Joop

Belgen verbaasd over gebrek aan humor Nederlanders

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
clown_300_02.jpg
Satirisch stuk over Haren maakt verbitterde reacties los
Belgische media verbazen zich over het gebrek aan humor in Nederland. Een satirisch stuk waarin ‘autochtonen’ worden opgeroepen de rellen in Haren te veroordelen, leidt tot boze reacties. Het is volgens veel lezers niet toegestaan dat een allochtone publicist zijn Nederlandse publiek een spiegel voorhoudt.
Het gaat om het satirische artikel van Peyman Jafari ‘Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen’. Daarin legt Jafari op treffende wijze bloot hoe de discussie over het benoemen van de etnische achtergrond van de relschoppers de laatste jaren is gevoerd. Hij slaat in het artikel ‘autochtonen’ met de generaliserende kritiek om de oren die allochtonen vaak ten deel valt. Die satirische aanpak leidt tot veel wrevel.
105205030_cc000f2eb3
De Vlaamse krant  De Standaard constateert verbaasd
Hoewel het stuk onder het label ‘satire’ werd gepubliceerd en ook onderaan het artikel nog een keer duidelijk gemaakt wordt dat er ironie in het spel is, maken veel Nederlanders zich toch druk om de toon van het artikel.
Een exponent van de Nederlandse verbolgenheid over de spot van Jafari is columnist Bert Brussen (De Volkskrant, ex-GeenStijl). Hij ontkent botweg dat het om satire gaat en schrijft op zijn weblog:
Er staat wel ‘SATIRE’ boven, en eronder een disclaimer (…) maar hij meent het wel. Je leest de diepliggende frustratie van een allochtoon die normaal geen antwoord heeft op etnische problematiek.
De politicoloog Jafari is in Iran geboren, zijn ouders vluchtten in 1987 naar Nederland. Op de site van de Volkskrant , waar het stuk ook is gepubliceerd, reageert ene ‘Ron’ met: 
Peyman Jafari mag dan ironische bedoelingen hebben met dit stuk, maar met het volgende wordt wel het een en ander duidelijk: “(…) dat mede door secularisering de plaats heeft ingenomen van hogere morele waarden”. Hier krijgen we onbedoeld een inkijkje in de denkwereld van allochtonen uit islamitische landen.
Ook in de reacties op Joop wordt gekrast op de spiegel die Jafari zijn publiek voorhoudt. Edo Vos bijvoorbeeld:  
Dit stukje slaat op een pijnlijk manier de plank behoorlijk mis. Het is over het algemeen niet goed om een hele gemeenschap ter verantwoording te roepen om acties van individuen. Als je dat wilt duidelijk maken doe het dan met goede argumenten. Die heeft schrijver blijkbaar niet. Zo waren er ook allochtonen in Haren. 
Voor relativering blijkt weinig plaats. De ironie wil natuurlijk dat de verbolgen reacties ongewild de juistheid van Jafari’s betoog aantonen. Op Facebook reageert de Vlaming Jan Mestdagh met:
’t Is ironie he, mensen. Mogelijk ook om te zien of we als westerlingen effectief wel zo met onszelf kunnen lachen (zoals we beweren).
Update 16:55
Auteur Jafari constateert op Facebook  (pas op, ironie!):
Mijn stuk maakt meer los dan ik gedacht had…maar gelukkig zijn de Belgen vlakbij voor een humanitaire interventie ????
Lees ook Han van der Horst: Jood-christelijk gedrag in Haren
cc-foto: Goran Pugar
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

.2
.224 sep. 2012 - 13:42

Helaas, ik heb de beide artikelen in de verkeerde volgorde gelezen. Was wel benieuwd na mijn reactie. Er is wel degelijk sprake van een terugkomend probleem, alcohol.

louisdebont
louisdebont24 sep. 2012 - 13:42

Wat een enorme, onmetelijke, kolossale, gigantische, astronomisch grote SUKKEL is die Brussen toch.

harryo2
harryo224 sep. 2012 - 13:42

Ja precies. Dat vroeg ik me ook al af. Er heerst hier in dit land al jaren een nagenoeg totaal onvermogen om te relativeren. Satire, zo zonder smilies: het moest zeker worden verboden omdat dat het bevattingsvermogen van enkele notoire Jannen-van-stavast blijkt te overstijgen? Nee, op die manier wordt het er niet gezelliger op hier, ten noorden van Wuustwezel. Dat hebben die Belgen goed gezien.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 sep. 2012 - 13:42

