn vrijheidsbeperkende tenten met een tralieraampje van stof er in. Ik vraag me werkelijk af of de VS ook maar IETS voor de vrouw heeft gedaan in Afghanistan.

Bouwman2
Bouwman218 aug. 2021 - 10:14

Mevrouw Ktrir is voor Vooruit minisiter voor ontwikkelinssamenwerking en grootstedelijk beleid En de tweet is juist. Sammy Mahdi is inderdaad van CD&V (tenzij die naam ook al gewjzigd is staatssecretaris in de rgereing De Croo.(openVLD) De regering De Croo is een voorbeeld, dus waarom die sneer? Volgens mij detoneert die.een weinig.

OlavM
OlavM18 aug. 2021 - 9:54

Een veel beter, zij het ook laat, signaal dan de Nederlandse regering uitzendt. Alleen is een evacuatie-OEFENING rijkelijk laat. Of begrijp ik dit woord hier verkeerd en bedoelt men in het Vlaams een daadwerkelijke uitvoering?

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman218 aug. 2021 - 10:31

Je hebt de bedoeling van het geplaatste stukje doorzien? In België spreken ze overigens geen Vlaams, maar gewoon goed gearticuleerd Nederlands. Heel beschaafd en voorkomend zijn de Vlamingen ook. . Daar hebben ze Pieterjan de Smet voor, Ik zie dat Mariëlle Tweebeeke echt niet meteen nadoen. . Ik ben als de dood voor haar. Mevrouw u kijkt zo lief.... Volgens mij had Jan Peter ook nog een gebrek aan mensenkennis.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 aug. 2021 - 9:25

Mooie plannen, maar het vliegveld is nog steeds onbereikbaar vanuit Kabul, chaos. Vliegtuigen vliegen nagenoeg leeg weer terug.