Joop

Belgen stoppen met 140 jaar oude racistische blackface-traditie

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
noirauds
In Brussel is de 140 jaar oude traditie van witte mannen die zich zwart schminken om kinderen te plezieren afgeschaft. De ‘Noirauds’ voorzagen zichzelf ieder jaar van een racistisch uiterlijk om geld in te zamelen voor achtergestelde kinderen. De traditie kwam in België zo vijfentwintig jaar nadat Jan Schenkman in Nederland de racistische figuur van Zwarte Piet had verzonnen. De VRT meldt :
"Sinds 1876 zamelen de “Noirauds” geld in, voor kinderen die het niet breed hebben. De vereniging werd toen opgericht om een crèche van het bankroet te redden. Dat doel an sich is duidelijk, maar waarom dan die zwarte kleur gebruiken? In de 19e eeuw sprak de “ontdekking” van Afrikaanse landen door westerse expedities erg tot de verbeelding. Zich verkleden als Afrikaanse edelman vormde toen geen enkele reden tot commotie. De geschminkte inzamelaars waren vaak mensen uit de gegoede burgerij, en vaste klant bij de restaurants waar ze om geld vroegen. Dat is nu wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar nog steeds geldt hetzelfde doel: inzetten voor minderbedeelde kinderen. Daar zullen ze zich nog altijd voor inzetten, maar dus zonder zwarte schmink."
De racistische traditie kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen van onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De rechtse minister van Buitenlandse Zaken gooide in 2015 olie op het vuur door zich als Noiraud uit te dossen. De Franse tv-zender France 2 stelde dat aan de kaak en vroeg zich af hij nog wel in functie kon blijven.
Naar aanleiding van het debat dat toen losbarstte hebben de Noirauds nu besloten afscheid te nemen van de racistische schmink. “We houden graag vast aan onze oude tradities. Maar wij hebben een caritatieve missie. Die missie komt in het gedrang door de ophef over ons uiterlijk. Daarom willen we evolueren”, aldus de organisatie. Het zwart verdwijnt overigens niet geheel van de gezichten maar wordt aangevuld met geel en rood, gezamenlijk vormen ze de kleuren van de Belgische vlag om de anonimiteit van de mannen te beschermen. De jaarlijkse optocht vindt dit jaar van 14 tot 17 maart plaats.
Beelden uit 2013:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

OlavM
OlavM2 mrt. 2019 - 16:57

[Naar aanleiding van het debat dat toen losbarstte hebben de Noirauds nu besloten afscheid te nemen van de racistische schmink.] Zo je maar weer. Nader en beter inzicht is altijd mogelijk. Nederland is in dit opzicht wel wat trager dan de Brusselaren, maar we hoeven niet te wanhopen. “Ende despereert niet” schreef Bredero al.

1 Reactie
OlavM
OlavM2 mrt. 2019 - 18:16

Zo zie je maar weer.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 mrt. 2019 - 12:15

Mooi zo, nu die racistishe zwarte piet nog. Helaas vrees ik dat er eerst een paar rellen moeten uitbreken voor de NTR inzief dat zwarte piet het teken is van white supremacy. Zie anders de facistishe Eindhovenaren die onschuldige de ostranten aanviel. We hebben dus geen keus en dat is om de tegenaanval te gaan.

2 Reacties
punt2
punt22 mrt. 2019 - 23:08

Rellen, tegenaanval..... tja.. zo gaat het een eeuw duren.

Jorah
Jorah21 nov. 2019 - 6:43

Dat jij er zoveel negativiteit inlegt zegt meer over jou. Net zoals dat meer zegt over de racisten op de tribune die zwarte piet misbruiken voor hun eigen racistische agenda. Voor veruit de meeste Nederlanders heeft het niets te maken met racisme of wat men er verder voor negatief label aan wil hangen.

punt2
punt22 mrt. 2019 - 6:29

Jan schenkman heeft geen racistisch figuur verzonnen , Er zijn mensen die de laatste jaren deze figuur als racistisch omschrijven maar dat wil niet zeggen dat Schenkman deze figuur met racistische motieven heeft verzonnen

9 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 mrt. 2019 - 10:09

Noi en? Racisme is racisme pint uit.