Het klopt ook niet zo want er waren wel degelijk allochtonen bij. Maar goed, het was best grappig natuurlijk. En er zit een klein kerntje van waarheid in. Veel voetbalhooligans zijn namelijk ook blank. Etnisch bepaald? Eerder cultuurbepaald denk ik. Maar dat roepen velen van links tot rechts al jaren. De etnische kaart wordt eigenlijk alleen getrokken bij onze vrienden van de grote boze blonde smurf.

Crunchy Frog
Crunchy Frog24 sep. 2012 - 13:42

Er zijn heel af en toe van die dagen dat mijn 1/4 niet-Nederlandse afkomst een beetje opspeelt. Ergens tussen huiveren en gniffelen in.

Backtobasics
Backtobasics24 sep. 2012 - 13:42

De Nederlandse maatschappij is nog veel verder geamerikaniseerd dan de Belgische Relativering, bescheidenheid en zelfreflectie zijn daardoor helaas vreemde begrippen geworden voor veel Nederlanders.

Dehnus
Dehnus24 sep. 2012 - 13:42

Omdat Nederlanders ook heel kleinzerig zijn. Zelf moeten ze alles mogen zeggen en overal tegen aan mogen schoppen maar als je alleen maar naar ze wijst gaan ze lopen janken in de hoogste boom dat je hun demoniseert/aanvalt/geen tact hebt/etc.

rgeurtsen
rgeurtsen24 sep. 2012 - 13:42

Het is een heerlijke afgang van rechtse nationalistisch bekrompen domoren.

DeAvegaar
DeAvegaar24 sep. 2012 - 13:42

Aardig wat FTE's verspild terwijl we in een economische crisis verkeren...

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso24 sep. 2012 - 13:42

Tsja, ik heb op een paar punten uitgelegd waarom zijn benadering voor deze situatie niet opgaat. Ik heb nergens een argument gelezen die mijn stukjes ontkrachtte. Dus dan kunnen we nu heel hard gaan roepen "haha zie je wel, ze hebben geen humor en we hebben ze een spiegel voorgehouden"... alleen ik kan nog steeds recht in de spiegel kijken omdat ik een 'autochtonenprobleem' op dezelfde manier benader als een 'allochtonenprobleem'. Daarnaast mag iedereen mij een spiegel voorhouden, alleen dan moet diegene wel een punt hebben. Als iemand geen punt heeft en claimt keihard een spiegel voor te houden dan ga je uitleggen waarom het niet klopt (met het risico dat ze je afschilderen als humorloos). Overigens zijn hier in dit onderwerp alleen al trits aan reacties waarin de Nederlander gegeneraliseerd wordt. Wat al weer bewijst wat mij allang duidelijk is: iedereen denkt in groepen, en dat is geen onzin want onder bepaalde groepen heerst nou eenmaal een bepaalde cultuur die resulteert in bepaald gedrag. En daar mag je iets over zeggen, sterker: daar moet je iets over zeggen als het problematisch gedrag is. Want als je de oorzaak overal zoekt, behalve daar waar hij zit (bij sommige problemen dus in de cultuur van een groep) dan gaat het probleem rotten. Jafari's stuk was Satire, maar heeft uiteraard wel een serieuze boodschap: vervang allochtoon door autochtoon en zie hoe krom sommige kritiek klinkt op allochtonen. Dat er soms net teveel of ongenuanceerde kritiek op allochtonen is ga ik niet ontkennen. Maar dat wij diezelfde harde kritiek niet op autochtonen hebben - als daar reden toe is - ben ik het mee oneens. ps: dat sommige moeite hebben om de satire te herkennen.. Toen ik de titel las wist ik al precies de strekking van het stuk.

neutralist
neutralist24 sep. 2012 - 13:42

Als je moet uitleggen in de kleine lettertjes dat het om satire gaat doe je iets niet goed als schrijver. Tel daar bij op dat op Joop zelden dit soort grappen worden gemaakt en vooral kritiek wordt gegeven en je begrijpt waarom er zo is gereageerd. Op Joop verwacht je geen satire.

bob b.
bob b.24 sep. 2012 - 13:42

We krijgen als autochtonen een koekje van eigen deeg. Onze Nederlandse jeugd is weliswaar vervelend met zijn voetbalrellen, het molesteren van agenten en ambulance personeel, zijn drankmisbruik, maar het zijn wel onze klotekinderen. Zoals iedere cultuur in Nederland heeft ook de onze zijn mooie en zijn minder mooie kanten. De negatieve reacties op dit artikel geven prachtig weer hoe vervelend we het vinden als we kritiek krijgen van anderen. Op dezelfde manier waarop allochtonen het vervelend vinden dat een deel van de Hollanders hun voortdurend loopt af te blaffen. Een koekje van eigen deeg dus.

enzoforte1
enzoforte124 sep. 2012 - 13:42

De conclusie dat Belgen verbaasd zijn over het gebrek aan humor van Nederland, is geheel voor rekening van de redactie van Joop.nl en op vrijwel niets gebaseerd. Op basis van één vrij feitelijke constatering in een artikel in De Standaard (er staat expliciet bij het artikel dat het om satire staat en het roept toch veel reacties op) wordt de Belgische media en zelfs de Belgen verbazing hierover toegeschreven. Ik zeg het maar even, met name omdat de meeste reageerders hier deze merkwaardige generalisering van Joop.nl zonder meer overnemen.

HanzChristian
HanzChristian24 sep. 2012 - 13:42

Volgend jaar vieren we op dezelfde datum virtueel de slag bij Haren. Merthe's dag zal nooit meer onopgemerkt verjaren. Toch zal in de plaatselijke snackbar, anders dan dat we op facebook dachten, een 'patatje Merthe' nog even op zich laten wachten. Humor komt namelijk eveneens met de jaren.

BertM
BertM24 sep. 2012 - 13:42

Hebben de Belgen humor ????????

Qizilbash
Qizilbash24 sep. 2012 - 13:42

Ene Ron: "Peyman Jafari mag dan ironische bedoelingen hebben met dit stuk, maar met het volgende wordt wel het een en ander duidelijk: "(...) dat mede door secularisering de plaats heeft ingenomen van hogere morele waarden". Hier krijgen we onbedoeld een inkijkje in de denkwereld van allochtonen uit islamitische landen." Ik weet niet wat die Ron hier probeert te zeggen, maar voor de duidelijkheid: Peyman Jafari is een ex-moslim. Hij heeft toen Ehsan Jami uitkwam met zijn "Comité voor Ex-Moslims", samen met andere ex-moslims een alternatief comité ex-moslims gesticht omdat hij vond dat Ehsan Jami te vijandig was tegen de Islam. Als ex-moslim hoef je niet meteen ook maar anti-moslim te worden. Samen met moskee "El Oumma" in Slotervaart heeft Peyman Jafari aangetoond dat wanneer men van het geloof afstapt in de islam, er geen vijandigheid hoeft te ontstaan met moslims die wel bij hun geloof wensen te blijven. Niet voor niets staat er in de Koran: "Lo! those who believe, then disbelieve and then (again) believe, then disbelieve, and then increase in disbelief, Allah will never pardon them, nor will He guide them unto a way." Duidelijk dat de doodstraf voor afvalligheid volgens de Koran in de Islam niet bestaat. Anders kon je niet herhaaldelijke keren van de islam afstand nemen, weer moslim worden, dan weer afstand nemen, opnieuw moslim worden om weer afstand te nemen van de islam. Je zou bij de eerste keer al een kopje kleiner gemaakt zijn. Zelfs in de bovenstaande Sura volgt er geen wereldlijke straf, maar zal Allah de afvalligen niet vergeven en hen het juiste pad (naar de hemel) niet wijzen. Als je toch al niet in Allah gelooft zal het je ontzeggen worden van het juiste pad door Allah, wel geen probleem voor je zijn. http://tinyurl.com/9qbv6ku

jimdavis
jimdavis24 sep. 2012 - 13:42

Gelukkig wordt 't pas ernstig als de Duitsers ons gebrek aan humor verwijten.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 13:42

Het stuk was gewoon te lang. Mensen reageren op de titel.

1 Reactie
denmol
denmol24 sep. 2012 - 13:42

"Het stuk was gewoon te lang. Mensen reageren op de titel. Voor wie was het stuk te lang voor lieden met een te kort lontje?, en deze niet bijster slimme mensen zijn inderdaad vaker gewend te reageren op slechts een titel.

mihai2
mihai224 sep. 2012 - 13:42

Het gaat absoluut niet om satire. Waar het om gaat is dat het stuk van Peyman Jafari de drogredenen in het integratiedebat ontmaskert. Als een Marokkaan iets fout doet, dan is dat omdat hij allochtoon en moslim is. En dan moet je daardoor minder allochtonen en moslims in Nederland hebben. Als een Nederlander iets doet, dan is dat omdat hij een slechte persoon is. Niemand roept om de Nederlanders het land uit te zetten na Haren, of dat de Nederlandse cultuur onherroepelijk kwaadaardig is.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny24 sep. 2012 - 13:42

Het is "Ironie" en niet satire... http://nl.wikipedia.org/wiki/Ironie Andere vormen van ironie Behalve in de gesproken en geschreven taal, kunnen ook gebeurtenissen als ironische worden bestempeld. Dit is met name van toepassing bij scherpe contrasten tussen het feitelijk gebeurde en de verwachting: Een dokter die succesvol kanker geneest, maar zelf sterft aan diezelfde kanker. Uitvinders die sterven door hun eigen uitvindingen. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zei generaal John Sedgwick dat de Confederatie nog geen olifant zou kunnen neerschieten, meteen hierna werd hijzelf neergeschoten.

Opinius
Opinius24 sep. 2012 - 13:42

..en ook u zit er naast,in een te kort door de bocht hierin. marokkanen worden niet uitgezet wegens wangedrag,of kent u er duizenden of honderde waar dat mee geschiedde,na een rel hier in nederland ? waarom ook binnen een let wel ,legaal verblijf!? werden deze ingetrokken? niet ,en terecht! het vindt dan dezelfde justiële weg gelijk autochtonen vinden in wangedrag . dus klets niet.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso24 sep. 2012 - 13:42

Ok, nou nog één poging, kijken of ik te volgen ben... Als blijf van mijn lijfhuizen al jaren overwegend vol zitten met Islamitische meisjes die moesten vluchten omdat zij te westers zijn/verkering hadden/andere onzinnige reden, dan heeft het zin om de oorzaak te zoeken in de cultuur of religie. Het heeft ook zin om dan aan de Islamitische gemeenschap te vragen hier iets aan te doen, zij kennen hun gemeenschap namelijk het best. Het heeft ook zin om aan geestelijk leiders te vragen dat af te keuren. Immers, te westers = onzedig. Onzedig = verboden door bepaalde vormen van de Islam. Dan gebeurt Haren. 1) Er is nog geen trend, dit is de eerste keer. 2) In het eerdere voorbeeld was er een duidelijke link tussen oorzaak en gevolg. In Haren eigenlijk niet, althans ik hoor hem graag. 3) De autochtone gemeenschap steekt de hand in eigen boezem: opsporen, veroordelen en kijken hoe we dat de volgende keer gaan voorkomen. 4) Er komt een satirisch artikel: autochtonen moeten de daders opsporen, veroordelen en kijken hoe ze dat de volgende keer gaan voorkomen. 4) Ik zeg: ehm, het mag dan satire zijn.. maar het slaat de plank mis, want we doen exact wat volgens de satire absurd zou zijn. 5) 'Belgische media' beschuldigen ons van humorloos zijn vanwege punt 4. ?? Nou ja, laat ik dit 'paybackfeestje' niet te veel verstoren.

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 13:42

Laat die Belgen zich om de eigen problemen bekommeren, daar hebben ze het al druk genoeg mee.

1 Reactie
seniorg
seniorg24 sep. 2012 - 13:42

U bent een begripvolle humorist, dat lees je meteen!

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2012 - 13:42

"Belgische media verbazen zich over het gebrek aan humor in Nederland." --- Belgen generaliseren altijd zo.

1 Reactie
itsme3
itsme324 sep. 2012 - 13:42

Gelukkig doen Nederlanders dat nooooooooit........