Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

België bedolven onder tsunami aan besmettingen

  •  
26-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Coronabrandhaard Luik

© LUIK - Een informatiebord over de mondmaskerplicht in de binnenstad van Luik. De Belgische stad net over de grens wordt overspoeld door een nieuwe golf coronapatienten. ANP JONAS ROOSENS

In België heeft de tweede golf van het coronavirus inmiddels zo hard toegeslagen, dat er een tekort dreigt te ontstaan aan politieagenten, docenten en medisch personeel omdat veel van hen ziek zijn of in quarantaine zitten. Scholen vragen administratief medewerkers en ouders om de lessen over te nemen en in sommige ziekenhuizen worden artsen en verpleegkundigen die wel positief getest zijn, maar geen symptomen hebben, gevraagd alsnog te komen werken.
The Washington Post wijst erop dat er in tegenstelling tot bij de eerste golf, nu voldoende beschermingsmateriaal voorhanden is. Daar staat echter tegenover dat er geen rekening is gehouden met een zo sterke uitval van hulpverleners en docenten. Ook zou een beslissing van de overheid om de mondkapjesplicht te laten vallen en andere regels deze maand wat te versoepelen, eraan hebben bijgedragen dat de afgelopen maand het aantal besmettingen hard oploopt. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is inmiddels hoger dan in Nederland en vijf keer zo hoog als in de Verenigde Staten waar het virus ook nog altijd welig tiert. In Europa doet alleen Tsjechië het nog altijd slechter als het gaat om virusbestrijding.
Er lijkt in België vooralsnog geen einde in zicht van de stijging van het aantal besmettingen. De teststraten zijn overbelast en sinds afgelopen week worden mensen zonder symptomen niet meer getest, ook niet wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die wel positief getest is. Christie Morreale, de Waalse minister van Volksgezondheid noemt de huidige situatie ‘erger dan in april’, op het hoogtepunt van de eerste golf. In een persconferentie riep ze vrijdag zowel verpleegkundigen, als verpleegkunde- en geneeskundestudenten of -docenten op om, wanneer mogelijk, hun diensten aan te bieden in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen. De Vlaamse minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sprak afgelopen weken van ‘een tsunami’ van besmettingen en zei te vrezen dat het virus binnenkort niet meer onder controle te houden is door de overheid.
IC-arts Philippe Devos noemt de situatie nu al ‘catastrofaal’. Hij werkt zelf in een ziekenhuis in Luik , de zwaarst getroffen stad van het land. Volgens Devos misschien wel van de wereld. Ter vergelijking: waar heel België vorige week 510 besmettingen per 100.000 inwoners telde, waren dat er in Luik – op slechts 25 kilometer van Maastricht – maar liefst 1022. De ziekenhuizen in Luik hebben niet alleen een tekort aan bedden, maar ook aan medisch personeel. Om die reden wordt iedereen die wel positief getest wordt, maar geen klachten heeft, gevraagd zich alsnog op het werk te melden. Ook andere ziekenhuizen in het land zien zich steeds vaker geroepen besmette medewerkers alsnog in te zetten. Ook wordt op veel plekken de reguliere zorg afgeschaald en wordt personeel overgeheveld naar corona-afdelingen. ‘Het is een situatie die doet denken aan oorlog’, zegt neuroloog Steven Laureys van het Academisch Ziekenhuis in Luik.
Ondertussen lijkt de Belgische overheid zich geen raad te weten met de hevigheid van de tweede coronagolf. Dat blijkt uit de verschillende maatregelen die worden doorgevoerd, of zoals omschreven bij de VRT : “een kakofonie” van het coronabeleid:
"Een Overlegcomité met de federale regering en alle gewesten dat maatregelen aanscherpt, een Waals en een Brussels Gewest die bijkomende maatregelen nemen en een Vlaamse minister-president die zegt dat bijkomende maatregelen niet nodig zijn, terwijl zijn eigen minister van Onderwijs diezelfde dag aankondigt dat de herfstvakantie verlengd wordt en de Vlaamse regering die morgen alweer de koppen bij elkaar steekt. Het coronabeleid in ons land lijkt niet uit te munten in duidelijkheid."
De Vlaamse viroloog Steven Van Gucht waarschuwt ondertussen dat België twee weken verwijderd is van het bereiken van de maximale intensive care-capaciteit. Hij wijst er maandag op dat er 757 patiënten op de IC’s liggen en dat het aantal elke 8 dagen verdubbelt. De IC-afdelingen kunnen maximaal tweeduizend patiënten aan. “Elke maatregel vraagt tien dagen de tijd vooraleer we een effect merken. Als we iets doen, moet het nu meteen. We zitten in de kritieke fase van de epidemie”, aldus Van Gucht.
Volgens de viroloog is de situatie nu dan wel kritiek, maar er gloort ook hoop aan de horizon:
"Wat we nu meemaken, gaat het ergste zijn, daar ben ik van overtuigd. Na de winter gaat het elke maand beter gaan. Het gaat niet onmiddellijk over zijn, er zal een transitieperiode zijn. Maar dit is de moeilijkste periode."
België heeft Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om zo de druk op ziekenhuizen te verlichten. Dat meldt De Morgen. Dat verzoek is echter afgewezen omdat ook in Nederland de capaciteit van ziekenhuizen ernstig onder druk staat. “Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen, op basis van wederkerigheid. Maar op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hoewel het zwaar getroffen Luik dus dichtbij Maastricht ligt, worden de vrije bedden daar gereserveerd voor patiënten uit bijvoorbeeld Amsterdam.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend27 okt. 2020 - 19:19

Daarom, kappen met die belachelijke mondkapjes, complete schijnveiligheid. Zie overal mensen met mondkapjes zo’n beetje bij elkaar op schoot zitten omdat ze toch “beschermd” zijn. Van Dissel heeft gewoon gelijk, jammer dat Rutte overstag is gegaan vanwege een paar prominente paniekzaaiers.

Rick Hofland
Rick Hofland27 okt. 2020 - 11:46

Vooropgesteld, ik draag braaf een mondkapje op publieke plekken binnen. Maar dat in België, waar deze zomer al zeer streng op afstand werd gelet en mondkapjes gedragen, het virus zo de kop op steekt, bevestigt voor mij dat de mondkapjes vast een zeker nut hebben, maar waarschijnlijk slechts een heel klein beetje verschil uitmaken.

Kuifje3
Kuifje327 okt. 2020 - 7:40

De besmettingscijfers zijn erg lastig te lezen. In het voorjaar werd bijna niet getest en waren de sterftecijfers veel hoger dan nu, maar tegelijk ziet het er best eng uit. De vaccins staan op het punt vrij te worden gegeven. Is dat op tijd? Is dat te vroeg? Zijn ze veilig? Met name de laatste vraag houdt me bezig. Is het middel goed genoeg of is het erger dan de kwaal? Trump roept dat de vaccins er binnen een paar weken zullen zijn. We moeten hopen dat hij een keer gelijk heeft, maar hebben wij er dan ook wat aan?

3 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 9:47

Dr Fauci verwacht pas vaccins op grote schaal beschikbaar tijdens het tweede en derde kwartal 2021.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 10:05

Nooit naar Trump woorden luisteren. De woorden hebben geen relatie met de eigenlijke wereld en hij woont niet eens in Nederland.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 okt. 2020 - 13:22

Dave Velzen 27 oktober 2020 at 10:47 [ Dr Fauci verwacht ] En minstens zo belangrijk: de farmaceuten die deze vaccins ontwikkelen verwachten dat óók.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart27 okt. 2020 - 6:29

België had zijn strenge lockdown versoepeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 5:44

Goh het lijkt Nederland wel!

Grozny
Grozny26 okt. 2020 - 19:41

Belgie heeft al maanden veel strengere maatregelen dan NL. Wij hebben al veel langer een defacto uitgaansverbod, een maskerplicht ect...