Peterrr2
Peterrr22 mrt. 2019 - 12:00

Racisme is idd racisme. Maar wat is er racistisch aan om je gezicht te schminken? Als dat gebeurt om een bepaalde groep mensen negatief neer te zetten en te laten zien dat ze minderwaardig zijn in jouw ogen. Ja, dan kun je spreken van racisme. Maar is dat hier dan ook het geval?

koffieleut2
koffieleut23 mrt. 2019 - 1:08

Inderdaad daar heb je een punt, maar dan moet je het wel over racisme hebben, niet over dat je denkt dat het weleens racisme zou kunnen zijn. Gediscrimineerd voelen is iets anders dan gediscrimineerd worden. Hoewel het een het ander niet uitsluit zijn het verschillende dingen. Dus gaat het hier nu om discriminatie of om mensen die zich gediscrimineerd voelen. Want een ander kleurtje maakt het persoon onder die schmink niet anders. Als je echt beweert dat het veranderen van de kleur de insteek veranderd van de mens onder de kleur, dan weet je in ieder geval wat racisme is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 mrt. 2019 - 9:59

' Maar wat is er racistisch aan om je gezicht te schminken?' Je moet toch wel wat in je ogen hebben zitten als je in het stereotype beeld van zp nog steeds de racistische kenmerken over het hoofd ziet. Zwarte knecht, blanke baas verheven op paard..

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 mrt. 2019 - 19:55

Peterrr je moet je verplaatsen in de mogelijke ontvangers van jouw blackface communicatie. het stopt niet met "ik bedoelde ik het niet racistisch". Niet veel opgestoken van die hele discussie.

punt2
punt24 mrt. 2019 - 7:14

@stockkickhuysen, op deze manier kan men alles als ontvanger van communicatie wel als racisme of iets anders beledigends zien. Dat het hier gaat om een van oorsprong katholieke geestelijke die graag met kinderen omgaat..... Is sinds de laatste tientallen jaren al aardig verkeerd uit te leggen. Men kan overal wel een verkeerde boodschap uithalen danwel vinden. Houdt dat dan automatisch ook in dat het dan zo is? Ik zie een oude man die niet makkelijk kan voortbewegen zonder paard.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mrt. 2019 - 15:19

op deze manier kan men alles als ontvanger van communicatie wel als racisme of iets anders beledigends zien Klopt, en vervolgens ga je dus kijken hoe reëel zo'n standpunt is. Als dan iemand zegt dat hij / zij niet zit te wachten op een karikatuur van zichzelf dan lijkt dat een redelijk standpunt.

punt2
punt24 mrt. 2019 - 17:28

@Stokickhuysen, karikatuur ... maar daar verschillen juist de meningen over, ik zie in ZP geen karikatuur. De Blackface is Amerikaans en was duidelijk een karikatuur. Met minder vleiende bedoelingen. De personen in Belgie waren er om kinderen te plezieren en niet mensen belachelijk te maken. ZP is een duidelijk omschreven helper met een duidelijke oorsprong van zijn kleur, een speler in een kinderspel. Bedoeld om kinderen te plezieren rond 5 dec. Ook op andere plaatsen in Europa worden personen met donkere kleur uitgebeeld tijdens het vertolken van een oud verhaal , ook hier is nergens sprake van een karikatuur.

Peterrr2
Peterrr24 mrt. 2019 - 18:33

@Kick, je zegt het goed. Je gaat kijken hoe reëel een standpunt is. Het grootste deel van de mensen met een donkere huidskleur heeft geen enkele moeite met het rollenspel dat opgevoerd wordt bij het Sinterklaasfeest. Zij zien er terecht geen racisme in. Dat laatste is vooral een heel klein groepje dat al jaren heel hard schreeuwt, maar verder nauwelijks vooruitgang boekt. Oké doordat het feest ondertussen verziekt is zijn er steeds meer mensen die er niet veel zin meer in hebben. Dat is dan de winst die geboekt is, maar draagvlak om het als een vorm van racisme te zien, nee dat is er nog altijd niet.

Auslander
Auslander1 mrt. 2019 - 19:09

En in NL wordt het oranje of rood-wit-blauw?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks1 mrt. 2019 - 19:00

Tja, dit zou een mooi voorbeeld kunnen zijn van het vorige geplucideerde artikel over het uitspreken van waardering en het geven van een oprecht compliment. De jeukerige wijze waarop in de titel (op geen enkele wijze verder overtuigend in het artikel verwoord) geframed wordt op 'racistische traditie' geeft opnieuw weinig hoop op creeren van draagvlak voor verandering en gezamelijke veranwoordelijkheid. Jammer, dit lijkt meer op polariseren en stangen en stoken dan op zorgvuldige verslaggeving.

20 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 1 mrt. 2019 - 20:05

Een reactie naar mijn hart! Wat een enorm tendentieuze manier om dit nieuws te framen. Zo zout zie je het zelfs op GeenStijl niet vaak. Als je partijen bij elkaar wil brengen, is dit in elk geval niet de juiste manier.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mrt. 2019 - 21:26

De NL bevolking heeft sinds de jaren 70 de tijd gehad om draagvlak te creëren, en dat nagelaten. Jammer, gemiste kans. Dat de NL bevolking niet gezamenlijk en instemmend ZP buiten kan zetten is inmiddels overtuigend aangetoond. Gewoon doorduwen

Jonathan2
Jonathan22 mrt. 2019 - 1:22

Oeverloos gelul waarbij je anderen verwijt dat je zelf de meest simpele niet kennis bezit. Ja, blackface is een racistische traditie. Dat jij er niet tegen kan dat dat wordt benoemd, is op zich al opmerkelijk.

Jonathan2
Jonathan22 mrt. 2019 - 1:25

Verb. De meest simpele kennis niet bezit is de juiste woordvolgorde.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 7:28

@stockkickhuysen Dat er (nog) geen breed draagvlak voor jouw opvatting is maakt je rabiate opstelling er niet constructiever of effectiever op. Het is meer vergelijkbaar intolerant en extremistisch net als van het (ook al zo kleine en verdwaasde) groepje pro-pieters. Maar ach, wie weet gaat het jou ook helemaal niet om draagvlak en verandering maar veel meer om rellen het opzetten van (groepen) mensen tegenover elkaar.

Satya
Satya2 mrt. 2019 - 8:03

'zout zie je het zelfs op GeenStijl niet vaak. ' Werkelijk? Zal de gekleurde bril wel zijn.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 mrt. 2019 - 10:16

Dus je ontkent dat je gezicht zwart maken racisrish is? Verser zijn het altijd weer die domme facistishe "nationalisten" die liever "hun cultuur willen behouden" dan zich aan de MENSENRECHTEN houden...... Als facisme nooit had bestaan waren we al lang over.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 11:30

@Jonathan "Dat jij er niet tegen kan dat dat wordt benoemd, is op zich al opmerkelijk." Beter lezen Jonathan. Van mag je dat roepen. Nog even los van de vraag of ik het er mee eens ben of niet stip ik slehcts aan dat het wat mij betreft weinig gaat helpen om er zo met gestrekt been in te gaan als je daadwerkelijke verandering voorstaat. Of deze Brusselse traditie racistisch is weet ik niet, daar ken ik haar niet genoeg voor. Dat er mensen zijn die er aanstoont aan nemen moge duidelijk zijn en dat heeft hier blijkbaar voldoende mensen overtuigd om de verandering door te voeren.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 11:33

@Drunken Pumpkins "Dus je ontkent dat je gezicht zwart maken racisrish is?" Het enkele feit dat iemand zijn of haar gezicht zwart maakt als racistisch benoemen in inderdaad volslagen (juridische) kolder.

