Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België: code rood voor Noord- en Zuid-Holland

  •  
16-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam

© cc-foto: 0805edwin

België verbiedt alle niet-essentiële reizen naar Noord- en Zuid-Holland. Vanaf vrijdagmiddag 16 uur kleuren die Nederlandse provincies rood, en moeten Belgen die toch naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag gaan bij terugkeer verplicht een test ondergaan en in quarantaine, meldt de VRT.
Reden voor de maatregel is de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. In Nederland werden de afgelopen week 8.623 coronabesmettingen vastgesteld. Ter vergelijking: in Duitsland, waar bijna vijf keer zoveel mensen wonen als in Nederland, staat de teller voor de laatste zeven dagen slechts een fractie hoger: op 9.128 besmettingen. Ook in vergelijking met bijvoorbeeld Italië doet Nederland het op dit moment beroerd.
Het kabinet zal vrijdag extra maatregelen aankondigen voor de regio’s waar nu de meeste besmettingen zijn, meldt RTL Nieuws. Het gaat daarbij in ieder geval om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden. Ook Kennemerland en Hollands-Midden komen waarschijnlijk in aanmerking voor extra maatregelen.
Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zal het gaan om ‘gerichte maatregelen’. “We zien dat de besmettingen met name onder jongeren zitten, onder studenten. Ook de horeca komt iets meer op.”
cc-foto: 0805edwin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 sep. 2020 - 8:16

'België verbiedt alle niet-essentiële reizen naar Noord- en Zuid-Holland. Vanaf vrijdagmiddag 16 uur kleuren die Nederlandse provincies rood, en moeten Belgen die toch naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag gaan bij terugkeer verplicht een test ondergaan en in quarantaine' De zaak is veel ernstiger dan hier staat. Deze maatregelen betreffen uiteraard niet alleen Belgen die uit Noord of Zuid-Holland willen terugkeren naar België (niet alleen Amsterdam, Rotterdam en den Haag), maar ook Nederlanders uit die provinciën die naar België willen reizen, en ook naar Duitsland. Voor die mensen is de grens feitelijk dicht. Denk bijvoorbeeld aan mensen die daar familie hebben of daar vanwege zaken naar toe moeten. Die kunnen nu alleen de grens over als ze een negatieve corona test kunnen laten zien, die in Nederland alleen kan worden verkregen als je verschijnselen hebt. In Duitsland weet ik dat je je probleemloos ter plekke kunt laten testen, maar dan moet je wel in quarantaine tot je de resultaten hebt. Dat is niet altijd praktisch mogelijk. Wie denkt deze regels te kunnen negeren moet rekening houden met een boete tot €25.000.

adriek
adriek17 sep. 2020 - 12:23

In China is de boel onder controle. Elke opleving van het virus wordt zeer actief bestreden. Het aantal besmettingen is daar, na de eerste golf, verwaarloosbaar. Het kan dus wel. Maar niet als de reactietijd op de groei van het aantal besmettingen zes weken is. Rutte heeft zes weken thuis aan de nieuwe begroting gewerkt, toen die op de printer lag heeft hij eens naar het nieuws en het dashboard gekeken en is flink geschrokken. Misschien wordt hij vrijdag wel boos!

Rechtse Bal6
Rechtse Bal617 sep. 2020 - 8:30

netjes gewacht tot na de vacantie tijd ; en dan komen tot Advies dat waarschnlijk ook braaf wordt opgevolgd. zowel Duitsland als Belgie hebben visie en strategie over het aanpakken van de pandemie. Nederland blijft zich buigen over studenten en nachtleven.

1 Reactie
nikita72
nikita7217 sep. 2020 - 9:23

En in Duitsland is voldoende testcapaciteit. En in Duitsland wordt nagegaan wie met een besmette persoon in contact geweest is.

Leontrotsky
Leontrotsky17 sep. 2020 - 8:20

Ik werd hier geridiculiseerd toen ik een paar weken geleden voorspelde dat we in oktober een nieuwe lockdown zouden hebben. Wel ik heb inderdaad ongelijk gehad, we gaan deze maand al weer in lockdown, Noord Holland, Zuid Holland en waarschijnlijk Flevoland en Brabant gaan weer in lockdown dat is rond 70% van de Nederlandse bevolking en bedrijvigheid. Misschien zullen Friesland en Groningen en Drente de dans gaan ontspringen maar dat is effectief maar een heel klein deel van Nederland (qua bevolking en bedrijvigheid).

1 Reactie
frankie48
frankie4817 sep. 2020 - 9:56

Beste Leontrotsky, Alleen dwaze en gekken zullen als zij zich weleens door onze steden verplaatsen uw voorspelling belachelijk willen gaan maken.

Thuru
Thuru17 sep. 2020 - 1:13

Ik vraag me af hoe dit af te dwingen.

GoudenBergen
GoudenBergen16 sep. 2020 - 19:30

Relatief de meeste besmettingen zitten in de grote steden, buiten Noord- en Zuid-Holland valt het wel mee. Het is goed dat er gekozen is voor een partiële lockdown.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen16 sep. 2020 - 19:32

Het is goed dat er gekozen is voor een partiële lockdown. --> Het is goed als er een partiële lockdown wordt ingesteld.

ton14024
ton1402416 sep. 2020 - 18:39

Kanniewaarzijn! Corona was hier onder controle.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 18:49

dat was vóor Grapperhaus' bruiloft

ton14024
ton1402416 sep. 2020 - 22:13

Dat heb je met die fredden. Ik zeg: ruimen.

adriek
adriek17 sep. 2020 - 12:18

Kleine correctie: Corona was vrijwel onder controle. Toen zei Rutte: de teugels mogen iets losser en ging zes weken met vakantie. Nederland dacht dat hij zei: "leef er maar weer op los!" Alleen de meeste ouderen (zeg vijftigplus) weten na drie weken nog wat er in het nieuws was en houden zich nog redelijk aan de regels, behalve Ministers natuurllijk, maar die hebben een notoir slecht geheugen (en geweten, maar dat is een andere discussie).

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 sep. 2020 - 15:37

Eirda , ik denk ook dat je gelijk hebt. Ze hadden echt nooit vakanties moeten toestaan - het was bij ons weg en toen kwam iedereen uit verre oorden terug en brak de pleuris uit .

Archie Bunker
Archie Bunker16 sep. 2020 - 18:26

Ik ben nu ruim een mand in Italië en de enige reden waarom men hier een mondkapje draagt, is om niet beboet te worden (uitgezonderd een enkele bejaarde). In winkels e.d is de baardstand favouriet, direct gevolgd door de oorbel stand. Social distance hier is 1 m. Niemand die zich eraan houdt. Er wordt geschouwderklopt, geknuffeld en gezoend. Bij jongeren zie je al helemaal niets van de voorschriften terug. Kan iemand dit even naar margadhi mailen?

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew18 sep. 2020 - 5:50

Grappig. Juist uit Italië kwamen de eerste berichten, van behandelende artsen, dat het virus aan het afzwakken is.