Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België bindt strijd aan met buitenlandse bestuurders onder invloed: levensgevaarlijk en nu ook peperduur

  •  
05-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1136 keer bekeken
  •  
ANP-408988349

Wie onder invloed van drugs of drank achter het stuur stapt, is sowieso al levensgevaarlijk bezig. Voor degenen die dat over de grens in België willen doen, wordt dat vanaf 1 januari ook nog eens een behoorlijk prijzige onderneming. Vanaf die datum voeren de zuiderburen namelijk een zerotolerance beleid in voor buitenlandse bestuurders die op die manier de wegen onveilig maken.

Wie betrapt wordt achter het stuur onder invloed van drugs of drank komt er nu nog vanaf met een geldboete. Het gebeurt nu nog te vaak dat buitenlandse automobilisten die simpelweg niet betalen en de Belgische overheid heeft maar weinig dwangmiddelen om dat geld alsnog te krijgen. Alleen in 2023 werden zo’n 4600 buitenlandse bestuurders betrapt op alcohol- of drugsgebruik, zo meldt de VRT.

Om dat probleem terug te dringen geldt dat vanaf 1 januari direct een borgsom betaald moet worden van 1.260 euro, de minimumboete, inclusief gerechts- en andere kosten voor bestuurders die voor de eerste keer betrapt worden onder invloed. Wie dat bedrag niet direct aftikt, zal voor ten minste 96 uur zijn auto moeten achterlaten. Als er na die periode nog steeds niet betaald is, wordt de auto definitief in beslag genomen. Ook buitenlandse bestuurders die een speekseltest of bloedproef weigeren krijgen direct de keuze uit het betalen van de borg of het achterlaten van de auto.

‘Zo gaan we straffeloosheid tegen. Voor buitenlandse bestuurders wordt het immers veel moeilijker om de dans te ontspringen en hun boete niet te betalen na een veroordeling’, aldus minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Meer over:

actueel, belgië
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

pahan
pahan
5 okt. 2024 - 13:12
Goede zaak, maar waarom geldt dat niet voor inheemse bestuurders dan? 96 uur je auto laten staan lijkt me in alle gevallen wel passend.
Joop  den Uil
Joop den Uil
5 okt. 2024 - 9:19
Ook van belang voor Nederland: buitenlandse vracht auto's (die grote ja) hebben geen verplichte APK; vandaar dat er zoveel files ontstaan door kapotte remmen/banden. Niet zo dodelijk als onder invloed rijden maar toch vervelend voor hen die vaak op deweg moeten zitten , lijkt me zo.
5 Reacties
LaBou
LaBou 5 okt. 2024 - 10:23
Als je zonder argumenten zit over dit Belgische beleid kun je natuurlijk altijd nog een afleiding plaatsen zoals deze van een uil.
MG1968-2
MG1968-25 okt. 2024 - 10:27
Proost @Joop
E w T
E w T5 okt. 2024 - 11:45
Uil. Heb je dit in de fabeltjeskrant gelezen?. Want je zuigtabletten het gewoon uit je duim. APK. Voor vrachtwagen , aanhangers én opleggers (ja die grote) is in heel Europa verplicht. En ff voor jouw info. Dit artikel gaat over drank en drugsgebruik in het verkeer in België, níet over de technische staat van vrachtauto's .Ook niet de buitenlandse.
Roodvuur
Roodvuur5 okt. 2024 - 13:25
Labou hoezo ? Gewoon een voorbeeld mbt Nederland.
LaBou
LaBou 5 okt. 2024 - 20:10
Kan reaguurder roodvuur dan even uitleggen hoe het onderwerp en de reactie van uil met elkaar te maken hebben?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor