Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgen willen Bevrijdingsdag terug nu extreemrechts weer overal de kop opsteekt

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2381 keer bekeken
  •  
ANP-353065521

Studenten en professoren van de Universiteit Antwerpen (UA) willen dat België Bevrijdingsdag opnieuw invoert. In 1974 werd voor het laatst stilgestaan bij specifiek het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de studenten en docenten is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de gevaren van het fascisme en rechtsextremisme, omdat het opnieuw overal de kop opsteekt.

Waar Nederland op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetter viert, is dat in veel andere Europese landen op 8 mei. In België was dat tot 1974 ook zo. Dat jaar werd het afgeschaft omdat het de regering goed leek een extra werkdag in te voeren om ten tijde van de oliecrisis extra belastinginkomsten te krijgen. Ook kende België al drie feestdagen in mei, sindsdien vieren de Belgen de vrijheid op 11 november, samen met de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

"Een officiële feestdag tegen fascisme zou een grote symbolische waarde hebben en verzekeren dat we er samen jaarlijks bij stilstaan”, zegt student Lukas Janssens. “Rechts extremisme is in opmars en daar moeten we heel waakzaam voor zijn. Dit academiejaar kwam al twee keer aan het licht dat professoren bedreigingen kregen vanuit extreemrechtse hoek"

Behalve een nationale feestdag, willen de studenten en docenten ook een aula van de universiteit vernoemen naar Rachel Souritz, een Antwerpse vrouw die zich in 1940 op haar 22ste aansloot bij het verzet en ook na de oorlog streed voor democratie en mensenrechten.

Studenten en personeelsleden van de UA organiseren maandag al een aantal symbolische acties. Zo zullen een paar studenten verschillende lessen op de campus overnemen om studenten te wijzen op de gevaren van het fascisme anno 2023.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.