7 Reacties
JanB2
JanB227 okt. 2020 - 2:16

Dan is dat dus te weinig. Niet verwonderlijk want het valt reuze mee met bijvoorbeeld die uitgaansverboden. Beter gezegd: het stelt bitter weinig voor. Het enige verschil tussen België en Nederland zit 'm in een andere positie tav mondkapjes. Maar mondkapjes alleen, hoe nuttig ook indien gecombineerd met andere maatregelen, zijn dus kennelijk onvoldoende. Voor wat betreft sluitingtijden van de horeca volgen België en Nederland volgens mij dezelfde lijn. Dat komt erop neer dat ook in België, enkele brandgaarden zoals Antwerpen en Brussel uitgesloten, pas sinds 2 weken iets aan de horeca wordt gedaan. En volgens mij ook nog in beperktere mate dan in Nederland waar de horeca gewoon dicht is sinds 2 weken. De omstandigheden, in zowel België als in Nederland, vragen om een nieuwe lockdown. Hoe die precies vorm te geven en met welke beperkingen en maatregelen is een 2e, maar doorgaan op deze weg wordt een ramp in beide landen. Wat zich nu in België aandient (en wat in Nederland onherroepelijk ook gaat gebeuren als nog langer wordt getreuzeld) is precies datgene waar al die tijd, ook bij de eerste golf, voor gewaarschuwd is door deze en gene: (personeels-) uitval in cruciale sectoren. Dat kan tot een behoorlijke ontwrichting van de samenleving en de economie leiden. Om van het menselijk drama nog maar te zwijgen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 5:49

In België mochten tot voor kort heel veel meer mensen aanwezig zijn in theaters, culturele instellingen, festivals binnen en buiten en sportevenementen ..... Ik houd het nieuws daar goed bij, iedere avond journaal, terzake en de afspraak.... Nederland is volgend maak je maar niet druk!

Daniel Blank
Daniel Blank27 okt. 2020 - 6:34

Horeca was wel langer open. Maar wat zegt dit over de maskerplicht? Dat die niet echt helpen.

Grozny
Grozny27 okt. 2020 - 7:17

" Ik houd het nieuws daar goed bij, iedere avond journaal, terzake en de afspraak…." Ik woon in Leuven. Je mag al weken niet meer met meer dan 4 personen aan een tafel zitten of bij mekaar zijn. Het aantal hechte contacten is al weken minder dan in NL. Overal in Leuven moeten wij een masker dragen. "Maar mondkapjes alleen, hoe nuttig ook indien gecombineerd met andere maatregelen, zijn dus kennelijk onvoldoende." Was jij niet degene die zei dat mondkapjes de cruciale factor was terwijl ik zei dat dit niet was en dat waarschijnlijk de andere factoren die vaak samengingen met het dragen van een mondmasker de factors waren? Ze moeten nu gewoon de oudere en personen met achterliggende aandoeningen in lockdown zetten en de rest hun gang laten gaan met de standaard maatregelen. Voor hun is de kost van een lockdown veel hoger dan de ziekte. Maar het algemene probleem van dit soort epidemieen is de paradox van preventie. Je moet maatregelen nemen op het moment dat er nietts aan de hand is, niet op het moment dat de emmer aan hett overlopen is.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 8:44

[Maar wat zegt dit over de maskerplicht? Dat die niet echt helpen.] Zoals JanB hierboven al stelt helpt de maskerplicht weinig als andere maatregelen in halfslachtigheid blijven steken. Dat geldt net zo goed voor de anderhalve meter en het handenwassen. Het zijn hulpmiddelen maar op zich onvoldoende op moment dat het virus weer flink aan het oplaaien is.

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 18:26

@ Grozny Goed lezen. Ik heb het hier over mondkapjes als enige maatregel. Dat is onder de huidige omstandigheden onvoldoende. Dat wil niet zeggen dat ze geen bijdrage leveren. Zonder mondkapjes lag België wellicht al helemaal op z’n gat. Het gaat om het totaalpakket van maatregelen. Kwalitatief goede mondkapjes die op de juiste manier gebruikt worden (daar schort het ook aan) zijn daar een onderdeel van. Een belangrijk onderdeel zelfs, gezien de ervaringen Azië.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2020 - 14:36

[Ze moeten nu gewoon de oudere en personen met achterliggende aandoeningen in lockdown zetten ] ouderen etc opsluiten doen we alleen in dictaturen.

P Haan
P Haan26 okt. 2020 - 18:07

Tijd voor de ouderwetse Benelux. Nederland en Luxemburg hard in lockdown om Belgie te kunnen helpen.

Frans Cobben
Frans Cobben26 okt. 2020 - 17:24

zie ook de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Roermond en Weert, deze ziekenhuizen liggen dicht bij de Belgische grens!

Willem Heerema
Willem Heerema26 okt. 2020 - 16:50

Sterkte gewenst aan de mensen in België; hopelijk krijgen ze de hulp die nodig is. Echter is het daarnaast een idee om binnen Europa de grenzen tijdelijk iets op slot te doen en het reizen en besmetten te beperken?

2 Reacties
ton14024
ton1402427 okt. 2020 - 1:09

Dus geen patiënten naar Duitse bedden? ´´Sterkte gewenst aan de mensen in België; hopelijk krijgen ze de hulp die nodig is.´´ Ziek.

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 2:20

Zonder meer. Onbegrijpelijk is dan ook de onderhuidse hoerastemming bij het bericht dat we weer naar Griekenland mogen. Men gaat daarbij tevens voorbij aan de vraag of de Grieken op hun beurt nog wel Nederlanders over de vloer willen. Ik zou er als griekse overheid weinig voor voelen om nog langer Nederlanders en andere lieden uit een oranje danwel een rood gebied binnen te laten.

Schouten3
Schouten326 okt. 2020 - 16:30

Dat wordt isolatiefaciliteiten bouwen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop26 okt. 2020 - 16:02

De enige harde cijfers zijn het aantal ziekenhuisopnames, het aantal bezette IC bedden (tijdens de eerste golf en nu, gecorrigeerd door betere behandelmethodes) en de oversterfte. De eerste keer waren we aan het prutsen met het testen en nu zijn er heel veel jongeren besmet die vaak geen klachten hebben en zich ueberhaupt niet laten testen. Dat zijn dus onzuivere waardes. Waarbij opgemerkt dat de oversterfte straks sterk zal oplopen door andere niet behandelde aandoeningen

Archie Bunker
Archie Bunker26 okt. 2020 - 15:59

Tsja, dat geeft een heel ander beeld. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) houdt over veel landen de cijfers bij, zoals het totaal aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Dat is iets wat steeds terugkomt. Het aantal besmettingen per 100.000 (lees positief getest). Als je hierop rangschikt, dan ziet de sterftetabel (overleden/inwonertal) er als volgt uit: Land 1. Andorra https://allecijfers.nl/nieuws/corona-virus-covid19-bevestigde-besmettingen-doden-per-land-wereldwijd/

1 Reactie
Archie Bunker
Archie Bunker26 okt. 2020 - 16:15

Land percentage covid overledenen (Covid overleden/inwonertal) 1. Andorra 0,09% 2. Vaticaanstad 0% 3. Tsjechie 0,02% 4. Belgie 0,09% 5. Frans-Polynesië 0,007% 6. Luxemburg 0,02% 7. Armenie 0,04% 8. Slovenie 0,008% 9. Guam 0,04% 10 Nederland 0,04% Gerangschikt op aantal covid doden per land. Land percentage covid overledenen (Covid overleden/inwonertal) 1. USA 0,06% 2. Brazilie 0,07% 3. India 0,009% 4. Mexico 0,07% 5. VK 0,07% 6. Italie 0,06% 7. Frankrijk 0,05% 8. Spanje 0,07% 9. Peru 0,1 % 10. Iran 0,04% https://allecijfers.nl/nieuws/corona-virus-covid19-bevestigde-besmettingen-doden-per-land-wereldwijd/

Dave Velzen
Dave Velzen26 okt. 2020 - 15:14

Belgie heeft tenminste 2000 IC bedden. Nederland 1150 maar. Al zouden we dat naar 1400 kunnen brengen maar daarvoor hebben we personeel niet. Een vaccin komt er pas voor de massa vanaf het tweede en derde kwartaal 2021.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 5:51

Dit terwijl er veel minder inwoners zijn!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 5:56

Voor het precieze aantal, verschil 6 miljoen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 okt. 2020 - 14:48

België bedolven onder tsunami aan besmettingen 1 In het algemeen. Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ 2 In het bijzonder. "In België heeft de tweede golf van het coronavirus inmiddels zo hard toegeslagen, dat er een tekort dreigt te ontstaan aan politieagenten, docenten en medisch personeel omdat veel van hen ziek zijn of in quarantaine zitten. Scholen vragen administratief medewerkers en ouders om de lessen over te nemen en in sommige ziekenhuizen worden artsen en verpleegkundigen die wel positief getest zijn, maar geen symptomen hebben, gevraagd alsnog te komen werken." "In een persconferentie riep ze vrijdag zowel verpleegkundigen, als verpleegkunde- en geneeskundestudenten of -docenten op om, wanneer mogelijk, hun diensten aan te bieden in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen." Waarom zouden geschikte mensen (voor hen) risicovolle taken willen overnemen, als bijvoorbeeld een vroeg behandeling geen optie / (praktische) mogelijkheid is? Woeki Hypo.

4 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen26 okt. 2020 - 15:18

Vroeg behandeling tegen corona. Daarover hebben we de medicijnen niet. Is mijn antwoord duidelijk genoeg. Wij maken in het westen bijna geen medicijnen meer.

LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 16:11

@woekihypo Dit mag niet van de farmaceuten. Dezelfde farmaceuten waar men nu in de polonaise achteraan hobbelt. Dezelfde farmaceuten met aan hen gelieerde wetenschappers die in maart zeiden niks van het virus te weten, maar al wel wisten dat groepsimmuniteit niet mogelijk was.

Schouten3
Schouten326 okt. 2020 - 16:22

Omdat een crisis voorkomen niet de bedoeling is?

Pater
Pater27 okt. 2020 - 5:19

Omdat vroegbehandeling alleen in 1e lijnsgez. zorg wordt gegeven, vanwege de medische risico's van HCQ. En dat weet je zelf ook wel.

Thuru
Thuru26 okt. 2020 - 14:40

De vraag is, hoeveel meer doden. Dat lijkt me een belangrijker vraag dan aantal besmettingen.

6 Reacties
LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 14:51

Ja of hoeveel ziekenhuisopnamen/rioolwatercijfers, aantal besmettingen is in ieder geval geen goede indicator gebleken hier in Nederland. Een paar weken terug goldt Nederland als de besmettingshaard van Europa, dit is nu niet meer zo. Het valt op dat Europese landen die rond maart extreem strenge maatregelen hebben getroffen nu weer het hardst getroffen worden.

ton14024
ton1402426 okt. 2020 - 14:51

Als we er achter komen dat corona onvruchtbaarheid veroorzaakt is het aantal doden nu onbelangrijk.

adriek
adriek26 okt. 2020 - 15:03

@Ton14024: Als de 'reproductiefactor' van de mensheid een eeuw ofzo beneden de 1 zou komen te liggen is dat een zegen voor de aarde.

Dave Velzen
Dave Velzen26 okt. 2020 - 15:15

Doden zijn niet belangrijk. Het gaat erom of het de zorg in elkaar kan laten storten en hoeveel mensen lopen restschade op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 15:50

De Europese landen hebben teveel Nederlanders op bezoek gehad!.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2020 - 5:59

Het aantal doden per etmaal ligt daar al veel langer dan in Nederland een heel stuk hoger. Maar maak je geen zorgen, het virus doet niet aan een wedstrijd, wij spelen gewoon gelijk, schieten er nog wel een paar in eigen doel.

Jerry Bidet
Jerry Bidet26 okt. 2020 - 14:34

''Storm clouds gather over Europe''

Leontrotsky
Leontrotsky26 okt. 2020 - 14:26

Na de winter zal de situatie weer verbeteren, aldus viroloog Steven van Gucht. Dit betekent wel dat België de komende maanden tot zeker april/mei min of meer in een permanente lockdown zal moeten om de situatie nog enigszins beheersbaar te maken. Nederland vaart niet veel beter, hier is de situatie min of meer vergelijkbaar met België dus Nederland zal ook de komende 7 maand voor het merendeel potdicht op slot moeten. Hopelijk kunnen we dan als de lente of zomer begint weer een gedeeltelijke opening van de economie doen.

5 Reacties
ton14024
ton1402426 okt. 2020 - 14:52

Tenzij er snel een vaccin is.

itsme3
itsme326 okt. 2020 - 15:05

Volgens mij vind u het fantastisch te kunnen genieten van de ellende van anderen. Het zij u gegunt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend26 okt. 2020 - 15:19

Na 7 maanden potdicht is er geen economie meer om op te starten. En dus ook niets meer om beheersbaar te houden. Het coronavirus is een ernstig en tamelijk gevaarlijk virus maar het middel van langdurige lockdown zal vele malen erger blijken dan de kwaal. En een korte lockdown van een maand of zo is totaal zinloos want het virus is dan echt niet weg.

Schouten3
Schouten326 okt. 2020 - 16:24

@Ton Tenzij het virus muteert...

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 2:23

@ Ton Niet vanuit gaan. Mocht het wél zo zijn dan is dat prachtig (liever vandaag een vaccin dan morgen) maar het lijkt me beter om een slag om de arm te houden en geen (mogelijk) valse hoop te koesteren. Meevallers zijn altijd prettiger dan tegenvallers.