Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Belgen klagen paus aan

  •  
23-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paus300.jpg
Advocaten van misbruikslachtoffers stellen paus Benedictus XVI verantwoordelijk
De advocaten van een aantal slachtoffers van misbruik door geestelijken van de Belgische Rooms-katholieke kerk willen de paus en het Vaticaan dagvaarden. De advocaten menen dat de paus hoofdverantwoordelijke is voor het misbruik.
De advocaten, Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche, wijzen op de mogelijkheid van herhaling van misbruik. Doordat geestelijken en verantwoordelijken door een wet verplicht zijn tot geheimhouding kunnen dit soort schandalen opnieuw plaatsvinden.
Mussche: “We zeggen dat de uitvaardiger van dit soort wetten uiteraard verantwoordelijk is voor het misbuik”, aldus Mussche.
Mussche en Van Steenbrugge zijn niet de eersten die het Vaticaan voor het gerecht slepen. Eerder hebben Amerikaanse collega’s het Vaticaan gedagvaard.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 dec. 2010 - 13:08

Langzaam maar ik hoop ook zeker zijn de bazen van de kleine jongetjes neukende misdadigers aan de beurt. Hoop van ganse harte dat het hele paapse clubje opgeruimd gaat worden. Maar schat de kans niet erg groot. Er is waarschijnlijk wel een argument te vinden waarom de baas niet weet wat zijn personeel mee bezig is.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2010 - 13:08

Gaaf! Wat mij betreft wordt dit het begin van de ontmanteling van allerlei wetten die op basis van religie in de hele wereld worden gehandhaafd. Weg met gods wil, van welke club dan ook.

1 Reactie
cuypsong
cuypsong23 dec. 2010 - 13:08

Hear ! Hear !

Echo10
Echo1023 dec. 2010 - 13:08

Ten eerste denk ik dat de Amerikaanse regering de RICO wetten uit de kast moeten halen tegen het Vaticaan (gelijk behandelen als georganiseerde misdaad). Ten tweede is de kunst op de foto volgens mij van Banksy (Engelse straat artiest). Beetje off-topic, maar een goed voorbeeld van een artiest die zonder subsidie de wereld van straatkunst op zijn kop zette en er en-passant er goed rijk mee geworden is. Goed voorbeeld doet goed volgen.

1 Reactie
cuypsong
cuypsong23 dec. 2010 - 13:08

Het is Fristedt. www.flickr.com/photos/fristedt/page9

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2010 - 13:08

Primas plan.Waarom komt hier in ons land niemand op dat idee?

1 Reactie
cuypsong
cuypsong23 dec. 2010 - 13:08

Mondiale ontmanteling van Religie-gerelateerde wetten is pas een goed plan. Pausje pesten is meer symbool bestrijding .

doeidoei
doeidoei23 dec. 2010 - 13:08

Ik hoop dat het lukt, maar ik heb er een hard hoofd in. Hij kan zich namelijk onder meer beroepen op diplomatieke onschendbaarheid omdat hij staatshoofd van een "land" is. Onzin natuurlijk, maar het Vaticaan is door vrijwel alle landen erkend dus dat wordt moeilijk. Echter hij is ook gewoon een Duitser, misschien lukt het via die route, maar dan moet ie eerst in Duitsland aangeklaagd worden. Niet dat ik dat allemaal weet, maar ik heb het gelezen in dit boek: http://www.guardian.co.uk/books/2010/sep/11/pope-vatican-abuse-geoffrey-robertson Meneer Robertson is een serieuze advocaat. Hij is ook een van advocaten van J Assange.

2 Reacties
Bernie2
Bernie223 dec. 2010 - 13:08

Kerkbaas Ratzinger is primair onderdaan van het Vaticaan dat op haar beurt -god betere het- als enige religieuze organisatie permanent lid is van de VN. Waarmee meteen ook de christelijke positie van de VN tov. moslim- en andere niet-christelijke landen duidelijk is. Dapper dat de Belgen de man als hoofdverantwoordelijke van een criminele organisatie aanklagen. Een dubieuze club dat actieve pedopriesters beleidsmatig beschermt en deze aldoende op beschamende wijze van de zo gewenste rechtsgang bij de verschillende justities weghoudt. Waarmee de organisatie wereldwijd aangedaan leed bruut wegmoffelt en de slachtoffers schoffeert. Als Ratzinger zelf een beetje ballen had, had hij zich al bij een internationaal podium gemeld om verantwoording voor de structureel begane misdrijven af te leggen. Die ballen heeft de man niet. Ik geeft de Belgen weinig hoop. Ratzinger wordt met zijn praktijken aan alle kanten afgedekt.

Arjen2
Arjen223 dec. 2010 - 13:08

Ja, dat kan de paus wel proberen, maar dat zal in de rechtbank niet overeind blijven. Het enige waar dit uit op te maken is, is de Lateran Treaty tussen Mussolini en de toenmallige paus. Daarnaast is het een zeer gevaarlijke strategie voor het Vaticaan omdat ze dan ook openheid moeten geven over zaken die ze nu uit alle macht geheim proberen te houden. Dit alles Is na te lezen in het zeer interesante boek: The Case of the Pope, Vatican Accountability for Human Rights Abuse. Geschreven door Geoffrey Robertson QC, een van de meest vooraanstaande mensenrechten advocaten ter wereld. Het boek is een prachtige handleiding hoe het Vaticaan is aan te klagen. Het was ook te verwachten dat dit als eerste in Belgie zou worden geprobeerd. Hun rechtssysteem is het meest toegankelijk voor dit soort zaken. (Het aanklagen van leiders van landen voor mensenrechten schendingen)

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2010 - 13:08

Ik heb net even de intructie gelezen, http://www.katholieknederland.nl/documents/kerkdoc/priesterherderenleidsman.doc , voor priesters van de Congregatie voor de Clerus. Er wordt met geen woord gerept hoe jongetjes te misbruiken.

1 Reactie
Joeri2
Joeri223 dec. 2010 - 13:08

en? Ze schijnen het heel goed zelf te kunnen verzinnen hoe dat te doen. Daarna verschuilen ze zich achter geheimhouding, en hun top ( de paus ) doet er niets aan, of als je als pedo priester geluk hebt mag je naar Peru. Daar is pedofilie niet verboden.