Satya
Satya2 mrt. 2019 - 14:37

'Het is meer vergelijkbaar intolerant en extremistisch net als van het (ook al zo kleine en verdwaasde) groepje pro-pieters.' Hier benoem je wat mij betreft het punt waar de zwarte Piet traditie pijn begint te doen. Ik heb er nooit een probleem mee gehad maar het clubje dat het misbruikt is wel een naar clubje. Ik weet niet wat de beste oplossing nu is, ook de doorgeslagen identiteitspolitiek van sylvana simons die een ieder die zich schmink als racist wegzetten stoort mij. Hoe wij dat moeten oplossen weet ik niet. Ik vind het wel kwetsend dat het voor een groep wel gewoon racistisch bedoeld is en dat die daarmee wegkomen.

Auslander
Auslander2 mrt. 2019 - 18:14

@ Brenda T. Glooriks “… de titel … geeft opnieuw weinig hoop op creeren van draagvlak voor verandering en gezamelijke veranwoordelijkheid.” Dus u heeft al moeite om te accepteren dat Brusselaren vanwege racisme in hun traditie ermee stoppen. En je hebt nog meer moeite dat de kop het met naam noemt. Want? Dat creëert weinig animo voor “verandering” onder de … (volgens je). Als de anti en pro je niet aanstaan, onder wie verwacht je animo voor verandering? Onder zwarte pieten of voor feestvierders met zp? En dat noem je de werkelijkheid en geen “opvatting”? Je leeft (niet in werkelijkheid wel) in je eigen opvattingen maar je verwijt de ander hetzelfde. Spreek gewoon uit of zp racistisch is of niet, maar nog belangrijker of deze moet veranderen of niet en wanneer? Leef niet in je opvattingen!

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 mrt. 2019 - 18:46

@brenda drie opmerkingen, en alleen reageren op 'nu doorduwen' en niet waarom dat draagvlak niet eerder is gecreëerd of waarom dat succesvol gecreëerd kan worden. Alsof je mensen moet verleiden om niet racistisch te zijn

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 20:17

@stokkickhuysen "Alsof je mensen moet verleiden om niet racistisch te zijn" Je maakt een denkfout, niet alles wat jij racistisch noemt is ook racistisch. Mensen die racistisch gedrag vertonen mogen van mij met de grootst mogelijke volhardenheid door het OM vervolgd worden.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 21:20

@Auslander Je schrijft: "Dus u heeft al moeite om te accepteren dat Brusselaren vanwege racisme in hun traditie ermee stoppen" Dat heb je dan verkeerd begrepen. Ik vind het prima dat de Brusselaren hun traditie aanpassen. Ben het alleen niet met je eens om alles wat je niet bevalt racistisch te noemen.

Auslander
Auslander3 mrt. 2019 - 7:51

@ Brenda T. Glooriks “Ben het alleen niet met je eens om alles wat je niet bevalt racistisch te noemen.” 99% van wat mij niet bevalt hebben nergens met racisme te maken. Dat zou ook voor Brusselaren of antiracisten hetzelfde zijn. Het lijkt dat jij ook met die ene 1% ook moeite heeft. Je zou liever willen deze 1% wijzigen zonder de oorzaak daarvan benoemen, het racisme dus. Dat is dus je opvatting die 99% van racisme graag wilt niet benoemen. Politiek gezien noemt men deze opvatting op zijn zachtste gedogen van racisme.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks3 mrt. 2019 - 16:20

@Auslander Wat was er onduidelijk aan mijn uitspraak: "Mensen die racistisch gedrag vertonen mogen van mij met de grootst mogelijke volhardenheid door het OM vervolgd worden."? Als het enkele feit dat ik de Brusselse traditie niet "een racistische traditie" wil noemen (omdat zoals ik aangaf ik deze traditie niet goed genoeg ken) blijkbaar al genoeg voor jou is om mij als "gedoger van racisme" weg te zetten dan houdt het een beetje op. Misschien zouden we met elkaar meer bereiken als je wat minder spijkers op laag water zoekt en wat meer waardering toont voor mensen die in essentie dezelfde strijd voeren als jij.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 mrt. 2019 - 19:21

Nou doe je het weer. Dan maar ietsje duidelijker: waarom heeft de NL samenleving het nagelaten sinds de jaren 70 draagvlak te creëren? Waarom denk jij dat dat nu wel gaat gebeuren als je geen druk op de ketel zou houden? Mijn opvatting rabiaat noemen is trouwens een gotspe als je de houding bekijkt van de luitjes die ik volgens jouw bij de kinderhand moet nemen om langzaam ZP het land uit te zwaaien. En over denkfout: het is niet alleen als je de bedoeling hebt racistisch te zijn je racistisch bent.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks3 mrt. 2019 - 20:27

@stokkickhuysen Je schrijft: "Dan maar ietsje duidelijker: waarom heeft de NL samenleving het nagelaten sinds de jaren 70 draagvlak te creëren? Waarom denk jij dat dat nu wel gaat gebeuren als je geen druk op de ketel zou houden?" Op de eerste plaats gaat dit artikel over een Brusselse traditie, dat is waar ik op reageer. Dat discriminatie een actueel (en jarenlang onderschat) probleem is in de Nederlandse samenleving daar zijn wij het over eens. Dat dat niet vanzelf verdwijnt zijn we het ook over eens. Resteert nog de vraag over wat gepaste "druk op de ketel" is en daar verschillen wij vermoed ik wel over van mening. En dat was waar mijn eerste reactie over ging. Ik geloof niet zo in het conflictmodel waarbij het belangrijker is om de ander weg te zetten dan om te zoeken naar oplossingen en naar verbinding.

Auslander
Auslander4 mrt. 2019 - 0:03

@ Brenda T. Glooriks “Mensen die racistisch gedrag vertonen mogen … door het OM vervolgd worden.” Jij vertoont rare trekjes van niet eens zijn met mensen die iets achterhaald vinden en deze weglaten, tot de vervolging van mensen overgaan omdat ze in een bepaalde manier denken. Racisme is een denkwijze en mensen gedragen zich naar hun denkwijze. Ik zie daarin geen rol weggelegd voor OM of andere vervolgingen. Als OM zou mensen en vooral instellingen die anderen wel (racistisch of naar andersoortige denkwijze) discrimineren gaan serieus vervolgen dan zijn vele problemen wel opgelost. Niet iedere racist discrimineert zoals dat niet iedere fundamentalist een terrorist is.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks4 mrt. 2019 - 17:14

@Auslander Je schrijft: "Racisme is een denkwijze en mensen gedragen zich naar hun denkwijze. Ik zie daarin geen rol weggelegd voor OM of andere vervolgingen." Geen rol voor het OM als mensen racistisch gedrag vertonen? Volgens mij ben jij een beetje de weg kwijt. Gedragsverandering gaat niet vanzelf maar als de grenzen van het juridisch acceptabele overschreden worden dan is het OM bij uitstek de partij die aan zet is. En gelukkig zoals je zelf toegeeft zou dat veel problemen oplossen. Je kunt mensen niet vervolgen of straffen voor wat ze denken of voelen, dat is een belangrijk goed in onze rechtsstaat waar niet aan getornd moet worden. Daar waar het zich uit in onacceptabel gedrag kan en moet ingegrepen worden door OM en politie.

Trostomaat
Trostomaat1 mrt. 2019 - 18:46

[Het zwart verdwijnt overigens niet geheel van de gezichten maar wordt aangevuld met geel en rood] Hoeveel geel en rood moeten ze gebruiken opdat er geen sprake meer is van een racistische gewoonte? Is het niet zo dat met de aanwezigheid van de zwarte schmink, ook indien geflankeerd door de gele en rode variant, de racistische traditie gewoon overeind blijft?

1 Reactie
Freek3
Freek33 mrt. 2019 - 11:55

[Is het niet zo dat met de aanwezigheid van de zwarte schmink, ook indien geflankeerd door de gele en rode variant...] Ik zie dan voornamelijk de Belgische vlag. Rood Wit Blauw pieten zou toch ook niet racistisch zijn, of wel?